Arkiv juni, 2022

Nu tar ”Skånesporten” sommarledigt

(26 juni) Nu tar SKÅNESPORTEN semester, redaktionen har fått ledigt fram till början av augusti för att vila upp sig och ladda ”batterierna”, allt med tanke på att det väntar en intensiv höst med seriespel, tävlingar och mästerskap av skilda slag. Och på tal om mästerskap så pågår världsmästerskapet för U21-spelare i Olympiahallen i Helsingborg fram till onsdag 29 juni och där allt streamas direkt i din dator. Missa inte direktsändningarna, det är högkvalitativ underhållning!

Vad som står närmast på tur är SM-finalerna för elitklasserna som avgörs i  samband med SM-veckan i Linköping torsdag 30 juni och direktsänds i SVT-1 med start kl 10.20. Och här är mer om det som timar under sommarmånaderna:

Dam-EM spelas i Aalborg i Danmark den 10-21 augusti, framflyttat från 2020 då pandemin satte stopp.

Markaryd arrangerar ”Svan Tak-open” den 13-28 augusti med 112.000 kronor i prispotten där 25.000 går till vinnaren. Den tävlingen spelades senast i september 2021 med Jesper Svensson, Team Pergamon som slutsegrare.

Nationella serien spelar första serieomgången för säsongen 2022-2023 den 17-18 september, Alliansen Ringen inleder sitt seriespel den 29 augusti, Göingeserien drar preliminärt i gång den 14 september och för Bowling-Sydväst inleder 4-mannaserien med seriestart den 31 augusti.

Fotnot: Klicka här för att komma till U21-VM i Olympiahallen i Helsingborg (kameror på varje ban-par i hallen). Samtliga finaler (singel, 2-mlag, 4-mlag och mixed) avgörs 29 juni från kl 09.30.

Så här spelas Alliansen Ringens seriepremiär


Två lag på banorna! Så blir det kommande säsong inom Alliansen Ringen. Bilden
från en
seriematch i Turbanhallen mellan Hässleholm-1 och Ängelholm-1 när lagen
möttes både hemma och borta. (Foto: Erik Bergström)

 

(19 juni) Måndagen den 29 augusti kl 12.00 är det seriepremiär i Alliansen Ringen för säsongen 2022-2023, första paret ut är division 2-lagen Höganäs-1 mot Svalöv-2. Då handlar det om första matchen av totalt 666 i de sex divisionerna som ska spelas fram till sista veckan i april 2023. Och efter drygt två år med enbart seriematcher på respektive hemmabanor på grund av pandemin blir det nu åter spel hemma och borta.

Spelprogrammet finns nu utlagt på nätet, det är dock preliminärt vilket innebär att det kan bli justeringar och ändringar av både matchdag och klockslag. Det definitiva programmet kommer under juli månad, men så här ser just nu premiäromgången ut i de sex divisionerna:

Division 1: Ängelholm 1-Örkelljunga 1, Eslöv 1-Landskrona 1, Åstorp 1-Helsingborg 1, Hässleholm 1-Bjuv 1, Perstorp 1-Klippan 1, Tyringe 1-Ängelholm 3.

Division 2: Höganäs 1-Svalöv 2, Eslöv 3-Landskrona 2, Svalöv 1-Klippan 2, Ängelholm 7-Åstorp 2, Bjäre 1-Bjuv 2, Tyringe 2-Helsingborg 2.

Division 3: Höganäs 2-Åstorp 3, Eslöv 2-Bjuv 3, Ängelholm 10-Bjäre 2, Ängelholm 4-Tyringe 3, Ängelholm 5-Ängelholm 9, Klippan 3-Perstorp 2.

Division 4: Landskrona 3-Höganäs 4, Höganäs 3-Örkellj 3, Ängelholm 6-Bjuv 4, Örkellj 2-Bjuv 5, Helsingborg 3-Svalöv 3.

Division 5: Klippan 5-Svalöv 4, Landskrona 4-Åstorp 4, Klippan 4-Höganäs 5, Helsingborg 4-Landskrona 5, Klippan 6-Perstorp 3.

Division 6: Tyringe 4-Klippan 7, Båstad Bowlare-Örkelljunga 5, Bjäre 3-Perstorp 5, Örkelljunga 4-Landskrona 6 samt Eslöv 4-Perstorp 4.

Fotnot: Det preliminära spelprogrammet med alla matcher finns via länken www.sbhf.se/ligaservice/index.php/league/index?parentId=14

Fortsatt ”europeiskt” i Alliansens serier

(17 juni) Det blir ingen ändring av spelsätt inom Alliansen Ringens seriespel, det blir fortsatt det ”europeiska” som ska tillämpas i samtliga divisioner. Än en gång har nämligen majoriteten av klubbrepresentanterna vid årsmötet sagt nej till införande av ”amerikanskt”, det spelsätt som tillämpas inom det nationella svenska seriesystemet och i vissa pensionärsserier.

