Arkiv juni, 2021

Spelprogrammet klart för Göingeserien

(28 juni) Nu är det lottat och klart för spel för pensionärslagen i ”Göingeserien” säsongen 2021-2022. Onsdagen den 15 september avgörs den första omgången för de 29 lagen i de tre divisionerna, den avslutande spelas onsdag 27 april 2022. Men än så länge handlar det om ett preliminärt spelprogram som lagts ut på BITS och det kan ske ändringar med tanke på utvecklingen av Corona-pandemin. Definitivt blir matchprogrammet den 1 augusti.

29 lag är med säsongen 2021-2022, fördelat på 10 lag i vardera division-1 och division-2 medan 9 lag lottats in i division-3. Liksom tidigare säsonger blir det seriespel enbart på onsdagar. Och så här utföll lottningen till den första omgången den 15 september:

Division-1: BBK Spärren (Bromölla) 1-Osby 1, Knislinge 1-Olofström 1, Markaryd 1-Olofström 2, Cefyra 1-Hörby 1, Hässleholm 1 (BK 80)-Kristianstad 1, division-2: Cefyra 2-Kristianstad 2, Hässleholm 3-Hörby 2, Markaryd 2-Markaryd 3, Tollarp 1-Kristianstad 3, Hässleholm 2-Osby 2 samt division-3: Osby 3-Olofström 3, Spärren 2-Tollarp 2, Knislinge 2-Tollarp 3 samt Knislinge 3-Kristianstad 4. (Hässleholm-4 står över och spelar sin första match den 22 september borta mot Tollarp 2).

Fotnot: När det gäller Alliansen Ringens seriespel 2021-2022 är den 30 juni sista dag för att anmäla lag, för Bowling-Sydväst kommer föreningen att kalla till ett medlemsmöte i augusti och då fastställa serieindelning m.m.

Proffs och amatörer med en udda spelstil

(26 juni) Det sägs att det finns minst lika många stilar inom bowlingsporten som det finns spelare och utövare i världen. Således olika sätt att få klotet att träffa käglorna. Det lär nämligen inte finnas två spelare som spelar exakt lika, det är en sport där var och en, enligt forskare inom området, utvecklat sin alldeles speciella och egna stil.

Vilket innebär att det finns mycket udda spelstilar, spektakulära sådana, effektiva, verkningsfulla, njutbara, uppseendeväckande och iögonfallande stilar, sex steg, fem steg eller inga steg alls i konsten att leverera ett bra slag och belönas med en strike.

Och ni som spelar bowling och har gjort så ett tag, ni har alla skaffat en egen särpräglad och speciell stil, ni har nött och stött den genom åren. Och den är svår, för att inte säga smått omöjlig, att ändra på. Allt sitter ju i ryggraden. Eller borde göra det…

På YOU TUBE finns nu en video med ett knippe spelare som har en mycket annorlunda spelstil, proffs och amatörer. Men ett spel som fungerar perfekt i många avseenden. Och visst, det är fritt fram att kopiera och börja träna in ett ”nytt” slag. Kolla länken https://youtu.be/_EBe6qJXiC0 som innehåller dryga sju minuter med högt underhållningsvärde.

Så nog kan bowling spelas på många olika sätt. Och det är ju resultatet som räknas, det delas ju inte ut några ”stilpoäng” i den här sporten…

Bilden: Fred Flinta hade en alldeles speciell stil på bowlingbanorna…

Försenat slutkval i ”Skånemästerskapet”

(21 juni) Nu är det klart för avslutning av säsongen år 2020 i ”Skånemästerskapet”. Efter det att Swebowl hävt tävlingsförbudet har de två sista kvaltävlingarna i Hässleholm och Perstorp bokats in och därefter kan arrangörerna planera också för ett finalspel.

Efter 15 av säsongens 17 kvaltävlingar i de skånska bowlinghallarna avbröts ”Skånemästerskapet” i höstas på grund av Corona-pandemin, då återstod Hässleholm och Perstorp. Därefter avbokades även finalspelet i januari 2021, som skulle avgöras i Ängelholm.

