Arkiv juni, 2018

SM-vecka med bowlingfinaler i Helsingborg

(27 juni) Den mycket speciella SM-veckan i Helsingborg och Landskrona den 2-8 juli innehåller det mesta, från tennis och boule till hindersimning, styrkelyft och fotbollsgolf m.m, i allt ett 30-tal grenar. Och i det mycket digra SM-programmet ingår också avgörandet och finalspelet i bowling för elitklasserna.

Efter kvalet i NBC-hallen i Stockholm har man sparat det bästa då de elva bästa i kvalet i herr- respektive damklassen tillsammans med regerande mästarna från 2017 gör upp om SM-titeln 2018.

Och det blir med ett mycket namnkunnigt startfält med idel toppspelare. Efter herrarnas kvalspel toppade Jerry Ekman-Wogel, Stureby på 2085 över de åtta serierna, ett snitt på 260 poäng och för att ta sig till final bland de 11 främsta krävdes 1854 poäng. Och just 1854 noterade Jenny Wegner, BK 59:an som etta i damernas kvalspel.

I fjol vann Mattias Wetterberg, Team Pergamon och Filippa Persson, 59:an och de har således en ”fribiljett” till årets slutspel. Detta inleds i Olympiahallen i Helsingborg onsdagen den 4 juli kl 13.30 då det spelas 5 serier, de åtta bästa går sedan vidare till ”round robin”, där alla möter alla över 1 serie varefter de tre bästa herrarna och damerna tar sig till stegfinalen torsdag 5 juli. Som för övrigt sänds direkt i SVT-1 med början kl 09.30.

Skånskt i elitens finalspel blir det genom Robin Persson (Göta) på herrsidan, bland damerna Filippa Persson, Annie Thorell, Jenny Wegner och Anna Andersson (Spader Dam) samt Sandra Svantesson (Göta) och noterbart är att samtliga kommer att spela SM-final på sina hemmabanor i Olympiahallen.

Jason Belmonte försvarar mästartiteln i Malmö

(18 juni) Drygt ett 20-tal amerikanska proffs och toppspelare från Europa och Asien kommer, dessutom hela den svenska eliten. Detta i den andra upplagan av ”Lucky Larsen Master” som spelas på Baltiska hallen i Malmö den 25 augusti-9 september.

Drygt två månader före första start är anmälningslistan redan mycket imponerande. Fjolårsvinnaren Jason Belmonte (Australien) kommer liksom amerikanarna EJ Tacket, Kyle Troup, Anthony Simonsen, Sean Rash, Bill O´Niell och Cameron Wier, som för övrigt förlorade stegfinalen mot Belmonte (180-245) förra året. Liz Johnson och Danielle MacEwan kommer, så även engelska toppar som Stuart Williams och Richard Teece, kanadensaren Fransoie Lavoie liksom hela den svenska eliten med spelare som Jesper Svensson, Jenny Wegner och Cajsa Wegner liksom Martin Larsen som gett namn åt tävlingen, ingående i Europa Tour.  Något som garanterar bowling av absolut högsta klass.

Det kvalspelas över 6 serier (med re-entry) fram till den 8 september, de 38 bästa går sedan vidare mot slutspel och ett hägrande förstapris på 150.000 kronor.

Här är länken till ”Lucky Larsen Master” med all information, anmälda spelare och starter under tävlingsperioden: http://luckylarsenmasters.com/

 

Tre nya medlemmar i Alliansen Ringens styrelse

(14 juni) Tre nya styrelsemedlemmar valdes in i Alliansen Ringen i samband med torsdagen årsmöte i Klippan, som alltid väl representerat där bara Landskrona saknades av de anslutna föreningarna.

