Arkiv maj, 2022

Kevin från Hörby vann ”Skånemästerskapet”

(29 maj) Det blev 24-årige Kevin Carlsson (bilden) från BS Olymp i Hörby som spelade hem segern och 5.000 kronor när slutspelet och finalen av ”Skånemästerskapet 2021-2022″ avgjordes i Ängelholms bowlinghall under helgen. Och det blev ett slutspel med både favoritfall och många bra resultat.

Efter lördagens semifinaler innehöll söndagens finalfält 24 spelare, hälften fick kliva av efter tre serier fram till semifinalerna. Där tog 16-årige Jonathan Johansson från Höganäs BC, som toppade säsongens poängbarometer, en av finalplatserna via 402 poäng på de två serierna, Kevin Carlsson höll undan som tvåa med 380 poäng, en poäng före Niklas Pålsson, Turbanen och fem före Ulf-Arne Nilsson, Playax.

Finalen, mellan två spelare med s.k. dubbelfattning, avgjordes över en serie, den ledde Kevin Carlsson hela vägen och vann klart och övertygande via poängen 221 mot 189.

Klicka här för resultaten under söndagens finalspel.

Ängelholm prisas som ”Årets bowlinghall”


Bowlinghallen i Ängelholm har tilldelats utmärkelsen som ”Årets bowlinghall 2021″
av Hallägarföreningen SBHF.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(28 maj) Framgångarna och succén för bowlinghallen i Ängelholm fortsätter! Bara veckor efter det att BK Full House tagit steget upp i herrarnas elitserie och klubbens farmarlag avancerat till division-1, båda via lyckade kvalspel, har 10-banorshallen utsetts till ”Årets bowlinghall 2021″ i konkurrens med i runt tal 200 bowlinghallar i Sverige.

Det är en årlig utmärkelse som delas ut via ett diplom från SBHF Bowlingföretagarna och det skedde i samband med föreningens årsstämma. I motiveringen skriver SBHF bl.a ”Genom att ständigt ligga i framkant och utveckla verksamheten till rådande omständigheter, har årets bowlinghall alltid levererat service i toppklass”.

Andra utmärkelser som delades ut vid SBHF-stämman var till ”Årets entreprenör 2021″ som gick till Nöjescentrum i Skövde och diplomet till ”Årets medarbetare 2021″ tilldelades Strike & Co i Göteborg. Tidigare har för övrigt Eslövs bowlinghall utsetts till ”Årets bowlinghall” för 2018 och Höganäshallen valdes samma år av spelarna till den populäraste hallen i landet, detta via en omröstning på nätet.

Finaldags i säsongens ”Skånemästerskap”

(27 maj) Säsongen 2021-2022 har inte mindre än 460 spelare gjort någon start i ”Skånemästerskapet” och ställt upp i någon av de 18 skånska kvalhallarna. Nu är det dags för ett avgörande, nu ska säsongens ”skånemästare” koras.

Lördag 28 och söndag 29 maj är det dags för semifinaler och final i Ängelholms bowlinghall.

Direkt till söndagens finalspel (kl 10.00) går de 16 bästa på säsongens poängbarometer där Jonathan Johansson, Höganäs BC var etta och där Jens Lind, Allön tog den sista direktplatsen. Till lördagens semifinal (tre starter från kl 11.00) har 55 spelare kvalat  in, dels efter placeringarna 17-24 på Barometern, dels de som ställt upp i mer än 12 kvaltävlingar och de spelar 4 serier där de åtta bästa totalt får en plats i söndagens final. Den senare inleds således med 24 spelare på banorna och för årets ”mästare” väntar ett förstapris på 5.000 kronor.

Svenska mästarna förstärker med toppspelare

(24 maj) Den gångna helgen tog Team Pergamon SM-guld nummer 14 när mästerskapet för 8-mannalag avgjordes i Nyköping. Och nu står det klart att mästarlaget från Partille förstärker med ytterligare toppspelare inför nästa säsong.

Klart är att Markus Jansson från elitseriekonkurrenten BK Jösse i Arvika och ingående i landslagstruppen Team Sweden är ett av nyförvärven. BK Jösse har på grund av spelarbrist valt att lämna elitserien och går ner i seriesystemet och från Arvika-klubben till Pergamon går även Björn Lindqvist liksom Robin Frisk som senaste säsongen spelat för IS Göta i Helsingborg och Halvar Nilsen, senast i BK Bågen, Hagfors. Lämnar Team Pergamon gör samtidigt Mattias Wetterberg, också han ingående i Team Sweden och i FH Ängelholm för en del år sedan, för att spela för Matteuspojkarna i Stockholm. Noterbart är också att BK Joker i Göteborg, som klarade elitseriekontraktet i sista omgången, blir av med åtta spelare, bland dem norske landslagsspelaren Tore Torgersen.

