Arkiv augusti, 2020

Premiär för en annorlunda bowlingsäsong


Måndagen den 31 augusti är det seriepremiär för en annorlunda säsong med
Alliansen Ringen. Bilden från matchen Hässleholm 1-Eslöv 1 i
Turbanhallen den
gångna säsongen. (Foto: Håkan Andersson)

 

(27 augusti) När seriespelet för Alliansen Ringen drar i gång måndagen den 31 augusti innebär det start för en säsong med mycket annorlunda förtecken. Corona-pandemin har allt sedan mitten av mars, då serierna avbröts i förtid, satt sin prägel på bowlingsporten i stort och pensionärsbowlarna i synnerhet.

Men nu har klubbarna inom Alliansen beslutat om en fortsättning 2020-2021, även för den stora grupp pensionärer som anses tillhöra den s.k. ”riskgruppen”, där hela tiden rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kommer att vara ett rättesnöre. Och där ändringar i regelverket kommer att göra det lättare för klubbarna att kunna genomföra säsongens seriespel.

Allt medan den nationella serien, från Kiruna till Ystad, startar veckoslutet 12-13 september under samma former som tidigare. Det blir spelspel både hemma och borta, i många serier kommer det att innebära långa resor till och från bortamatcherna för klubbarna.

Den säsong som stundar för Alliansen Ringen blir således inte likt någon tidigare, alla matcher kommer att spelas på respektive hemmahall likt gamla tiders ”telefonmatcher”. Där lagen spelade sina serier varefter resultatet ringdes in till en ansvarig tävlingsledare.

Men nu var alternativen inte många, antingen enbart hemmaspel eller så fick man ställa in hela säsongen. Göingeserien och Malmöserien kommer också att gå in för enbart hemmamatcher, samtidigt finns det pensionärsserier i Stockholm och Göteborg som helt ställer in.

- Det blir självfallet inte samma ”nerv” i matcherna, motståndarlaget kommer att saknas liksom ”snacket” både innan och efter matchen, det blir som fyra extra träningsserier. Men det är viktigt att pensionärerna ställer upp, både för att hålla liv i egna klubben och i bowlinghallen. För ekonomiskt skulle de 15 hallarna inom Alliansen förlora stora summor om vi ställde in hela säsongen, det handlar nämligen om totalt 1,2 miljoner kronor i matchavgifter för de 840 matcher som ska spelas, kommenterar Håkan Andersson i Höörs PBK.

Men seriespel ska det bli, först ut i vecka 36 är lag i Bjuv och Höganäs som spelar sina premiärmatcher måndag 31 augusti. Och framåt lördag i samma vecka vet de och alla andra hur det gick, då ska samtliga resultat från veckans 36 matcher vara redovisade och då kommer serieansvarige Peter Andersson i Ängelholm att på Alliansens hemsida presentera både matchresultat och en individuell ”bästa-lista”.

Så här spelas det premiärveckan:

Division 1: Eslöv 1-Landskrona 1, Höör 1-Klippan 1, Tyringe 1-Åstorp 1, Helsingborg 1-Svalöv 1, Ängelholm 1-Örkelljunga 1, Perstorp 1-Bjuv 1 (Hässleholm 1 står över, möter Helsingborg-1 vecka 37).
Division 2: Bjäre 1-Höör 2, Tyringe 2-Ängelholm 7, Eslöv 3-Svalöv 2, Bjuv 2-Landskrona 2, Höganäs 1-Åstorp 2, Ängelholm 3-Höganäs 2.
Division 3: Bjuv 3-Ängelholm 4, Ängelholm 5-Bjäre 2, Ängelholm 10-Perstorp 2, Helsingborg 2-Åstorp 3, Eslöv 2-Klippan 3, Klippan 2-Svalöv 3.
Division 4: Landskrona 3-Bjuv 5, Bjuv 4-Ängelholm 9, Helsingborg 3-Klippan 4, Örkelljunga 3-Höganäs 4, Tyringe 3-Ängelholm 6, Höganäs 3-Örkelljunga 3.
Division 5: Klippan 5-Helsingborg 4, Åstorp 4-Örkelljunga 4, Perstorp 3-Landskrona 5, Bjuv 6-Svalöv 4, Höganäs 5-Landskrona 4, Bjäre 3-Ängelholm 8.
Division 6: Klippan 7-Landskrona 6, Höganäs 6-Svalöv 5, Klippan 6-Tyringe 4, Båstad Bowlare-Klippan 8, Örkelljunga 5-Perstorp 6, Perstorp 4-Perstorp 5 (Bjäre 4 står över, möter Klippan-6 vecka 37).

