Italienskt jubel efter finalsegern mot Sverige i 3-manna, samtidigt ”deppar”
det svenska laget med William Svensson (till vänster) och Jesper Svensson
till höger på åskådarplats. (Foto: Tali-TV).

 

(7 juni) Det blev Italien som något överraskande tog hem guldet när 3-mannalaget avgjordes vid Europamästerskapen i bowling i Helsingfors. Och detta sedan man besegrat Sverige två gånger om i slutspelet, först i en semifinal sedan i finalen, båda över en serie.

Italien tog sig till medaljstriden som fjärde och sista lag efter kvalspelet tillsammans med Svergies båda lag och Danmark. Italien slog ut Sverige-1 i ena semifinalen med 647-643 efter avgörande i sista rutorna, samtidigt vann Sverige-2 en välspelad match den andra semifinalen mot Danmark-1 med 654-621 efter det att Markus Jansson toppat med 262 poäng. I finalen tog Sverige-2 ett klart grepp, ledde halvvägs med 22 poäng men tappade på slutet och när William Svensson inte fick den strajk han behövde i sista rutan kunde det italienska teamet med spelare och ledare jubla, de var bäst i Europa efter 683 mot 657 poäng. I ”guldlaget” spelade Alessandro Santu 243 poäng, Nicola Pongolino 226 och Antonio Fiorentino 214 och i det svenska silverlaget blev Pontus Andersson bäst med 251 följd av William Svensson 221 och Markus Jansson 185 poäng.

Nu går EM vidare med 5-mannalag, bowlingsportens kanske mest prestigefyllda lagtävling med första start onsdag kl 13.30 och den kan ses på www.emc2022.fi