Arkiv oktober, 2020

Fler regioner ställer in allt seriespel

(30 oktober) Nu kommer ytterligare tre regioner att ställa in allt seriespel i bowling, både på den nationella nivån och i pensionärsserierna. Tidigare har Skåne och Uppland beslutat flytta fram serieomgången 14-15 november  och nu följer Stockholm, Västra Götaland (med bl.a. Göteborg) och Östergötland efter. Där ställs allt seriespel in fram till den 19 november, detta i syfte att minska smittspridningen av Covid-19.

I dessa regioner handlar det om drygt 200 matcher med A-lag och farmarlag i två serieomgångar som båda kommer att flyttas till december och det avser både hemma- och bortamatcher med spelare från nämnda regioner i lagen.

Svenska Bowlingförbundet har dessutom beslutat att förlänga tiden avseende DM för 3-mannalag, som är direktkvalificerande till SM våren 2021, till den 1 december och detta för samtliga distrikt i landet.

De nya uppdaterade riktlinjerna i form av ett säkerhetsprotokoll från Svenska Bowlingförbundet och Folkhälsomyndigheten finns att läsa här.

Fotnot: Lokala distriktstävlingar berörs inte av Svenska Bowlingförbundets restriktioner, där avgörs spel av arrangör och tävlingshall. Det innebär att de närmaste två veckosluten kommer ”Skånemästerskapet” att spelas programenligt i Bjuv och Åstorp.

Skånska seriematcher har fått ny speldatum

(29 oktober) Det är inte bara seriespelet för de skånska pensionärerna som ställs in med anledning av Corona-pandemin, så sker också med de nationella serierna med skånska lag. Dock med den skillnaden att dessa matcher får ny speldatum medan pensionärsmatcherna för de närmaste tre veckorna stryks helt från säsongens program.

Region Skåne tog i onsdags beslutet att följa och införa Folkhälsomyndighetens hårdare lokala restriktioner för att minska den kraftigt ökade smittspridningen. I går torsdag tog därför Svenska bowlingförbundet beslutet att skjuta upp matcher i den nationella serien kommande omgång 8 (14-15 november) med lag från Skåne. Ett beslut som gäller Skånelagens såväl hemma- som bortamatcher samt med ett tillägg med en rekommendation att även avtalsspelare med bostadsort i Skåne län inte deltar i seriespelet.

Totalt skjuts ett 60-tal matcher upp i omgången och dessa har flyttats fram till en nyinsatt omgång 11 den 5-6 december, till detta kommer seriematcher i reservlagsserier o.d. Så långt det har varit möjligt har matcherna fått samma tid och dag som de hade i omgång 8, men avvikelser kan förekomma.

Bland de matcher som flyttas märks Boden-Kulladal och Göta-Kulladal i herrarnas elitserie samt toppmötet i damernas elitserie mellan Spader Dam-Team X-Calibur. Här är listan på de matcher i nationella serien med skånska inslag (A-lag och Farmarlag) som flyttas.

Alliansen ställer in alla matcher under tre veckor


De närmaste veckorna blir det inget seriespel med Alliansen Ringen. Det
är tre serieomgångar som helt stryks från säsongens spelprogram.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(28 oktober) På onsdagen kom besked från Alliansen Ringen via föreningens sekreterare Göran Strandqvist i Perstorp, att allt seriespel ställs in under veckorna 45, 46 och 47, detta med anledning av konstaterat ökande fall av Covid-19.  Det handlar om tre serieomgångar med totalt drygt ett 100-tal matcher i de sex divisionerna och de kommer inte att spelas vid senare tillfälle.

Så här skriver Göran Strandqvist i mejlet till föreningarna:

- Efter gårdagens presskonferens med region Skåne och Folkhälsomyndighetens beslut om allmänna råd för Skåne län, har styrelsen för Alliansen Ringen beslutat att allt seriespel ställs in under veckorna 45-47, det vill säga de tre nästkommande veckorna. De matcher som skulle spelats under denna period kommer inte att spelas, Peter Andersson (serieansvarig) avgör hur detta ska hanteras.

