Arkiv november, 2020

Omstart planerad i det nationella seriespelet

(30 november) Lördagen den 16 januari 2021 är det planerad omstart i det nationella seriespelet i bowling.

Efter de senaste skärpta restriktionerna från Folkhälsomyndigheten beslöt Svenska Bowlingförbundet den 13 november att ställa in allt seriespel för resterande del av 2020 och det kom att beröra cirka 300 seriematcher i de olika regionerna från omgång 7-11. Nu har spelprogrammet för vårsäsongen uppdaterats, samtliga uppskjutna matcher har lagts in på BITS i nya serieomgångar.

Så här skriver Peter Lagerroos, ordförande i Svenska Bowlingförbundets seriekommitté, på Swebowls hemsida:

- En förutsättning att återuppta seriespelet den 16-17 januari 2021 är att myndigheterna lättat på nuvarande skärpta råd och ger förbundet klartecken att vi kan börja spela igen. Skulle det inte bli så kan det bli aktuellt att helt göra om serierna för vårsäsongen.

Corona-pandemin har inte bara påverkat seriespelet i bowling den här säsongen, även en rad tävlingar har ställts in, bland dem ”Leandersson Christmas Tournament” i Mora och ”Svans Tak Master” i Markaryd med 40.000 respektive 25.000 i förstapris. Osäkert är det för internationella ”Ballmaster” den 2-10 januari i Helsingfors med tanke på de karantänregler för in- och utresor som gäller i Finland, vilka kan medföra att det enbart är finska ”hemmaspelare” som har möjlighet att deltaga.

Inställt för planerad stortävling i Markaryd

(23 november) Det blir ingen elitbetonad stortävling i Markaryds bowlinghall med 25.000 kronor i förstapris som planerat var med start den 19 december. På hemsidan låter arrangören meddela att på grund av rådande förhållanden med skärpta förhållningsregler kring Corona-pandemin, kommer tävlingen att flyttas till påskhelgen 2021, således första veckan i april nästa år då för övrigt också ”Olympia Ladies Open” i Helsingborg är inbokad.

Drygt 200 spelare med bl.a. hela den svenska eliten på herr och damsidan, fanns anmälda till ”Svans Tak Master” i Markaryd som skulle spelats från den 19 december med finalspel den 6 januari.

På tisdagen blev det klart att den andra svenska stortävlingen i form av ”Leandersson Christmas Tournament” i Mora kommer att genomföras men flyttas fram några veckor och spelas 28 december-6 januari. Allt medan man från arrangörshåll i den 51:a upplagan av internationella ”Ballmaster 2021″ i Helsingfors avvaktar kommande veckors utveckling. Sedan tidigare har ”AIK Tournament” i Stockholm strukits från tävlingsprogrammet och flyttats till våren 2021.

När det gäller finalspelet i årets upplaga av ”Skånemästerskapet”, som var inplanerat den 5-6 januari 2021, är detta framflyttat och spelas tidigast i februari.

Corona-pandemin stänger bowlinghallen i Eslöv


Det blir inget mer spel för vare sig pensionärsklubben eller övriga klubbar
i Karlsro-Bowling i Eslöv under resten av det här året.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(22 november) Nu stänger bowlinghallen i Eslöv!

Som en följd av nya restriktioner och krav från Folkhälsomyndigheten låter hallen via information på Facebook meddela, att man stänger måndagen den 23 november och öppnar igen lördagen den 2 januari 2021. Allt är således inställt i en dryg månad och så här skriver hallföreståndare Serdar Mehmet på Facebook-sidan:

- De nya restriktionerna gör det ännu svårare för oss att bedriva vår älskade verksamhet.

Corona-pandemin har slagit hårt mot många verksamheter, den är kännbar inte minst för landets bowlinghallar. Ett par hallar i Sverige har redan tvingats i konkurs, merparten drar ner på de dagliga öppettiderna, andra håller stängt ett par dagar i veckan. Nu är Eslöv en av de skånska hallar som stänger, om än tillfälligt, i Hörby är det bara öppet några timmar under eftermiddagar fyra av veckans sju dagar, X-Bowl i Båstad har enligt hallens hemsida helt stängt och har haft så i flera månader.

