Arkiv juni, 2017

Elitklassens SM-finaler direktsänds i SVT-Play

(30 juni) Måndagen den 3 juli bjuds det på direktsänd bowling av högsta klass i SVT-Play. I samband med SM-veckan i Borås avgörs nämligen herrarnas och damernas elitklass, 12 spelare i vardera klasserna gör upp om mästartitlarna i Bowlingcaféets 8-banorshall.

Kvalet avgjordes tidigare i Västerås och för att ta sig till finalen i Borås krävdes 1875 poäng i herrklassen och 1753 i damklassen, detta över 8 serier. Tidigare har inte mindre än 25 klasser med SM-status avgjorts i Västerås, från ungdomar till veteraner. Och man ”sparade” elitklasserna till den SM-vecka som nu inleds i Borås.

Men det är inte enbart elitens bowlingfinaler som avgörs i Borås, där ingår även grenar som dragkamp, kanotpolo, boule, bangolf med flera, i allt ett 50-tal sporter.

Det är 24 spelare av yppersta klass som kvalat in till bowling-SM, bland dem fjolårsmästrarna Jesper Svensson (Team Pergamon) och som tagit fem segrar på amerikanska proffstouren, där finns Jenny Wegner (BK 59:an) och där finns också James Gruffman (Alingsås) och finalist 2016 liksom dubble JEM-vinnaren, 16-årige William Svensson (BK Domino) och Jennys klubbkamrat Filippa Persson. Efter kvalspel på söndag blir det stegfinal mellan de tre bästa i respektive klass och det är denna som SVT-Play kommer att direktsända måndag 3 juli med start kl 11.20.

PS! Efter söndagens kvalspel blir det följande spelare i stegfinalerna:
Damer-semifinal: Ida Andersson, Högland-Jenny Wegner, BK 59:an, final: Filippa Persson, BK 59:an-segraren i semifinalen.
Herrar-semifinal: William Svensson, Kaskad-Emanuel Jonsson, Team Alingsås, final: Mattias Wetterberg, Team Pergamon-segraren i semifinalen.

Någon SM-start blev det inte för regerande mästaren Jesper Svensson i herrklassen. Han är vidare till stegfinal i en PBA-tävling i Oklahoma, USA som avgörs på söndagskvällen..

BK Hovet tar över bowlinghallen i Tyringe

(24 juni) Den kommunägda 4-banorshallen i Tyringe kommer i fortsättningen enbart att drivas av Bowlingklubben Hovet, detta enligt ett beslut i Hässleholms fritidsnämnd.

Det tidigare avtalet innebar en samverkan mellan Tyringe Hockey och BK Hovet, men nu har, enligt tidningen Norra Skåne, hockeyklubben valt att säga upp sin del av avtalet. Fritidsförvaltningen har därefter fört samtal med bowlingklubben och man har enats om ett avtal med ett års prövotid. Enligt detta ska BK Hovet erhålla 50.000 kronor för inköp av nya käglor och som ersättning för de kostnader klubben har i samband övertagandet.

Några förändringar när det gäller hallföreståndare o.d. kommer det med all säkerhet inte att bli.

”Pensionärsmästerskap” för både proffs och amatörer

 

(12 juni) När det handlar om ”seniormästerskap” i bowling i USA är det både proffs och amatörer som möts på lika villkor. Drygt 500 spelare från hela nationen kom till spel i USBC Masters när årets tävling avgjordes i 56-banorshallen Sams Town i Las Vegas, från nyblivna 50-åringar (som är lägsta åldersgräns) till pensionärer som fyllt 80 år.

Och vilken fantastisk bowling det bjöds på.

Kvalet spelades med tre pass över vardera 5 serier, efter 15 spelade serier toppade Parker Bohn III med 3717 poäng, det gav ett snitt på 248 poäng efter delsiffrorna 1157, 1252 och 1308. Tvåa låg regerande mästaren Pete Weber och bland de 64 spelare som tog sig till fortsatt spel fanns en svensk, nämligen Christer Pettersson från BK Joker i Göteborg som kom på 56:e plats med 3178 poäng (211,8) och det krävdes 210 i snitt för att gå vidare . Fortsättningen blev en utslagstävling över 3 serier, ettan mötte spelaren på plats 64, tvåan tog sig an nummer 63 o.s.v. Där vann Christer Pettersson en match, slutade på en slutlig 25:e plats och det gav 1350 dollar i prispengar.

Vann USBC Masters 2017 och 16.000 dollar gjorde 57-årige Walter Ray Williams Jr (bilden), den mest vinnande av alla proffsspelare med 47 titlar i PBA, därtill 10 i seniortouren. Han toppade inför stegfinalen och besegrade där Andy Neuer med 243-199, den senare för övrigt enda amatör som tog en plats bland de fem bästa. Övriga i stegfinalen var Bob Learn Jr, Norm Duke och Pete Weber.

Här är länken till stegfinalen i USBC Master 2017: www.youtube.com/watch?v=UjgrsWlXz-c

Gunilla och Greger belönade på Alliansens årsmöte


Gunilla Nihlén, Eslöv och Greger Risberg, Tyringe var två spelare
som belönades
med diplom av Alliansen, detta för säsongens bästa
resultat i division 5 respektive
division 3. (Foto: Håkan Andersson)


(8 juni)
Nu kan Alliansen Ringen lägga ännu en säsong till handlingarna där i runda siffror upp mot 1000 pensionärer deltagit i seriespel för något av de 72 lagen från 16 klubbar och 14 bowlinghallar. Uppslutningen var som alltid den bästa när det kallades till årsmöte på torsdagen i Klippan. Alla var där, alla 16 föreningarna.