Ny klubbadress blir det också för två av spelarna i Team Clan (Nässjö) som i helgen spelade semifinal mot Team Pergamon. Tidigare EM-spelarna Peter Hellström ska spela för BK Pondus i Nässjö medan Peter Nordensson varvar ner i Nybro BK.

464 spelare från olika delar av Sverige och skilda nivåer var registrerade för ny klubb den 20 maj när det vad dagen D och bland de skånska spelare som byter klubb märks bl.a. Daniel Ströbeck (från Hovet till Full House), Jonas Ask (Göta till Frigg), Paul Hermodsson ((Kulladal till Pilgården), Peter Lantz (Osby BS till Frigg), Andreas Håkansson-Wikander (59:an till Playax) och Ulf-Arne Nilsson (Playax till LBK Mamba), Frej Levin-Forss (Staffanstorps BK till BS Olymp) samtidigt som fyra spelare lämnar BK Strået i Svalöv och där 14-åriga Elin Bergqvist lämnar BK Mix i Eslöv för svenska mästarna Spader Dam. De senare blir av med Annie Thorell som nästa säsong ska spela för Team Alingsås Samtliga övergångar gäller från den 1 juli 2022, nästa möjlighet att skriva på för ny klubb blir för övrigt efter den 15 september, då med en månads karens, och det ”fönstret” står sedan öppet fram till den 30 november 2022.

Här är länken till samtliga övergångar inför säsongen 2022-2023: Svenska Bowlingförbundet BITS 2.0. Övergångar (swebowl.se)

 

SM-guld till Pergamon och Spader Dam

(22 maj) De regerande mästarna var bäst och nummer 1 även säsongen 2001-2022. Det blev nämligen Team Pergamon och Spader Dam som spelade hem seriemästerskapet som avgjordes i Superbowl i Nyköping under veckoslutet. Och det blev ett finalspel mellan landets fyra bästa 8-mannalag på herr- och damsidan som gav otroligt många bra resultat.

Team Pergamon tog sitt fjortonde SM-guld och är fortsatt dominant i svensk bowling, nu glänste Jesper Svensson med idel toppsiffror och med 1032 som topp. Efter en tuff semifinal mot Team Clan (Nässjö) väntade Kaskad (Norrköping) som slagit ut seriesegrarna Team Alingsås i en avgörande fjärde serie. Finalen vann Pergamon i två raka men fick rejält motstånd i andra matchen som gav 11-9 efter 13-2 i första.

Spader Dam dominerar svensk dambowling och har samlat på sig massor av ”guldhattar”. Nu tog Helsingsborgsklubben SM-guld för sextonde gången, vann semifinalen mot BK Eva (Stockholm) i två raka med 12-3 och 12-3 och med Cajsa Wegner som etta med 757 respektive 716 på de tre serierna. Två raka blev det också i finalen mot Team X-Calibur (Partille) via 11-9 (6955-6853) och 14-6 (6937-6592). Här var Nora Johansson i topp i ”guldlaget” med 983 och 975, Jenny Wegner hade 960 och Sandra Andersson 924. Finalens etta var dock Joline Persson-Planefors i X-Calibur med suveräna 1043 poäng efter 299 i sista. Resultatet är för övrigt 20 poäng över gällande svenska rekordet på fyra serier.

Nu ska Sveriges bästa 8-mannalag utses

(19 maj) Efter två inställda år på grund av pandemin är det nu åter dags att kora Sveriges bästa 8-mannalag bland både herrar och damer. Den 20-22 maj avgörs nämligen SM-slutspelet i Superbowl, 16-banorshallen i Nyköping. Där för övrigt det senaste slutspelet avgjordes 2019 då Team Pergamon och Spader Dam tog guld i det som betraktas som bowlingens mest prestigefyllda SM-arrangemang.

Båda regerande mästarna finns med också 2022, för övrigt de två klubbar som vunnit flest SM-tecken. Team Pergamon har 13 segrar medan Spader Dam vunnit SM-guld femton gånger. Det första SM-slutspelet avgjordes 1945 i Stockholm med N6 (Novembersexan) i Malmö som segrare, 30 år senare (1975) fick damerna sitt första slutspel och då stod Bowlita från Malmö som vinnare. Noterbart är, att när det gäller damernas slutspel har detta allt sedan 2008 dominerats av två klubbar och vunnits av antingen Spader Dam eller Team X-Calibur.