När det gäller Eslöv noterar Serdar Mehmet på Facebook, att hallen gör ett undantag för barn- och ungdomsverksamheten. Den kommer även fortsättningsvis att ha sin timme på onsdagar. Men i övrigt är det stängt för återstoden av 2020 för etablerade klubbar, pensionärsverksamhet och allmänhet.

JA till tävlingar men NEJ till fortsatt seriespel


Ballmaster i Helsingfors ska spelas för 51:a året. Men det kan bli utan de
amerikanska stjärnorna, än
är inga proffs anmälda. Andre från vänster i översta
raden (med käglan) är mästaren från 2020, kanadensaren Nathan Ruset-Lajole.

 

(18 november) Inget spel i de nationella svenska bowlingserierna och pensionärsserierna förrän tidigast i januari 2021. Ett väntat besked efter den senaste tidens negativa utveckling av Corona-pandemin, smittorisken anses påtaglig, inga grupper på mer än åtta personer tillåts. Allt enligt beslut av Regeringen.

Men dessa restriktioner gäller enbart bowlingens seriespel, att anordna en tävling är inte något hinder, i de fallen är det arrangerande hall/förening som ansvarar och tar beslut.

Nu är det nämligen klart att de ska arrangeras två nya stortävlingar i Sverige den kommande månaden, för elit och bredd. Först ut är ”Leandersson Christmas Tournament” den 12-20 december i Mora med ett förstapris på 40.000 kronor. Här är i dag 329 starter från 169 spelare anmälda. Därefter handlar det om en likaledes ny tävling i Markaryds 8-banorshall ”Svans Tak Master 2021″ som inleds med kvalspel den 19 december och avslutas med final den 6 januari 2021. Och här väntar en prischeck på 25.000 kronor till segraren.

1971 spelades ”Ballmaster” i Helsingfors för första gången och med Josef Wiener från Amiki i Stockholm som vinnare och den tävlingen har av tradition inlett årliga Europa-touren. Den 2-10 januari 2021 handlar det om den 51:a upplagan av den internationella turneringen, nu med 8.000 Euro till segraren.

I dag är runt 150 spelare anmälda, främst från Finland och Sverige medan USA-proffsen ännu inte aviserat något deltagande. På tävlingens hemsida skriver man bl.a:

- Det är inte definitivt, men det verkar troligt att turneringen kommer att äga rum.

Inget är således definitivt i Helsingfors men det är det däremot i Stockholm och kring ”AIK Tournament” som skulle spelats 26 december-6 januari. Därmed får Christopher Sloan från Irland, som spelat för både 59:an (Hässleholm) och Team Clan (Nässjö), inte möjlighet att försvara segern från 2020. Redan för en månad sedan beslöt nämligen tävlingsledningen i arrangörsklubben AIK att ställa in på grund av Covid-19.

Allt medan det på ”hemmaplan” återstår två kvaltävlingar i ”Skånemästerskapet 2020″, nämligen i Perstorp och Hässleholm…


En ny tävling för elit och bredd i form av ”Svans Tak Master” kommer att arrangeras
i Markaryds
8-banorshall. (Foto: Håkan Andersson)

__________________________________________________________________

Alliansen ställer in seriespelet resten av året

(16 november) På måndagen kom det väntade beskedet från Alliansen Ringen. Styrelsen beslöt då att ställa in allt seriespel för de 73 lagen i de sex divisionerna för resten av året vilket framgår av ett besked på föreningens hemsida.

De tre senaste veckorna har det varit uppehåll och paus i seriespelet, det fanns förhoppningar om att spelet kunde återupptas i vecka 48. Men efter nya och skärpta restriktioner från Folkhälsomyndigheten, Regeringen och Länsstyrelsen, meddelar nu Alliansen att så blir det inte eftersom smittorisken av Covid-19 fortfarande anses vara mycket hög. Inga seriematcher kommer således att spelas under resterande del av november-december och samtidigt har styrelsen tagit beslut på att om det blir seriespel efter nyår kommer detta att fortsatt ske i hemmahall under hela vårsäsongen 2021.