Inför de sista två kvaltävlingarna är Paul Lindgren från BK Thule i Malmö i ledning på ”Barometern” och har säkrat en finalplats dit de 24 bästa spelarna kvalificerar sig.

Enligt mästerskapets hemsida kommer avslutningskvalen i Hässleholm och Perstorp att spelas under perioden 14-29 augusti medan finalhallen ännu inte är utsedd. Till segraren i finalen väntar ett förstapris på 5.000 kronor.

Två lag har hoppat av Göingeserien

(17 juni) När anmälningstiden för seriespel 2021-2022 med pensionärsbowlarna i Göingeserien gått ut visar det sig att två lag hoppat av, detta jämfört med förra avbrutna säsongen. Då ställde 31 lag upp fördelat på tre divisioner, nästa säsong har antalet lag med bakgrund till Corona-pandemin reducerats till 29.

Hörby PBK drar tillbaka ett av sina tre lag, så gör även BK Cefyra i Åhus, medan övriga åtta föreningar/klubbar behåller samma antal lag som förra säsongen. Då var det 10 lag i division 1 och 2 och 11 lag i division-3, totalt 31. Flest lag 2021-2022 kommer liksom tidigare Hässleholm (BK 80) och Kristianstad att ha med vardera fyra.

Så här fördelar sig kommande säsongs 8-mannalag: BBK Spärren, Bromölla (2 lag), BK Cefyra, Åhus (2), Osby (3), BK Kronan, Knislinge (3), Tollarp (3), Kristianstad (4), Hörby (2), Markaryd (3), BK 80, Hässleholm (4) samt Olofström (3).

Nu kommer Skånes Bowlingförbund via BITS att göra lottning och lägga ut ett spelprogram. Beräknad seriestart är det vid samma tidpunkt som för nationella serien, kring vecka 36-37. Och för Göingeserien blir det fortsatt matchspel enbart på onsdagar.

Pandemin sätter tydliga spår i pensionärsserierna


Baltiska Hallen i Malmö – där kommer merparten av seriematcherna
i seriespelet för Bowling-Sydväst att avgöras. (Foto: Håkan Andersson)

 

(15 juni) När anmälningstiden gick ut för seriespel 2021-2022 med pensionärerna i Bowling Sydväst visade det sig att antalet lag minskat från 55 förra säsongen till 49, en tydlig och väntad konsekvens av Corona-pandemin. Ett flertal klubbar har hoppat av, bland dem Eslövs PBK som dragit tillbaka tre 8-mannalag.

Det meddelar seriekommittén på sin hemsida http://psv.webber.se/

Jämfört med förra säsongen, som liksom övrigt seriespel inom bowlingen avslutades i oktober 2020, ställer nu 41 lag (48 förra säsongen) upp fördelat på fem divisioner med 8-mannalag och därtill en division med 4-mannalag som kommer att rymma åtta lag (sju förra säsongen), totalt således en minskning med sex lag.

- Uppdelningen i divisionerna är baserad på placeringarna säsongen 2019-2020, därav upp- och nedflyttningar. Det har också skett justeringar eftersom max två lag från samma klubb får delta i varje division. Vi planerar ett klubbmöte den 10 augusti i Löddeköpinge som uppstart inför höstens seriespel och hoppas komma i gång i början av september, skriver seriekommittén på hemsidan.

De 49 lagen i Bowling Sydväst kommer främst från Malmö (Baltiska Hallen), Lund, Svedala, Staffanstorp, Trelleborg (Söderslättshallen) samt Höör ( Hörbyhallen).

Fotnot: När det gäller Alliansen Ringen och seriespel 2021-2022 utgår inte anmälningstiden förrän den 30 juni medan en redovisning från Göingeserien ännu inte presenterats, där utgick anmälningstiden den 13 juni.