Nu handlar det om slutspel för de fyra bästa lagen i respektive grundserie 2021-2022, Team Alingsås vann herrarnas elitserie och fick välja motståndare i semifinalen och det blev BK Kaskad från Norrköping medan Team Pergamon (Partille) därmed får matcha mot Team Clan, Nässjö. I damernas slutspel valde seriesegrande Spader Dam att möta BK Eva (finalmotståndare 2019) från Stockholm medan Team X-Calibur (Partille) ställs mot BK Högland (Nässjö). Och det är ”vanlig” serieräkning som gäller, bäst av tre matcher och där hemmalaget inför varje match väljer en av de två oljeprofiler som tagits fram speciellt för SM-slutspelet.

Fredag kl 17.00 spelas de första semifinalerna, Team Alingsås-Kaskad och Spader Dam-BK Eva, kl 20.20 spelar Team Pergamon-Team Clan och Team X Calibur-Högland. Och samtliga matcher streamas live liksom det fortsatta spelet på lördagen och söndagens avgörande finaler.

Här är länken till SOLID-SPORT som kommer att direktsända SM-slutspelet fredag från kl 17.00 och lördag-söndag från kl 09.00. Kolla in på https://solidsport.com/superbowl-nykoping

Här är säsongens toppresultat inom Alliansen


Fyra spelare som presterade toppresultat säsongen 2021-2022 var fr.v. Mats Olsson (Ängelholm),
Anita Nilsson (Åstorp), Lars-Åke Söderlund (Tyringe) och Lennart Olsson (Helsingborg).

 

(16 maj) Säsongen 2021-2022 med Alliansen Ringen har lagts till handlingarna, en säsong som bjudit på 750 seriematcher i de sex divisionerna, samtliga i respektive hemmahall. Och det har varit en säsong med idel toppresultat, både i lag och individuellt. För aldrig tidigare har det noterats på många 900-resultat bland pensionärsbowlarna som den gångna säsongen, det bokfördes inte mindre än 22 noteringar på 900 poäng och bättre. Resultaten över 800 var mer än hundra…

Och i lag var det mot slutet av säsongen tre resultat över 6400 poäng. Nästa säsong tar sikte på första spelare med resultat över 1000 poäng och nästa gräns att passera för 8-mannalagen blir 6500 poäng.

Säsongens topplista individuellt har Mats Olsson i Ängelholm-3 som etta med 984 (208-254-256-266) som han noterade i nästsista vårmatchen, för att bli bland de tio på ”topplistan” krävdes 933 poäng och det hade Lennart ”Gusten” Olsson i Helsingborg. Men helt klart är Lars-Åke Söderlund, hallföreståndaren i Tyringe, säsongens nummer 1. Han har haft en resultatmässigt fantastisk säsong i sin 4-banorshall och står bakom fem av de tio bästa noteringarna på listan. Damernas individuella lista toppas av Anita Nilsson i Åstorp med 816 poäng som har en andra notering bland de fem bästa liksom Anna-Lena Ohlsson i Höör.

Säsongens suveräner räknat i lag är Hässleholm-1. Som radade upp toppresultat under hela vårsäsongen, hade ingen match under 6051 poäng efter nyår och med 6453 poäng i nästsista omgången satte man dessutom klubbrekord. Och notera också att blott två av 750 matcher slutade oavgjort, nämligen Helsingborg 1-Höör 1 och  Örkelljunga 5-Perstorp 6. Här är Skånesportens topplistor för Alliansen Ringen säsongen 2021-2022, individuellt och i lag:

Bästa lagresultat
Division 1: Hässleholm-1 (6453), Hässleholm-1 (6416), Tyringe-1 (6415), Hässleholm-1 (6395), Ängelholm-1 (6379), division 2: Höganäs-1 (5889), Svalöv-1 (5888), Svalöv-1 (5789), division 3: Ängelholm-10 (5445), Helsingborg-2 (5438), Ängelholm-4 (5393), division 4: Tyringe-3 (5292), Tyringe-3 (5247), Tyringe-3 (5213), division 5: Klippan-4 (5015), Klippan-5 (4892), Klippan-4 (4868), division 6: Tyringe-4 (4967), Tyringe-4 (4867), Tyringe-4 (4818).

