Arkiv maj, 2019

Tre debutanter i det svenska EM-laget

(28 maj) Den 10-21 juni avgörs EM för herrar i 52-banorshallen Dream Bowl Palace i München och dit åker förbundskaptenen Patrick Backe med ett lag bestående av både rutinerade spelare och spelare som gör debut på seniornivå. Ett Europamästerskap som i år samlar 187 deltagare från 33 nationer.

Fyra av de sex spelarna kommer från Team Pergamon i Partille och de var alla med den gångna helgen i Nyköping och spelade hem SM-titeln för 8-mannalag, klubbens trettonde räknat från 2003. De fyra är Martin Larsen och Mattias Wettergren samt debutanterna Adam Andersson och Mattias Olsson. Laget kompletteras av 19-årige William Svensson från BK Kaskad, Norrköping, som gör debut på seniornivå, samt Pontus Andersson från Team Clan i Nässjö.

De sex svenska EM-spelarna finns för övrigt på en ”reklamvideo” på länken: https://www.youtube.com/watch?v=DNR92nbCLtk

Alliansens preliminära spelprogrammet är klart

(22 maj) Måndagen den 26 augusti är det seriepremiär i Alliansen Ringens seriespel för säsongen 2019-2020. Då är Höganäs-1-Eslöv-3 i division 2-serien första paret ut som den första av sammanlagt 840 matcher som ska spelas fram till sista veckan i april nästa år.

Det preliminära spelprogrammet som Peter Andersson i Ängelholm står bakom, ligger nu ute på Alliansens hemsida via länk till SBHF, nu har hemmalaget möjlighet att kolla matchdag och speltid och göra eventuella ändringar varefter ett definitivt program kommer att fastställas.

Kommande säsong deltar 74 lag i de sex divisionerna vilket är rekord. Tre nya lag är anmälda för spel, bland dem BK 80 (Hässleholm-1) som går in i högsta divisionen och som kommer att inleda borta mot Bjuv-1 den 28 augusti och spelar första hemmamatchen i Turbanhallen den 5 september mot Åstorp-1, vinnarlaget i ”Mästarmötet 2019″. För Perstorp-1, den gångna säsongens vinnare av högsta serien, blir det en veckas extra träning eftersom laget står över första omgången, möter Eslöv-1 hemma den 3 september.

Här är länken till spelprogrammet 2019-2020, reviderat den 29 maj: https://www.sbhf.se/ligaservice/index.php/division/index?parentId=1837

Fyra skånska tjejer till Las Vegas för VM-spel

(21 maj) Nu har förbundskaptenen Robert Andersson tagit ut de sex tjejer som ska representera Sverige när det spelas upp till dam-VM den 22-30 augusti och som avgörs i 60-banorshallen South Point Bowling Plaza i Las Vegas, USA.

Och fyra av dem är från skånska klubbar och alla fyra spelar för Spader Dam i Helsingborg som så sent som den gångna helgen spelade hem ”guldet” i lag-SM efter finalseger mot BK Eva från Stockholm.

Debut i seniorlandslaget gör 22-åriga Anna Andersson (Spader Dam) och hon får sällskap av klubbkamraterna Jenny Wegner (25 år) och Cajsa Wegner (21 år) samt av 27-åriga Sandra Andersson. För Sandra handlar det om comeback i landslaget där hon för övrigt debuterade redan för nio år sedan. Det svenska laget innehåller ytterligare en debutant i 29-åriga Josefin Hermansson (Team X-Calibur) och till Las Vegas åker också hennes klubbkamrat Josefin Persson-Planefors (28 år) och även för hennes del handlar det om en comeback.

Senast det blev en svensk medalj i VM var 2009 genom Helen Johnsson (Spader Dam) som tog andraplatsen i All-Event och via brons i 5-mannalag och även då avgjordes mästerskapet i Las Vegas. 60-banorshallen kommer för övrigt att stå för ännu ett VM då seniorernas mästerskap avgörs veckan efter den 2-10 september.

