Arkiv Bowling

Hittade 160 bowlingklot i trädgården

(24 juli) Först hittade han ett gammalt bowlingklot, sedan ett till och så ett till och ett till och…

När 33-årige David Olson i staden Norton Shores i Michigan, USA grävt färdigt för att ersätta den gamla trappan på baksidan av huset, så kunde han räkna in inte mindre än 160 bowlingklot (bilden). Alla av märket Brunswick, alla oanvända och utan hål.

- Jag undrade förstås hur de hamnat i min trädgård, jag pratade med grannar som berättade att det i närliggande staden Muskegon legat en fabrik som tillverkade bowlingklot för Brunswick. Och där fick jobbarna plocka med sig de klot som inte godkändes vid besiktningen och som hade lite skavanker. Och de användes tydligen ofta som fyllnadsmaterial i trädgårdarna, berättar David Olson för lokaltidningen Detroit Free Press.

David Olson tog kontakt med Brunswick, serienumren på kloten kunde berätta att de tillverkats i början av 1950-talet, några år innan fabriken i Norton Shores lades ner och produktionen flyttades till en annan stad.

- Jag är inte färdig med trappan ännu så det skulle inte förvåna om det finns fler klot nergrävda. Inte bara i min trädgård utan i många andra. Det var ju både billigt och effektivt att fylla ut med.

Händelsen i Olssons trädgård fick också nyhetsprogrammen i TV att göra ett inslag och det blev ett par artiklar i lokalpressen. Och frågan är förstås vad David Olson tänker göra med alla de gamla kloten, vart och ett vägande 6-7 kilo.

- En del har jag redan skänkt bort, folk får gärna komma och hämta. Svärfar ville ha några till ett bygge, själv ska jag använda en del för dekoration i trädgården. Och så har stadens hembygdsmuseum fått några. Som sagt, det skulle inte förvåna om det finns ännu fler gamla bowlingklot nergrävda i min trädgård. Men det tänker jag inte ta reda på, säger han till lokaltidningen.

”Sensommarmix” i Eslöv för pensionärer

(22 juli) Den kommande säsongens första tävling i Skåne för pensionärer kommer att spelas i Eslöv, detta enligt klubbens hemsida. Det är Eslövs PBK som bjuder in till ”Sensommarmix” den 23-24-25 augusti i Eslövs bowlinghall, en tävling över 8 serier med handicap efter snitt noterat under vårsäsongen 2020.

På hemsidans tävlingsinbjudan skriver kassören Ann-Christin Ungesson att tävlingen kan spelas med herre/dam, dam/dam och herre/herre. Förstapriset till högsta resultat är  2.000 kronor och dessutom får det par som noterar högsta serie vars sitt klot skänkt av hallen.

Här är länken till Eslövs PBK:s hemsida: https://www.laget.se/PBK85/News/6690072/Inbjudan-PBK85-Sensommarmix

Skånsk ”smålänning” tar över Söderslättshallen

(15 juli) Bowlingen i Trelleborg är räddad och den 1 augusti börjar kloten åter rulla på de åtta banorna i Söderslättshallen (bilden). På sin hemsida meddelar Trelleborgs Kommun att man efter service och genomgång av banor och maskiner slutit avtal med Lars Jönsson i Ljungby som via företaget LJ-Bowling AB drivit 6-banorshallen Sunnerbohallen i nio år.

Tidigare har La Visite-hallen i centrala Trelleborg lagt ner verksamheten, i våras sa arrendatorn Maria Nilsson i Söderslättshallen upp kontraktet och slutade. Därefter har kommunen i flera omgångar annonserat efter någon som kunde ta över. Och tiden gick, bowlarna blev oroliga eftersom även Söderslättshallens bowlinghall föregicks av nedläggningsrykten.

- Vi är glada att vi lyckats knyta till oss en engagerad hyresgäst med lång erfarenhet av att driva en bowlinghall och med tydliga ambitioner att utveckla hallen och verksamheten, säger kanslichef Martin Hansson på kultur- och fritidsförvaltningen på Trelleborgs kommuns hemsida.

Jakten på en ny arrendator har pågått sedan i våras, under tiden har kultur- och fritidsförvaltningen haft en nära dialog med de åtta föreningar som bedriver sin verksamhet i hallen, från division 1-klubben BK Borgen till pensionärsklubbar och handikappföreningar.

Nye arrendatorn Lars Jönsson, som ursprungligen är från Bjuv, säger så här på Trelleborgs kommuns hemsida:

- Det här ska bli jätteroligt, jag ser fram emot att öppna i augusti och välkomnar alla bowlingintresserade.

