Arkiv maj, 2021

Inget definitivt om årets pensionärsmästerskap


Så här slående ”reklam” fick tävlingarna när riksmästerskapet för SPF
avgjordes i Skövde
Arena för några år sedan, då med nära 200 deltagare
från Norrland till Skåne.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(28 maj) Blir det spel så blir det i Tibro och Nyköping när det gäller 2021-års riksmästerskap i bowling för pensionärer anslutna till SPF och PRO, således de orter och bowlinghallar där fjolårets inställda tävlingar skulle hållits. Och nu är speldagarna i oktober månad fastställda.

På sin hemsida meddelar Rännans Vänner i Tibro att man bokat in SPF-mästerskapet den 19-21 oktober men att man inte kommer att ta det definitiva beslutet förrän i augusti, allt beroende på utvecklingen av Corona-pandemin och de riktlinjer och rekommendationer som kommer från myndigheterna. Tibro och Rännans Vänner stod för övrigt som arrangör för mästerskapet även 2011.

Superbowl i Nyköping med sina 16 banor kommer att ta emot PRO-medlemmarna till mästerskap den 11-14 oktober och där har man utökat antalet tävlingsdagar från två till fyra beroende på att man vill, som det heter på PRO:s hemsida, ”undvika trängsel på banorna”. Definitivt besked om arrangemanget blir av kommer senare i sommar.

För både SPF- och PRO-mästerskapen handlar det om spel över 6 serier utan handicap och i femåriga åldersklasser, från 60 år och uppåt och därtill också med en tävling för 2-mannalag.

Inställt under 2020 blev också skånska SPF-mästerskapet (DM) som skulle avgjorts i Eslöv. Vad gäller den tävlingen under hösten 2021 är det inte klart med arrangör eller speldatum.

Optimism inför seriestart i september

(21 maj) Det råder optimism, om än en försiktig sådan, inom Svenska Bowlingförbundet för en seriestart i september i de nationella serierna. Det är med bakgrund till de positiva rapporter som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet lagt fram som Bowlingförbundet håller fast vid sin så kallade plan A. Och den går klart och tydligt ut på att första serieomgången för säsongen 2021-2022 ska spelas den 11-12 september.

Så här säger Michael Granström, sportchef på Svenska Bowlingförbundet på Swebowls hemsida:

-När vi i april skickade ut inbjudan till nationella serien står det att Svenska Bowlingförbundet jobbar efter att serien ska starta i mitten av september och då som vanligt. Den planen står fortfarande fast.

Vidare påpekar Michael Granström:

-Med tanke på utvecklingen och de möten vi haft med Riksidrottsförbundet, så andas det optimism. Med den vaccinationsplan som finns, om den följs och allting ser ljust ut, så borde vi komma i gång med serien som det sagts. Det är vår stora förhoppning.

Men det finns också i bakgrunden en plan-B som går ut på att flytta fram seriepremiären till den 16-17 oktober.

-Det är dock ett fortsatt generellt tävlingsförbud men vi hoppas att man under sommaren har möjlighet att släppa på det. Däremot finns ju möjligheten att träna redan nu.

Svenska Bowlingförbundet fortsätter att följa rekommendationer och restriktioner från Regeringen, Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet.

-Det ska bli underbart när allting kommer i gång igen till hösten. Hoppas att alla ser till så att det blir så, avslutar Michael Granström.

Beslutet från Svenska Bowlingförbundet avseende nationella seriesystemet innebär med all säkerhet att skånska pensionärsorganisationer som Alliansen Ringen, Göingeserien och Bowling Sydväst kommer att diskutera start för seriespelet 2021-2022 i september månad, förutsatt att pågående vaccinering fortsätter och går enligt fastställda planer och att inga nya restriktioner tillkommer.

Bilden: Dags för seriestart i september? Det är vad Svenska Bowlingförbundet hoppas och räknar med.

Måbrink vann den andra finalen i Ängelholm

 


Topptrion i den andra finalen av ”Vårtävlingen” blev fr.v. Lars Pettersson (tvåa),
Karl-Erik Måbrink (segrare) och Mats Ahlgren (trea). (Foto: Karin Stenström)


(17 maj)
Det blev Karl-Erik Måbrink som tog hem den andra upplagan av ”Vårtävlingen” i Ängelholms bowlinghall som avgjordes på måndagen och han gjorde det efter finalseger mot Lars Pettersson.

