Arkiv juni, 2019

Bowlingfinaler avslutar SM-veckan i Malmö

(24 juni) Onsdagen den 26 juni inleds SM-veckan i Malmö och under de närmaste sju dagarna ska mästerskapsmedaljer delas ut i allt från casting, cricket, kanotpolo, fotbollsgolf, boule m.fl, i allt 43 olika idrottsgrenar på land och vatten. Och det hela avslutas med finalerna i bowling för  elitklassen herrar och damer, den 1-2 juli i Baltiska bowlinghallen.

Till bowlingfinalen går 12 herrar och tolv damer in efter tidigare kvalspel i Vårbyhallen utanför Stockholm. Kvalvinnare blev då Christian Liljestrand, BK Nobel (Karlskoga) med 1825 poäng på de åtta serierna respektive Viktoria Johansson, Team X-Calibur (Partille) med 1752 poäng. I finalfältet finns bl.a. Pontus Andersson (Team Clan) som var med i det svenska EM-laget nyligen i München och bland damerna är det skånskt i form av Sandra Andersson, Cajsa Wegner och Jenny Wegner samt av regerande mästarinnan Annie Thorell, samtliga från årets svenska lagmästare Spader Dam i Helsingborg.

Kvalspel för de 12 finalisterna blir det måndag 1 juli (ingen TV-sändning) varefter de tre bästa i herr- respektive damklassen möts i stegfinaler tisdag 2 juli med start 09.00 (damer) som direktsänds i SVT-2 och kl 10.00 (herrar) som sänds direkt i SVT-1.

Dagen då det skrevs bowlinghistoria i München

(21 juni) Han var bara 11 fyllda när han gjorde debut för BK Domino från Västervik i Sydallsvenskan, som 12-åring slog han sin första officiella 300-serie och inte fyllda 15 år debuterade han i svenska juniorlandslaget. Och två gånger har William Svensson sedan dess stått överst på prispallen i junior-EM och tagit guld i Master-slutspelet.

Nu skrev han lite av bowlinghistoria genom att som 18-åring (han fyller 19 i slutet av november) spela hem EM-titeln i sin debut på seniornivå, detta efter en minst sagt imponerande insats i Dream Bowl i München. Och blev den yngsta spelaren någonsin att ta hem den individuella mästartiteln.

- Många klagade på svårspelade banor, jag tyckte de passade mig riktigt hyfsat, sa han till Swebowl efter finalsegern i Master mot tyske Frank Drevenstedt efter 230-160 i avgörande.

Ni såg kanske de streamde live-sändningarna från München där William Svensson kanske aldrig nådde de magiskt höga siffrorna, spelade snarare ett mycket jämnt spel i både singel och lagtävlingarna och på de 24 serierna snittade han 208,5 poäng. Och så kom 5-manna, detta ”bowlingens blå band” som alla nationer vill vinna. Sverige tog guld efter att ha utklassat värdnationen Tyskland i finalen.

- Det gjorde att man kunde gå in i Master-slutspelet med stärkt självförtroende.

Där slog William i tur och ordning ut Chris Sloan (Irland) och Jaroslav Lorenc (Tjeckien) för att ställas mot svenska toppspelaren Martin Larsen i semifinalen.

- Jo, nog kändes det lite exra. Martin har man ju sett upp till sedan jag själv började spela bowling, förklarade William efter vinst med 259-212 i avgörande.

Sedan vet ni hur det gick, hemmaspelaren Frank Drevenstedt klarade inte publiktrycket samtidigt som William med sin sköna tvåhandsfattning bombade in strajk efter strajk, vinner avgörande med 230-160.

Nu ska William unna sig lite ledigt hemma i Västervik, därefter blir det full satsning inför nästa säsong med BK Kaskad i elitserien som han nu spelar för. Och målsättningen är kristallklar, med en europamästare i laget tänker Norrköpingslaget gå till SM-slutspel.

Alliansen Ringens årsmöte gick i rekordfart

(19 juni) Aldrig förr har väl ett årsmöte med Alliansen Ringen avverkats så snabbt och problemfritt som det som hölls den 12 juni i Klippans bowlinghall, som alltid välrepresenterat med samtliga 16 föreningar inom Alliansen på plats.

Nu kunde ordföranden Leif Bergström snabbt klubba igenom de 21 paragraferna på dagordningen och allt var avklarat på en dryg halvtimme, prisutdelningen inräknad.

I styrelsen omvaldes Leif Bergström, Eslöv (bilden) till ordförande och han går nu in på åttonde säsongen på posten som han tog över efter Agneta Paulsson, Båstad inför säsongen 2012-2013. Omvalda blev också Göran Strandqvist, Perstorp och Kjell-Åke Nåbäck, Helsingborg medan Jan Långberg, Åstorp valdes in i styrelsen efter Håkan Andersson, Höör som avgick efter sex säsonger som tävlingsansvarig. Kvar i styrelsen, valda till 2020, är Bertil Nilsson och Torbjörn Jönsson, båda från Klippan samt Leif Blomqvist, Ängelholm.

