Arkiv mars, 2021

En världsmästare kommer till Eslöv

(30 mars) Två landslagsspelare och VM-medaljörer kommer till Eslövs bowlinghall söndagen den 11 april, det skriver Skånes Bowlingförbund på sin hemsida. Det handlar om Joline Persson-Planefors och Josefin Hermansson från Team X-Calibur i Partille som är ute på en ”mini-turné” för att träffa unga tjejer mellan 13 och 20 år och för att inspirera och motivera dem att satsa på bowlingsporten.

Det är Svenska Bowlingförbundet tillsammans med distriktet som står som arrangör för denna mycket speciella ”bowlingdag”.

Josefin Hermansson tog tillsammans med Jenny Wegner guld vid senaste VM som avgjordes i Las Vegas i november 2019 efter finalseger mot det koreanska paret Hvevin Son-Yearij Lee med 436-431 över de två serierna, Joline Persson-Planefors spelade hem ett silver i ”All Event” och båda spelarna ingick i det svenska 5-mannalag som vann ett silver och bidrog till att Sverige gjorde sitt bästa VM på drygt 30 år. Joline Persson-Planefors är dessutom regerande svensk mästare efter seger senast SM spelades 2019 och hon vann för övrigt också 2015 och 2011.

Vid träffen i Eslöv kommer Joline och Josefin att berätta om sin vardag, idag ganska annorlunda med tanke på att all verksamhet i form av seriespel, tävlingar och mästerskap i Sverige och runt om i Europa ligger nere på grund av Corona-pandemin, de kommer att ge tips och goda råd om träning m.m. och även spela någon serie med deltagarna.

- Vi vänder oss till yngre damspelare som vill eller funderar på att bli riktigt bra i bowling. Det finns plats för åtta deltagare, men blir intresset stort kan vi göra även ett eftermiddagspass. Och det är först till kvarn som gäller, framhåller Skåneförbundet på sin hemsida.

Hans Quick vann finalspelet i Ängelholm

(22 mars) Under drygt en månad har kvalet i en lokal pensionärstävling i Ängelholm pågått där det handlat om 4 serier med handicap, valfritt antal starter och med åtta finalplatser att spela om. På måndagen var det dags för final och för att komma dit krävdes 866 poäng.

Kvalet toppades av Bengt Herrlin med 922 poäng följd av Hans Quick med 913 och i finalen var det Hans Quick som inledde bäst med 236 och han kunde sedan hålla undan till slutseger på 888 poäng (752+136) knappt före Bengt Bubach med 884, för övrigt bäst av finalisterna utan handicap med 800 poäng.

Det gjordes sammanlagt 195 starter i ”Vårtävlingen” och finalen gav följande resultat: 1. Hans Quick (hcp 34/serie) 888 poäng, 2. Bengt Bubach (21) 884, 3. Leif Blomqvist (32) 851, 4. Roy Larsson (23) 832, 5. Mats Ahlgren (5) 813, 6. Bengt Herrlin (24) 803, 7. Sune Kullenberg (50) 765 samt 8. Karl-Erik Måbrink (11) 747.

Fotnot: Direkt efter finalen meddelade tävlingsledaren Karin Stenström att det blir en fortsättning med ”Vårtävling-2″ mellan den 6 april och 12 maj och med finalspel den 17 maj, detta enligt hemsidan för Ängelholms PB.

Två bowlinglegendarer tackar för sig


Den vita golfhandsken och den höga pendlingen är ett signum för Pete Weber (till vänster).
Nu tackar
han och Walter Ray Williams Jr för sig på den nationella amerikanska proffstouren.


(20 mars)
Två legendarer inom den amerikanska proffsbowlingen tackar för sig efter att ha spelat sin sista tävling på touren.

61-årige Walter Ray Williams Jr debuterade 1980 och är den spelare som genom åren vunnit mest via 47 titlar. Sju gånger utsågs han till ”Årets spelare”, på hans CV står också att han noterats för 110 serier på 300 poäng och han valdes in i ett speciellt ”Dream team” år 2008. Under åren 1980-2021 spelade han 1038 tävlingar, var prisplacerad i 783 av dem.

