Arkiv Bowling

Bowling Sydväst gör omstart i seriespelet

(22 januari) Det blir bara en månads uppehåll i seriespelet för pensionärsklubbarna i Bowling-Sydväst. Efter att ha pausat under januari 2022 på grund av en ökad smittspridning av pandemin, har nu seriekommittén beslutat att återgå till ordinarie spelprogram från den 1 februari.

-Vi har nu tillgång till alla bowlinghallarna igen om än med vissa restriktioner, vi är naturligtvis försiktiga och följer de covid-instruktioner som gäller, skriver seriekommittén i Bowling Sydväst i ett mejl till klubbarna.

Summa 40 matcher i de sex divisionerna ställdes in under januari, de som inte spelades har nu fått ny matchtid och placerats in mellan den 16 februari och 25 mars. Övriga matcher ska spelas enligt tidigare program och målsättningen är att seriespelet säsongen 2021-2022 ska vara avslutat inom utsatt tid.

- Vi får hoppas att vi kan fullfölja vårens spel utan ytterligare avbrott, skriver seriekommittén.

Åstorp-1 vårsäsongens första vinnarlag

(19 januari) Nu är seriespel åter i gång med Alliansen Ringen och under de närmaste två veckorna ska 35 av vårsäsongens 375 matcher spelas, samtliga på respektive lags hemmabanor. Först att redovisa ett matchresultat var Åstorp-1 och Höör-1 i division 1-serien som hade sin match avklarad redan på tisdagen och kunde rapportera in ett resultat. Och det blev en enkel seger för serieledande Åstorp-1.

Med siffrorna 5813-5441 befäster Åstorpslaget sin placering i serietoppen, detta efter bra spel av Bertil Ericsson 832, KG Rundberg 772 och Stanislav Sebek 770 poäng medan Höör-1 hade sina främsta spelare i Håkan Andersson 834 och Bengt Pettersson 760. För Åstorp var det elfte segern på tolv matcher efter en höstsäsong där enda förlusten kom mot Eslöv-1.

Höör däremot, kommer allt närmare en nedflyttningsplats.

- Det började bra i höstas med tre segrar på de fyra första matcherna. Därefter har vi förlorat sju av de åtta senaste matcherna, senaste poängen var den oavgjorda mot Helsingborg-1 i oktober. Nu har dessutom två av våra bästa tyvärr hoppat av och spelar inte längre, så vi kommer att få det riktigt  tufft under vårsäsongen med att greja nytt kontrakt, kommenterar Håkan Andersson i Höör.

Två lag var obesegrade under höstsäsongen, nämligen Ängelholm-3 (division 2) och Tyringe-4 (division 6). Nu inleder de vårsäsongen i ledarposition i sina respektive serier och toppar gör även Klippan-2 (division 3), Tyringe-3 (division 4) och Klippan-4 ( division 5).

Nicola Pangolini vann årets ”Ballmaster”

(16 januari) Det blev italiensk seger i den 52:a upplagan av ”Ballmaster” i Helsingfors, den mest prestigefyllda tävlingen i Europatouren. Efter nära tio timmars spel under söndagen stod 27-årige Nicola Pongolini som segrare efter att ha besegrat svenske landslagsspelaren Pontus Andersson (Team Clan) i en final som inte bjöd på det fyrverkeri av strajkar som visats upp tidigare under finaldagen. 189 mot 168 poäng gav den allra första segern till Italien i tävlingens historia och 9.000 euro till Nicola Pongolini.

I semifnalerna vann för övrigt Pongolini över Tomas Käyhkö, Finland 219-204 och Pontus Andersson besegrade Sanna Oksanen, Finland med 205-189. Framme i söndagens avgörande var även Carl Eklund (IKW Köping) och Pontus Falkhäll (Team Pergamon) men båda föll bort innan semifinalerna. I övrigt dominerades slutspelet av Finland som hade 12 spelare bland de 16 bästa, tre kom från Sverige, en från Italien och en från Danmark (Mathias Grönne-Ankardahl).

Efter finalen avgjordes också 300-matchen där de tre spelare, samtliga från Finland, som svarat för en 300-serie under tävlingens gång, möttes över en serie. Vinnare av 3.000 euro blev där Tomas Käyhkö.