Inget riksmästerskap för SPF-pensionärer

(26 augusti) På onsdagen kom besked om att 2020-års riksmästerskap i bowling för SPF-pensionärer, som var inbokat i Tibros 10-banorshall (bilden) den 20-22 oktober, är inställt.

- Vi har liksom andra arrangemang för bowlande pensionärer tagit beslut på att ställa in efter de rekommendationer Folkhälsomyndigheten lagt fram med anledning av Corona-pandemin. Kanske återkommer vi och söker riksmästerskapet nästa år, meddelar tävlingsledaren Ann-Marie Sandberg i Tibro.

Drygt 100-talet pensionärer var anmälda till årets mästerskap, bland dem ett 20-tal skånska spelare från SPF-föreningarna i Eslöv, Höör och Ystad. Det skulle för övrigt bli andra gången som SPF i Tibro stod som arrangör, förra gången var 2010.

Enligt uppgift är det inställt även för PRO-riksmästerskapet som skulle spelats i Nyköping den 7-8 oktober.

Inställt är det också i Eslöv där årets skånska mästerskap för SPF-pensionärer skulle avgjorts i Karlsro-Bowling måndagen den 14 september. Vad gäller PRO så har den organisationen inga DM-tävlingar i bowling i Skåne.

Nya banor på plats i Åstorps bowlinghall

(19 augusti) Under sommarmånaderna har bowlinghallen i Åstorp renoverats och bl.a. har de åtta laminatbanorna ersatts med nya, detta enligt en artikel i HD (Helsingborgs Dagblad) som Swebowl lagt ut på sin hemsida.

Av artikeln framgår att banorna i hallen anlades när hallen byggdes vid skolområdet för 25 år sedan, en anläggning som då ersatte den gamla 4-banorshallen. Men nu var det dags att byta ut dem.

- Vi har installerat ny dataanläggning och nya TV-skärmar, nu var det dags att byta banorna. När de gamla banorna inte längre klarade besiktningen sökte föreningen (Åstorps Bowlingklubbars Förening) hjälp från kommunen. Och för några veckor sedan var åtta nya banor på plats till en kostnad av cirka 900.000 kronor. Det är vi väldigt tacksamma för, vi hade inte fått spela seriematcher om vi inte bytt ut dem, framhåller Per Magnusson i föreningen i artikeln.

Bilden: Ett skärmklipp från HD i artikeln om Åstorps bowlinghall.

Bowlingförbundet inför lättnader i regelverket

(15 augusti) Nu har styrelsen i Svenska Bowlingförbundet tagit beslut om flera lättnader i regelverket, detta som en följd av den rådande Corona-pandemin. Det finns nämligen risk för att flera klubbar i det nationella seriesystemet kan få problem med att genomföra stundande säsong med anledning av att antalet spelare minskar.

För att underlätta för de klubbar som har farmarlag i seriespel blir det nu tillåtet att låta tre spelare dubblera, således spela i både klubbens A-lag och farmarlag i samma omgång. Tidigare har denna regel enbart gällt en spelare. Dock, framhålls i beslutet, ska de två sista omgångarna i grundserierna spelas enlig gällande regelverk och vidare att ändringen enbart avser säsongen 2020-2021.

Ändring blir det också för de klubbar i det nationella seriesystemet som har samarbetsavtal. Där kan spelare spela i två föreningar, dock ej i samma omgång. Men nu slopas detta, från och med att seriespelet inleds i september blir det tillåtet att dubblera i samma omgång.

Styrelsen tog också beslut på att lag som på grund av minskat antal spelare tvingas avanmäla sitt deltagande i seriespelet 2020-2021 ska få göra detta fram till den 5 september 2020 utan att behöva betala straffavgift.

Siffror av ren elitklass i Alliansens seriespel


Upp mot rejäla ”höjder” bar det för Reidulf Nilsen i Helsingborg-1 den gångna säsongen.
Två
gånger var han över 900-gränsen i seriematcherna. (Foto: Håkan Andersson)

 

(14 augusti) Vilket fantastiskt bowlinglag det skulle bli!

Det är nämligen resultat av elitklass som presteras av pensionärerna  i seriematcherna för Alliansen Ringen. Resultat som skulle ge en plats i nära nog vilket lag som helst i det nationella seriesystemet. Den gångna säsongen, räknat fram till seriespelet avbröts i mitten av mars, bjöd på en kavalkad av 900-resultat och för att komma med i ”Säsongens lag” krävdes 913 poäng. Det var nämligen den notering åttonde man i ”laget” svarade för.

Från seriepremiären i slutet av augusti 2019 fram till mars 2020 noterades 14 individuella resultat över 900 poäng, toppar ”laget” gör Peter Andersson, Ängelholm-1 (973) där Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (956) var trea, två spelare som för övrigt debuterade i Alliansens seriespel under vårsäsongen.