- Nu blir det bara lite spel på veterantouren och kanske någon mindre tävling. Jag är ju snart pensionär, nu möter man unga äregiriga och oerhört duktiga spelare och hänger helt enkelt inte med, säger han till PBA.com.

Samma beslut har Pete Weber, 58 år, tagit. Han gjorde proffsdebut som 17-åring år 1979, fostrad av sin legendariske pappa Dick Weber (1929-2005) som fick titeln ”Bowlingens första superstar”. Pete följde i pappas spår, tog 1982 sin första seger och vann 37 titlar och av dem tio s.k. ”majors”. Han profilerade sig inte bara som en duktig bowlare, han var dessutom den ende på touren som spelade med en vit golfhandske på högerhanden, dock med ”avklippt” tumme. Totalt ställde Pete Weber upp i 891 tävlingar på den nationella touren och spelade in drygt 4 miljoner dollar, han blev ”Årets nykomling” 1980 och utsågs till ”Årets spelare” på seniortouren 2015 och 2016.

Walter Ray Williams Jr och Pete Weber är båda invalda i ”Hall of fame”, nu drar de sig tillbaka från det absoluta rampljuset inom proffsbowlingen, två spelare som betytt oerhört mycket för sporten i USA. Nu blir det på sin höjd spel på veterantouren och i en och annan lokal tävling…

Efter åtta år kom första segern på proffstouren

(18 mars) Första segern! Och det är något alldeles speciellt om man som spelare på den amerikanska proffstouren har bowling mer eller mindre som yrke. Men det var vad två spelare lyckades med vid de två senaste tävlingarna på PBA-touren.

34-årige Shawn Maldonado, som spelar med s.k. dubbelfattning, har varit med sedan 2013 och fram till tävlingen i Tampa, Florida bara haft ett par  hyggliga placeringar. Men när det var dags för hans 138:e tävling i form av ”Chameleon Championship” gick han hela vägen och spelade in 30.000 dollar efter seger i stegfinalen mot Jakob Buttoff på den 39 fot långa oljeprofilen. Tampa var också spelplats för avgörandet i ”Cheetah Championships”, som avgörs på tourens kortaste oljeprofil med 33 fot, och där tog 29-årige Sam Cooley från Australien hand om förstapriset på 30.000 dollar. Han har för övrigt spelat på proffstouren i USA sedan 2015 och gjorde nu sin 88:e tävling.

- Jag var bara superglad, säger Maldonado till PBA:s hemsida om sin reaktion på att vinna sin första nationella titel. Jag tänkte på min familj under matcherna, jag vaknar varje morgon och gör det här för dem, jag vill bara göra dem stolta. Jag har många som stöttar mig och jag vill inte svika dem. Jag har det. Jag vann!

För att vinna på USA-touren krävs att man spelar bra bowling, det gjorde både Maldonado och Cooley och på YOU TUBE finns respektive stegfinaler. Du kan kolla in dem här via länkarna https://youtu.be/s8B4zXxhst0 (Maldonado) och https://youtu.be/2dtjotbmG9A (Cooley).

Imponerande resultat av klubbens ålderman

(14 mars) Det är inte bara 900-resultat i pensionärsbowlingen som det finns anledning att uppmärksamma. Det kan också gälla ett resultat på 677 poäng på fyra serier…

Hemsidan för Eslövs PBK rapporterar nämligen om denna notering från en torsdagsträning nyligen i Karlsro-Bowling av Kjell Tenggren. Och då ska ni veta att Kjell Tenggren är klubbens äldste medlem, detta enligt en kommentar av Jan Herlitz på hemsidan. Kjell ska senare i år fylla 93 år. Nittiotre!

Vi lyfter på vårhatten och bugar för en strålande prestation.

Om långa resor och en film om bara bowling…


Bilden är från filmen ”King Pin” med Bill Murray i huvudrollen. Filmen gick upp på
de svenska
biograferna för 25 år sedan…

 

(11 mars) Det hände mycket inom bowlingsporten för 25 år sedan. Nu har vi nämligen bläddrat i arkiven från 1996…

Och det som kom att dominera var elitseriens vara eller icke. Det var för och emot bland klubbarna, insändarna kom att fylla sidorna i tidningen BOWLAREN. Som nu blivit en modern tidning, som lämnat tabloiden och övergått till A 4-format. 