Inga motioner hade för ovanlighetens skull lämnats in till årsmötet och man kunde därför gå direkt på den avslutande prisutdelningen. Där belönades sex seriesegrare, sex ettor på ”Säsongstoppen”, vinnarna av ”Mästarmötet” och ”Alliansmästerskapet” liksom den gångna säsongens bästa dam i seriespelet som blev Gun Malm från Ängelholm.

Därmed står Alliansen Ringen redo för en ny säsong och föreningen gör det med ett rekorddeltagande då inte mindre än 74 lag kommer till spel fördelat på de sex divisionerna. Och sista veckan i augusti är det seriepremiär…

Meriterad ”nykomling” bland favoriterna till seriesegern


Lennart Löfving och Tommy Wessberg var båda med under
”rekordsäsongerna” och ser nu fram emot utmaningen att spela mot
klubbarna i Alliansens högsta serie.
(Foto: Håkan Andersson)


(18 juni) Det är en både intressant och synnerligen välmeriterad ”nykomling” som ansluter till Alliansen Ringens seriespel stundande säsong. Och som till skillnad från andra nya lag startar i högsta serien, i division 1. Faktum är att BK 80 länge och väl sneglat på Alliansens seriespel vid sidan om sitt engagemang i Göingeserien. Och för några månader sedan kom en ansökan till Alliansens styrelse, detta sedan både medlemmarna och styrelsen gett sitt bifall till en ansökan.

- Det blev ingen som helst diskussion i styrelsen, vi var helt eniga om att välkomna dom in i gemenskapen. Enbart positivt att ett av de allra bästa lagen i Sydsverige vill vara med i våran förening, berättar Håkan Andersson i Höör.

Ett av Skånes och Sydsveriges bästa pensionärslag i bowling tar därmed plats i högsta serien hos Alliansen. En klubb som blev lite av ”rikskändisar” för ett antal år sedan då laget under åren 2012-2014 spelade 50 seriematcher i rad utan förlust i Göingeserien, något som massmedia då uppmärksammade genom artiklar i dagspressen.

Och då var Lennart Löfving med liksom Tommy Wassberg, spelare som tillsammans med Mats Håkansson, Gert Österlindh med flera tillhör ryggraden i den nästa år 40-åriga pensionärsklubben.

BK 80 har på senare år radat upp förstaplatser i Göingeseriens division 1-serie, den gångna säsongen vann laget på nytt serien efter seger i 20 av 21 matcher, förlorade bara mot pensionärerna i Osby BS och detta med 9-10 i Turbanhallen. Nu ser man spel i Alliansen som en rejäl utmaning, medvetna om att det är många bra lag man kommer att möta. Men samtidigt stimulerande och positivt för alla lag i serien med nya lag i nya hallar. Samtidigt kommer BK 80 att ha kvar sin plats i Göingeseriens division 1 och det innebär således dubbla engagemang och mycket spel och i den föreningen blir det också seriespel för klubbens tre övriga lag.

Nu lär dock BK 80 få bekänna både färg och kunnande direkt, för det är verkligen ingen enkel inledning man lottats med i serieupptakten. Då ska nämligen laget i tur och ordning möta de från förra säsongen fyra bästa lagen i form av Bjuv, Åstorp, Perstorp och Eslöv. Och detta med start den 28 augusti på bortabanor mot Bjuv-1.

Men favoritskapet lär BK 80 knappast slippa undan…

Första guldet vid EM i München gick till England

(13 juni) Det blev England som spelade hem första ”guldet” i herrarnas Europamästerskap i München, detta genom Matty Clayton som besegrade Tobias Börding från Tyskland i finalen med 190-180.

För det svenska laget blev inledningsdistansen om sex serier en besvikelse där ingen var i närheten att nå en av de fyra platser som gav semifinalspel. För spel om medaljerna krävdes 1331 poäng och den noteringen stod Tobias Börding för där fransmannen Gaetan Mouveraux toppade med 1377 poäng. Bäste svensk blev 19-årige debutanten William Svensson med 1269 poäng på plats 18, Mattias Olsson noterade 1264, Pontus Andersson 1250, Martin Larsen 1229, Adam Andersson 1200 och Mattias Wetterberg 1174 poäng på den långt i från lättspelade banprofilen.

Nu går EM vidare med 2-mannalag som spelas fredag-lördag och där landslagscoachen Patrick Backe med all säkerhet nominerar lagen Mattias Olsson-Adam Andersson, Pontus Andersson-William Svensson och Martin Larsen-Mattias Wetterberg. Och lagtävlingen kommer även den att streamas live på länken, båda dagarna från kl 10.00: https://www.youtube.com/user/StreamForce4Bowling

Nu drar herrarnas EM i gång i München

(11 juni) Onsdagen den 12 juni drar Europamästerskapen i bowling för herrar i gång 54-banorshallen Dream Bowl Palace i München och tävlingarna inleds med singelspel över 6 serier, avslutas den 22 juni med Master-slutspel. Och allt streamas i direktsändning direkt till din dator i ett mästerskap som samlat spelare från 33 nationer i Europa.