Vid Alliansens årsmöte i Klippan i torsdags behandlades en motion från BK80 i Hässleholm som föreslog en övergång till ”amerikanskt” spelsätt där två banor i ett ban-par används för en serie. Men det blev åter ett klart nej, förslaget stöddes enligt en rapport från mötet, förutom av Hässleholm bara av representanterna från Perstorp och Tyringe, övriga 12 klubbar var emot och främst på grund av att det skulle innebära ökade kostnader för spelarna och att ändringen kunde ge problem i de lägre serierna bland orutinerade spelare.

Överens var klubbarna däremot om en ändring i §2 om ”laguttagning” som ger spelare möjlighet att spela 8 serier i samma serieomgång, dock ej samma dag. Där var regeln tidigare satt till max 6 serier.

”Gusten” övertygade i landslagsuppdrag

(14 juni) Helsingborgs eminente pensionärsbowlare, snart 67-årige Lennart ”Gusten” Olsson (bilden), har varit på landslagsuppdrag. Han ingick nämligen i det 8-mannalag från Sverige som på tisdagen mötte Finland i den årliga veteranlandskampen och som den här gången spelades i NBC Gullmarsplan-hallen i Stockholm.

”Gusten”, som i SM tävlade för BK Stenbocken, var efter femteplatsen i kvalet i 65 A-klassen (1641 poäng/8 serier) vid tävlingarna i Bowlorama i Stockholm klar för finalspel och i detta slutade han tvåa (1688/8 i ren slagning) bakom Christer Danielsson från Eksjö. Och enligt tradition får de åtta främsta i finalen bilda det svenska veteranlandslaget, då tillsammans med de fyra bästa damerna i motsvarande 65-årsklassen. Det blev en övertygande svensk insats på herrsidan i landskampen där ”Gusten” på nytt visade fin form och ett effektivt spel och noterade 1684 poäng på de åtta serierna, samma resultat nådde för övrigt också svenske mästaren Christer Danielsson medan Allan Hansen från Wåxnäs i Karlstad följde som trea med 1647 poäng. De finska veteranerna hade sina bästa spelare i Seppo Eskolin 1691 och Jouko
Koussari 1665 poäng, alla siffror utan det s.k. ”åldershandikappet”. Räknat totalt herrar-damer vann
Finland med 13 377 poäng mot 13 054.

Frågan om ”amerikanskt” spel åter i fokus

(12 juni) Första gången frågan kom upp på Alliansen Ringens årsmöte var 2013, då via en motion från Veteranerna i Höganäs. Och därefter har en ändring från ”europeiskt” spel till ”amerikanskt” i seriematcherna varit ett mycket omdiskuterat och återkommande kapitel. Skulle man fortsätta spela en serie på en bana eller skulle man använda ett banpar för en serie?

Veteranerna i Höganäs fick inget gehör för sitt förslag, det fick inte heller BK74 i Perstorp som tre år senare 2016 motionerade och föreslog att amerikanskt spel skulle införas och då i division-1 eftersom spelarna på den nivån ansågs rutinerade och utan problem skulle klara av övergången. Förespråkarna förklarade att det skulle bli ”mer match i matchen”, den skulle ge bättre social kontakt mellan spelarna och bli mer utmanande. Nej-sägarna anförde skäl som att matcherna tog längre tid och framför allt, det skulle innebära ökade kostnader eftersom flera hallar ville lägga på 20-25 procent i matchavgift. Därmed avslog årsmötet med klar majoritet även förslaget från Perstorp.

I ett par år har denna omdiskuterade fråga ”vilat”, beroende på pandemin och då seriespelet handlat om enbart hemmamatcher. Men nu är frågan åter aktuell eftersom det, enligt vad Skanesporten erfar, finns en motion från en division 1-klubb som föreslår övergång till ”amerikanskt” spel från säsongen 2022-2023 och den kommer att behandlas vid årsmötet den 16 juni, ett förslag som för övrigt Alliansens styrelse föreslår årsmötet att avslå.

Fotnot: Bowling-Sydväst (Malmö, Lund, Trelleborg m.fl) spelar liksom Alliansen Ringen ”europeiskt” i serien, Göingeserien spelar ”amerikanskt” i samtliga tre divisioner. I den nationella serien spelas enbart ”amerikanskt”, från elitserien ner till division-3, farmarlag och reservlag.

