Arkiv juli, 2018

Imponerande spel när Sverige tog guld i junior-VM

(30 juli) Det blev svenskt VM-guld i Detroit genom 2-mannalaget Robert Lindberg (BK Jösse) och Alfred Berggren (Clan) efter en imponerande seger över Australien i stegfinalen med 479 mot 383 poäng. Och det kunde varit dubbelt Sverige i finalen eftersom andralaget med William Svensson (Kaskad) och Emanuel Johnsson (Team Alingsås) föll i sin semifinal med knappa 416-422 mot Australien och det gav därmed en bronsmedalj.

I den andra semifinalen vann Sverige-1 över suveräna kvalettan Korea med 452-444 där Robert Lindberg noterade 243 och Alfred Berggren 209 poäng och deras siffror i finalen var 255 respektive 224 poäng och de tog med segern Sveriges första guld någonsin i junior-VM i 2-mannalag. Det blev för övrigt ytterligare en svensk medalj på måndagskvällen då Cajsa Wegner-Alida Molander tog brons i flickor 2-mannalag efter förlust i semin mot USA som sedan föll i finalen mot Mexico.

Missade du den mycket välspelade stegfinalen för pojkar (tillsammans med prisutdelningen) så finns den på You-Tube och på den här länken: https://www.youtube.com/watch?v=6J1SWIhBO0M

Junior-VM streamas live – direkt i din dator

(28 juli) Junior-VM 2018 har inletts i 90-banorshallen Thunderball i Detroit, USA och där knyts förhoppningar om medaljer för de svenska ungdomarna under den dryga vecka mästerskapet pågår.

133 pojkar och 82 flickor är anmälda från 42 länder där Peru är med för första gången i VM-sammanhang och ställer upp med fyra manliga spelare. Det svenska laget består av Alfred Berggren (Team Clan), William Svensson (Kaskad), Robert Lindberg (BK Jösse) och Emanuel Jonsson (Team Alingsås) och på flicksidan av Cajsa Wegner (Spader Dam), Sofia Myllimäki (Team X-Calibur), Alida Molander (BK Skrufscha) samt Hanna Engberg (Team X-Calibur). Där gör för övrigt 20-åriga Cajsa Wegner sitt tredje junior-VM (också kallat U 21-VM), hon debuterade i Hongkong 2014 och var med även 2016 i Lincoln, USA.

Junior-VM inleddes den 27 juli och pågår fram till fredag 3 augusti och det blir efter lördagens singelfinaler spel för 2-mannalag på söndag-måndag, 4-mannalag tisdag-onsdag varefter Master-slutspelet (för de 24 bästa individuellt pojkar/flickor) efter singel- och lagtävlingar) tar vid torsdag-fredag. Allt kommer att streamas direkt i din dator, knappa in på länken: http://2018wyc.worldbowling.org/ klicka på Livestream och kolla in världens bästa bowlingspelare på juniorsidan. Där finns också resultat och matchprogram. Livesändningarna, som även finns på www.youtube.com , börjar för övrigt varje dag kl 15.00 svensk tid (09.00 i Detroit).

Dansk dubbel vid Europatouren i München

(22 juli) Det blev dubbelt danskt i topp när Europatour-tävlingen i München avgjordes med finalspel under söndagen. Jesper Agerbo tog hem förstapriset på 5.000 euro sedan han besegrat Thomas Larsen i den avgörande finalmatchen och där Antonio Florentino (Italien) och Kameron Doyle (USA) tog placeringarna därefter.

Några större framgångar för de svenska spelarna blev det inte. Efter veckans kvalspel toppade Franscoie Luow, som också spelar för Team Pergamon, med 1457 poäng på de sex serierna och till söndagens avslutning för de 45 bästa gick 13 svenska herrar. Tre av dem klarade av första finalrundan, nämligen Robin Persson och Karl Wahlgren från IS Göta i Helsingborg samt Mattias Wetterberg, Team Pergamon. Men i andra finalstegets fyra serier åkte alla ut.

Nu drar Europatouren vidare med tävlingar i Holland, Estland och Frankrike innan den kommer till Odense i Danmark den 26 augusti-2 september och därefter handlar det om ”Lucky Larsen Master” i Baltiska Hallen i Malmö med start den 25 augusti och finalspel den 9 september.