Sverige kommer med rutinerade spelare som Martin Larsson och Mattias Wetterberg från Team Pergamon (Partille) och de får sällskap av klubbkamraterna och debutanterna Adam Andersson och Mattias Olsson och av William Svensson, Kaskad (Norrköping) som gör landslagsdebut på seniornivå samt av Pontus Andersson, Team Clan (Nässjö).

EM omfattar efter inledande singelspelet onsdag kl 09.00, med debutanterna och vänsterhandsspelarna Adam Andersson och Mattias Olsson som första svenska par på banorna, blir det lagtävlingar för 2-manna, 3-manna och 5-mannalag och efter 24 spelade serier kommer de 24 bästa individuellt att kvala in för Masterslutspelet. Fem kameror finns för övrigt i bowlinghallen vid livesändningarna som var och en täcker upp fyra banor och här är länken till de streamde sändningarna: https://www.youtube.com/user/StreamForce4Bowling

Amerikanska proffs och svensk elit till Helsingborg


Amerikanska proffset Kyle Troup vann ”Lucky Larsen Master” 2018.

 

(6 juni) Merparten av de absolut bästa amerikanska proffsspelarna kommer, så gör även hela den svenska eliten. Jason Belmonte från Australien som vann premiäråret 2017 är anmäld liksom fjolårssegraren Kyle Troup från USA. Det handlar om den tredje upplagan av ”Storm Lucky Larsen Masters” som efter två år i Baltiska Hallen i Malmö nu flyttar till Olympiahallen i Helsingborg där den spelas 29 augusti-8 september.

Det är för övrigt den enda svenska tävling som ingår i ”World Tour” och med drygt 1 miljon i total prissumma, därav 150.00 svenska kronor i förstapris,  lockar den de allra bästa spelarna.

Det är svenska elitspelaren Martin Larsen i Team Pergamon som fått ge namn åt tävlingen och med sina kontakter i den amerikanska proffstouren tillsammans med rejäla prispengar har det inte varit svårt att locka hit de allra bästa spelarna. Till dags dato är det anmält för 525 starter i Olympiahallen för ett inledande kvalspel över 6 serier.

Premiäråret 2017 i Malmö vann Jason Belmonte efter seger i stegfinalen mot Cameron Wier, USA med 245-180, i fjol tog Kyle Troup, USA hem segern efter att ha besegrat Jason Belmonte i finalen med 248-232. Och alla de nämnda är anmälda för spel i Olympiahallen, tillsammans med bl.a. Sean Rash, Chris Barnes, Ronnie Russell, Jakob Butturf, EJ Tackett i ett startfält som ingen annan tävling i Europa kan mäta sig med. Lägg därtill eliten från Tyskland, Finland, Danmark och Frankrike tillsammans med svenska toppspelare på både herr- och damsidan med bl.a. svenska lagmästarna Team Pergamon och Spader Dam till start.


Jason Belmonte från Australien vann 2017 och var i final förra året.

Säsongens bästa lag och spelare ska belönas

(4 juni) Sex seriesegrare och sex ettor på ”Säsongstoppen” kommer att belönas när Alliansen Ringen håller årsmöte i Klippans bowlinghall onsdagen den 12 juni. Och alla kommer att erhålla det alldeles speciella inramade diplomet och ett dylikt tilldelas även segarna i ”Alliansmästerskapet” och ”Mästarmötet 2019″.

Förutom en inteckning i respektive divisions vandringspris kommer seriesegrarna att premieras, nämligen Perstorp-1 (division 1), Klippan-1 (division 2), Eslöv-3 (division 3), Åstorp-3 (division 4), Tyringe-3 (division 5) samt Bjäre-4 (division 6). Noterbart är att för Eslöv-3 innebar det fjärde raka serievinsten efter debuten i division-6 säsongen 2015-2016 medan Tyringe-3 tog andra raka efter seger i division-6 och seriedebuten 2017-2018.

Ett diplom kommer även ettorna i ”Säsongstoppen” att ta emot och dessa går till Henry Kärrström, Bjuv-1 (division 1), Anders Lund, Ängelholm-3 (division 2), Per-Ove Jönsson, Perstorp-2 (division 3), Ove Johannisson, Höganäs-3 (division 4), Ulrik Jensen, Tyringe-3 (division 5) samt Gerry Svensson, Bjuv-7 (division 6). Ett speciellt diplom får även Gun Malm, Ängelholm-1 (bilden) som svarade för den gångna säsongens bästa resultat bland damerna med 807 poäng och ett lagfoto kommer att pryda det diplom som Ängelholm-1 och Åstorp-1 ska tilldelas för sina segrar i ”Alliansmästerskapet” respektive ”Mästarmötet 2019″.