Och nöjd är även ordföranden Thomas Nilsson i kultur- och fritidsnämnden:

- Vi välkomnar LJ-Bowling AB som ny hyresgäst och är glada att kunna öppna upp hallen inom kort. I Trelleborg finns otroligt duktiga parabowlare och föreningar på elitnivå och det är viktigt att kunna erbjuda dem en hemvist för sin verksamhet.

1981 – ett år med internationella framgångar


Känner ni igen grabbarna? Det är BK Hägern från Hässleholm
som 1981
vann ”Skånecupen”. Stående fr.v: Mats Håkansson, Mats
Larsson, Jörgen
Svensson och längst fram Stefan Persson, Lars-Göran
Malmborg och
Mikael Wegner (nuvarande hallchef i Hässleholm).
Foto: Tidningen Bowlaren
.

 

(13 juli) Det har blivit dags att åter bläddra i det gamla tidningsarkivet, nu med samlade intryck för 40 år sedan, från 1981. Ett år som gav stora svenska internationella framgångar, ett år där svensk bowling tog steget in i den absoluta världseliten.

Och det började redan i januari när Gerda Öhman från AIK vann damklassen i internationella ”Ballmaster” men några månader senare skulle en 22-årig tjej från Malmö skapa de stora rubrikerna på sportsidorna. Då stod Yvonne Berndt överst på prispallen när EM avgjordes i tyska Frankfurt, detta efter att ha besegrat danskan Jette Hansen i stegfinalen. En seger som även gav utslag kring ”Jerringpriset” eftersom svenska folket röstade genom att klippa ut en speciell kupong i tidningarna och skicka in. Yvonne Berndt var dessutom med i toppen när ”World games” avgjordes i USA och hon utsågs till ”Årets bowlare” i Sverige tillsammans med Mats Karlsson från BK Virveln i Göteborg på herrsidan.

Annars var det frågan om införandet av en elitserie som dominerade debatten i tidningen Bowlaren, både bland elitspelare och i småklubbarna. Frågan var om svensk bowling behövde en elitserie. Och än en gång blev det nej i förbundsstyrelsen, de höga kostnaderna avskräckte, det ”hjälpte” inte att storklubbarna i Malmö, Stockholm och Göteborg eldade på vid årsmötet. Men det skulle som bekant bli ett annat beslut lite senare.

För övrigt fick bowlingsporten på nytt ett NEJ att bli uppvisningssport vid olympiska spelen, nu gällde det 1984 i Los Angeles, de platserna gick i stället till baseball och tennis.

Här är lite av det som timade för 40 år sedan och då på lite mer skånsk nivå, året är 1981:

BK Hägern från Hässleholm vann ”Skånecupen” för 5-mannalag och därmed 5.000 kronor till klubbkassan.

Martin Wiklund från BK Glid i Lund satte skånskt rekord på tre serier med 788 poäng (279-220-279), noterat vid SkD-cupen i Staffanstorp.

Barbro Lindberg, Bowlita och Ralph Holst, Triumf tog hem Sydsvenskans ligatrofé som bästa spelare i skånska seriespelet 1980-1981 med snitten 194,8 respektive 208,12.

Falcon Ladies i Ängelholm blev säsongens mest vinnande lag i Skåne med 18 segrar på 18 matcher i division 4-serien.

Berith Andersson och Mona Frick tog över 4-banorshallen i källarlokalen vid Ringsjövägen i Hörby efter Kurt Linder och som kvinnliga hallföreståndare blev de först i Sverige.

44-årige Gert Larsson i Trelleborg, som vann SDS-cupen 1978, anställdes av Vuxenskolan som handledare i Söderslättshallen i social träning i bowling för handikappade.

Tre skånska klubbar toppade landets högsta damserie (division 1) genom Triumf, Spader Dam och Bowlita. Slutspelet vann Spader Dam och blev svenska mästare den säsongen.

Peter Björklund från BK Hornet i Landskrona vann SDS-cupen på Baltiskan som samlade 1258 startande, han besegrade Dennis Olsson, IFK Malmö i finalen.

Och i övrigt hände det att:

Planer fanns på att inrätta landets första bowlinggymnasie och då i Karlstad.

Det var kris för bowlingen på Gotland då öns enda hall Kopparvikshallen hotades av nedläggning.

Arne Svein Ström från Norge utsågs att ”Världens bästa amatörbowlare 1981”, han vann bl.a. Ballmaster och EM-guld.

Väntetiden på att träna och spela i någon av de tre hallarna i Östberlin sades vara upp till sex månader, då till en kostnad motsvarande 75 svenska kronor per serie.

