Arkiv Bowling

Nu blir det tillåtet att byta plats inom Alliansen

(14 juni) Det kommer i fortsättningen att bli tillåtet för lag i Alliansen Ringens seriespel att byta plats mellan två divisioner. Detta efter ett beslut vid föreningens årsmöte i veckan i Klippan där Landskrona-1 lämnar över sin plats i division-1 till Bjäre-1 i Båstad, som blev tredje lag i division-2 efter Örkelljunga-1 och Ängelholm-3. Landskronalaget klarade nytt kontrakt i högsta serien den gångna säsongen men anser sig inte ha tillräckligt konkurrenskraftigt lag för nästa säsong varför erbjudandet gick till Bjäre-1 om byte av plats, något som Båstadklubben accepterade.

Seniorbowlarna i Landskrona fick däremot ett klart NEJ på motionen om införande av en s.k. ”elitserie” med de åtta bästa lagen i division-1.

-Den motionen har styrelsen tidigare sagt nej till och så gjorde även årsmötet, utan någon längre diskussion. Vi anser att det inte ska råda någon skillnad i serieupplägget för de olika divisionerna och så tyckte även årsmötet, kommenterar Göran Strandqvist, sekreterare i Alliansen Ringen.

I styrelsen för Alliansen omvaldes Leif Bergström från Eslöv som ordförande och detta för 12:e året i rad och nytt förtroende fick även Leif Blomqvist (Ängelholm) medan Claes-Göran Skogh (Svalöv) och Peter Persson (Perstorp) blir nya ledamöter tillsammans med en ledamot från Ängelholm som utses senare, detta efter avgående Bertil Nilsson (Klippan) och Torbjörn Jönsson (Klippan). Kvar i styrelsen är för övrigt Göran Strandqvist (Perstorp) och Kjell-Åke Nåbäck (Helsingborg).

Årsmötet avslutades på sedvanligt sätt med prisutdelning i form av ett inramat diplom och en inteckning i vandringspokalerna till samtliga seriesegrare och till de spelare som noterat högsta resultat i respektive division under säsongen 2023-2024.

Sverige på medaljjakt vid EM i Frankrike


Här är det svenska laget som spelar EM i franska Wittelsheim, fr.v. Hanna Engberg, Jenny
Wegner,
Nora Johansson, Anna Anderss0n, Josefin Hermansson och Sandra de Neergaard.
(Foto: Swebowl)


(7 juni)
I dag inleder det svenska damlandslaget jakten på nya framgångar och medaljer när EM 2024 avgörs i 36-banorshallen Cristal Bowl i Wittelsheim i östra Frankrike med 22 nationer på plats. Fram till lördag 15 juni ska medaljerna fördelas i singel, tre lagtävlingar och All Event (24 serier) för att avslutas med Master-slutspelet för de 24 bästa spelarna efter veckans singel- och lagtävlingar.

Årets svenska lagmästare Spader Dam från Helsingborg dominerar det svenska laget med fyra av de sex spelarna, nämligen Anna Andersson, Nora Johansson, Sandra de Neergard och Jenny Wegner och i laget ingår också Josefin Hermansson och Hanna Engberg från Team X-Calibur i Partille.

Europamästerskapet kommer att streamas live varje dag från kl 10.00 fredag 7 juni-lördag 15 juni och då via länken (klicka på Livestreaming)EWC2024 – European Women Championships 2024, Wittelsheim, France – EWC2024 – European Women Championships 2024, Wittelsheim, France (ebfchampionships.sport)

Ett nytt lag anmält till seriespel 2024-2025

(5 juni) Seriespelet med Alliansen Ringen fortsätter att engagera, det visar det faktum att  ett nytt lag från X-Bowl i Båstad (bilden), anmält sitt intresse för kommande säsong 2024-2025. Och det innebär att totalt kommer 67 seniorlag från 15 klubbar att vara med när serien inleds i slutet av augusti. Nytt lag blir då Bjäreseniorerna som kommer att ha fyra lag i seriespel.