Lite av ”etta” den gångna säsongen blev även Karl-Erik Måbrink i Ängelholm-1 som radade upp toppsiffror och som var ensam om att göra 900 poäng och mer i tre matcher med 914 som bäst, Peter Andersson (Ängelholm), Lennart Olsson (Helsingborg) och Reidulf Nilsen (Helsingborg) har alla två matcher över 900. Men annars stod sig alla tidigare ”rekord”, både individuellt och i lag. Det är fortsatt Henry Kärrström i Bjuv-1 som ståtar med Allians-rekordet över 4 serier med 986 poäng och i lag är Eslöv-1 kvar i topp med 6359 poäng från en seriematch i Tyringe i mars 2017. Här var Perstorp-1 mycket nära att bli nytt rekordlag när de noterade 6336 i säsongens sista seriematch i Hörbyhallen mot Höör-1.

Här är ”Säsongens lag”, baserat på de siffror som redovisats till Alliansens topplista. Inom parentes respektive spelares bästa resultat under säsongen:

1. Peter Andersson-Ängelholm 1 (973 poäng), 2. Lennart Olsson-Helsingborg-1 (956), 3. Lars-Åke Söderlund-Tyringe 1 (953), 4. Bo Nilsson-Höör 1 (931), 5. Mats Olsson-Ängelholm 1 (926), 6. Reidulf Nilsen-Helsingborg 1 (918), 7. Karl Erik Måbrink-Ängelholm 1 (914), 8. Bill Jonasson-Tyringe 1 (913). Reserv: Tomas Karlsson-Perstorp 1 (910). På väg in i laget: Leif Sahlström-Perstorp 1 (897), Lars-Olof Johannesson-Höganäs 1 (894), Lennart Löfving-Hässleholm 1 (875). Utmanare: Lars Lundgren-Höör 1 (871), Håkan Andersson-Höör 1 (863), Jonny Johansson-Eslöv 1 (860), Kurt Lindkvist-Eslöv 1 (859) och Per-Olof Hermansson-Klippan 1 (858).

Fotnot: Avser resultat augusti 2019-mars 2020, med reservation för ej inlämnade och ej redovisade resultat.


Det är viktigt med materialvård i bowlingen, fråga Karl-Erik Måbrink i Ängelholm. Tre
gånger var han
över 900 poäng förra säsongen, hade dessutom tre matcher på 884 poäng
och bättre. (Foto: Håkan Andersson)

Ja till hemmamatcher i Alliansens seriespel


Höör och Klippan hann med att spela både hemma och borta förra säsongen i
div 1-serien.
I seriepremiären 2020-2021 möts de igen. (Foto: Håkan Andersson)

 

(11 augusti) Det kommer under höstsäsongen 2020 enbart att handla om hemmamatcher i Alliansen Ringens seriespel, det beslutades vid föreningens årsmöte i Klippan på tisdagen. Ett beslut som föregicks av många synpunkter från de närvarande klubbrepresentanterna.

Men alla var överens om att man ville komma i gång med bowlingen igen efter det ofrivilliga uppehåll och stopp som Corona-pandemin orsakat. När det gällde utformningen av seriespelet rådde det dock delade meningar. Enbart hemmamatcher var svårt att komma i från, men 22 matcher i hemmahall och inget bortaspel var inte speciellt positivt, det kunde medföra att många pensionärsbowlare helt enkelt tröttnade och slutade.

- Den risken är uppenbar, vi kan bara hoppas att vi kan återgå till att spela serien både hemma och borta. Förhoppningsvis efter nyår. Men som läget är just nu måste vi självfallet rätta oss efter myndigheternas beslut och att vi alla vid matcherna iakttar den försiktighet och de åtgärder som krävs, förklarade ordföranden Leif Bergström.

840 seriematcher ska spelas i de sex divisionerna säsongen 2020-2021, under hösten har lagen en vecka på sig att spela sin match och rapportera in resultat. Det ska spelas liksom tidigare med 8-mannalag och reserv men med den skillnaden att matcherna avgörs med s.k. ”rullande räkning” eftersom det inte går ett genomföra dem med banpoäng. Nu låter Alliansen spelprogrammet för vårsäsongen 2021 stå kvar på hemsidan, med både dag och tid så att man lätt och snabbt kan komma i gång och byta spelform om saker och ting skulle förändras till det bättre.

Men för att det inte bara ska bli som en extra träningstimme i hemmahallen tyckte årsmötet att man borde utse och premiera ett segrande lag i varje division, oavsett vilken spelform det blir efter nyår. Det var man överens om liksom att fortsätta med en månatlig topplista på Alliansens hemsida och att det inte blir vare sig upp- eller nedflyttning till nästkommande säsong 2021-2022.