FOTNOT: Swebowl har på sin hemsida lagt ut en video med de sex landslagstjejerna, kolla den på följande länk: https://www.youtube.com/watch?v=nqfwOhBcOD0

Åstorp än en gång bästa laget i ”Mästarmötet”


- Det här gjorde vi bra, kan Leif Johansson i Åstorp konstatera när han fått ta
emot ”mästarpokalen” och där klubbkamraten Göran Olsson fick pris som bäste
spelare på de tre serierna. (Foto: Håkan Andersson)

 

(14 maj) Det blev än en gång Åstorp-1 som spelade hem segern i ”Mästarmötet” när säsongavslutningen för de tre bästa lagen i Alliansens högsta serie avgjordes på tisdagen inför storpublik i Perstorps bowlinghall. Och det var klubbens tredje seger på fyra ”mästarmöten”.

Nu fick Perstorp i egenskap av seriesegrare och hemmabanor gälla som favorit till segern i de tre serier det handlade om. Och det började också bra med ledning med en runda på 1478 poäng före Bjuv 1448 medan Åstorp sladdade med sina 1387 poäng. Men därefter var det Åstorp som spelade den bästa bowlingen med 1470 och 1483 poäng och det gav slutseger med 60 poäng före hemmalaget, 4340 mot 4280 sedan båda lagen tagit hem sju banpoäng och där Åstorps bättre lagresultat fällde avgörandet.

- En kul avslutning på säsongen, det är bara att hoppas det blir en fortsättning nästa säsong, sa Benny Persson i arrangerande Perstorp när han överlämnade mästarpokalen till ”lagkaptenen” Leif Johansson i Åstorpslaget och priset som bäste spelare till samma klubbs Göran Olsson.

Åstorp vann för övrigt detta ”mästarmöte” vid premiären i Hörby 2015, tog en ny seger året därefter 2016 när finalen gick i Perstorp, det var uppehåll 2017 varefter Eslöv vann i Bjuv 2018. Och nu Åstorp således för tredje gången, den här gången med laget Bertil Eriksson, KG Rundberg, Leif Johansson, Jan Långberg, Christer Nilsson, Bengt Jönsson, Conny Gustavsson, Göran Olsson och Gert Larsson.

Mästarmötet 2019: 1. Åstorp 4340 poäng (7 banpoäng) 1387-1470-1483, 2. Perstorp 4280 poäng (7 banpoäng) 1478-1386-1416, 3. Bjuv 4178 poäng (4 banpoäng) 1448-1344-1386.

Bästa individuella resultat-3 serier: Åstorp: Göran Olsson 625, Bertil Eriksson 573, KG Rundberg 544, Perstorp: Leif Sahlström 593, Benny Persson 592, Ronny Andersson 574, Bjuv: Henry Kärrström 581, Loa Andersson 571 samt Bo Månsson 569 poäng.

FOTNOT: Fler bilder från finalen av ”Mästarmötet 2019″ finns på Alliansen Ringens hemsida via länken: http://www.alliansringen.se/mastarmote.htm

Skånskt misslyckande i kvalet till elitserien

(12 maj) BK 59:an från Hässleholm hade chansen att förnya sitt kontrakt, BK Full House (Ängelholm) och Bulltofta BK (Malmö) var bara ett steg från att ta en plats i bowlingens elitserie. Men när det kom till ett avgörande på söndagen i kvalspelet räckte inte något av de skånska lagen till, det blev tre förluster och därmed spel i Sydallsvenskan nästa säsong.

De tre kvalmatcherna var oerhört jämna, 59:an och BK Joker (Göteborg) spelade 10-10 i första matchen i NBC-hallen i Stockholm, andra vann Joker med knappa 11-9. Full House föll mot BK Glam (Örebro) i Göteborg med 9-11 i första, spelade sedan 10-10 i andra medan Bulltofta, som kvalade i Kungsbacka, förlorade med 5-14 i första mot Ludvika BK och matchen bröts vid ställningen 5-10 i andra. Om den fjärde och sista platsen till elitserien vann sedan Bodens BS mot Stureby med 3-1 efter matchsiffrorna 10-9 och 10-10. Och det innebär fyra nya elitserielag till hösten, inget av de som spelade där förra säsongen och som kvalade gick vidare. Tre av lagen har varit med tidigare och gör comeback efter några säsongers frånvaro medan det för Ludvika BK handlar det om spel för första gången i landets högsta serie.