Vill du se finalspelet så finns det på följande länk: http://www.bowling.fi/en/bbo-livestream

Hemma vinner mest hos Alliansen Ringen

(14 januari) Efter 375 spelade matcher under höstsäsongen står det klart att det är ”hemmalaget” som vinner mest i Alliansen Ringens seriespel. Om än knappt! Kanske inte så märkligt eftersom alla lagen spelar hemma…

189 av matcherna slutade nämligen med seger för det lag som stod noterat som hemmalag, 184 matcher vanns av ”bortalaget” medan två av de 375 matcherna slutade oavgjort. Det var matcherna Helsingborg 1-Höör 1 (5639-5639) i division -1 samt division 6-matchen mellan Örkelljunga-5-Perstorp-6 som gav siffrorna 4136-4136.

Noterbart för eventuella ”statistiknördar” är, att bara en division hade fler ”bortavinster” än hemma, och det var i lägsta serien där 24 av 45 matcher vanns av bortalaget medan det i division-4 var omvända siffror där 36 av 66 matcher slutade med seger för det lag som antecknats som hemmalag.

Nu står Alliansen och de 70 lagen redo att dra i gång vårsäsongen, nu med ett spelprogram som inleds med en repris på höstens första omgång och som fram till slutet av april som kommer att omfatta 375 matcher. Och fortsatt med enbart hemmaspel och som kommer att ligga till grund för upp- och nedflyttningar inför nästa säsong. Så här ser 2022-års första serieomgång ut och den spelas vecka 3-4 och där det lag som vann höstens möte är markerat.

Division 1: Åstorp 1-Höör 1, Landskrona 1-Hässleholm 1, Klippan 1-Eslöv 1, Tyringe 1-Perstorp 1, Örkelljunga 1-Helsingborg 1, Bjuv 1-Ängelholm 1, division 2: Tyringe 2-Eslöv 3, Höör 2-Svalöv 1, Åstorp 2-Ängelholm 3, Svalöv 2-Höganäs 1, Landskrona 2-Bjäre 1, Ängelholm 7-Bjuv 2, division 3: Klippan 3-Bjuv 3, Bjäre 2-Helsingborg 2, Åstorp 3-Höganäs 2, Perstorp 2-Ängelholm 5, Ängelholm 10-Eslöv 2, Ängelholm 4-Klippan 2, division 4: Ängelholm 9-Landskrona 3, Höganäs 4-Svalöv 3, Örkelljunga 3-Tyringe 3, Bjuv 5-Örkelljunga 2, Ängelholm 6-Helsingborg 3, Bjuv 4-Höganäs 3, division 5: Klippan 6-Klippan 4, Landskrona 5-Perstorp 3, Landskrona 4-Bjäre 3, Svalöv 4-Höganäs 5, Örkelljunga 4-Åstorp 4, Helsingborg 4-Klippan 5 samt division 6: Landskrona 6-Perstorp 6, Tyringe 4-Perstorp 4, Klippan 8-Klippan 7, Eslöv 4-Båstad Bowlare, Perstorp 5-Örkelljunga 5.

Bara ett lag på banan för Alliansen Ringen


Bara ett lag på banorna! Som här när Höörs PBK-1 spelade en av
sina
seriematcher i Hörbyhallen i höstas. Då räckte det som synes
med fyra
banor. (Foto: Håkan Andersson).

 

(11 januari) Bara ett lag på banan! Så har det varit för pensionärsbowlarna i Alliansen Ringen sedan de ”fysiska” bowlingmatcherna med hemma- och bortalag ströks ur spelprogrammet inför seriestarten säsongen 2020-2021, det blev fortsatt spel enbart i hemmahallen.

Fredagen den 13 mars 2020 spelades den seriematch som kom att bli den sista innan pandemin och Covid-19 satte stopp för fortsatt spel på grund av smittoriskerna. Den dagen möttes Ängelholm-8 och Landskrona-5 i division 5-serien, en match som slutade med seger för Ängelholmslaget med 13-6 (4853-4780). Därefter avbröts allt fortsatt spel inom Alliansen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, då hade 660 av totalt 840 matcher med hemma- och bortaspel avgjorts säsongen 2019-2020, 180 återstod, matcher som dock aldrig kom att spelas. Serierna avslutades, inga sluttabeller gjordes upp.

I slutet av augusti 2020 inleddes en ny säsong efter vissa justeringar i de sex divisionerna. Och nu gällde fortsatt spel på hemmabanor, varje lags resultat rapporterades in. Som på de gamla ”telefonmatchernas” tid och nuvarande riksserien för pensionärer. Men efter sex-sju matcher avbröts hela säsongen sista veckan i oktober 2020, den kom aldrig att återupptas eftersom pandemin fortfarande dikterade villkoren i samhället. Säsongen 2020-2021 spelades 226 av av planerade drygt 740 seriematcher, tre lag förblev obesegrade i form av Ängelholm-9 (division-4), Klippan-5 (division 5) samt Bjäre-4 (division-6).