Enligt Göran Strandqvist kommer ett nytt beslut att tas i styrelsen efter vecka 47:

- Mycket beror på läget och på vilka rekommendationer som kommer då. När det gäller vårsäsongen har styrelsen fått indikationer från olika klubbar att de vill fortsätta med spel enbart i hemmahall.

Beslutet från Alliansen Ringens styrelse var väntat med tanke på skärpta restriktioner på olika områden inom Skåne län.

- Det var enligt min mening ett riktigt beslut av Alliansens styrelse. Ett beslut som jag tror att de flesta pensionärsbowlarna skriver under på, tids nog kommer vi att fortsätta med seriespelet, kommenterar Håkan Andersson i Höör, ansvarig för www.skanesporten.

Här är länken till Folkhälsomyndighetens beslut och allmänna råd för Skåne län.

Fotnot: På onsdagskvällen kom besked om att även Göingeserien ställer in fram till den 17 november och vidare kommer omgång 8 (14-15 november) i nationella seriesystemet att flyttas fram när det gäller de skånska lagen.

Inga nya direktiv från Alliansen Ringens styrelse

(27 oktober) Det finns inga nya direktiv från styrelsen i Alliansen Ringen kring säsongens seriespel för pensionärsbowlarna, om det ska fortsätta, hållas vilande eller avslutas. På föreningens hemsida ligger fortfarande kvar första utskick från den 1 juli 2020 avseende riktlinjer och rekommendationer för hur föreningar/klubbar ska hantera Corona-pandemin. Dessa rekommendationer från Svenska Bowlingförbundet och Folkhälsomyndigheten har därefter uppdaterats två gånger utan att det skett någon ändring på Alliansens hemsida.

Tisdagen den 27 oktober 2020 kom ytterligare en uppdatering, nu med nya restriktioner för Skåne eftersom man inom landskapet noterat en klar ökning av Covid 19-patienter. Och där skärps bestämmelserna på ett flertal områden, allt i syfte att minska smittspridningen.

Sexton pensionärsklubbar med drygt 1000-talet medlemmar från 15 bowlinghallar är engagerade i Alliansen Ringens seriespel under säsongen, som sedan början av september enbart sker i hemmahallen. Men många pensionärer kräver i dag klara besked från de ansvariga inom Alliansen Ringen om seriespelet ska fortsätta, pausas eller avbrytas, allt beroende på den aktuella situation som råder.

Klicka här för den senaste uppdateringen av Svenska Bowlingförbundets och Folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer.

Förlust för flera topplag – Hässleholm imponerade


Den här trion bidrog till att fixa första höstsegern för
Svalöv-1, fr.v:
Christer Gustavsson, Lennart Carlsson och
Claes Skogh. (Foto: Håkan
Andersson)

 

(26 oktober) Nytt säsongsrekord av Hässleholm-1, första poängen för Örkelljunga-1 och Svalöv-1 i högsta serien. Lägg därtill att de båda topplagen i division-2 från Ängelholm båda förlorade och att veckans ”knappaste” seger togs med en enda poäng.

Det hände således en hel del under vecka 43 hos Alliansen Ringen där det var spel i samtliga sex divisioner.

Intressant var toppmötet därtill kommunderbyt i division-1 mellan Hässleholm-1 och Tyringe-1. Men när siffrorna summeras på fredagen visade det sig att Hässleholmslaget var klart överläget, noterade höstens bästa lagsiffra med i pensionärsbowling smått imponerande 6258 poäng och vinner med 547 poäng tillgodo. I samma serie spräckte både Örkelljunga och Svalöv ”nollan” i vinstraden efter fem inledande matcher utan poäng via klara vinster mot Klippan-1 respektive Åstorp-1 och i en match med tämligen skrala siffror vann Höör-1 det mellanskånska derbyt över Eslöv-1.