Frågan var om herrarnas elitserie, då med 12 lag från Malmö i söder till Boden i norr, skulle fortsätta i sin nuvarande omfattning.

-Kan inte vara rimligt att åka till Rimini i Italien bara för att spela fyra serier på lördagen och fyra på söndagen. Det är inte ekonomiskt försvarbart, hette det i många insändare.

Det var en något haltande jämförelse men beskrev det faktum att så långt var det mellan Boden och Malmö.

Men i Boden klagade man inte, trots att varje bortaresa med två matcher kunde kosta upp till 25-30.000 kronor. Och sponsorerna stod inte precis i kö för att bidra. Protesterna kom framför allt från övriga lag i högsta serien, Norrlandsfönstret var med andra ord på väg att än en gång stängas helt och hållet.

Ett nytt serieförslag fick nobben vid ett rekordlångt (11 timmar) årsmöte med Svenska Bowlingförbundet, en nystartad elitserieförening fick det grannlaga och svåra uppdraget att ta fram ett nytt förslag för en omläggning av seriespelet till säsongen 1997-1998. Där det viktigaste var kortare resor, mer spel och färre uppehåll.

Men det hände förstås mer under 1996, här kommer ett litet axplock:

Under året hade ”King Pin” premiär på de svenska biograferna. För första gången kom en långfilm som i stort bara handlade om bowling och med Bill Murray och Woody Harrelson i huvudrollerna. Den finns på DVD, kan rekommenderas.

Förre proffsspelaren Mats Karlsson introducerade en ny form av tävling i Frölunda Superbowl där alla deltagarna spelade med likadana klot. Ett plastklot och borrning ingick i startavgiften på 800 kronor och klotet fick deltagarna efter spelet behålla.

Så blev det ett kommunalt ja till att 4-banorshallen i Åstorp från 1967 skulle ersättas med ett nybygge med 8 banor. Samtidigt som politikerna i Kävlinge kommun tyckte det räckte med hallen i Löddeköpinge och lät 4-banorshallen i Kävlinge gå i graven.

Ing-Marie Billgren i Tollarp och handicapansvarig inom Skånes Bowlingförbund fick ta emot utmärkelsen som ”Årets idrottsledare” i Kristianstads kommun.

Patrik Johansson i BK Elbogen i Malmö erhöll Svenska Bowlingförbundets prestationsmedalj och han blev dessutom framröstad till en topplacering på Skånelistan av länets sportjournalister, där badmintonspelaren Lim Kiao var etta.

Mats Carjö, som 1964 var med och grundade BK Elbogen i Malmö, köpte Katrinedalshallen i Borås och blev hallföreståndare där.

Skåne tog hem SM-guld individuellt genom Göran Carlsson, Korsbacka BS och Eva Nordström, SBC Malmö. En skånsk dubbel blev det också i lag-SM genom BK Elbogen respektive Spader Dam.

Sommar-OS gick i Atlanta och där hade amerikanarna lyckats få med bowlingen som uppvisningssport, i hopp om att den skulle komma med i programmet fyra år senare i Sydney. Men det blev ett klart nej från IOK.

Så noterar vi att den nya tekniken nu nått in i bowlinghallarna där den automatiska räkningen tog över via TV-monitorer. En av de första i Skåne att introducera denna revolutionerande nyhet var hos Anders Månsson i hallen i Staffanstorp. Och så fick tidningen BOWLAREN en e-postadress. För 25 år sedan…

HPBK-utmärkelsen går till Bo ”Nillon” Nilsson


Två duktiga spelare som belönats! Bengt Pettersson (till vänster) fick
HPBK-utmärkelsen för säsongen 2018-2019, Bo”Nillon” Nilsson blir den
senaste
i raden av medlemmar som kommer att erhålla priset.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(10 mars) Sedan tio år tillbaka delar Höörs PBK årligen ut ett pris till den eller de inom klubben som under säsongen svarat för en bra och uppmärksammad insats, på eller utanför banorna. Det kan avse positiva och föredömliga insatser för klubbens bästa men också goda resultat på banorna i seriematcher och tävlingar.