Och det blev det årsmöte som präglades av både snabba klubbslag och lite utdragen diskussion i några ärenden.

I styrelsen omvaldes Leif Bergström, Eslöv (ordförande), Göran Strandqvist, Perstorp (sekreterare), Berthram Andersson, Perstorp (vice ordförande) och Håkan Andersson, Höör (tävlingsansvarig) medan Bertil Aneslätt (kassör), Eva Nilsson, Eket och Bertil Nilsson, Klippan har ett år kvar på sina mandat. Till revisorer omvaldes Kjell-Åke Nåbäck, Helsingborg och nyvaldes Mats Nihlén, Klippan medan Landskrona och Ljungbyhed stod på tur att utse vardera en representant i valberedningen.

Det blev ett klart ”nej” från årsmötet på den motion som Bjäreseniorerna lämnat. Föreningen föreslog att varje förening innan seriestart ska rapportera in vilka 8 till 12 spelare som ska ingå i respektive lag varefter det skulle vara Alliansens uppgift skulle kontrollera vilka som spelade i varje lag efter varje serieomgång så att dessa höll sig inom 7-dagarsregeln. Dessutom skulle alla namn läggas ut på Alliansens hemsida och det skulle dessutom bara vara tillåtet att ”byta” lag, upp eller ned, två gånger om hösten, två om våren.

- Finns ingen anledning att gå in och ändra på den regel som föreningarna enats och beslutat om, det fungerar bra och allt bygger ju på respekt och sunt förnuft. Och det var vi helt överens om i styrelsen, förklarade Göran Strandqvist, sekreterare i Alliansen.

Det blir inget ”amerikanskt” seriespel för division-1 kommande säsong, beroende på att flera hallar höjer banhyran väsentligt eftersom seriematcherna då tar längre tid i anspråk och den merkostnaden var pensionärerna inte beredda att betala. Och när det gäller avgifter och kostnader diskuterades också den prissättning som förekommer i en del hallar, med ett lägre pris för hemmalaget och ett högre för gästande lag.

Efter årsmötesförhandlingarna blev det prisutdelning. Seriesegrarna premierades med diplom och vandringspris, säsongens bästa spelare i de sex divisioner fick sina diplom liksom Ängelholm-1 som tog hem den första upplagan av ”Alliansmästerskapet” och Åstorp-1 som för andra året i rad vann ”Mästarmötet”.

Sommar, sol, semester, lata dagar! Och bowling…

(1 juni) Juni, juli och en bit in i augusti! För de flesta innebär det sommar, soliga och mysiga dagar, man grillar ute, vilar i hängmattan, läser en bra bok. En del åker på semester, andra till sommarstugan och kopplar av. Man har det ganska skönt. Och ingen bowling! Absolut inte! Eller?

För visst finns det möjlighet till lite bowlingträning under den tid då det är uppehåll i seriespelet och när hallarna normalt brukar bomma igen. Nu är det sommaröppet lite varstans. Bra att veta om det blir dåligt väder. Eller om man bara vill kolla formen, hålla i gång spelet. För redan i slutet av augusti börjar seriespelet igen…

Här är de hallar som enligt sina respektive hemsidor kommer att ha öppet vissa dagar eller delar av sommarmånaderna:

Hörby bowlinghall (0415-12540) www.horbybowling.se -Öppet tisdag-fredag kl 13-18 fram till den 5 augusti, därefter ordinarie öppettider. Mixtävling för pensionärer (8 serier) under juni-juli.
Eslöv (0413-15120) www.eslovsbowling.se – Under juni öppet alla dagar i veckan från kl 11.00, stängt 3 juli-30 juli.
Turbanhallen, Hässleholm (0451-13916) www.turbanhallen.se - Sommaröppet måndag, onsdag och torsdag kl 13-20.
Åstorp (042-58510) www.astorpsbowling.se - Stängt 1 juni-18 juli, kolla hemsidan därefter om öppettider fram till den 28 augusti.
Ängelholm (0431-16220) www.bowlare.se – Stänger för renovering 11 juni-9 juli, därefter öppet måndag-fredag.
Perstorp (0435-31542) www.perstorpsbowling.se - Öppet tisdagar 12-16 och fredagar 14-18.
Klippan (0435-15260) www.bowla.net - Sommaröppet, kolla hemsidan.
Höganäs (042-331417) www.hoganasbowling.se - Under juni öppet tisdag-söndag, därefter kolla hemsidan. Sommartävling för pensionärer.
Helsingborg (042-380441) www.olympiabowling.se – Öppet hela sommaren, kolla hemsidan. Finale i ”Skånetouren” den 6 juni.
Idrottshallen, Kristianstad (044-122215) www.bowlingkristianstad.se - Under juni-juli öppet måndagar och torsdagar kl 10-14, fredagar kl 15-20.
Landskrona (0418-59968) www.curla.nu – Finns ingen uppgift på hemsidan om speciellt sommaröppet.
Bjuv (042-78734) www.bjuvsbowling.com - Håller sommarstängt 9 juni-1 augusti.
X-Bowl, Båstad (0431-360000) www.xbowl.se – Kolla hemsidan för öppettider i juli-augusti.