Tidigare förekom en uppgift att även Båstad Bowlare i Båstad skulle ställa upp med ett andra lag, men enligt ett utskick från Alliansens sekreterare på onsdagen var den uppgiften inte korrekt utan berodde på en feltolkning.

Efter en nedgång i antalet lag på grund av pandemin, från rekordsäsongen 2019-2020 med 74 lag, har det minskat till 66 lag den gångna säsongen. Men efter det att Höörs PBK lagt ner verksamheten har det varit en stabil återgång där Ängelholms PB är fortsatt den klubb med flest lag följd av Klippan. Alliansens styrelse har nu presenterat handlingarna inför årsmötet den 13 juni i Klippan och av dessa framgår att kommande säsong inleds sista veckan i augusti 2024 och pågår fram till sista veckan i april 2025.

Någon serieindelning finns inte med i årsmöteshandlingarna, beroende på att Seniorbowlarna i Landskrona har två förslag som ska upp till beslut och som båda påverkar serierna 2024-2025. Det handlar dels om motionen om en ”elitserie” med 8 lag i högsta serien (som styrelsen yrkat avslag på) och dels klubbens förslag om att Landskrona-1 föreslås byta plats med Bjäre-1 från division-2.

Fotnot: Så här fördelar sig de 67 anmälda lag till säsongen 2024-2025: Ängelholm 8, Klippan 7, Landskrona 6, Bjuv 6, Perstorp 5, Örkelljunga 5, Tyringe 4, Åstorp 4, Eslöv 4, Bjäre 4, Helsingborg 4, Höganäs 4, Svalöv 4, Båstad Bowlare 1 och Hässleholm 1.

Seniorbowlarna möts i årets mästerskap

(1 juni) Årets förbundsmästerskap i bowling för SPF- och PRO-seniorer kommer att avgöras i Markaryd respektive Tranås i början av oktober 2024, två årliga arrangemang som traditionellt samlar en stor del av den svenska senioreliten tillsammans med en betydande bredd av spelare.

För andra gången kommer Lennart Karlsson att stå som tävlingsledare i Markaryd när SPF-mästerskapet avgörs den 8-10 oktober, första gången var 2013 året då 8-banorshallen invigdes. Tranåshallen står liksom i fjol som arrangör för PRO-mästerskapet och det spelas 1-4 oktober, båda mästerskapen för övrigt över 6 serier med femåriga åldersklasser när det gäller SPF och med ålderspoäng för PRO-spelarna.

Det blir för övrigt lite av ett ”jubileum” för SPF-mästerskapet som efter premiären 2005 i Örebro med SPF Glanshammar nu arrangeras för 20:e gången. Regerande mästare efter seger 2003 i Örebros nya bowlinghall är Peter Tedenby, Nässjö och Dagny Eklund, Sala via rekorddeltagandet 194 startande, medan PRO-mästerskapet, med 78 startande i fjol vanns av Bo Elephant, Vargön respektive Elke Borg, Tranås.

Noteras ska att årets skånska mästerskap (DM) för SPF-medlemmar spelas i Svedala den 9-10 september.

Skånska finalspel avslutar säsongen

(18 maj) Efter seriespel, kval och SM-slutspel är det dags för avslutning för den skånska tävlingssäsongen. Och det sker med finalspel i ”Skånemästerskapet” och ”Skånetouren”.

I de 19 kvaltävlingarna i de skånska bowlinghallarna i breddtävlingen ”Skånemästerskapet” under 2023-2024 deltog totalt inte mindre än 613 spelare och flest poäng på Barometern samlade Kevin Vöcks-Andersson från BK Full House, som för övrigt vann tre av kvaltävlingarna, före klubbkamraten Andreas Andersson. Den 25-26 maj blir det finalspel i Ängelholm med semifinal på lördagen och finalspel för de 24 bästa på söndagen. Ängelholmshallen ska dessutom arrangera finalen i säsongens U-18 söndag den 19 maj med de 16 bästa spelarna från kvalen som spelats parallellt med breddtävlingen.