Även från Bowling-Sydväst med lag från bl.a. Malmö, Lund och Staffanstorp, kommer besked om att man ställer in resten av 2020 och under veckan lär besked också komma från Göingeserien, som omfattar lag från bl.a. Hörby, Hässleholm, Osby och Kristianstad. Inställt är det för övrigt även för de skånska lag som deltar i ”telefonmatcherna” i Riksserien och där tas nytt beslut i mitten av januari 2021.

YOU TUBE – den perfekta kanalen för bowling

(13 november) Inget seriespel, inga resultat eller uppdaterade serietabeller. Bowling-Sverige har tagit paus i dessa Covid 19-tider, många hallar stänger eller drar ner på öppettiderna, det arrangeras bara ett fåtal tävlingar på nationell nivå och det mesta är ”stängt” för pensionärsbowlarna.

Nu är dessutom allt seriespel på nationell nivå stoppat fram till den 31 december 2020 och ingen vet i dag när det kan återupptas.

Men ingen behöver egentligen vara helt utan bowling, ”räddningen” heter YOU TUBE. På den webbkanalen finns i stort allt inom sporten, från inslag kantade med nostalgi, SM-slutspel och tävlingar runt om i världen. Och då inte minst från den amerikanska proffstouren. Som utan publik fortsätter enligt programmet, med spelarna försedda med s.k. munskydd.

Vi har plockat ut ett par russin ur den mycket goda kakan nämligen från damernas slutspel i World Cup 2016 som då avgjordes i Shanghai i Kina. Då blev det svensk seger för tredje gången i tävlingens då 52-åriga historia. Först av de svenska damerna att ta hem den ståtliga pokalen var Anette Hagre-Johanesson som vann i Köpenhamn 1986 och 1991 triumferade Åsa Larsson i Peking. Och den tredje vinnaren av denna globala tävling blev Perstorpstjejen Jenny Wegner med seger 2016.

Semifinaler och final, allt över en serie, finns på YOU TUBE och bjuder på bowling av allra högsta klass och spelas på två speciellt uppbyggda banor i en idrottshall. Semifinalen mellan Jenny Wegner-Bernice Lin, Singapore finns här, den andra semin mellan Danielle McEwan, USA-Syadatul Afifah, Malaysia kan ses här varefter den mycket spännande och välspelade finalen finns på den här länken.

Mycket nöje!

Kalle Wahlgren imponerade i kvaltävlingar

(9 november) IS Götas elitseriespelare Kalle Wahlgren från  Helsingborg gjorde två mycket bra tävlingar när ”Skånemästerskapet” fortsatte och där hallarna i Åstorp och Bjuv avslutade sitt kvalspel den gångna helgen. Kalle Wahlgren vann i Åstorp på förträffliga 1526 över sex serier efter 1490 i ren slagning och han kammade dessutom hem en 1000-lapp för bästa resultat utan handicap i Bjuv med 1368 poäng. De två tävlingarna gav därmed ett snitt på 238 poäng över 12 serier.

Segern i Åstorp imponerade mest och där var Kalle Wahlgren klar etta med 1526 (1490+36) följd av Johan Friman, Full House 1456 (1270+186) och Hugo Nilsson, Kulladal 1438 (1306+132) och i Bjuv blev ordningsföljden för de tre främsta Hugo Nilsson, Kulladal 1486 (1354+132), Kristoffer Andersson, Full House 1460 (1364+96) och Tom Nyblom, LBK/Mamba 1459 (1327+132).

Det är nu färdigspelat i 16 av de 18 kvalhallarna och hittills har 379 spelare gjort någon start och fått poäng. Återstår av ”Skånemästerskapet 2020″ gör kval i Perstorp och Hässleholm den 7-28 december varefter det spelas upp till final den 6 januari 2021 för de 24 bästa i poängbarometern. Under november kommer för övrigt finalhallen att utses.

