Arkiv augusti, 2022

Damernas EM är i gång – två år försenat

(11 augusti) Mästerskapet skulle spelats i augusti för två år sedan men flyttades till 2021. Men inte heller då blev det av, corona-pandemin satte på nytt stopp och tävlingen flyttades fram än en gång, nu till 2022. Men nu ska Europamästerskapet i bowling för damer från 2020 bli av, då som nu i danska Aalborg och 30-banorshallen Lövvangcenter.

Fredagen den 12 augusti drar mästerskapet i gång med singelspel över 6 serier, det följs fram till den 20 augusti av lagtävlingarna och avslutas med Master-slutspelet.

Allt sedan EM introducerades 1962 har det varit stora svenska framgångar. Premiäråret stod finskan Maire Rautakoski som slutsegrare, första svenska EM-titeln tog Gerda Öhman (Stockholm) år 1973 och svenska spelare som vunnit Master är också  Yvonne Berndt (1981), Åsa Larsson (1985), Helen Johnsson (2006), Nina Flack (2008) och Filippa Persson (2016). Bland tidigare mästare finns också Diana Zavjalova, Lettland som nu spelar på amerikanska proffstouren. Regerande Europamästare är för övrigt Maj Inge Jensen från Danmark som spelade hem titeln 2018.

Hela den europeiska eliten finns på plats och det betyder 20 nationer med totalt 150 spelare. Det svenska laget består av spelare från landets två bästa klubbar, nämligen Anna Andersson (Spader Dam), Sandra Andersson (Spader Dam), Josefin Hermansson (Team X-Calibur), Victoria Johansson (Team Excalibur), Cajsa Wegner (Spader Dam) samt Jenny Wegner (Spader Dam).

Samtliga tävlingsdagar kommer att live-streamas via länken: https://ewc2022.etbfchampionships.eu/ och på arrangörens hemsida finns också hela tävlingsprogrammet fram till finaldagen den 20 augusti.

På bilden det svenska laget som spelar EM i danska Aalborg, fr.v: Anna Andersson, Josefin Hermansson, Sandra Andersson, Victoria Johansson, Cajsa Wegner samt Jenny Wegner. (Foto: Swebowl).

Mattias Möller får kommunens idrottspris


Mattias Möller i Höganäs Bowling har tilldelats kommunens speciella
idrottspris för
2022. (Foto: Höganäs kommun)

 

(9 augusti) Nu belönas 35-årige Mattias Möller i Höganäs BC för sina insatser för klubben och för sporten i stort. Han har nämligen tilldelats Höganäs kommuns idrottspris för 2022.

Han tog över bowlinghallen för drygt tio år sedan, har utvecklat sporten och inte minst ungdomsverksamheten i klubben och fört Höganäs BC till topplaceringar i det nationella seriespelet där laget så sent som i maj månad 2022 kvalade för en plats i elitserien men där förlorade mot AIK, Stockholm i semifinalen.

- Det var en fantastisk överraskning att få ett sådant hedersfullt besked. Jag hade inte någon som helst förväntan att få priset och det är väl då man uppskattar något som mest, säger Mattias Möller på Skånes Bowlingförbunds hemsida.

Förutom hallen i Höganäs förestår Mattias Möller även bowlinghallen i Klippan och sedan hösten 2021 gav hans kontakter och kännedom om isländsk bowling honom tjänsten som förbundskapten för Island. Tilläggas ska, att idrottspriset i Höganäs är på 20.000 kronor och delades ut första gången till en idrottare år 2016 och bland pristagarna sedan dess finns Linn Grant (2018) som spelar på damernas proffstour i golf.

Två internationella stortävlingar på gång


Carsten W Hansen från Danmark vann den senaste upplagan av ”Storm Lucky
Larsen”. Vid
finalen 2019 i Helsingborg besegrade han Chris Via, USA  289-247.

 

(3 augusti) Två månader efter U 21-VM i Olympiahallen i Helsingborg som för svensk bowling och arrangörerna blev en succéartad framgång, så dukas det fram till nästa stora internationella evenemang. Nu handlar det om ”Storm Lucky Larsen Master”, den internationella stortävlingen med 100.000 kronor i förstapris och som ingår i Europatouren.

Det blir fjärde gången tävlingen spelas, den som svenske elitspelaren Martin Larsen gett namn åt. Premiäråret 2017 avgjordes den i Baltiska Hallen i Malmö med Jason Belmonte från Australien som segrare, i samma hall 2018 vann USA-proffset Kyle Troup finalen över Belmonte varefter tävlingen 2019 flyttades till Olympiahallen i Helsingborg. Där vann dansken Carsten W Hansen en mycket välspelad final över amerikanen Chris Via med 289-247 varefter pandemin satte stopp för tävlingen, både 2020 och 2021 tvingades man ställa in.

Men nu man tillbaka, den 26 augusti-4 september är ”Storm Lucky Larsen Master” inbokad i Olympiahallen och redan med en imponerande startlista. Till start kommer hela den svenska eliten på herr- och damsidan, Finland, Danmark, Italien, Tyskland och Frankrike kommer med sina bästa spelare och bland de anmälda finns flera som spelar på den amerikanska proffstouren. Förutom den svenska eliten med Jesper Svensson och Martin Larsen kommer Verity Crawley och Dominic Barrett från England till start, alla för att inledningsvis kvalspela över de sex serierna.

Veckan innan i Helsingborg avgörs ”Svans Tak Open” i Markaryd (13-28 augusti) med 25.000 kronor i förstapris. Premiären i fjol vanns av Jesper Svensson, Team Pergamon och han är bland de 150 spelare som i dag är anmälda för start.

Hörby inleder säsongens ”Skånemästerskap”

(3 augusti) Hörby och Kristianstad blir de hallar som inleder ”Skånemästerskapet” säsongen 2022-2023 där det kommer att kvalspelas i totalt 18 skånska hallar innan det är finaldags i slutet av maj 2023.

Kristianstad inleder den 12 augusti och spelar fram till den 9 september, i Hörby går första kvalstarten den 13 augusti och man avslutar den 7 september.

Den gångna säsongen tog Kevin Carlsson från BS Olymp i Hörby hem finalen, mästarpokal och 5.000 kronor, via seger över Jonathan Johansson, Höganäs BC i stegfinalen (221-189) när slutspelet avgjordes i Ängelholm. Totalt gjorde 460 spelare från olika klubbar i södra Sverige någon start i kvaltävlingarna, inför säsongen 2022-2023 är upplägget detsamma och det innebär kval över 6 serier med handicap och med re-entry.