15.000 kronor väntar på slutsegraren av ”Skånetouren” där det är finalklart efter sex deltävlingar och kvalspel i Perstorp, Ängelholm, Kristianstad, Eslöv, Hässleholm och Helsingborg och den stora ”superfinalen” kommer att spelas torsdag 6 juni i Eslöv.

Notera att finalspelet i ”Skånemästerskapet” i Ängelholm söndag 26 maj direktsänds i din dator från kl 10 via länken: https://www.youtube.com/watch?v=rExJ5To1tEc

Har styrelsen i Alliansen fått ”beslutsvånda”?

(15 maj) Vid alla tidigare ”byten” av seriedivision mellan klubbar har det varit styrelsen i Alliansen Ringen och inga andra som tagit beslut och godkänt ett byte grundat på berörda klubbars önskemål. Liksom när det handlade om upp- och nedflytningar efter pandemin och säsonger med enbart hemmaspel. Men nu tycks styrelsen ha något av beslutsvånda eftersom man, enligt säker källa, överlåter till årsmötet och klubbarnas representanter den 13 juni 2024 att fatta beslut och då i samband med att nästa säsongs serieindelning ska godkännas.

Anledningen är att Landskrona-1 och Bjäre-1 är överens om att byta plats inför nästa säsong (se artikel nedan).

Så här skriver Leif Larsson, ordförande för Seniorbowlarna i Landskrona, på klubbens hemsida i dag:

-Det kom besked från Alliansringen i dag att både vår motion och önskan om platsbyte med Bjäre-1 ska upp för beslut på årsmötet där klubbarna får rösta på förslagen. Mycket märkligt beslut från styrelsen när det gäller platsbyte mellan lag, tidigare har Ängelholm-3 gjort två platsbyten med oss utan att det tagits upp på årsmöten.

-Vi har påtalat detta för Alliansstyrelsens styrelse, vi följer således tidigare beslutsordning. Vill man ändra på detta är det lämpligt att årsmötet beslutar om det inför säsongen 2025-2026 och framåt är styrelsen eller årsmötet som bestämmer, skriver Leif Larsson.

Fotnot: Skånesporten har sökt ansvariga för Alliansen Ringen för en kommentar.

Landskrona-1 vill hoppa av – föreslår nytt byte


Leif Larsson, ordförande för Seniorbowlarna i Landskrona, är överens med BK Bjäre och har nu ett förslag
till
Alliansens styrelse om byte, Landskrona-1 till tvåan och Bjäre till högsta serien. (Foto: Håkan Andersson)

 

(14 maj) Seniorbowlarna i Landskrona tänker hoppa av division 1-spel nästa säsong med Alliansen Ringen och vill i stället byta plats med Bjäre BK från Båstad, tredje lag i division 2-serien.

Och ”cirkusen” kring Landskronalagets upp- och nedflyttning har tagit en ny väg. Som tidigare handlat om byten upp och ned mellan Landskrona-1 och Ängelholm-3. Senast var det efter säsongen 2021-2022 då Landskrona-1 kom på nedflyttningsplats i division-1, Ängelholm-3 klarade samtidigt nytt kontrakt med en åttondeplats. Då kommer klubbarna överens om att helt enkelt byta plats, Landskrona skulle stanna kvar kvar i högsta serien, Ängelholm-3 skulle frivilligt kliva ner en serie eftersom man har blivit av med tre-fyra spelare. Och denna förändring och byte godkändes av styrelsen i Alliansen.

Den gångna säsongen 2023-2024 klarade Landskrona-1 nytt kontrakt i division-1, blev tionde lag med Svalöv-1 och Eslöv-3 bakom sig som flyttas ner. Ängelholm-3 spelade hem division-2 före Örkelljunga-1, båda tar åter plats i högsta serien.

