Arkiv juni, 2016

Intressant match på gång mellan två skånska mästarlag


Mats Håkansson och Gert Österlindh i BK 80 (till vänster) och Göran Olsson i Åstorps PBK
kommer att ställas mot varandra i ett riktigt ”mästarmöte”.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(30 juni) Det planeras för en match mellan två av Skånes bästa pensionärslag i bowling, BK 80 från Hässleholm mot Åstorp. Och det blir BK 80 som kommer att bjuda in till spel i Turbanhallen…

Detta bestämdes nämligen vid ett möte med klubbarna i Göingeserien den 11 maj. Då hade BK 80 tagit en ny serievinst i division 1 samtidigt som Åstorp vunnit såväl serien som det efterföljande ”Mästarmötet” i Alliansen Ringen.

BK 80 har i många år varit nummer 1 i Göingeserien, klubben utmärkte sig inte minst genom att notera fantastiska 50 förlustfria matcher i rad i serien, från den 16 februari 2012 då laget besegrade Olofström borta till den 8 oktober 2014 då det blev 13-7 hemma mot Hörby. Det blev summa 46 vinster och 4 oavgjorda under drygt två års seriespel innan sviten sprack i en match mot Kristianstad…

Den gångna säsongen vann BK 80 högsta serien på nytt, tio poäng före Osby-1.

Samtidigt har Åstorp varit bästa division 1-klubb i Alliansen med tre seriesegrar på de senaste fem säsongerna. 2015-2016 avslutade man med att spurta förbi länge ledande Eslövs PBK och knipa förstaplatsen  varefter man också spelade hem premiärupplagan av ”Mästarmötet” efter finalseger mot Bjuv vid avgörandet i Hörbyhallen.

Nu blir det ett nytt ”mästarmöte”, nu mellan BK 80 mot Åstorp, kanske innan seriestarten i slutat av augusti, kanske lite senare i höst. Planering pågår och när matchdag är spikad återkommer vi här på hemsidan.

- Ett kul initiativ, det kommer garanterat att bli en mycket intressant match mellan två mycket bra lag. Och kanske man framledes kan tänka sig att även bjuda in Malmöseriens etta, som senast var Team Kirseberg, till match tre mästarlag emellan, säger Håkan Andersson i Höörs PBK.

Dubbla pensionärsmästerskap i Skåne i höst

(21 juni) Är du medlem i SPF-pensionärerna?

I så fall har du möjlighet att spela två mästerskap i höst, båda i skånska bowlinghallar. Det inleds med DM i Eslöv den 26 september och några veckor senare, den 12-13 oktober, spelas det upp till riksmästerskap i Olympiahallen i Helsingborg.

Det handlar om årligen återkommande tävlingar, det skånska mästerskapet spelades första gången 2004 i Tollarp och 2006 var det premiär för riksmästerskapet som då avgjordes i Sala. Och sedan har det rullat på, i alla år med samma förutsättningar i form av 6 serier i fyra åldersklasser, herrar och damer från 60 år och uppåt. Och det blir för övrigt tredje gången riksmästerskapet avgörs i Skåne, Höör stod för värdskapet 2006 och två år senare spelade man i Osby.

När Berth-Love Sjöström (bilden) och SPF Tågaborg tar emot som tävlingsledare i Helsingborg handlar det om det tolfte riksmästerskapet, för övrigt en tävling där spelare från SPF Höör och Höörs PBK haft stora framgångar, främst genom en totalseger och mästartitel i damklassen genom Ethel Andersson när tävlingen avgjordes i Markaryd. Även i DM är Höör väl representerat och med ett antal ”titlar”, bl.a. har Håkan Andersson blivit skånsk mästare tre gånger och Eva Jönsson har två totalsegrar. Meste mästaren i DM är för övrigt Gull-Britt Nilsson från Tollarp som vunnit damklassen inte mindre än sex gånger.

Vid DM i fjol i Helsingborg vann Kurt Lindkvist från Eslöv herrklassen och Eva Jönsson, Höör tog hem damklassen och de har således att försvara sina titlar i september. Och för Kurt blir det dessutom ”hemmabanor” när SPF Aktiv/SPF Vänkretsen arrangerar  i Karlsro-Bowling.

Till riksmästerskapet kommer spelare från hela landet, i fjol i Skövde sattes deltagarrekord med 186 startande, från Sundsvall i norr till Höör i söder. Den noteringen hoppas Berth-Love Sjöström kunna överträffa i år, ett arrangemang som traditionsenligt avslutas med kamratmåltid, underhållning och prisutdelning, allt i Olympiahallen.

Här är de orter som genom åren arrangerat SPF-riksmästerskap:
2005: Sala, 2006: Höör, 2007: Kvänum, 2008: Osby, 2009: Tibro, 2010: Karlstad, 2011: Bålsta, 2012: Sundsvall, 2013: Markaryd, 2014: Vårby samt 2015: Skövde.

Och här är de skånska hallar som genom den lokala SPF-avdelningen arrangerat DM, allt från premiären 2004:
2004: Tollarp, 2005: Höör, 2006: Tollarp, 2007: Helsingborg, 2008: Ystad, 2009: Hörby, 2010: Svedala, 2011: Ängelholm, 2012: Höör, 2013: Eslöv, 2014: Helsingborg samt 2015: Helsingborg.

Inbjudan till mästerskapen hittar Du här:
http://ringen.garl-data.se/SPF-DM%20Eslov%202016.pdf (DM-Eslöv), http://ringen.garl-data.se/SPF-RM%20Inbjudan.pdf (Riksmästerskap-Helsingborg).