Finalrepriser i elitens seriepremiär

(10 juni) BK Full House hemma i Ängelholms bowlinghall mot BK Joker från Göteborg lördagen den 10 september. Så blev det när lottningen till elitserien kommande säsong 2022-2023 presenterades på fredagen och där det för övrigt blir en repris på SM-finalen med 8-mannalag förra månaden i Nyköping mellan Team Pergamon, Partille och BK Kaskad från Norrköping,

Full House gör ”comeback” i elitserien och så gör även BK Stureby från Stockholm som fick den vakanta platsen när BK Jösse från Arvika drog sig ur på grund av spelarflykt. Stureby inleder för övrigt med två bortamatcher och ska möta Kulladals BS på Baltiskan i Malmö och BKF Falkenberg.

Förra säsongen möttes Spader Dam och Team X-Calibur redan i seriepremiären, de ställdes också mot varandra i SM-finalen i Nyköping och de kommer att mötas på nytt i serieupptakten i damernas elitserie när regerande svenska mästarna från Helsingborg har hemmamatch lördagen den 17 september.

Den kompletta lottningen för elitserierna finns nu på BITS och där kommer övriga serier, från Sydallsvenskan och till division-3, att läggas ut den närmaste veckan.

Alliansen minskar med fyra lag nästa säsong


Hässleholm-1 och Eslöv-1 i en match i Turbanhallen, två av 66 lag som
seriespelar
kommande säsong i Alliansen Ringen. (Foto: Håkan Andersson)

 

(8 juni) Det blir 66 lag som kommer till spel kommande säsong inom Alliansen Ringen, en minskning med fyra jämfört med den gångna säsongen. Och orsaken beror framför allt på de negativa effekter pandemin orsakat och som för andra året i rad satte sin tydliga prägel på verksamheten i form av enbart hemmamatcher i seriespelet.

Höörs PBK har som en följd av detta tvingats lägga ner verksamheten på grund av spelarbrist och det innebär att två lag försvinner, ett i högsta divisionen och ett i division-2. Därtill drar Klippan och Perstorp tillbaka ett av sina lag i lägsta serien. Fortsatt flest lag i seriespel har för övrigt Ängelholm med 8 lag följda av Klippan med 7 och Landskrona med 6 lag.

Styrelsen i Alliansen Ringen har nu presenterat ett förslag till serieindelning 2022-2023 för beslut vid årsmötet den 16 juni i Klippan och där både upp- och nedflyttningar skett, beroende på minskat antal lag. Förslaget innebär att divisionerna 1-3 kommer att omfatta 12 lag, i divisionerna 4-6 blir det 10 lag. Och med planerad seriestart sista veckan i augusti, och med förmodat hemma- och bortaspel, ser förslaget ut enligt nedan:

Division 1: Hässleholm-1, Åstorp-1, Ängelholm-1, Eslöv-1, Tyringe-1, Perstorp-1, Klippan-1, Bjuv-1, Landskrona-1, Örkelljunga-1, Helsingborg-1, Ängelholm-3 (uppflyttat från div-2).
Division 2: Svalöv-1, Tyringe-2, Bjäre-1, Höganäs-1, Eslöv-3, Ängelholm-7, Åstorp-2, Landskrona-2, Svalöv-2, Bjuv-2, Helsingborg-2 (från div-3), Klippan-2 (från div-3).

Division 3: Ängelholm-5, Ängelholm-4, Ängelholm-10, Klippan-3, Höganäs-2, Eslöv-2, Bjuv-3, Åstorp-3, Perstorp-2, Bjäre-2, Tyringe-3 (från div-4), Ängelholm-9 (från div-4).
Division 4: Höganäs-3, Örkelljunga-2, Helsingborg-3, Ängelholm-6, Landskrona-3, Höganäs-4, Bjuv-4, Svalöv-3, Bjuv-5, Örkelljunga-3.

Division 5: Klippan-4, Helsingborg-4, Klippan-5, Klippan-6, Landskrona-4, Åstorp-4, Perstorp-3, Svalöv-4, Landskrona-5, Höganäs-5.
Division 6: Tyringe-4, Båstad Bowlare, Eslöv-4, Perstorp-4, Örkelljunga-5, Klippan-7, Landskrona-6, Perstorp-5, Bjäre-3 (från div-5) samt Örkelljunga-4 (från div-5).

Fotnot: Bowling-Sydväst (Malmö, Lund, Trelleborg m.fl) kommer säsongen 2022-2023 att omfatta 50 lag fördelat på fem divisioner med 8-mannalag (8 lag i varje) och en division med 4-mannalag (10 lag), en ökning med ett lag jämfört med senaste säsongen. Vad gäller Göingeserien har den inte presenterat omfattningen nästa säsong.

Italien slog ut Sverige – två gånger om…


Italienskt jubel efter finalsegern mot Sverige i 3-manna, samtidigt ”deppar”
det svenska laget med William Svensson (till vänster) och Jesper Svensson
till höger på åskådarplats. (Foto: Tali-TV).