Från det helskånska kvalspelet noteras för övrigt att 49-årige Patrick Backe och hallchef i Helsingborg, briljerade när Götas farmarlag tog sig an och besegrade BK Tolvåker från Löddeköpinge i Bjuv om en plats i division-1 nästa säsong. 1019 poäng i första följde han upp med 969 i andra matchen och 218 i skiljeserien, vilket gav ett snitt på 245 poäng på de nio serier han spelade.

Tre skånska lag är på väg mot elitserien

(11 maj) Det var dramatik på hög nivå när kvalspelet fortsatt på lördagen och då med semifinaler till herrarnas elitserie där det finns fyra lediga platser inför kommande säsong. Och tre av de platserna kan mycket väl bli skånska.

BK Bulltofta från Malmö fortsätter att imponera och överraska, slog nu ut IKW/Köping som spelade i elitserien den gångna säsongen, med 3-1 i matchpoäng och ska på söndagen möta Ludvika BK (som slog ut Höganäs BC) i en helt avgörande match, detta i Kungsbacka. Och notera att inget av lagen har tidigare spelat i högsta serien.

På väg att förnya sitt elitseriekontrakt kan BK 59:an från Hässleholm vara som inte hade några problem att besegra BK Flash, Härnösand och det gjorde man i två raka matchvinster. Det innebär ett avgörande i NBC-hallen i Stockholm på söndagen och då mot BK Joker från Göteborg, som utklassade BK Örnen från Norrköping.

Tredje skånska lag som kan nå elitseriestatus är BK Full House från Ängelholm som i Strike&Co i Göteborg mötte AIK från Stockholm. Seger i första matchen för Full House med 12-8, AIK tog andra med 12-7 och efter 5-5 i de två avgörande serierna gick matchen till s.k. ”shot-out”. Då räknades bara strike, Full House hade efter fem rutor kryssat fyra gånger mot två för AIK, matchen var avgjord. Och det innebär avgörande mot BK Glam (Örebro), elitserielag för två säsonger sedan. I den återstående avgörande kvalmatchen möts för övrigt Stureby BK, Stockholm och Bodens BS.

IS Göta (Helsingborg, som är i SM-slutspel, och Kulladals BS (Malmö) klarade båda nytt kontrakt den gångna säsongen, det kan bli ytterligare tre skånska lag i det som kallas ”världens bästa bowlingliga”, den svenska elitserien.

Bildtext: Kristoffer Persson och 59:an kan vara på väg att förnya kontraktet i elitserien.

Intressant kvalspel avslutar bowlingsäsongen

Kvalspelet har alltid varit en intressant avslutning på
bowlingsäsongen…

 

(8 maj) Kvalspel – enligt många säsongens absoluta höjdpunkt för bowlarna på klubbnivå. Blir det uppflyttning, nytt kontrakt eller nedflyttning? Här kan en hel säsong avgöras, succé eller…

Kvalspelet har nu fått en lite annan utformning, således går seriesegrarna från division-1 och nedåt direkt upp, de slipper ett ovisst kvalspel. Den gångna helgen inleddes kvalet för merparten av de skånska klubbarna, det blir fortsättning och avslutning lördag-söndag. Och då bjuds det på många intressanta matcher i ett flertal bowlinghallar inom Alliansen.

För att börja i elitseriekvalet så ska BK 59:an från Hässleholm möta BK Flash från Härnösand på lördag och det sker i New Bowl Center i Stockholm och där vinnaren på söndag ställs mot segraren BK Örnen (Norrköping)-BK Joker (Göteborg). Det krävs således seger i två matcher för att 59:an ska behålla sin elitserieplats. Två skånska lag som också kvalar för elitserien är Bulltofta BK (Malmö) som inleder mot IKW/Köping i Kungsbacka och i den hallen kvalspelar även Höganäs BC som ska möta Ludvika BK. Vinner de skånska lagen betyder det att de inbördes gör upp om en elitserieplats på söndag. En plats i elitserien är också målet för svenska mästarna från 2011 BK Full House (Ängelholm) som har att möta AIK (Stockholm), vinnaren ställs mot antingen BK Glam (Örebro) eller BK Nobel (Karlskoga) och det kvalet spelas i Strike&Co i Göteborg.