Men nu vill Landskrona-1 inte spela vidare i division-1 eftersom man inte anser sig ha ett lag som kan mäta sig med övriga. Så här skriver ordföranden Leif Larsson på klubbens hemsida:

”Jag har i dag talat med Bjäre-1 som slutade på tredje plats i division-2, dessa är beredda att ta över vår plats i division-1 om Alliansen Ringen ska behålla tolv lag. Har också haft samtal med Alliansens sekreterare Göran Strandqvist.”

Vilket tyder på att Seniorbowlarnas förstalag i Landskrona har bestämt sig för att inte spela i högsta serien nästa säsong, laget vill fortsätta men då i division-2 där man även har sitt andralag. Och det skulle innebära att division-1 kommer att ha 11 lag nästa säsong, det blir 13 lag i division-2, två serier med udda antal lag. Således sätter Seniorbowlarna rejäl press på Alliansens styrelse att godkänna bytesförslaget med BK Bjäre för att få jämna serier där inget lag står över någon serieomgång.

Torsdagen den 21 maj samlas Alliansens styrelse för att diskutera serieindelningen för kommande säsong 2024-2025, ett förslag som därefter årsmötet den 13 juni i Klippan kommer att ta beslut om.

Fotnot: Den gångna säsongen 2023-2024 snittade Landskrona 162 poäng/spelare och motsvarande 5184 poäng i lag i division 1-serien, i division-2 hade Ängelholm-3 (165/5280)), Örkelljunga-1 (172/5504) och Bjäre (168/5376) i snitt.

Nya rekord för seniorbowlarna i Alliansen


Tre hallföreståndare och tre toppspelare som den gångna säsongen presterat resultat på
allra högsta nivå i Alliansens
seriespel. Fr.v: Peter Andersson (Ängelholm), Lars-Åke
Söderlund (Tyringe) och Michael Wegner (Hässleholm)
(Foto: Håkan Andersson)

 

(12 maj) Det blev en ny imponerande rekordsäsong för seniorbowlingen i Alliansen Ringen när seriespelet för 2023-2024 summeras.

Efter en säsong med 666 seriematcher för de 66 lagen i de sex divisionerna var 1000-poängsvallen nära att sprängas. Med 997 poäng (225-268-256-248) skrev Lars-Åke Söderlund i Tyringe in sig i rekordtabellen, resultatet noterat i Tyringehallen i den sista serieomgången den 25 april mot Perstorp-1. Lars-Åke Söderlund var för övrigt den spelare som gjorde flest 900-resultat den gångna säsongen med sex matcher.

Med en obruten segerrad på 22 matcher skrevs Hässleholm-1 också in sig i ”rekordboken” som lag och det blev också något av ”rekord” i antalet 900-resultat med totalt 23. Därtill inte mindre än 33 lagresultat över 6000 poäng. Sonny Einarsson i Hässleholm-1 var för övrigt den som inledde raden av säsongens 900-resultat med 905 poäng i bortamatchen i Eslöv. Och här är alla 900-spelare säsongen 2023-2024:

Lars-Åke Söderlund, Tyringe (997-943-926-920-917-909), Karl-Erik Måbrink, Ängelholm (956-913-905), Peter Andersson, Ängelholm (984-933-927), Werner Sauer, Eslöv (962-923), Lennart Olsson, Helsingborg (947-906), Sonny Einarsson, Hässleholm (905), Mats Olsson, Ängelholm (910), Reidulf Nilsen, Landskrona (921), Göran Ekstrand, Eslöv (937), Graham Burgess, Hässleholm (901), Henry Kärrström, Bjuv (903), Mats Ahlgren, Ängelholm (905).

Säsongens bästa resultat av damseniorerna noterade Christina Nordh från BK Bjäre med 801 poäng (borta mot Tyringe-2) följd av Barbro Nilsson, Ängelholm-7 (769) och Eivor Wernersson, Örkelljunga-3 (762).