Ängelholmslagen med nummer 7 och 3 hade täten i division-2 efter vardera fem raka vinster, nu åkte båda dit med knappa marginaler. Ängelholm-7 med en poäng mot Höör-2, Ängelholm-3 med femton mot Tyringe-2. Och förlust efter idel vinster i höst blev det även för Klippan-2 i division-3 och här var det Ängelholm-10 som satte stopp med 17 käglor tillgodo. Men tre lag är ännu utan poängförlust, nämligen Ängelholm-9 (division 4), Klippan-5 (division 5) samt Bjäre-4 (division 6).

Veckans topplista (division 1): 1. Sverker Svensson, Hässleholm-1 (881), 2. Hans Lindstedt, Hässleholm-1 (822), 3. Lennart Löfving, Hässleholm-1 (816) och Lennart Olsson, Helsingborg-1 (816), 5. Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (814), 6. Leif Sahlström, Perstorp-1 (811), 7. Sonny Einarsson, Hässleholm-1 (802), 8. Göran Olsson, Klippan-1 (797), 9. Benny Jonasson, Landskrona-1 (782), 10. Karl-Erik Nilsson, Bjuv-1 (772).

Veckans storseger: Höganäs 5-Bjuv 6 (division 5) 4549-3835 (+714), veckans knappaste: Höör 2-Ängelholm 7 (division 2) 5181-5180 (+1).

Veckans bästa lag – division 1: Hässleholm 1 (6258), division 2: Tyringe 2 (5397), division 3: Ängelholm 10 (5222), division 4: Tyringe 3 (5041), division 5: Helsingborg 4 (4639) samt division 6: Bjäre 4 (4390).

Fotnot: Under vecka 44 (26-30 oktober) är det uppehåll i samtliga serier, detta med anledning av skolornas årliga ”höstlov” som även kommer pensionärsbowlarna till del.

Alla seriematcher till helgen i länet ställs in

(22 oktober) Efter det att Folkhälsomyndigheten lagt fram lokala och mer långtgående råd för Uppsala län i syfte att minska smittspridningen av Covid-19 har Svenska Bowlingförbundets tävlingskommitté beslutat att samtliga seriematcher i alla divisioner kommande helg den 24-25 oktober ställs in och kommer att preliminärt spelas den 5-6 december.

Det är med bakgrund till Folkhälsomyndighetens beslut att införa skärpta restriktioner eftersom man konstaterat att Uppsala län haft en kraftigt ökad smittspridning.

De olika specialförbunden i Uppsala län informerades under torsdagen och direkt tog seriekommittén inom Svenska Bowlingförbundet beslut att skjuta upp kommande helgs matcher i de nationella serierna och det berör hallarna i Uppsala, Enköping, Norrtälje och Bålsta och gäller både hemma- och bortamatcher, totalt ett 30-tal matcher.

- Det gäller bara kommande helgs matcher, därefter är det uppehåll i seriespelet till den 7-8 november och det ger oss tid att följa utvecklingen, skriver Peter Lagerroos i seriekommittén på Swebowls hemsida.

En uppdatering av Bowlingförbundets s.k. säkershetsprotokoll håller på att utformas och det kommer att läggas ut på Swebowls hemsida under fredagen.

En mästare i bowling är alltid en mästare…

(21 oktober) Visst minns ni Ulf Lönngren?

Han var landslagsspelare och en av Sveriges främsta klotrullare under 1970-talet. Då spelade han för ”popklubben” nummer 1, Amiki i Stockholm, han fick specialinbjudningar till tävlingar och vann det mesta han ställde upp i, bland många anrika SDS-cupen i Malmö två år i rad, han blev något av svensk bowlings ”affischpojke”. Och han var en bidragande orsak till att det började skrivas allt mer om bowling på tidningarnas sportsidor.

Han fyller 74 år i nästa månad och är fortfarande en bowlingspelare av allra högsta klass. Det har han visat inte minst i seniortävlingar runt om i Europa genom åren.