I kvalet om en plats i division-1 kommande säsong har fem skånska lag chansen, två av matcherna spelas för övrigt i Bjuv lördag-söndag nämligen BK Hovet (Tyringe)-Bockarna (Varberg) och BK Tolvåker (Löddeköpinge)-Göta (F) (Helsingborg) medan BK Frigg (Perstorp) och ABeCe (Malmö) ska göra upp i Höganäs på lördag.

BK 59:an har för övrigt även sitt farmarlag i kvalspel och då handlar det om en plats in division-2 och match på söndag mot Team Värnamo (F) i Markaryd och till ”tvåan” ska även BK Spiken från Åstorp kvala och detta på lördag i Hässleholm mot Sunnerbo BK från Ljungby. Till division 2-södra kvalar BK Allön (F), Kristianstad mot Pilgårdens BC, Malmö i Eslöv på lördag, Malmö-Ecco gör upp med KFUM Karlskrona i Olofström och i Kristianstad blir det kval mellan Glasrikets KK, Hovmantorp och La Visite, Trelleborg.

På damsidan är två skånska lag inblandade. BK Söder (Kristianstad) möter Hammarby IF (Stockholm) i Vimmerby och där ligger en elitserieplats i potten, vidare BS Hässle i Hässleholm som åker till Värnamo för att möta IFK Göteborg om en plats i södra allsvenskan.

Nytt rekord i antalet lag för Alliansen Ringen

(6 maj) Intresset för pensionärsbowling och seriespel i Alliansen Ringen fortsätter att öka. För kommande säsong 2019-2020 kan nämligen föreningen redovisa ett nytt deltagarrekord, inte mindre än 74 lag kommer till spel med var sitt 8-mannalag när det är dags för seriepremiär i slutet av augusti.

Den nu avslutade säsongen samlade 71 lag fördelat på sex divisioner, nu tillkommer ytterligare tre lag och bland dem BK 80 från Hässleholm som lottas in i division 1-serien. Nya inslag blir också Höganäs-6 och Klippan-8 som båda placeras i lägsta serien, således division-6.

Alliansen Ringen är den förening för pensionärsbowlare i Skåne och södra Sverige som administrerar flest lag och klubbar. De 74 lagen fördelas på 16 föreningar från 15 hallar, som jämförelse kan nämnas att Bowling Sydväst (Malmö, Lund, Trelleborg, Svedala, Eslöv och Staffanstorp) har 57 lag totalt till spel i sju divisioner medan Göingeserien (Hässleholm, Åhus, Hörby, Kristianstad m.fl.) den gångna säsongen samlade 29 lag fördelat på tre divisioner.

Flest lag anmälda till seriespel kommande säsong inom Alliansen Ringen har Ängelholms PB med nio, därnäst följer Klippan 8, Bjuv 7, Höganäs 6, Perstorp 6, Landskrona 6, Svalöv 5, Örkelljunga 5, Båstad 5 (Bjäre 4 och Båstad Bowlare 1), Helsingborg 4, Åstorp 4, Tyringe 3, Eslöv 3, Höör 2 samt Hässleholm 1 lag. Och det innebär att de 74 lagen tillsammans kommer att spela 816 seriematcher.

Henry Kärrström etta för tredje året av fyra

(4 maj) Seriespelet med Alliansen Ringen är avslutat och därmed kan topplistan för säsongen 2018-2019 göras komplett, den som listar de bästa resultaten i seriespelet för de sex divisionerna.

Och för tredje gången på de senaste fyra säsongerna är nu 63-årige Henry Kärrström (bilden) från BK Käglan i Bjuv i topp på division-1.

Henry gjorde debut i pensionärsserien när han hade ”rätt” ålder för att få vara med säsongen 2015-2016, noterade då 945 poäng som bästa resultat i hemmamatchen mot Ängelholm-3 och det blev säsongens toppnotering. Säsongen därefter 2016-2017 blev det 926 poäng, ett resultat som räckte till en tredjeplats på listan när Lennart ”Gusten” Olsson, Helsingborg toppade med 966 poäng.

2017-2018 inledde Henry med nya Alliansen-rekordet 986 poäng i bortamatchen mot Höganäs-1 och den noteringen stod sig säsongen ut och med 949 poäng i bortamatchen mot Åstorp-1 den nu avslutade säsongen blev det en ny förstaplats på ”säsongstoppen”, den tredje således på de fyra säsonger han spelat för Bjuv-1.