Nu finns spelprogrammet på Alliansens hemsida


Dags att börja träna, Bengt Pettersson i Höörs PBK! Sista veckan i
augusti drar
säsongen i gång på nytt med de första av totalt 792
seriematcher. (Foto: Håkan A)

 

(7 juli) Nu finns spelprogrammet för säsongen 2018-2019 publicerat på Alliansen Ringens hemsida.

Måndagen den 28 augusti spelas den första av totalt 792 seriematcher fördelat på 22 omgångar som ska avverkas fram till slutet av april nästa år och där lokalderbyt mellan Ängelholm-5 och Ängelholm-10 i division 3-serien bildar slutvinjett fredagen den 26 april 2019. Efter en del ändringar och justeringar är spelprogrammet nu att betrakta som definitivt, tidigare preliminära program upphör således att gälla.

- Det har varit ganska få ändringar den här säsongen, Peter Andersson i Ängelholm har med andra ord på nytt gjort ett bra arbete med lottning och tidsättning. För alla ska veta att det är ett pussel och mycket arbete att lägga in alla matcher på de tider som hemmalagen förfogar över, kommenterar Håkan Andersson, tävlingsansvarig i Alliansen.

Men nu är det klart, spelprogrammet 2018-2019 finns på Alliansens hemsida, klart för respektive lagledning att plocka ut på skrivaren. Gå in och uppdatera via länken: http://ringen.garl-data.se/seriespel.htm

Ungdomarna och ”vänstern” dominerade i SM

(5 juli) Det var ungdomarna som dominerade när 2018-års bowling-SM för eliten avgjordes i Olympiahallen i Helsingborg på torsdagen, ett inslag i den pågående SM-veckan.

22-årige Annie Thorell från hemmaklubben Spader Dam var trea inför stegfinalen, slog inledningsvis klubbkamraten Anna Andersson 220-210 och besegrade därefter nya stjärnskottet, 23-åriga Jenny Karlsson från Skrufscha i Vänersborg med 249-242 sedan hon vänt underläge på 40 poäng genom att avsluta med fem strikes. Jenny hade behövt en ”dubbel” i sista rutan, fick den första striken men inte den andra…

I herrarnas stegfinal var det tre vänsterhandsspelare i topp. Tvåa på stegen var Niclas Lindholm, nu i BK Jösse, som i en mycket välspelad match besegrade trean Mattias Olsson från Team Pergamon med 248-236 varefter 21-årige Viktor Danielsson från IKW/Köping (bilden) väntade i finalen. Viktor toppade för övrigt något överraskande efter onsdagens semifinalspel över 13 serier (5+8) och gick därmed ut som etta på ”stegen”. I finalen mot Niclas Lindholm var Viktor den säkrare av dem båda, radade inte upp strajkarna men kunde vinna lätt med 204-170 och därmed skriva in sig i historieböckerna som svensk mästare årgång 2018.

Noterbart från finalspelet var också att ”vänstern” dominerade, fem av de sex spelarna i stegfinalerna spelade nämligen med vänster hand. Undantaget var damsegrarinnan Annie Thorell…

Fotnot: Missade du direktsändningen i SVT-1 så finns inslaget på SVT-Play via länken: https://bit.ly/2u6MKPk

Klart för stegfinaler i årets bowling-SM

(4 juli) Det blir ingen ny SM-final för de regerande mästarna.

Mattias Wetterberg i Team Pergamon tog sig inte vidare vid onsdagens semifinalspel i Olympiahallen i Helsingborg och Filippa Persson, BK 59:an fattades 12 poäng till den tredjeplats som innebar en plats i torsdagens stegfinal. Toppade damernas kval efter inledande 5 serier och därefter 8 serier via ”alla-möter -alla” gjorde Jenny Karlsson, Skrufsa före Anna Andersson och Annie Thorell, båda Spader Dam.

Mycket bra resultat blev det också i herrarnas kval där Mattias Olsson, Team Pergamon efter 1203 poäng på fem ledde inför ”round-robin” men blev där passerad av Viktor Danielsson, IKW/Köping som går ut som ledare i stegfinalen och han möter segraren Mattias Olsson-Niclas Lindholm, BK Glam. Utanför ”stegen” hamnade två av favoriterna Jesper Svensson, Team Pergamon och James Gruffman, Team Alingsås och där hemmaspelaren Robin Persson från Göta, Helsingborg, trots en 300-serie, fick nöja sig med åttonde och sista plats.

Finalspelet torsdagen den 5 juli visas direkt i SVT-1 med början kl 09.30 och det är damerna som inleder, först trean mot tvåan, vinnaren mot stegens etta.