Och kan man tala om att en bowlingspelare hade karisma, så var det precis vad Ulf Lönngren stod för.

I dag står det BK Ax i Stockholm som klubbadress på hans licens, det har efter Amiki också blivit spel i VSOP och till detta kommer tävlingar och seriespel för Sollentuna-pensionärerna.

Åren har gått, men än idag kan Ulf Lönngren visa upp ett mästerligt bowlingspel.

Den gångna helgen fanns han med i farmarlaget i BK Ax i division 3-sydöstra Götaland som hade dubbelmatcher i Norrtälje. Där inleder Ulf med 1012 poäng (233-300-278-201) mot BK Rullarna, vilar några minuter och noterar därefter 850 mot Norrtälje BWK. Ett gott dagsverke, således.

- Över tusen points och en trehundring. Mer kan en bowlare inte begära…

Och det visar sig att hans 1012 poäng blir den femte serieomgångens nästbästa notering, räknat i det nationella seriespelet, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Bättre var bara Joacim Karlsson, Team Tranås (31 år) med 1029 vid bortaspel mot Jönköpings KK.

I nästa serieomgång lär det garanterat bli spel i A-laget för Ulf Lönngren eller ”Mr Bowling”, som han utnämndes till av sportpressen och kallades under de många framgångsrika åren på 1970-talet. Till helgen ska nämligen BK Ax dubblera i Mellanallsvenskan med spel i Sundbyberg och Köping.

För visst är det så, att än i dag lever nämligen Ulf Lönngren upp till epitetet han fick för 50 år sedan. Mr Bowling…


Av betydligt äldre datum är den här bilden, tagen efter en 8-seriestävling
i Höörs
4-banorshall hösten 1971. Ulf Lönngren (vit tröja) hälsade då på
och tävlade tillsammans med BK Elbogen, Malmö, här tillsammans med
en kvintett från klubben
. Överst  fr.v. Janne Berggren och Ulf Nilsson, längst
fram fr.v. Roland Carlsson,
Mats Carjö och Håkan Andersson (Skånesporten).

Hässleholm favorit mot Tyringe i kommunderbyt


Blir det tredje gången gillt för den här trion från Hässleholm-1 i
kommunderbyt
mot Tyringe?  Fr.v. Sverker Svensson, Lennart
Löfving och Hans Lindstedt.
(Foto: Erik Bergström).

 

(20 oktober) Släkten är värst, heter det! Till och med i bowlingsporten! Eller…

Faktum är att förra säsongen tog Tyringe-1 tre av de fyra poäng som stod på spel i kommunderbyt mot Hässleholm-1, då nya i Alliansens division 1-serie. Den riktiga ”högoddsaren” levererade Tyringe genom att vinna höstmötet i Turbanhallen med 10-9, trots 149 poäng mindre i slagpoäng, 5460 mot 5609. I returen i Tyringehallen fick Hässleholm ingen revansch, det blev 10-10 (5952-5908) sedan Tyringes nyförvärv Lars-Åke Söderlund storspelat med 953 poäng.

Nu möts de båda topplagen igen och det vilar ett tungt favoritskap på Hässleholm, detta med tanke på att Löfving & Co noterat 6089 och 6111 poäng i de två senaste ”hemmamatcherna” mot Höör respektive Perstorp. Tyringelaget är tvåa på samma poäng som ledande Ängelholm-1, Hässleholm är två poäng efter som trea men med en match mindre spelad.