Finalspel inleder ny säsong av ”Seniortouren”

(12 juni) Seniortouren är tillbaka! Den populära tävlingen för +50 har gjort ett uppehåll på grund av Corona-pandemin men nu är sju deltävlingar och finalspel inbokat för säsongen 2021-2022 med start i Vårbyhallen i Stockholm i augusti-september.

Men innan dess ska finalen för 2019-2020 spelas, den skulle avgjorts i Ängelholm den 1 maj förra året men ställdes in liksom touren den gångna säsongen 2020-2021 i samband med att tävlingsförbud inom svensk bowling infördes. Nu är finalen från 2020 inbokad att spelas där söndagen den 22 augusti, finalfältet har fått vänta i drygt ett år, detta enligt tävlingens hemsida www.seniortour.se

Seniortouren spelas kommande säsong med kval i sju hallar, det handlar om 6 serier med handicap med möjlighet till re-entry, tävlingen avslutas med finalspel för de bästa i poängbarometern och då handlar det om 30.000 kronor till slutsegraren. Den senaste finalen vanns för övrigt av Claes Johansson från Gotlandspärlan. Premiärspel blir det i Vårbyhallen med final den 5 september, därefter kvalspel i Skövde, Göteborg (Strike&Co), Nyköping, Eskilstuna, Nässjö och Ängelholm innan man återvänder till Vårbyhallen för finalspel den 1 maj 2022.

Men innan dess spelas det således upp till final för säsongen 2019-2020 den 22 augusti 2021 i Ängelholm.

Mästarmöte i damernas elitseriepremiär

(7 juni) Sedan 2008 har två klubbar fullständigt dominerat svensk bowling på damernas elitnivå i SM-slutspelet, nämligen Spader Dam från Helsingborg och Team X-Calibur från Partille utanför Göteborg.

Mellan 2008-2019 har Spader Dam vunnit SM-slutspelet åtta gånger, Team X-Calibur har fyra segrar under de åren efter första triumfen som kom 2012. Och senast ett annat lag tog hem SM-titeln var i Köping år 2007 då Sundbybergs IK stod som slutsegrare. Spader Dam är för övrigt svensk dambowling ”mesta mästare” med 15 titlar, den första kom 1977 i Malmö, den senaste 2019 i Nyköping där laget mötte BK Eva från Stockholm, som mycket överraskande slagit ut Team X-Calibur. Spader Dam och Team X-Calibur har för övrigt mötts i sju av de senaste tio finalerna av SM-slutspelet.

Med 130 matcher är Spader Dam dessutom den klubb som deltagit i flest slutspelsmatcher under de 44 säsonger laget spelat i högsta serien där Team X-Calibur noterar resultat från tolv spelade säsonger efter debuten i nationella serien.

Lördagen den 11 september drar damernas elitseriespel i gång, nu med blott sex lag och enligt det preliminära spelprogrammet som lagts ut på BITS, kommer lagen att mötas tre gånger, det blir således totalt 15 matcher för varje lag. Direkt i seriepremiären bjuds det på en toppmatch i Olympiahallen i Helsingborg när Spader Dam tar emot Team X-Calibur.

Så här inleds damernas elitserie 2021-2022: Spader Dam-Team X-Calibur, BK Merci (Hallsberg)-BK Högland samt BK Eva-Hammarby IF.

Bilden: Spader Dam mötte BK Eva i den senaste SM-finalen som avgjordes i Nyköping 2019.

Team Pergamon bowlingens mesta mästarlag

(7 juni) När de första lagmästerskapen i bowling för herrar och 8-mannalag avgjordes i Stockholm 1945 stod N6 från Malmö som segrare, klubben tog där sin första titel som skulle följas av ytterligare två 1950 och 1958. Men på 50-talet var det AIK från Stockholm som dominerade, sex gånger stod klubben som mästare i SM-slutspelet. Lika många titlar samlade Amiki från Stockholm ihop, BK Elbogen från Malmö vann fem gånger medan BK Fight från Örebro noterat fyra slutsegrar.