Efter 184 starter av 38 spelare gick de åtta bästa i månadskvalet till final och för en plats i denna krävdes 884 poäng på fyra, allt inklusive handicap. Det andra finalspelet hade fått en ny utformning och inleddes med två serier där kvalvinnaren Mats Ahlgren toppade med 471 poäng, resultaten ”nollställdes”, de sex främsta gick vidare, spelade en serie varefter ytterligare två spelare åkte ut. Fyra återstod därmed och i semifinalen ”försvann” Mats Ahlgren (199) och Roy Larsson (197), kvar var Karl-Erik Måbrink (214) och Lars Pettersson (212). Dessa två bjöd därefter på en spännande final där Karl-Erik Måbrink kunde avgöra i absolut sista rutan till seger med 247-243, allt enligt tävlingsledaren Karin Stenström och hemsidan för Ängelholms PB.

Vårtävling 2: 1. Karl-Erik Måbrink, 2. Lars Pettersson, 3. Mats Ahlgren, 4. Roy Larsson, 5. Thomas Geijke, 6. Lars Lindgren, 7. Leif Blomqvist samt 8. Bengt Herrlinh.

Mats Ahlgren i Ängelholm nära drömgräns

(14 maj) Efter 20 års uppehåll har 60-årige Mats Ahlgren i Ängelholm gjort comeback och gjort det i pensionärsbowlingen. Och kunnandet sitter verkligen kvar…

Mats Ahlgren hade en karriär under åren 1975-2000 i BK Full House, i höstas tändes intresset att börja spela igen, då hade han också uppnått åldern för att vara med i Alliansen Ringens seriespel. Comebacken skedde den 9 september 2020 i hemmaspelet för Ängelholm-1 mot Landskrona-1 med 777 poäng i protokollet och den matchen följdes av ytterligare fyra innan seriespelet avbröts på grund av Corona-pandemin. Men mitt i denna har Ängelholmpensionärerna under våren arrangerat en träningstävling över 4 serier, Hans Quick vann det första finalspelet och inför det andra toppar Mats Ahlgren på lysande 997 poäng (258-247-244-248). Finalen mellan de åtta bästa i månadskvalet april-maj spelas för övrigt måndag den 17 maj.

- Smått fantastiskt för att vara i pensionärssammanhang. Efter 20 års uppehåll finns suget där igen och tydligen även spelet. Kvalets fullträff var personbästa för Mats med en poäng, drömgränsen på 1000 ligger inom räckhåll, skriver Karl-Erik Måbrink på Ängelholmklubbens hemsida.

Bilden: Mats Ahlgren noterade 997 poäng i Ängeholmpensionärernas månadskval. (Foto: Karl-Erik Måbrink)

Damlandslaget på träningsläger i Eslöv

(11 maj) Den gångna helgen träffades det svenska damlandslaget i bowling till det första träningslägret på över ett år, tidigare omöjliggjort av Coronapandemin som inneburit inställt både vad gäller seriespel, mästerskap och tävlingar runt om  Europa.

Eslöv och Karlsro Bowling var under två dagar den samlingsplats förbundskapten Robert Andersson valt för detta träningsläger där åtta topprankade damer i Team Sweden fanns på plats, bland dem Jenny Wegner, Cajsa Wegner, Anna Andersson och Sandra Andersson från Spader Dam i Helsingborg liksom Louise Sonne-Schjelleru, mental rådgivare.

Swebowls reporter Markus Hegnelius gjorde där ett inslag, hans reportage finns på www.swebowl.se tillsammans med en drygt tre minuter lång video, innehållande intervjuer med spelare och förbundskapten. Videon har lagts ut på YOU TUBE och den finns också här via länken: https://youtu.be/0nRp0uL_TNo

Oljeprofilen i seriematcherna regleras på nytt

(10 maj) Kommer ni i håg Järven, Vargen, Björnen och Räven? Fyra av de oljeprofiler som Swebowl införde för tiotalet år sedan och som reglerade vilket banunderlag seriematcherna i elitserien skulle spelas på. Och som följdes 2018 av att det infördes bestämda profiler även i de allsvenska serierna.

I övriga serier var det fritt fram för hemmalaget att bestämma profil, kort eller lång. Fram till nu, vill säga.

Nu regleras även oljeprofilerna i de lägre nationella serierna, från division-1 till division-3, undantaget är sanktionerade reservlagsserier och ungdomsserier. Och det sker under fastställda krav från förbundets seriekommitté, både när det gäller profilens längd, ratio och symmetri och ska gälla från säsongen 2021-2022.