Som en årsmötesdeltagare tyckte:

- Vi vill ju spela bowling och vi kan bara göra det bästa av situationen. Så det här blir säkert bra…

Fortsatt förtroende för styrelsen i Alliansen Ringen

(11 augusti) Det blev fortsatt förtroende för styrelsen i Alliansen Ringen och för ordföranden Leif Bergström (bilden) från Eslöv. Han går nu in på nionde året som föreningens ledare och kommer att basa över en förening med drygt 800 bowlande pensionärer och han kommer att  leda samma styrelse som den gångna säsongen.

Årsmötet på tisdagen i Klippans bowlinghall såg representanter för samtliga anslutna föreningar där dagordningen också upptog ett par motioner. Bland annat en från BK Möllan i Svalöv som ville hade förbud för ”elitspelare” att delta i Alliansens seriespel. Det blev ett klart ”nej” på det förslaget, allt medan styrelsens egen motion om B-licenser godkändes liksom en motion kring föreslagna åtgärder att nästa säsong 2021-2022 få mandat att göra nödvändiga justeringar för att få en jämn fördelning av antalet lag i serierna.

Förutom Leif Bergström omvaldes de i tur avgående ledamöterna Bertil Nilsson (Klippan), Leif Blomqvist (Ängelholm) och Torbjörn Jönsson (Klippan), kvar i styrelsen är Göran Strandqvist (Perstorp), Kjell-Åke Nåbäck (Helsingborg) och Janne Långberg (Åstorp).

Förändringar på gång även i Bowling-Sydväst

(8 augusti) Det kommer att bli förändringar även inom Bowling-Sydväst när det gäller seriespelet för pensionärsbowlarna. Tidigare har både Alliansen Ringen med sina 74 lag och Göingeserien, som omfattar 31 lag, beslutat att det under höstsäsongen enbart ska spelas på respektive lags hemmabanor.

Nu har seriekommittén inom Bowling-Sydväst, som omfattar föreningar från Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Kävlinge och Svedala om totalt 58 lag fördelat på sju divisioner, beslutat föreslå ett inplanerat möte med klubbarna den 24 augusti i Löddeköpinge, att allt spel ska ske i hemmahallarna och utan restriktioner när det gäller så kallade ”dubbleringar” i flera serielag och där hemmalagets speltid gäller som matchtid.

- Efter höstens spel kommer beslut att tas om hur matcherna till vårsäsongen ska hanteras, skriver seriekommittén i sitt förslag där Bowling-Sydväst planerar för seriestart i början av september.

Hur seriematcherna ska genomföras skiljer sig dock inom de tre administrativa föreningarna, från ”rullande räkning” till spel om banpoäng och matchpoäng. Eniga är man dock om att resultat och tabellplaceringar för säsongen 2020-2021 inte ska påverka upp- eller nedflyttning säsongen därefter.

Klart för spel i de nationella bowlingserierna


Klart för spel! Nu kan spelarna i BS Olymp se fram emot seriepremiären i
Hörbyhallen den 12 september
mot Staffanstorps BK i division 2-södra Götaland.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(3 augusti) Bowlingen är tillbaka! Nu kommer nämligen Svenska Bowlingförbundet med ett efterlängtat positivt besked till alla spelare, klubbar och bowlinghallar runt om i Sverige. Det blir seriestart i de nationella serierna som planerat helgen 12-13 september 2020 för en ny säsong.

På Swebowls hemsida skriver förbundets sportchef Michael Granström:

- Med de förutsättningar som finns i dag kan vi genomföra seriematcher. Detta är ju ett av våra nav i svensk bowling, det är viktigt att komma i gång. Men samtidigt ska vi inte vara dumdristiga eller äventyra människors hälsa.

Michael Granström hänvisar till det säkerhetsprotokoll som skickats ut till alla föreningar under sommaren:

- Ett dokument som ger en samlad bild av verkligheten i dag för att kunna genomföra vår idrott med tanke på Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Det är viktigt att följa regler med att hålla avstånd, tvätta händerna, använda handsprit och inte samlas fler än 50 personer. Om någon känner oro är det helt OK att inte delta, det finns spelare i olika riskgrupper, äldre spelare över 70 år. Där hoppas vi att föreningarna har ett stort sunt förnuft och följer de rekommendationer som finns.

Några förändringar i det nationella seriespelet blir det inte, lagen kommer liksom tidigare att ha både hemmaspel och bortamatcher, det har inte skett några upp- eller nedflyttningar, tabellplaceringarna när seriespelet avbröts på grund av Corona-pandemin i mitten av mars gäller även säsongen 2020-2021, lagen är kvar på samma nivå, från elitserien och nedåt i seriesystemet.