Bästa individuella resultat
Herrar: 1. Mats Olsson, Ängelholm-3 (984), 2. Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (975), 3. Graham Burgess, Hässleholm-1 (965), 4. Göran Ekstrand, Eslöv-1 (964), 5. Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (957), 6. Lennart Olsson, Helsingborg-1 (950), 7. Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (941), 8. Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (938), 9. Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (935), 10.Lennart Olsson, Helsingborg-1 (933).
Damer: 1. Anita Nilsson, Åstorp-2 (816), 2. Ann-Sofie Lundberg, Eslöv-4 (795), 3. Anita Nilsson, Åstorp-3 (791), 4. Anna-Lena Ohlsson, Höör-2 (776), 5. Anna-Lena Ohlsson, Höör-2 (758).


Göran Ekstrand i Eslöv-1 har haft en fin säsong med 964 och 927 poäng som bästa
resultat i seriespelet. Bilden från finalspelet av
”Alliansmästerskapet” i Olympiahallen.
(Foto: Håkan Andersson)

Kvalet till elitserien en stor skånsk succé

(15 maj) Kvalet till elitserien nästa säsong för herrar blev en stor skånsk succé. Kulladals BS från Malmö behåller sin plats i högsta serien medan BK Full House i Ängelholm gör comeback efter tre säsonger i Sydallsvenskan. Det står klart efter söndagens finalspel i Racketcentrum i Jönköping och det innebär att Skåne nästa säsong har tre lag i elitserien eftersom Göta i Helsingborg tidigare säkrat nytt kontrakt.

Full House, som blev svenska lagmästare 2011, kvalade på lördagen i Markaryd mot Forsheda BK och gick vidare efter två raka via 13-7 (Johan Gustavsson 1015) och 11-4 (Kim Andersson 710/3), samtidigt i Ängelholm vann Kulladal mot BK 59:an. På söndagen kom avgörandet i Jönköping där Full House slog Stureby från Stockholm i två raka med 14-6 (Jimmy Dan Mortensen 890) och 12-3 (Kim Andersson 698/3) och säkrade därmed en plats i elitserien. Kulladal hade att möta AIK från Stockholm (som besegrade Höganäs BC i lördagens semifinal), vann första med 11-9 (Johan Danielsson 847) förlorade andra med 3-12 (Simon Mattsson, AIK 679/3) men tog hem tredje och avgörande matchen med 11-9 (Martin Paulsson 852), avgjord efter tre via ledning 10-5 men där samtliga fyra serier spelades.

Det fanns tre elitserieplatser 2022-2023 att spela om och tredje lag till elitserien blev IKW/Köping som gör comeback efter seger i Skellefteå i finalkvalet mot BK Flash från Sundsvall.

Fotnot: På söndagen kom besked från Swebowl att BK Jösse från Arvika drar sig ur elitserien på grund av spelarbrist och den vakanta platsen går nu till Stureby BK som förlorade kvalet mot BK Full House (bilden visar Ängelholmbowlarnas logotype).

Ängelholm-1 vann säsongens ”Alliansmästerskap”


Ängelholm-1 vann på nytt finalen i ”Alliansmästerskapet” och tar ännu en inteckning i
vandringspriset,
här med trion fr.v. Hans Roth, Björn Ohrberg och Peter Andersson. I laget
och i kvalet har även Karl-Erik Måbrink
spelat. (Foto: Håkan Andersson)

 

(11 maj) Det blev Ängelholms förstalag som för tredje gången på fyra spelade finaler tog hem ”Alliansmästerskapet 2021-2022″. Det var rejält ”tryck” och hög stämning på både banor och publikplats under onsdagen när 20 tremannalag möttes i Olympiahallen i Helsingborg för finalspel över nio serier där trion Peter Andersson, Björn Ohrberg och Hans Roth efter en stark avslutning säkrade förstaplatsen. Och för Björn Ohrberg var det tredje finalvinsten eftersom han var med i det segrande laget 2016-2017 och 2018-2019 medan Hans Roth tog sin andra mästartitel.

Ängelholm-1 var tillsammans med Grufvan från Bjuv de två lag med lägst handicap och hade många favoritröster, men det var en ”högoddsare” som länge såg ut som segrare, nämligen Eslöv-5. Som var i ledningen inför nionde och sista serien men avslutningen gav bara 165 poäng och det räckte inte när Ängelholm-1 på en bana längre ner i hallen efter en mycket bra spurt noterade 215 och gick förbi till slutseger, 1825 mot 1808 poäng.

Nu lägger tävlingsledningen med Bengt Jönsson och Loa Andersson i Bjuv säsongens mästerskap till handlingarna och gör det i förvissningen att det blir en ny turnering säsongen 2022-2023.