Tackade för sig i styrelsen gjorde Bertil Aneslätt, Ängelholm (kassör), Berthram Andersson, Perstorp (vice ordförande) och Eva Nilsson, Åstorp (ledamot) och de ersattes av Kjell-Åke Nåbäck, Helsingborg, Leif Blomqvist, Ängelholm och Torbjörn Jönsson, Klippan. Omval blev det för Leif Bergström, Eslöv som ordförande och Bertil Nilsson, Klippan som ledamot, kvar i styrelsen är Göran Strandqvist, Perstorp och Håkan Andersson, Höör.

Vid det konstituerande styrelsemötet som följde utsågs till vice ordförande-Torbjörn Jönsson, sekreterare-Göran Strandqvist, kassör-Kjell Åke Nåbäck, tävlingsansvarig-Håkan Andersson samt med Leif Blomqvist och Bertil Nilsson som  ledamöter.

Som väntat blev frågan om vem som ska betala seriematcherna den som föranledde både synpunkter och diskussion. Ängelholm hade motionerat om att bibehålla nuvarande system där varje lag betalade för sig, både hemma och borta, medan Helsingborg och Landskrona ville ha ändring till att hemmalaget betalade. Nu visade det sig vid den omröstning som avgjorde frågan att en klar majoritet ville ha kvar det som gällt tidigare, således att varje lag betalar för sig, både hemma och borta. Det blir således ingen ändring, motionerna från Helsingborg och Landskrona avslogs. Avslag blev det även på den motion BK Käglan i Bjuv lämnat in med förslag att inga seriematcher skulle spelas under de veckor skolorna hade lov, detta på grund av ett redan pressat matchprogram.

Årsmötet rundades av med avtackning av de avgående styrelsemedlemmarna samt med prisutdelning från den gångna säsongens seriespel och tävlingar. Tyringe PBK fick ta emot ett inramat diplomet för var och en av sina tre serievinster då klubben spelade hem division 2, division 3 och division 6 och där övriga serievinnare blev division 1: Bjuv 1, division 4: Eslöv 3 samt division 5: Ängelholm 6. Premierade blev också ettorna på ”Säsongstoppen”, i division 1: Henry Kärrström, Bjuv 1 (986), division 2: Thomas Lindman, Tyringe 1 (893), division 3: Olaf Nielsen, Perstorp 2 (834), division 4: Birgitta Möller, Höganäs 4 (795), division 5: Lars Larsson, Båstad Bowlare (831) samt division 6: Leif Ardby, Perstorp 5 (710).

Två alldeles speciella diplom gick till Henry Kärrström, Bjuv-1 som satte nytt Allianserekord på 4 serier med 986 poäng och till Reidulf Nilsen, Helsingborg för hans 300-serie i samband med seriematchen i Olympiahallen mot Åstorp-1. Sista priset och därtill en inteckning i Bengt Jönssons vandringspris gick till Bjuv-1 som segrade i finalspelet av ”Alliansmästerskapet” via kvartetten Henry Kärrström, Bo Månsson, Karl-Erik Nilsson och Bengt Karlsson.

Spelprogrammet presenterat för säsongen 2018-2019

(9 juni) Måndagen den 27 augusti är det seriepremiär med Alliansen Ringen för säsongen 2018-2019. Då spelas de första av totalt 792 matcher som ska avgöras i de sex divisionerna fram till slutet av april nästa år.

Lottningen är klar, så också tidsättningen av samtliga matcher och hela programmet går nu ut till klubbarna för granskning och där hemmalagen har möjlighet att justera och ändra på satta matchtider fram till den 1 juli. Och det är enbart hemmalaget som har den möjligheten.

Premiärdagen den 27 augusti spelas sju matcher i fem av de sex divisionerna, första paret ut är Höganäs-1 mot Landskrona-1 i division 1-serien och under dagen blir det spel även i Bjuv, Åstorp och Helsingborg. Och sedan rullar det på fram till fredagen den 26 april då tre matcher i Ängelholmshallen sätter punkt för säsongen.