Kommunderbyt är för övrigt bara en av många intressanta matcher under vecka 43 där det är spel i samtliga sex divisioner.  Och så här ser programmet ut:

Division 1: Perstorp 1-Helsingborg 1, Tyringe 1-Hässleholm 1, Höör 1-Eslöv 1, Åstorp 1-Svalöv 1, Klippan 1-Örkelljunga 1, Bjuv 1-Landskrona 1.
Division 2: Åstorp 2-Svalöv 2, Höör 2-Ängelholm 7, Ängelholm 3-Tyringe 2, Bjäre 1-Eslöv 3, Höganäs 2-Landskrona 2, Höganäs 1-Bjuv 2.
Division 3: Klippan 2-Ängelholm 10, Helsingborg 2-Eslöv 2, Bjuv 3-Ängelholm 5, Åstorp 3-Perstorp 2, Ängelholm 4-Klippan 3, Bjäre 2 (WO mot Svalöv 3).
Division 4: Tyringe 3-Landskrona 3, Helsingborg 3-Bjuv 4, Höganäs 4-Ängelholm 9, Örkelljunga 2-Höganäs 3, Klippan 4-Bjuv 5, Ängelholm 6-Örkelljunga 3.
Division 5: Landskrona 5-Örkelljunga 4, Klippan 5-Åstorp 4, Helsingborg 4-Laandskrona 4, Svalöv 4-Ängelholm 8, Perstorp 3-Bjäre 3, Bjuv 6-Höganäs 5.
Division 6: Örkelljunga 5-Klippan 6, Landskrona 6-Perstorp 5, Höganäs 6-Bjäre 4, Perstorp 6-Klippan 8, Klippan 7-Båstad Bowlare, Svalöv 5-Tyringe 4, Perstorp 4 står över.

Derbyvinst gav Höganäs-1 veckans storseger

(18 oktober) Dags att summera seriespelet vecka 42 för Alliansen Ringen, en omgång i de sex divisionerna som innehöll ett flertal överraskande resultat. Och där fortfarande sju lag av de 73 som seriespelar är utan poängförlust. Allt medan nio lag väntar på att spräcka ”nollan” i vinstkolumnen.

Veckans storseger noterades i Höganäs och i division 2-derbyt mellan klubbens första- och andralag där Höganäs-1 vann med inte mindre än 862 poäng på mycket goda lagsiffran 5497 poäng.

Bästa lagresultat (vecka 42)
Division 1: Hässleholm-1 (6111), Eslöv-1 (5711), Helsingborg-1 (5709), division 2: Höganäs-1 (5497), Ängelholm-3 (5442), Ängelholm-7 (5364), division 3: Klippan-2 (5107), Ängelholm-10 (5068), Klippan-3 (5059), division 4: Tyringe-3 (5035), Ängelholm-9 (4979), Helsingborg-3 (4963), division 5: Landskrona-4 (4625), Ängelholm-8 (4578), Helsingborg-4 (4554) samt division 6: Båstad Bowlare (4444), Tyringe-4 (4405), Höganäs-6 (4353).

Veckans storseger: Höganäs 1- Höganäs 2 (division 2) 5497-4635 (+862).

Veckans knappaste: Eslöv 1-Ängelholm 1  (division 1) 5711-5707 (+4), Höganäs 4-Bjuv 4 (division 4) 4649-4641 (+8).

Utan poängförlust: 7 lag (av 73), utan poäng: 9 lag (av 73).

Jämnare än så kan det inte bli i bowling

(17 oktober) Jämna seriematcher där lagen delat på de två poängen via resultatet 10-10 hör inte till ovanligheterna i den nationella bowlingen. Men när två lag dessutom har exakt samma resultat i slagpoäng och över totalt 64 serier, finns det all anledning att tala om en mycket jämn match…

Eller vad sägs om det faktum att när BK Strået och Borgens farmarlag-1 från Trelleborg möttes under lördagen i Svalövs 4-banorshall i division 2-södra Götaland blev resultatet 10-10 i banpoäng och 6074-6074 i lagresultat. De som främst ordnade med en hemmapoäng var Magnus Donnerhag 851, Patrik Johansson 808 och Joachim Carlsson 801 medan gästerna från Trelleborg hade sina bästa spelare i Jesper Persson 813 och Jane Svensson 788 poäng.

Noteras ska från samma omgång i serien under lördagen, att ABeCe från Malmö tog båda poängen i Simrishamn mot BK Cimbria via 12-8 och 6506-6338. Det handlar således om division 2…