Alliansmästerskapet 2021-2022 (finalspel):
1. Ängelholm-1 (Peter Andersson, Björn Ohrberg, Hans Roth) 1825 poäng (1699+126), 2. Eslöv-5 (Gerhard Lundahl, Arne Nilsson, Bo Ungesson) 1808 poäng (1484+324), 3. Vi tar resten, Helsingborg (Kjell-Åke Nåbäck, Bengt Persson, Kjell Bertilsson) 1775 poäng (1478+297), 4. En fyra Gubbar 1760 poäng, 5. Eslöv-4 1738 poäng.

Alliansmästerskapet (segrare genom åren):
2016-2017: Ängelholm-1, 2017-2018: Bjuv-3, 2018-2019: Ängelholm-1, 2019-2020: Grufvan, Bjuv (inget finalspel), 2020-2021: Ängelholm-3 (inget finalspel), 2021-2022: Ängelholm-1.

Finalens färggladaste i härligt oranga specialdesignade tröjor var ”Gubbdagis” från Ängelholm. På bilden
till höger Grufvan från Bjuv
med Pelle Karlsson, Bo Månsson och Karl-Erik Nilsson. (Foto: Håkan Andersson)

Lite av varje från kvalbowling till finalspel

Kvalspelet har börjat

Den gångna helgen inleddes kvalspelet i de nationella serierna och ett av de bästa individuella resultaten i landet kom i Eslöv i en kvalmatch till division-2. Där noterade Peter Gadd från Götas farmarlag 1006 poäng på fyra, men det var Bowino från Svedala som vann och gick till andra kvalrundan den 14-15 maj.

Damerna är tillbaka
Nu ska rikets tredje stad återigen få ett damlag i det nationella seriespelet. Det fanns en tid när Bowlita, SBC, Kometen och Triumf från Malmö hörde till landets absolut elit men på senare år har rena damklubbar lagts ner, blott en del av spelarna har gått vidare i mixade klubbar. Men nu ska Staffanstorps BK (bilden) flytta till Baltiska Hallen i Malmö, med sitt herrlag och med ett damlag som håller till i division-1.

Toppmatch i Ängelholm
På lördag 14 maj inleds kvalet till elitserien för herrar, fyra skånska lag är med. Toppmatch i Ängelholm blir det mellan Kulladal och 59:an från Hässleholm, Höganäs BC ska möta AIK i Jönköping och Full House från Ängelholm kvalar i Markaryd mot Forsheda BK.

Mats Olsson säsongens etta
Säsongens sista ”topplista” har presenterats på Alliansen Ringens hemsida och bästa resultat under april-maj hade Mats Olsson i Ängelholm-3 med 984 poäng. Som dessutom innebar hela säsongens bästa notering i seriespelet.

Succé i Holland för BK Mix
Två unga talanger från BK Mix i Eslöv har varit i Leiden i Holland och spelat premiären av ”Junior Dutch Open”. Och det blev en stor framgång för Moa Brandin (16 år) och Elissa Mehmet (14 år) som kom etta respektive tvåa i klassen för flickor upp till 16 år.

Flera finaler under maj
Det händer mycket under maj månad, bl.a. ska det spelas finaler i ”Alliansmästerskapet” den 11 maj i Helsingborg, finalspel i ”Skånemästerskapet” blir det i Ängelholm den 28-29 maj och SM för 8-mannalag avgörs i Nyköping den 20-22 maj (kan komma att visas direkt på YOU TUBE)

Åter efter två inställda år
När det gäller lag-SM ställdes detta in både 2020 och 2021 på grund av pandemin. Försvarande mästare från 2019 då mästerskapet liksom i år avgjordes i Nyköping, är Team Pergamon bland herrarna medan Spader Dam från Helsingborg är regerande mästarlag bland damerna.

Sundsvallspensionärer till Eslöv
Årets förbundsmästerskap för pensionärsbowlarna i SPF kommer att avgöras i Eslöv den 13-15 september och det blir fjärde gången det spelas i Skåne. Tidigare har mästerskapet, som spelades första gången 2005 i Örebro, avgjorts i Höör, Osby och Helsingborg.
- Fyra månader innan det börjar har vi redan 90-talet anmälda, det ser bra ut. Det kommer spelare från bl.a. Sundvall, Huddinge, Nässjö, Vallentuna och Strängnäs. Men vi undrar var skåningarna håller hus, säger Jonny Johansson och Göran Christensson (bilden) i tävlingsledningen för SPF Vänkretsen.