Och här är säsongens bästa lagresultat (inom parentes antalet 6000-resultat): Ängelholm-1 (12) 6456 poäng, Hässleholm-1 (10) 6435, Tyringe-1 (6) 6311, Eslöv-1 (4) 6222 samt Åstorp-1 (1) 6296.

Fotnot: Alliansrekord 4 serier för damer är 832 poäng (Gunilla Nihlén, Eslöv-2017) och gällande rekord för 8-mannalag är 6497 poäng (Hässleholm 1 – 2023). Det tidigare på 4 serier (herrar) var 986 av Henry Kärrström, Bjuv från 2017.

Här är säsongens ”All Star Team” i Alliansen

(12 maj) Alliansen Ringens absolut bästa bowlingspelare! Tänk vilket lag det skulle kunna bli av Skånesportens ”All Star Team” där vi listar de seniorer som svarat för säsongens toppnoteringar och som spelat en avgörande roll i sina klubblag. Med nytt rekord på fyra serier och sex matcher över 900 poäng för sitt Tyringe i division 1-serien är Lars-Åke Söderlund självskriven etta på Skånesportens lista liksom Hässleholm-1 är det bland lagen med 22 vinster på 22 division 1-matcher.

Här är Skånesportens inofficiella topplista säsongen 2023-2024:

Säsongens spelare: Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1
Säsongens lag: Hässleholm-1

Säsongens ”All star team”:
Bana 1/2: Lars-Åke Söderlund, Tyringe – Peter Andersson, Ängelholm, bana 3/4: Michael Wegner, Hässleholm – Karl Erik Måbrink, Ängelholm, bana 5/6: Lennart Olsson, Helsingborg – Werner Sauer, Eslöv, bana 7/8: Henry Kärrström, Bjuv – Claes Johansson, Ängelholm.
På ”avbytarbänken”: Göran Ekstrand, Eslöv – Sonny Einarsson, Hässleholm – Mats Ahlgren, Ängelholm – Christer Nilsson, Örkelljunga.

SM-slutspel i världens bästa bowlingliga

(9 maj) Det är dukat för säsongens stora bowlingfest när SM-slutspelet avgörs i 20-banorshallen Racketcenter i Jönköping fredag, lördag och söndag. De fyra bästa herr- och damlagen från de nyligen avslutade elitserierna, som kallas ”världens bästa bowlingliga”, möts i kamp om mästartiteln där Team Pergamon (Partille) respektive Spader Dam (Helsingborg) är regerande mästare (bilden).

Spader Dam är för övrigt SM-slutspelets ”mesta” vinnare med inte mindre än 17 mästerskap genom åren, det första 1977 och bland herrarna har Team Pergamon dominerat och vunnit 14 titlar, den första 2003 och inför helgens slutspel har klubben fem raka triumfer. Spader Dam möter liksom i fjol BK Eva (Stockholm) i semifinal medan Pergamon valt att möta 2011-års mästarlag BK Full House från Ängelholm och alla matcher spelas som seriematch och i bäst av tre matcher.

1945 avgjordes för övrigt SM-slutspelet för första gången och då för enbart herrlagen och med N6 från Malmö som segrare. 1975 fick damerna sitt första slutspel och då gick SM-guldet till BK Bowlita i Malmö.

Så här ser programmet för SM-slutspelet 2024 ut:
Fredag 10 maj-kl 17.00 (damer): Spader Dam – BK Eva, Team X-Calibur, Partille – BK Högland, Nässjö, fredag 20.20 (herrar): Team Pergamon – BK Full House, Team Clan, Nässjö – Team Alingsås. Fortsättning följer med andra semifinalen lördag kl 09.00 och eventuell tredje match medan det blir finalspel på söndag från kl 09.00.

Samtliga matcher streamas direkt via länken: (334) Swebowl – YouTube