- Förbundet kommer att ta fram tre så kallade ”breddprofiler” mellan 38 och 42 fot som passar enligt reglerna. Men den hall som vill göra en egen profil kan göra så, bara den följer reglerna, säger Michael Göransson, sportchef på Svenska Bowlingförbundet på deras hemsida och noterar vidare:

- Folk ska inte behöva resa runt med sju-åtta klot utan klara sig med en vettig mängd. Det ska inte vara så att bortalaget inte kan göra sig gällande för att de behöver en stor arsenal av klot. I tävlingar får däremot vilka oljeprofiler som helst användas, regleringen gäller enbart seriematcher.

PBA i USA införde reglerade oljeprofiler 2002 i form av bl.a. Scorpion, Shark, Viper med flera, 2010 började man diskutera reglering även i Sverige och 2012 kom de första ”djurprofilerna” i elitserien. Nu kommer elitserien och allsvenskan att ha sex valfria profiler med byte av ett visst antal varje år.

Fotnot: De nya reglerna avseende oljeprofiler gäller inte för pensionärsserierna och således inte för Alliansen Ringen. Där är det fortsatt hallen som bestämmer vilket banunderlag seriematcherna ska spelas på och information om detta finns på Alliansens hemsida: http://www.alliansringen.se/bowlinghallar.htm

Fortsatt stabil utveckling inom Alliansen Ringen

(6 maj) Anmälningarna till seriesäsongen 2021-2022 med Alliansen Ringen börjar droppa in från klubbarna. BK 80 i Hässleholm har  på sin hemsida meddelat att man ställer upp med sitt förstalag, Höörs PBK kommer liksom tidigare att ha två lag i spel. BK 80 (bilden) kommer dessutom att dubblera med lag-1 i Göingeserien där klubben anmält ytterligare tre lag och Höör har aviserat att man även vill vara med i Malmöserien med ett 4-mannalag.

BK 80, som anslöt till Alliansen säsongen 2019-2020, ledde för övrigt division 1-serien när den av kända skäl avbröts och man gjorde sammaledes när 2020-2021 avslutades efter bara sex-sju matcher.

Förra säsongen deltog 73 lag från 16 klubbar och 15 bowlinghallar och siffrorna visar på en mycket stabil utveckling för pensionärsbowlingen inom Alliansen. För tio år sedan säsongen 2011-2012 ställde 66 lag upp fördelat på sex divisioner, säsongen 2015-2016 var det 70 lag som seriespelade, säsongen därefter ökade antalet till 72 (2016-2017) för att därefter minska till 71, för övrigt en av få säsonger där man noterat ett minus. Men det var tillfälligt, inför 2019-2020 ökade man till 74 lag som i dag är gällande ”rekordnotering”. En siffra som gör att Alliansen Ringen är den förening i södra Sverige som har flest lag i seriespel för bowlande pensionärer.

Så här fördelar sig antalet lag i seriespel i sex divisioner de senaste tio säsongerna:

2011-2012: (66 lag), 2012-2013: (67 lag), 2013-2014: (66 lag), 2014-2015: (66 lag), 2015-2016: (70 lag), 2016-2017: (72 lag), 2018-2019: (71 lag), 2019-2020: (74 lag), 2020-2021: (73 lag).

Senaste säsongen 2020-2021 deltog således 73 lag och de fördelades så här: Ängelholm (9 lag), Klippan (8 lag), Bjuv (6 lag), Höganäs (6 lag), Landskrona (6 lag), Perstorp (6 lag), Båstad, Bjäre och Båstad Bowlare (5 lag), Örkelljunga (5 lag), Helsingborg (4 lag), Svalöv (4 lag), Tyringe (4 lag), Åstorp (4 lag), Eslöv (3 lag), Höör (2 lag) samt Hässleholm (1 lag).

Nu kommer styrelsen inom Alliansen Ringen att noga följa utvecklingen avseende Corona-pandemin kring rekommendationer och eventuellt fortsatta restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Men enligt uppgift är plan-A att det ska bli seriestart i september, antingen med hemma- och bortaspel eller enbart hemmaspel.

Fotnot: Anmälan till seriespel 2021-2022 ska vara gjorde senast den 30 juni, därefter kommer extra medlemsmöte alternativt årsmöte att fastställa serieindelningen, detta efter beslut vid årsmötet 2020.