Henry Kärrström kommer att få ta emot ett inramat diplom vid Alliansens årsmöte i nästa månad och det får även övriga ”ettor” i respektive division, nämligen i division 2: Anders Lund, Ängelholm-3 (903 poäng), division 3: Per-Ove Jönsson, Perstorp-2 (931), division 4: Ove Johannisson, Höganäs-3 (772), division 5: Ulrik Jensen, Tyringe-3 (818) och division 6: Gerry Svensson, Bjuv-7 (799).

Noterbart är att Ove Johannisson (Höganäs) och Gerry Svensson (Bjuv) noterade sina resultat i säsongens sista serieomgång. Säsongens topplista finns på länken: http://www.alliansringen.se/Topplistor/Sasongstoppen%202018-2019.pdf

Ängelholm-1 vann på nytt ”Alliansmästerskapet”

Fyra nöjda Ängelholmare efter segern i finalspelet på ”Alliansmästerskapet”.
Fr.v: Hans
Roth, Karl-Erik Måbrink, Janko Krigård och Björn Ohrberg.
(Foto: Håkan Andersson)


(2 maj) Det blev Ängelholm-1 som spelade hem segern i ”Alliansmästerskapet” när finalen avgjordes i Ängelholms bowlinghall på torsdagen. Kalle Måbrink, Janko Krigård och Björn Ohrberg vann för övrigt premiärupplagan 2017, hade ”värvat” Hans Roth till säsongens lag och det bar hela vägen till en mycket klar förstaplats och därmed en andra lagseger.

Tio lag hade tagit sig till finalen efter säsongens sex kvaltävlingar som liksom kvalen spelades över 9 serier. En bra inledning fick damtrion BEA från Åstorp (Bodil Larsson, Eva Nilsson, Anita Nilsson) med en serie på 225 poäng men redan efter tre serier hade Ängelholm-1 gått upp i täten och den ledningen släppte man inte i från sig. Landskronas båda lag var bra med hela vägen och klarade platserna närmast, dock utan chans att hota vinnarna. Som med 1764 i ren slagning (196 i snitt) och 14 i handicap per serie kunde defilera hem slutsegern, nära hundra poäng före Landskrona-1.

Tävlingsledaren Bengt Jönsson i Bjuv delade ut pris till de fem bästa lagen och kan nu börja dra upp riktlinjerna för nästa säsong mästerskap. Som kommer att i stort få samma utformning som tidigare med kval och finalspel. Och förhoppningsvis kommer denna mycket underhållande, intressanta och spännande spelform att samla fler lag till hösten, fortfarande saknas nämligen deltagande 3-mannalag från ett flertal av hallarna inom Alliansen Ringen.

Här är resultaten från finalspelet i Ängelholm:
1. Ängelholm-1 (Janko Krigård, Karl-Erik Måbrink, Björn Ohrberg, Hans Roth) 1890 (1764+126), 2. Landskrona-1 (Ingvar Eriksson, Bengt Nogils, Karl Meckenhäuser, Roger Strid) 1794 (1524+270), 3. Landskrona-2 (Gunnar Ferkau, Leif Larsson, Ulf Olsson, Lars Solve) 1782 (1413+369), 4. Ängelholm-3 (Bengt Bubach, Roy Larsson, Anders Lund, Lars Pettersson) 1776 (1605+171), 5. BEA, Åstorp (Bodil Larsson, Anita Nilsson, Eva Nilsson) 1772 (1502+270), 6. Örkelljunga 1756 (1576+180), 7. Gubbadagis, Ängelholm 1741 (1453+288), 8. Bjuv-1 1692 (1458+234), 9. Ankis Boys, Ängelholm 1664 (1439+225). 10. Pantertanterna, Ängelholm 1658 (1397+261). Tres Amigos från Båstad var också kvalificerat för final men kom inte till start, deras plats togs av Pantertanterna.

Fotnot: Resultatlista samt bilder från finalspelet av ”Alliansmästerskapet 2019″ finns på Alliansen Ringens hemsida, kolla in länken:  http://www.alliansringen.se/All%20Masterskap%202018_final.pdf


Hans Roth i Ängelholm-1 på gång under en av finalserierna. (Foto: Håkan Andersson)