Arkiv juli, 2022

Europatouren för ungdomar spelas i Eslöv


14-åriga Elissa Mehmet från BK Mix i Eslöv var tvåa i sin åldersklass vid
vårens YET-turnering i holländska Wommelgem, nu ska hon spela den första
svenska deltävlingen när den arrangeras på hemmabanorna i Eslöv.
(Foto: Håkan Andersson)

(26 juli) För första gången kommer en deltävling i YET (Youth Euro Trophy) att arrangeras i Sverige och det blir bowlinghallen i Eslöv som tar hand om värdskapet.

Den spelas den 15-28 augusti 2022 och är en turnering som ska motsvara seniorernas Europa-tour, öppen enbart unga spelare från 13 år. Det kommer att spelas individuellt, pojkar och flickor i åldersklasser samt i mixed och över 6 serier med en re-entry och där ett finalspel sätter punkt för tävlingen i Karlsro-Bowling i Eslöv söndagen den 28 augusti.

YET-turneringen introducerades redan 2009, den hade ett par jobbiga år innan det tog ordentlig fart. Holland, Belgien, Danmark och Tyskland var de länder som dominerade startlistorna och som arrangerade deltävlingarna. Men det skulle dröja till augusti 2022 innan en deltävling hittade vägen till Sverige och nu har således Svenska Bowlingförbundet förlagt denna till Eslöv. Där kommer hallföreståndarna Serdar och Sevim Mehmet att välkomna unga bowlingtalanger från bl.a. Danmark, Holland, Belgien, Frankrike, Irland och Sverige.

148 ungdomar från sex nationer är så här långt anmälda till ”Sweden Youth Open” och efter Eslöv fortsätter turneringen med spel i Dublin (Irland), Brygge (Belgien), Leiden (Holland) och Köge (Danmark) och den 14 maj 2023 avslutas säsongen med finalspel (platsen ej bestämd).

Fotnot: Här är länken till tävlingen i Eslöv: https://swedishyouthmasters.com/

Fortsatt ”europeiskt” seriespel i Alliansen

(22 juli) Det blir fortsatt s.k. ”europeiskt” spel i Alliansen Ringens seriematcher. Det framgår av det årsmötesprotokoll från den 16 juni 2022 i Klippan som nu lagts ut på föreningens hemsida.

Frågan om införande av ”amerikanskt spel” var åter uppe på ett årsmöte, den här gången efter en motion från BK-80 i Hässleholm och liksom tidigare föranledde det en hel del diskussion för och emot. De som argumenterade emot ansåg att ökade kostnader motiverade ett ”nej”, förespråkarna ansåg bl.a. att spelet skulle bli intressantare. Men via handuppräckning avgjordes frågan, majoriteten ville fortsätta spela ”europeiskt”.

En ändring när det gäller kommande säsongs seriespel blir det emellertid då årsmötet godkände ett förslag från Helsingborgs PBK att spelare får spela 8 serier per spelomgång mot tidigare 6 serier.

Inom styrelsen omvaldes Leif Bergström, Eslöv till ordförande liksom avgående ledamöterna Leif Blomqvist (Ängelholm), Bertil Nilsson (Klippan) och Torbjörn Jönsson (Klippan), kvar  i styrelsen valda till årsmötet 2023 är Göran Strandqvist (Perstorp), Kjell-Åke Nåbäck (Helsingborg) och Jan Långberg (Åstorp).