Drygt 8000 lag var anmälda till årets amerikanska mästerskap för damer och 5-mannalag som skulle hållas i St Louis. Det gör mer än 40 000 spelare. I och för sig ingen omöjlig siffra eftersom det redovisades att 72 miljoner i USA, under 12 år oräknade, spelade bowling mer eller mindre regelbundet i någon av landets 9000 hallar.

Fotnot: Alla uppgifter är hämtade från DVD-samlingen ”Bowlaren – ett tidningsäventyr 1922-2008”.


”Tonårscupen” var ett årligt populärt inslag på VM-hallen i Malmö,
1981 vanns
turneringen av Håkan Svensson, BK Tipp (Höör) och
Eva Lindqvist, BK Söder
(Kristianstad).

Bilden ovan till höger: Yvonne Berndt är still going, nu spelar hon bowling för ABeCe i Malmö. (Foto: Håkan Andersson)

Här blir det strike varenda gång…

(9 juli) Massor av strikar! Och strike varenda gång…

YOU TUBE är outtömlig källa när det gäller att hitta intressanta och sevärda inslag om favoritsporten. Som bowling till exempel. Där finns nu en snutt med gräddan av toppspelarna på den amerikanska proffstouren, en video som enbart visar hur det går till att slå en strike. Och där finns spelare som Jesper Svensson när han visar upp sitt effektiva dubbelfattade vänsterslag, där finns danske Thomas Larsen i sin härligt lugna lite lunkande stil liksom Osku Palerma från Finland, en av de första med dubbelfattning som nådde elitnivå och där finns världsettan Jason Belmonte från Australien. Kort sagt, en palett med otroligt duktiga spelare med effektiva slag, allt på drygt tre minuter.

Inslaget är gjort i samband med PBA-tävlingen ”Scorpions Championships” i Tampa, Florida och det spelas på en 42-fot lång profil. Vann tävlingen gjorde för övrigt amerikanen Tom Daugherty och en av hans många strajkar finns dessutom med i inslaget. Kolla in länken: https://youtu.be/l3QjLb5HVWE

Besked dröjer från Alliansen kring seriespelet

(3 juli) Nu har anmälningstiden för deltagande i seriespel med Alliansen Ringen säsongen 2021-2022 gått ut, den 30 juni var sista dagen. Men det finns ännu ingen uppgift på föreningens hemsida www.alliansringen.se om och när seriespelet beräknas starta eller hur detta ska utformas, ej heller uppgifter om antalet anmälda lag, om de 73 lagen i de sex divisionerna från förra säsongen blivit fler eller färre. Senast Alliansens hemsida uppdaterades var för övrigt den 16 april i år.

Något datum för det uppskjutna årsmötet har inte meddelats från Alliansens styrelse men det kommer enligt uppgift att hållas inom några veckor eftersom senaste årsmöte den 11 augusti 2020 bestämde, att serieindelning för säsongen 2021-2022 då ska tas upp för beslut. Först därefter kan matchprogrammet fastställas för en eventuell seriestart i slutet av augusti eller början av september månad.

Det nationella seriespelet med lag från Kiruna i norr till Ystad i söder, från elitserien ner till division-3 och farmarlagsserier, finns sedan flera veckor tillbaka publicerat på Swebowl och BITS, där blir det seriepremiär andra helgen i september och även seriespelet med pensionärerna i skånska Göingeserien har fått både speldagar och matchtider för stundande säsong, med hemma- respektive bortamatcher.

Spelprogrammet klart för Göingeserien

(28 juni) Nu är det lottat och klart för spel för pensionärslagen i ”Göingeserien” säsongen 2021-2022. Onsdagen den 15 september avgörs den första omgången för de 29 lagen i de tre divisionerna, den avslutande spelas onsdag 27 april 2022. Men än så länge handlar det om ett preliminärt spelprogram som lagts ut på BITS och det kan ske ändringar med tanke på utvecklingen av Corona-pandemin. Definitivt blir matchprogrammet den 1 augusti.

29 lag är med säsongen 2021-2022, fördelat på 10 lag i vardera division-1 och division-2 medan 9 lag lottats in i division-3. Liksom tidigare säsonger blir det seriespel enbart på onsdagar. Och så här utföll lottningen till den första omgången den 15 september:

Division-1: BBK Spärren (Bromölla) 1-Osby 1, Knislinge 1-Olofström 1, Markaryd 1-Olofström 2, Cefyra 1-Hörby 1, Hässleholm 1 (BK 80)-Kristianstad 1, division-2: Cefyra 2-Kristianstad 2, Hässleholm 3-Hörby 2, Markaryd 2-Markaryd 3, Tollarp 1-Kristianstad 3, Hässleholm 2-Osby 2 samt division-3: Osby 3-Olofström 3, Spärren 2-Tollarp 2, Knislinge 2-Tollarp 3 samt Knislinge 3-Kristianstad 4. (Hässleholm-4 står över och spelar sin första match den 22 september borta mot Tollarp 2).