Men det var i svunna tider, nu är det Team Pergamon som dominerar svensk bowling och gör det med eftertryck. Efter första segern 2003 har Partilleklubben stått som etta och iklädda de traditionella ”guldhattarna” inte mindre än 13 gånger. Faktum är att Team Pergamon bara förlorat till fyra klubbar när mästartiteln gick till Sundbybergs IK (2010), Full House, Ängelholm (2011), Stureby BK (2012) och Team Clan, Nässjö (2016).

Team Pergamon är för övrigt regerande mästare, vann titeln senast det begav sig i maj 2019 när slutspelet avgjordes i Superbowl i Nyköping och besegrade då Team Clan i finalen. 2020 och 2021 ställdes SM-slutspelet för både herrar och damer in på grund av Corona-pandemin.

För att ta sig till SM-slutspelet i maj 2022 gäller det att bli bland de fyra främsta i den elitserie som drar i gång andra helgen i september. Och den inleds direkt med ett Göteborgsderby när Team Pergamon tar emot BK Joker. De två skånska lagen IS Göta, Helsingborg och Kulladals BS, Malmö gör för övrigt entré i seriespelet i andra omgången den 18-19 september.

Så här spelas inledningen av elitserien 2021-2022:

Omg 1 (11-12 september): BK Kaskad-Bodens BS, Team Pergamon-BK Joker, Ludvika BK-Falkenberg, Team Cland-Bodens BS, BK Jösse-Falkenberg, Team Alingsås-BK Joker, omg 2 (18-19 september): Kaskad-Team Alingsås, BK Joker-Kulladals BS, Ludvika BK-IS Göta, Falkenberg-Kulladals BS, Team Clan-Team Alingsås, BK Jösse-IS Göta samt Bodens BS-Team Pergamon.

Fotnot: Swebowl håller på att lägga ut ett preliminärt spelprogram för säsongen 2021-2022 på BITS, från elitserierna till lägsta division i de nationella serierna.

Nu återstår bara sex lag i damernas elitserie

(3 juni) 29 klubbar har dragit sig ur det nationella svenska seriesystemet i bowling, 18 nya lag har tillkommit. Det är siffror som Svenska Bowlingförbundet redovisar efter det att anmälningstiden för säsongen 2021-2022 utgick den 31 maj. Och det är med tanke på Corona-pandemin ett väntat minus.

Men det som oroar är att ytterligare ett lag i damernas elitserie drar sig ur och lägger ner verksamheten. För två år sedan var det BK Skrufsha i Vänersborg som hoppade av eftersom man inte hade tillräckligt med spelare, nu är det Örgryte IS i Göteborg som inte kommer till spel. Därmed återstår bara sex klubbar, nämligen Team X-Calibur (Partille), Spader Dam (Helsingborg) BK Högland (Nässjö), BK Eva (Högdalen, Stockholm), Hammarby IF (Brännkyrkohallen, Stockholm) samt BK Merci (Hallsberg). Hur utformningen av serien blir är inte klart, det kan bli tre eller fyra inbördes möten eftersom enbart en dubbelserie bara skulle innebära 10 matcher på en hel säsong.

- Det var ett tungt beslut, men av skilda orsaker var vi bara nio spelare kvar och således alldeles för få för att spela seriebowling på den här nivån. Nu får de som är kvar spela med herrlaget i allsvenskan i stället, kommenterar Christel Carlsson i Örgryte IS och förbundskapten för seniorlandslaget, på Swebowls hemsida.

För skånskt vidkommande konstateras dessutom att BK Söder i Kristianstad enligt uppgift drar tillbaka det lag som senaste säsongen spelade i södra damallsvenskan, beroende på att spelarantalet inte räcker till. Totalt har därmed åtta damlag i landets dragit sig ur seriespelet kommande säsong enligt Swebowl.

Totalt sett i de nationella serierna fortsätter antalet lag att minska, den negativa trenden fortsätter. Sedan pandemin slog till för två säsonger sedan har 30 klubbar/lag dragit sig ur seriespel beroende på färre antal spelare, sedan 2013 handlar det om en minskning från 671 till 507 lag.