Arkiv juli, 2019

Islänning från Höganäs vann tävlingen i München

(21 juli) Det blev 25-årige Arnar Jonsson (bilden) som tog hem ”Track Open” när slutspel och finaler avgjordes på söndagen i Dream Bowl Palace i München. Och det innebar ett förstapris på 5000 euro.

Den isländske landslagsspelaren flyttade till Höganäs för några år sedan för spel i Höganäs BC, ditlockad av hallföreståndaren Mattias Möller och av spel i svensk seriebowling, dessutom fanns närheten till tävlingar inte bara i Sverige utan också ute i Europa.

Nu imponerade Arnar Jonsson stort i München, var med i främre träffen under hela finaldagen och hade inför den sista och helt avgörande serien 28 poäng tillgodo på holländska landslagsspelaren Nicole Sanders, en ledning Arnar drygade ut till 46 poäng i finalprotokollet. Nu väntar närmast spel i Odenses internationella täving som avgörs 25 augusti-1 september där för övrigt Arnar Jonsson är titelförsvarare efter finalseger i fjol mot hemmaspelaren Carsten Hansen med 213-206.

Några större  svenska framgångar blev det inte i München, för bästa insatsen svarade Adam Andersson (Team Pergamon), som för övrigt vann Europatouren i Madrid för några veckor sedan, med plats 12 medan Rasmus Edvall (IS Göta) hamnade på femtondeplats.

Dags för ett nytt sätt att räkna i bowlingen?

(20 juli) Är det dags att införa ett nytt rätt att räkna i bowlingen?

I våras presenterade det internationella bowlingförbundet något som kallas ”Current frame scoring”, ett system framtaget för att ge bowlingsporten en chans att visa upp sig vid OS i Tokyo nästa år och då via ett nytt enklare sätt att räkna eftersom många upplever dagens räknesätt som krångligt och svårt. Det nya förslaget går ut på att varje strike premieras med 30 poäng, inga ”dubblar” eller ”tripplar” räknas, en spärr ger 10 poäng inklusive det antal käglor som slås ned, varje ruta räknas direkt färdig. Räknesättet ger helt klart högre poäng i serierna, för att nå en 300-serie behövs nu bara tio strajkar i rad mot tidigare 12.


Samma serie men två olika sätt att räkna! Överst det räknesätt som
förekommer i dag i svensk seriebowling, underst det nya sättet att
räkna. Och det skiljer som synes 31 poäng…


Redan nu spelas det tävlingar runt om i världen med nya räknesättet, främst i Asien-touren, i Japan och Malaysia. Systemet testades dessutom under junior-VM i våras i Paris och kommer att användas vid några kommande större evenemang, allt för att premiera strajkspelet och göra hela räknesättet enklare för publiken i hallen och vid TV-sändningar. För övrigt har ett flertal tävlingsarrangörer i Sverige också testat det nya räknesättet och reaktionerna från spelarna lär ha varit överlag positiva, inte minst beroende på att resultatnivån blir betydligt högre.

Men några planer på att införa det permanent i svensk seriebowling finns inte enligt Svenska Bowlingförbundet.

- Sättet vi spelar på och räknar i dag är något som tillämpats sedan bowlingen introducerades för mer än hundra år sedan. Så det ska nog mycket till att ändra på detta. Men visst, i lokala serier och klubbtävlingar kan det knappast vara något som hindrar att man testar denna nymodighet.

Kanske är det dags för en förändring i Alliansen Ringens seriespel? Eller varför inte i Malmöserien ”Bowling Sydväst”…

”Track Open” från München sänds live i datorn

(18 juli) Efter spel i Madrid och San Marino och två deltävlingar i Europa-touren drar många av de svenska toppspelarna och internationella bowlarna vidare till München och Dream Bowling Palace, hallen där de svenska spelarna hade stora framgångar vid herrarnas EM förra månaden.

Nu handlar det om den tionde upplagan av ”Track Open”, med ett kvalspel över sex serier som pågår och med finalspel på söndag där ett förstapris på 5.000 euro väntar på segraren. Från torsdag 18 juli kl 12.00 kommer tävlingarna att streamas live för att kunna ses i datorn där flera kameror täcker upp merparten av banorna. Fredag inleds kvalet kl 10.00 och på lördag kl 08.00 medan söndagens finalspel startar kl 10.00. Regerande ”Track-mästare” är för övrigt Jesper Agerbo som vann en heldansk final i fjol mot Thomas Larsen. Bland de svenska spelarna finns Adam Andersson som vann i Madrid men däremot inte Daniel Fransson, den gångna helgens etta i San Marino.