 

(7 juni) Det blev Italien som något överraskande tog hem guldet när 3-mannalaget avgjordes vid Europamästerskapen i bowling i Helsingfors. Och detta sedan man besegrat Sverige två gånger om i slutspelet, först i en semifinal sedan i finalen, båda över en serie.

Italien tog sig till medaljstriden som fjärde och sista lag efter kvalspelet tillsammans med Svergies båda lag och Danmark. Italien slog ut Sverige-1 i ena semifinalen med 647-643 efter avgörande i sista rutorna, samtidigt vann Sverige-2 en välspelad match den andra semifinalen mot Danmark-1 med 654-621 efter det att Markus Jansson toppat med 262 poäng. I finalen tog Sverige-2 ett klart grepp, ledde halvvägs med 22 poäng men tappade på slutet och när William Svensson inte fick den strajk han behövde i sista rutan kunde det italienska teamet med spelare och ledare jubla, de var bäst i Europa efter 683 mot 657 poäng. I ”guldlaget” spelade Alessandro Santu 243 poäng, Nicola Pongolino 226 och Antonio Fiorentino 214 och i det svenska silverlaget blev Pontus Andersson bäst med 251 följd av William Svensson 221 och Markus Jansson 185 poäng.

Nu går EM vidare med 5-mannalag, bowlingsportens kanske mest prestigefyllda lagtävling med första start onsdag kl 13.30 och den kan ses på www.emc2022.fi

Sverige fick en drömstart i EM-bowlingen

(5 juni) Två semifinaler, två finaler, två segrar! Sverige har fått en drömstart i pågående EM-bowlingen i Helsingfors när de första guldmedaljerna delades ut på söndagen. Först vinst i avgörandet för 2-mannalag, därefter seger även i singelspelets final.

Jesper Svensson-James Blomgren är en oerhört stark vänsterhandsduo, det visade de i 2-manna efter vinst i semi mot Frankrike och därefter i finalen mot finska hemmaparet Kimmo Lehtonen-Juho Rissanen med 513-382 över en serie där Jesper imponerade med 289 efter tio raka strajkar och James bidrog med 224 poäng.

Spel om medaljerna var det också efter singelspelets sex serier, där toppade Markus Jansson kvalet med 1486 poäng på de sex serier, slog i semifinalen ut Tomas Käykhö från Finland med 232-197 och gav sedan inte Jaroslav Lorenc från Tjeckien den minsta chans i finalen. Tio raka kryss gav Markus 289 poäng mot 192 för Lorenz.

EM-tävlingarna fortsätter fram till fredag 10 juni i Talihallen och måndag-tisdag står 3-mannalag på programmet. Onsdag inleds 5-mannalag (6 serier) som följs av Master-slutspel för de 24 bästa individuellt. Allt om tävlingarna, som streamas live, står att läsa på www.emc2022.fi

På bilden James Blomgren från Team Alingsås, världsmästare individuellt i Dubai i höstas, nu också etta i Europa i 2-mannalag.

Europamästerskap på gång två år försenat

(1 juni) Två år ”försenat” är det dags för EM i bowling, inledningsvis i Helsingfors  för herrarna och därefter för damerna i danska Aalborg. Under 2020 och 2021 blev båda mästerskapen inställda på grund av pandemin.

Till mästerskapet i Finlands nationalarena Talihallen (36 banor) kommer 132 spelare från 23 nationer i Europa och det avgörs den 2-9 juni över sex olika distanser, individuellt och lag, på en 41-fot lång specialgjord oljeprofil. Sverige ställer upp med maximala sex spelare, bland dem regerande Master-mästaren från senaste EM i München 2019, då 19-årige William Svensson från BK Kaskad i Norrköping. Övriga i laget är James Blomgren, Team Alingsås (världsmästare i Dubai 2021), Pontus Andersson, Team Clan i Nässjö samt Pergamon-trion Martin Larsen, Jesper Svensson tillsammans med nyförvärvet Marcus Jansson, tidigare i BK Jösse, Arvika. Ledare för laget är Patrick Backe och Martin Blixt från Helsingborg.

Europamästerskapet i Helsingfors inleds torsdag 2 juni kl 15.00 (svensk tid kl 14.00) med singelspel över sex serier, tävlingarna fortsätter därefter varje dag med start kl 11.00 (svensk tid 10.00). Och de kan ses i livesändning i datorn via mästerskapets hemsida på länken www.emc2022.fi (klicka på information/livestream uppe till höger).

Damernas EM kommer för övrigt att spelas i Aalborg i Danmark den 10-21 augusti 2022.

Bilden till höger: Den svenska EM-truppen på herrsidan består av fr.v. Pontus Andersson, James Blomgren,
Marcus
Jansson, Martin Larsen och nedanför Jesper Svensson och William Svensson.
(Foto: Swebowl)