Mora får en Europatour-tävling i bowling

(7 november) Mora – det betyder inte bara målgång för Vasaloppet, allsvensk ishockey och färgglada Dalahästar. Nu är det också en ort som ska arrangera en tävling ingående i Europa-touren i bowling.

Den 12-20 december 2020 spelas nämligen premiärupplagan av ”Leandersson Christmas Tournament” och det är Tomas Leandersson, svensk elitspelare sedan drygt 30 år tillbaka, som fått ge namn åt tävlingen. Tomas, i dag hallföreståndare i Karlskoga och med licens för Team Pergamon, har allt sedan sitt första SM-tecken 1987 tillhört Europas bästa spelare, har en närmast otrolig meritlista att visa upp där han bl.a. utsetts till ”Världens bästa amatör” och till ”Årets bowlare” ett flertal gånger och 2001 fick han som första svenske spelare en plats bland legendarerna i ”Hall of Fame”.

Tävlingen i 12-banorshallen i Mora är en s.k. ”satellit-turnering”, således inte bland dem som rankas högst under Europa-touren, den har en sammanlagd prissumma på 285.000 kronor och där 40.000 utgör förstapris. Det handlar om 6 serier med möjlighet till re-entry, till fortsatt spel går de 35 bästa efter avslutat kval. I idag är 297 spelare anmälda inklusive re-entry.

Tomas Leandersson är för övrigt andre svensk att få en Europatour-tävling uppkallad efter sig, den första var klubbkamraten Martin Larsen via ”Lucky Larsen Tournament”. Den tävlingen har dock ställts in 2020 på grund av Corona-pandemin och den fortsatta utvecklingen på detta område avgör om det blir något arrangemang i Mora. Sedan september 2020 har tio tävlingar i Europa-touren ställts in, bl.a. i Danmark, Belgien, Norge och på Malta, därtill har mästerskap flyttats till 2021.

Närmast på touren efter tävlingen i Mora står AIK-tournament i Stockholm den 26 december-6 januari och därefter ”Ballmaster” i Helsingfors den 2-10 januari 2021.

Fotnot: C-More/Sportkanalen kommer för övrigt att direktsända tre timmar av finalspelet i Mora söndagen den 20 december.

Bowlingförbundet öppnar hemsida kring Covid-19

(6 november) Nu har Svenska Bowlingförbundet presenterat en speciell webbsida på swebowl.se kring den pågående Coronapandemin. Där finns viktig och aktuell information kring Covid-19 samlat, både vad gäller nationella serien och den regionala verksamheten.

Den nya webbsidan kommer att uppdateras kontinuerligt i takt med att nya beslut, råd och rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten.

Den aktuella informationssidan når du genom att klicka här.

Två gånger över 900 gav dubbel på topplistan

(4 november) Under oktober månads seriespel med Alliansen Ringen kom säsongens två första resultat över 900 poäng. Och båda svarade Lennart ”Gusten” Olsson i Helsingborg-1 för med 935 och 918 poäng där det för övrigt krävdes 878 poäng, noterat av Jan Olmyr i Klippan-1, för att komma på listan och därmed vara bland de fem bästa i division-1.

Sifforna för oktober (veckorna 40-43) har nu lagts ut på Alliansens hemsida av ansvarige Janne Långberg och månaden gav en ny förstaplats för Anders Lund (bilden) i Ängelholm-3. Han toppade premiärmånaden med 796 poäng, är på nytt är etta av division 2-spelarna, nu med 819 poäng. Ett bra resultat dyker också upp i division 6-serien där Båstad Bowlare tar sin allra första förstaplats på listan via Göte Persson på utmärkta 761 poäng.

Här är månadens bästa spelare:
Division 1: Lennart Olsson, Helsingborg-1 (935), division 2: Anders Lund, Ängelholm-3 (819), division 3: Ulf Christensson, Perstorp-2 (731), division 4: Anders Johansson, Örkelljunga-3 (739), division 5: Bert Svantesson, Ängelholm-8 (684) samt division 6: Göte Persson, Båstad Bowlare (761).

Topplistan för oktober liksom säsongstoppen finns på den här länken.