Kolla in ”Track Open 2019″ via länken:  www.trackopen.de och gå därefter vidare till ”livestream”.

Ny svensk seger när ”San Marino Open” avgjordes

(14 juli) Efter förra helgens succé vid tävlingen i München med svensk  slutseger via Adam Andersson från Team Pergamon i Partille åkte de svenska och internationella bowlingspelarna vidare drygt 68 mil söderut mot ”lilleput-landet” San Marino där ännu en av de penningstinna tävlingarna i Europa-touren arrangerades, nu för femtonde året i rad i 18-banorshallen Rose Bowl.

Adam Andersson stod över den här tävlingen men det skulle ändock bli en ny triumf för svenska mästarna Team Pergamon, nu genom 27-årige Daniel Fransson (bilden), norrlandsgrabben som för sju år sedan flyttade från Umeå till Göteborg och Partille för att utvecklas via spel för Team Pergamon. Efter 1418 poäng på kvalets sex serier höll han sig i främre träffen hela finaldagen, toppade inför avgörandet dit fyra spelare kvalificerat sig, bland dem skånska Anna Andersson från Spader Dam som via ”Desperadon” (en serie) på lördagskvällen tagit sig vidare. I den avgörande finalen fick sämsta spelare i varje serie kliva av, Anna Andersson åkte ut direkt på 165 poäng, Thomas Larsen, Danmark fick kliva av efter andra trots 233 poäng och därefter ”försvann”  italienaren Antonio Florentino och det innebar att Daniel Fransson stod som segrare och spelade hem förstapriset på 8.000 euro.

Helsvenskt i finalen vid Europatouren i Madrid

(7 juli) Det blev en helsvensk final när ”Madrid Challenege” ingående i Europatouren avgjordes på söndagen efter en veckas kvalspel.

Efter de svenska framgångarna vid EM i München visade Adam Andersson och William Svensson att formen är fortsatt på topp. De båda debuterade i seniorlandslaget vid EM, nu slog de sig fram till stegfinal, detta i konkurrens med stora delar av övriga svenska eliten, proffsspelare från USA och landslagsspelare från bl.a. Malaysia, Danmark, Finland, Spanien och Frankrike och där det krävdes 1353 poäng för att ta sig vidare från kvalet och hamna på prisplats.

Efter kvalets sex serier toppade Jesper Svensson, Team Pergamon med 1486 poäng, Jenny Wegner, Spader Dam var trea (1434) och William Svensson, Kaskad fyra (1433). Det innebar att den trion gick direkt in i andra finalomgången medan Adam Andersson (bilden) efter en 20:e plats (1376) fick kvala in på söndagen och det gjorde han med 1350 på de sex serierna.

Finalspelet handlade därefter om utslagsmatcher och bäst över tre serier, på vägen till finalen vann Adam bl.a. över Anna Andersson (Spader Dam) för att i semi över 1 serie slå ut Kyle Troup, USA (212-203) medan William Svensson vann bl.a. över Kim Bolleby, Pergamon och i semi över Amirah Safrali, Malaysia (247-201). Finalen avgjorde Adam Andersson med fem avslutande strajkar till 214-207. Och det innebar förutom publikens jubel en prischeck på 6.000 euro i förstapris, 18-årige William fick nöja sig med hälften…

Elitklubbar gör upp om SM-titlarna 2019

(1 juli) Så ska det avgöras, 2019-års svenska bowlingmästerskap för elitklasserna.

Efter måndagens kvalspel i Baltiska Hallen i Malmö blev det klart vilka tre spelare i herr- respektive damklassen som kommer att mötas i de stegfinaler som direktsänds i SVT tisdag 2 juli från kl 09.00. Och det blir spelare från fem elitserieklubbar som gör upp om mästartitlarna.

I herrklassen inleder Benjamin Jonsson, Team Pergamon (trea i måndagskvalet) mot tvåan Pontus Andersson, Team Clan och vinnaren från den matchen möter Markus Lenefjäll från BK Kaskad i finalen som för övrigt ledde måndagskvalet från start till mål över de 13 serierna. I damklassen tog Sandra Andersson, Spader Dam tredjeplatsen och möter Victoria Johansson, Team X-Calibur i semifinalen och därefter väntar Joline Persson-Planefors, Team X-Calibur (bilden) för vinnaren i finalen. Samtliga matcher i stegfinalerna spelas över 1 serie och det är damerna som inleder TV-sändningen tisdag kl 09.00 i SVT-2 och därefter herrfinalen som byter kanal till SVT-1 kl 10.00, detta som ett inslag i den pågående SM-veckan. Båda matcherna kan också ses direkt i SVT-Play.