Nu kommer 62-årige Bo ”Nillon” Nilsson att bli senaste mottagare av HPBK-utmärkelsen, detta efter ett beslut i styrelsen, och han får priset varande den spelare som svarade för bästa resultat i klubben under seriespelet säsongen 2019-2020. Vid förstalagets bortamatch i Turbanhallen den 5 mars 2020 mot Hässleholm-1 noterade Bosse 931 poäng efter serierna 203-245-205-278 och det var bara tio poäng från Håkan Anderssons klubbrekord på fyra serier. Bo Nilsson, som tidigare varit aktiv i BK Tipp och Team Frosta, hade ett resultat som för övrigt var hela säsongens tredje bästa i Alliansens division 1-serie.

HPBK-utmärkelsen, som består av presentkort i valfri affär, kommer att delas ut vid ett senare tillfälle, och det har tidigare gått till Ann-Marie Johansson (2011-2012), May-Britt Helgesson och Siv Larsson (2012-2013), Håkan Andersson (2013-2014), Martin Wiklund (2014-2015), Gert Nilsson (2016-2017), Eva Jönsson (2017-2018) samt Bengt Pettersson (2018-2019) medan det inte var någon utdelning säsongen 2015-2016.

Walter Ray Williams – proffsbowlingens meste vinnare


Walter Ray Williams Jr är en legend inom den amerikanska proffsbowlingen. Han är
den spelare
som genom åren vunnit flest titlar.

 

(1 mars) 359 spelare har enligt amerikanska PBA vunnit minst en titel under sin karriär, detta räknat fram till det gångna årsskiftet. Men ingen har tagit så många segrar i proffsbowlingen som Walter Ray Williams Jr från Oxford i Florida.

Han är legenden som debuterade 1981 på den amerikanska touren och det året tjänade han måttliga 25 dollar på sitt spel.

I dag har han spelat in nästan fem miljoner dollar på de 1038 tävlingar han ställt upp i.

I höst fyller han 62 år, är den spelare som i särklass vunnit flest titlar. I dag har han 47 segrar på touren, därtill 11 förstaplatser sedan han som 50-åring också började spela på veterantouren, summa 58 titlar. Och han ”snittar” fortfarande kring 220 poäng på en säsong.

Annars var det hästskokastning som intresserade Walter i unga år, en mycket populär sport i USA som med lite fantasi kan jämföras med gotländsk varpa. Och även i den disciplinen har Walter visat sig vara bäst, han kan till och med titulera sig världsmästare. Låt vara med i stort bara amerikanare och kanadensare på startlinjen, men ändå.

Sju gånger har han av PBA utsetts till ”Årets spelare” i USA, därtill ”Årtiondets spelare 2000-2009”, han har skrivit ett flertal instruktionsböcker om bowling och han har gjort så många 300-serier att han tappat räkningen. Dock minns han den han gjorde för något år sedan då han på en seniortävling provade på att spela med s.k. dubbelfattning. Är man nummer 1 så är man…

Men några planer på att varva ner har han enligt sin hemsida inte:

–Så länge jag mår bra och är tävlingsinriktad fortsätter jag att bowla. Jag vill inte vara här ute om jag inte är konkurrenskraftig. Jag skulle bli för frustrerad. När jag inte kan tävla, när det inte är kul, då går jag i pension. Jag har inga problem med det. Men det känns som om det fortfarande går ganska bra för mig.

Säger proffsbowlingens meste vinnare genom tiderna, 61-årige Walter Ray Williams Jr.

Fotnot: Tidigare mesta vinnare på PBA-touren är Earl Anthony (1938-2001) med 43 segrar, därefter har Norm Duke 40, Pete Weber 37 och Parker Bohn III 35 segrar. För övrigt har av svenska spelare Jesper Svensson, 26 år och proffs sedan 2014, noterats för 10 segrar medan Mats Karlsson vann totalt tre turneringar under sina proffsår på 1980-talet.