Peter Andersson i Ängelholm har liksom tidigare säsonger svarat för lottning och satt matchtider och de finns under länken https://www.sbhf.se/ligaservice/index.php/division/index?parentId=1625

Notera att det handlar om ett preliminärt spelprogram, ett definitivt kommer att fastställas efter det att klubbarna gått igenom sina matcher och eventuella ändringar är gjorda.

Mer än fem timmars spel vid ”maraton” i Hässleholm

(7 juni) Det gjordes prick 100 starter vid den maratontävling BK Hammaren och Sösdala BK arrangerat i Turbanhallen i Hässleholm och där det handlade om 16 serier med handicap, en mycket tuff uppgift med tanke på det varma väder som rått under praktiskt taget hela tävlingsperioden.

Det blev tävlingspass kring drygt fem timmar för deltagarna innan alla serierna var avklarade, utan några längre pauser men där dock mat efteråt ingick i startavgiften. Totalsegern och 5.000 kronor gick till Stefan Johansson, Emmaboda BK som med 39 poäng extra i varje serier landade på 3721 poäng  (3097+624) före Matti Nilsson, BK Kronan (Knislinge) 3629 poäng (3053+576) och med landslagstjejen Jenny Wegner från BK 59:an som trea med 3590 poäng (3366+224). Högsta resultat på den 39-fot långa profilen netto hade Mats Lunderqvist från Kulladals BS som snittade 214 poäng på de 16 serierna (3429+214) och det gav en sjätteplats med totalt 3557 poäng.

Maratontävlingen gav dessutom möjlighet för en re-entry, således att spela tävlingen mer än en gång. Men av 93 startande var det blott sju som tog chansen att förbättra sitt resultat…

Bilden: Jenny Wegner från BK 59:an blev trea i  årets upplaga av ”Maratontävlingen” i Turbanhallen

Dubbelt upp för Kulladal i finalen av ”Skånetouren”

(7 juni) Det blev Christer Rapp från Kulladals BS i Malmö som tog hem segern och 10.000 kronor när finalen av ”Skånetouren” avgjordes i Ängelholm, närmast före klubbkamraten Jörgen Roos och Petro Härfstrand, Bulltofta.

Finalen har föregåtts av kvalspel under säsongen i Helsingborg, Hässleholm, Perstorp, Trelleborg (Söderslättshallen) och Ängelholm. Nu får segrande Christer Rapp en plats i 100K-finalen som avgörs den 1 september i Kvänum och där möts segrarna från sex olika tourtävlingar i Sverige, från Stockholm, Göteborg, Småland o.s.v., då tillsammans med ettorna i poängbarometern som från ”Skånetouren” blev Karl Wahlgren, Göta.

I den stora tourfinalen i Kvänum tar vinnaren hem hela prispotten på 100.000 kronor, övriga blir helt utan.

Nykomlingar i ”ettan” börjar säsongen på bortabanor

(5 juni) När Tyringe-1 och Örkelljunga-1 nästa säsong gör ”comeback” i Alliansens division 1-serie kommer båda att inleda på bortabanor och därtill mot den gångna säsongens två topplag.

Lottningen visar nämligen att Örkelljunga-1 åker till Bjuv för att ta sig an seriesegrarna Bjuv-1 medan Tyringe-1 har bortamatch mot förra säsongens tabelltvåa Eslöv-1 och detta när seriespelet drar in gång i slutet av augusti. Lottningen och därmed spelordningen i de sex divisionerna är gjord av Peter Andersson i Ängelholm, tidsättning pågår och ett preliminärt spelprogram kommer att presenteras vid Alliansen Ringens årsmöte med 14 juni i Klippan.

Så här ser premiäromgången i division-1 ut: Bjuv 1-Örkelljunga 1, Eslöv 1-Tyringe 1, Höganäs 1-Landskrona 1, Helsingborg 1-Perstorp 1, Höör 1-Svalöv 1 samt Åstorp 1-Ängelholm 1.