Under säsongen 2020-2021 spelades enbart hemmamatcher även i Göingeserien och Bowling-Sydväst, de senare noterade att inte mindre än 21 lag drog sig ur inför seriestarten i september 2020 eftersom de inte accepterade enbart hemmamatcher.

Men inför säsongen 2021-2022 var de ”fysiska” seriematcherna åter ett faktum i både Göingeserien och Bowling-Sydväst liksom i det nationella svenska seriespelet medan Alliansen Ringen och medlemsklubbarna stod upp för att fortsätta med hemmamatcher. Under höstsäsongen 2021 spelade de 70 lagen i Alliansens sex divisioner summa 384 matcher, nu återstår 366 med start under vecka 3-4 i januari månad 2022.

Det innebär att när vårsäsongen nu står på tur att dra i gång med Alliansen har det spelats 610 seriematcher räknat i hemmamatcher sedan augusti 2020. Det betyder också att när säsongen 2021-2022 är färdigspelad kommer det att handla om totalt 976 seriematcher som avgjorts helt utan ”fysiskt” motstånd.

För fortfarande gäller för pensionärsbowlarna i Alliansen Ringen att det bara ska vara ”ett lag” på banan. Knappast inspirerande, engagemanget saknas. Men nödvändigt. De ”fysiska” seriematcherna får vänta, trots att det snart är två år sedan den senaste spelades…

Bowling-Sydväst tar paus under hela januari

(6 januari) Bowling-Sydväst ställer in samtliga seriematcher för pensionärslagen under januari månad! Det meddelade seriekommittén sent på torsdagen via ett mejl till berörda klubbar i Malmö, Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Höör.

Så här skriver seriekommittén i mejlet:

”Efter att vi väntat på nya rekommendationer från Svenska bowlingförbundet, som inte kom, tar vi nu beslutet att pausa seriespelet under januari månad. Det är just nu den värsta smittspridningen under hela pandemin, detta bidrar att vi dag inte har full tillgång till spel i alla hallar.”

Men samtidigt framhåller seriekommittén:

”De klubbar/lag som trots detta vill spela under januari får göra detta. Lagledaren för bortalaget tar då kontakt med hemmalagets lagledare för att komma överens om och hur matchen ska spelas. Alternativen är att spela som vanligt eller spela på varderas hemmabana. Kommer man inte överens om detta, spelas matchen på ett senare datum.”

Det är idag helt olika bestämmelser och beslut om hur fortsatt seriespel under vårsäsongen ska bedrivas, beroende på vilken förening som administrerar serierna för pensionärsbowlarna i Skåne. Alliansen Ringen har beslutat om fortsatt enbart hemmaspel i seriematcherna, Göingeserien ser inget hinder för fortsatt hemma- och bortaspel och nu kommer Bowling-Sydväst med beslut om en månads speluppehåll. Samtidigt meddelar seriekommittén för Bowling-Sydväst att lag ändå tillåts spela en seriematch under vissa villkor.

Fortsatt hemma-bortaspel för Göingeserien

(6 januari) Det blir fortsatt hemma- och bortaspel för pensionärsbowlarna i Göingeserien, ett beslut föreningens styrelse tog i veckan och som grundar sig på de rekommendationer Svenska Bowlingförbundet skickade ut innan julhelgen. Då hette det bl.a. ”att träningar och seriematcher kan fortgå efter jul- och nyårshelgerna”, trots nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Göingeserien är en av tre föreningar i Skåne med pensionärsbowling på programmet och den här säsongen deltar 29 lag fördelade på tre divisioner, från Hässleholm, Kristianstad, Hörby, Tollarp, Knislinge, Markaryd, Kristianstad, Åhus, Olofström, Bromölla och Osby och där seriestarten för vårsäsongen är inbokad onsdagen den 19 januari.

När det gäller Bowling-Sydväst, med totalt 49 lag från klubbar i Malmö, Lund, Svedala, Staffanstorp, Kävlinge, Trelleborg och Höör, finns det för närvarande inga planer på att ändra. Även där kommer verksamheten att fortsätta med hemma- och bortamatcher.

Delad förstaplats på årets sista topplista

(5 januari) Det blev en ”delad” förstaplats i högsta serien när 2021-års när Alliansen Ringen presenterade den sista ”Topplistan” för 2021. I högsta serien noterade nämligen både Sonny Einarsson, Hässleholm-1 och Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 resultatet 896 poäng i en av hemmamatcherna under december månad.