Fotnot: När det gäller Alliansen Ringens seriespel 2021-2022 är den 30 juni sista dag för att anmäla lag, för Bowling-Sydväst kommer föreningen att kalla till ett medlemsmöte i augusti och då fastställa serieindelning m.m.

Proffs och amatörer med en udda spelstil

(26 juni) Det sägs att det finns minst lika många stilar inom bowlingsporten som det finns spelare och utövare i världen. Således olika sätt att få klotet att träffa käglorna. Det lär nämligen inte finnas två spelare som spelar exakt lika, det är en sport där var och en, enligt forskare inom området, utvecklat sin alldeles speciella och egna stil.

Vilket innebär att det finns mycket udda spelstilar, spektakulära sådana, effektiva, verkningsfulla, njutbara, uppseendeväckande och iögonfallande stilar, sex steg, fem steg eller inga steg alls i konsten att leverera ett bra slag och belönas med en strike.

Och ni som spelar bowling och har gjort så ett tag, ni har alla skaffat en egen särpräglad och speciell stil, ni har nött och stött den genom åren. Och den är svår, för att inte säga smått omöjlig, att ändra på. Allt sitter ju i ryggraden. Eller borde göra det…

På YOU TUBE finns nu en video med ett knippe spelare som har en mycket annorlunda spelstil, proffs och amatörer. Men ett spel som fungerar perfekt i många avseenden. Och visst, det är fritt fram att kopiera och börja träna in ett ”nytt” slag. Kolla länken https://youtu.be/_EBe6qJXiC0 som innehåller dryga sju minuter med högt underhållningsvärde.

Så nog kan bowling spelas på många olika sätt. Och det är ju resultatet som räknas, det delas ju inte ut några ”stilpoäng” i den här sporten…

Bilden: Fred Flinta hade en alldeles speciell stil på bowlingbanorna…

Försenat slutkval i ”Skånemästerskapet”

(21 juni) Nu är det klart för avslutning av säsongen år 2020 i ”Skånemästerskapet”. Efter det att Swebowl hävt tävlingsförbudet har de två sista kvaltävlingarna i Hässleholm och Perstorp bokats in och därefter kan arrangörerna planera också för ett finalspel.

Efter 15 av säsongens 17 kvaltävlingar i de skånska bowlinghallarna avbröts ”Skånemästerskapet” i höstas på grund av Corona-pandemin, då återstod Hässleholm och Perstorp. Därefter avbokades även finalspelet i januari 2021, som skulle avgöras i Ängelholm.

Inför de sista två kvaltävlingarna är Paul Lindgren från BK Thule i Malmö i ledning på ”Barometern” och har säkrat en finalplats dit de 24 bästa spelarna kvalificerar sig.

Enligt mästerskapets hemsida kommer avslutningskvalen i Hässleholm och Perstorp att spelas under perioden 14-29 augusti medan finalhallen ännu inte är utsedd. Till segraren i finalen väntar ett förstapris på 5.000 kronor.

Två lag har hoppat av Göingeserien

(17 juni) När anmälningstiden för seriespel 2021-2022 med pensionärsbowlarna i Göingeserien gått ut visar det sig att två lag hoppat av, detta jämfört med förra avbrutna säsongen. Då ställde 31 lag upp fördelat på tre divisioner, nästa säsong har antalet lag med bakgrund till Corona-pandemin reducerats till 29.

Hörby PBK drar tillbaka ett av sina tre lag, så gör även BK Cefyra i Åhus, medan övriga åtta föreningar/klubbar behåller samma antal lag som förra säsongen. Då var det 10 lag i division 1 och 2 och 11 lag i division-3, totalt 31. Flest lag 2021-2022 kommer liksom tidigare Hässleholm (BK 80) och Kristianstad att ha med vardera fyra.

Så här fördelar sig kommande säsongs 8-mannalag: BBK Spärren, Bromölla (2 lag), BK Cefyra, Åhus (2), Osby (3), BK Kronan, Knislinge (3), Tollarp (3), Kristianstad (4), Hörby (2), Markaryd (3), BK 80, Hässleholm (4) samt Olofström (3).

Nu kommer Skånes Bowlingförbund via BITS att göra lottning och lägga ut ett spelprogram. Beräknad seriestart är det vid samma tidpunkt som för nationella serien, kring vecka 36-37. Och för Göingeserien blir det fortsatt matchspel enbart på onsdagar.