Fortsatt förtroende för Alliansens styrelse


Alliansen Ringens styrande ”presidium”, fr.v. Berthram Andersson, Bertil Nilsson, Bertil Aneslätt,
Leif Bergström, Göran
Strandqvist och Eva Nilsson. (Foto: Håkan Andersson)

 

(9 juni) Alliansen Ringens styrelse sköter sitt ”fögderi” till medlemmarnas belåtenhet!

Så kan man tolka det faktum att de ledamöter, bland dem ordföranden, som stod i tur att avgå fick fortsatt förtroende när bowlingalliansen höll årsmöte på torsdagen i Klippans bowlinghall. Och som alltid, ett mycket väl besökt sådant där bara en enda förening av 16 saknades bland de drygt 30 deltagarna.

Ordföranden Leif Bergström (Eslöv) omvaldes för ytterligare ett år och så även Eva Nilsson (Eket), Bertil Aneslätt (Ängelholm) och Bertil Nilsson (Klippan). Kvar i styrelsen, valda till årsmötet 2017, är Berthram Andersson (Perstorp), Göran Strandqvist (Perstorp) och Håkan Andersson (Höör).

Vid styrelsens konstituerande möte direkt efter sista klubbslaget blev det idel omval, vilket innebär att Berthram Andersson är fortsatt vice ordförande, Bertil Aneslätt kassör, Göran Strandqvist sekreterare, Håkan Andersson tävlingsansvarig och med Eva Nilsson och Bertil Nilsson som ledamöter.

Och som sekreteraren Göran Strandqvist konstaterade i verksamhetsberättelsen:

- Seriespelet har omfattat 16 klubbar och 70 lag i sex divisioner, rapporteringen på Alliansens hemsida har skötts perfekt av Peter Andersson och hans personal i Ängelholm, vi gör en månatlig topplista med de fem bästa individuella resultaten i varje division och vi har för första gången haft ett ”Mästarmöte” mellan de tre bästa i högsta serien. Positivt är också att vår hemsida har haft många besök, där finns all den information klubbarna behöver.

Säsongens bästa lag och spelare premierades

(9 juni) I samband med Alliansens årsmöte belönades den gångna säsongens bästa lag och spelare med ett specialgjort inramat diplom. Dessutom fick årets segrare i ”Mästarmötet” ta emot ett alldeles speciellt diplom.

Här är de spelare som hade säsongens (2015-2016) bästa resultat i respektive division och som därmed var etta i ”Säsongstoppen”:
Division 1: Henry Kärrström, Bjuv-1 (945 poäng), division 2: Laurin Käki, Klippan 1  (890 poäng), division 3: Bo Henriksson, Perstorp 2 (817 poäng), division 4: Göte Losell, Ljungbyhed (757 poäng), division 5: Jan Brodén, Åstorp 4 (708 poäng), division 6: Bertil Jönsson, Eslöv 6 (757 poäng).

Diplom och en inteckning i divisionens vandringspris som seriesegrare fick följande:
Division 1: Åstorp 1, division 2: Klippan 1, division 3: Klippan 2, division 4: Tyringe 2, division 5: Bjuv 5 samt division 6: Eslöv 6.

Specialdiplom-segrare i ”Mästarmötet 2016″: Åstorp 1.

Bilden till höger: Henry Kärrström i Bjuv-1 fick diplom för bästa individuella resultat i division 1-serien (Foto: Håkan Andersson)

Ingen gemensam speldag för seriematcherna

(9 juni) -Spela samtliga seriematcher på en och samma dag! Då kommer man i från problemet med ”toppade” lag och den hårt både kritiserade och debatterade paragraf 2 i regelsamlingen kan skrotas! Det var kontentan i den motion samtliga lag i Ängelholm skrivit under på och som lades fram till Alliansens årsmöte för beslut. Och det blev ett klart och entydigt nej.

- Tanken är god, men ska det fungera måste samtliga 14 anslutna bowlinghallar enas om en och samma speldag. Vi har kollat upp det efter motionärens önskemål men det är inte genomförbart eftersom en hall vill ha sina matcher en måndag, andra en onsdag eller torsdag, någon kan bara tänka sig fredagar. Så därför är det inte genomförbart. Men vi ska titta lite närmare på det framöver, kanske kommer ärendet upp igen vid nästa årsmöte, säger Håkan Andersson, tävlingsansvarig i Alliansen.

Ett ”nej” blev det också på Perstorps (BK 74) motion om införandet av ”amerikanskt” spel i division 1-serien. Och där reagerade klubbarnas representanter på den höjning av matchavgiften som många av hallarna aviserar, i flera fall en ökning med 25 procent.

- De hallar som tänker höja spelavgiften anser det tar längre tid med detta spelsätt, den tiden vill man ha kompensation för. Men samtidigt är många av de anslutna hallarna av motsatt uppfattning, det tar inte längre tid och därför tänker man inte höja En hallföreståndare menar att det knappast tar längre tid med ”amerikanskt” bland vana spelare i division 1 jämfört med en match med nuvarande spelsätt i lägsta serien, kommenterar Håkan Andersson.

De ökade kostnaderna var något som fick årsmötet att tveka, varför man beslöt att kommande säsong att fortsätta spela ”europeiskt” i samtliga sex divisioner. Precis som man gjort i alla år. Men förslaget om ”amerikanskt” i Alliansens högsta serie lär säkert återkomma nästa år, det känns lite ”omodernt” att det inte införts redan. I varje fall i högsta serien…