Det är för övrigt på nytt höga resultat i division 1-serien och där återkommer namn som Karl-Erik Måbrink, Ängelholm-1 (873) och Lennart ”Gusten” Olsson, Helsingborg-1 (868) och där Rolf Gullberg i Åstorp-1 tar femteplatsen med 867 poäng. I topp bland division 2-spelarna är Mats Olsson som den här säsongen spelar för Ängelholm-3 och vid årets två sista omgångar noterade han 887 och 818 poäng.

Janne Långberg i Alliansen Ringens styrelse har nu lagt ut decemberlistan på föreningens hemsida och den finns på: http://www.alliansringen.se/topplistan.htm och det är med följande bästa noteringar i respektive serie.

Division 1: Sonny Einarsson, Hässleholm-1 (896), Lars-Åke Söderlund, Tyirnge-1 (896), division 2: Mats Olsson, Ängelholm-3 (887), division 3: Tord Larsson, Klippan-2 (789), division 4: Elis Karlsson, Höganäs-3 (712), division 5: Börje Tönnemo, Klippan-5 (673) samt division 6: Peter Larsén, Båstad Bowlare 753.

Bilden: Sonny Einarsson, Hässleholm-1 i ”delad” förstaplats på 2021-års sista topplista.

15-åring slog rekord i ”Skånemästerskapet”

(4 januari) Med 1605 poäng i ren slagning på sex serier har 15-årige Jonathan Johansson från Höganäs BC satt något av rekord i ”Skånemästerskapet”, detta vid kvalspel i Tollarp den 2 januari. Med sin dubbelfattning kom hans resultat via serierna 279-243-269-279-269-266 vilket gav ett snitt på 267 poäng. Ett resultat som dessutom torde vara ett av de högsta som noterats i ren slagning på de sex serierna i mästerskapets historia. Med ett handicap på totalt 168 poäng gav det 1773 och en ledning med 274 poäng före tvåan Albin Gullstrand, BK Thule (1499) och Ulf-Arne Nilsson, Playax (1498).

Jonathan, som kommer från de ungdomsled som hallchefen Mattias Möller i Höganäshallen startade för en del år sedan, var för övrigt med i det segrande lag från Höganäs BC som vann den första finalen i Stockholm av Svenska Ungdomsligan år 2018, då tillsammans med Hugo Videtorp och Elias Paulsson. Jonathan är redan etablerad i förstalaget i Höganäs BC och Sydallsvenskan, nu har han tagit en klar ledning i den barometer i ”Skånemästerskapet” som leder till slutfinal i maj månad.

Fotnot: Nu har även Swebowl (7 januari) på sin hemsida uppmärksammat Jonathan Johanssons resultat som lär vara det nionde bästa på sex serier i en tävling. I topp på den ”listan” är Jerry Wogel, Stureby som för sex år sedan noterade 1654 poäng.

”Ballmaster” i Helsingfors spelas programenligt

(1 januari) Den senaste upplagan av internationella ”Ballmaster” i Helsingfors tvingades på grund av pandemin att flytta från januari 2021 till augusti, ett faktum som innebar både färre antal startande och en reducerad prissumma. Nu är tävling nummer 52 i ordningen på gång och den kommer att spelas programenligt på 36 banor i Talihallen (bilden) den 6-16 januari med ett förstapris på 9.000 Euro.

”Ballmaster” är den tävling på Europa-touren som har högst status och som genom åren samlat ett stort internationellt deltagande, bland annat från USA, Singapore, Malaysia tillsammans med hela den europeiska eliten. När den senast avgjordes i augusti 2021 stod hemmaspelaren Samo Valaranta som segrare efter finalseger (215-204) mot Lukas Jelineck, Tjeckien sedan svenska landslagsspelarna Jesper Svensson (Team Pergamon) och William Svensson (BK Kaskad) båda förlorat i semifinalen.

Inför 2022-årstävling har arrangörerna vidtagit en rad åtgärder för att minska smittorisken av Covid-19, bland annat genom att enbart hålla öppet för deltagande spelare och ingen publik kommer att släppas in i hallen. Vidare måste alla spelare direkt lämna hallen efter avslutat kvalspel. Den 2 januari var för övrigt 416 spelare anmälda för totalt 778 starter (inkl. re-entry).

Fotnot: Något spel för internationella AIK-tournament på Bowlorama i Stockholm blev det däremot inte, den tävlingen (26 december-6 januari) ställdes in p.g.a. rådande pandemi.