Arkiv mars, 2022

Inställt efter elektriskt fel i Ängelholm

(31 mars) På torsdagen gick Alliansen Ringen ut med ett besked på sin hemsida att ett haveri inträffat i Ängelholms bowlinghall (bilden) och att allt spel tills vidare var inställt.

- Det bara small till, strömmen gick, jordfelsbrytarna löste ut. Och det blev strömlöst inte bara i bowlinghallen utan också i fastigheterna intill, berättar hallföreståndaren Peter Andersson.

Två matcher med fyra lag från Ängelholm var inplanerade under förmiddagen i Alliansens seriespel, de fick ställas in samtidigt som arbetet med att återställa ordningen och få strömmen tillbaka påbörjades.

Vid 15-tiden på torsdagen var nio av de tio banorna i gång igen.

- Vad som orsakat haveriet vet vi inte, det är något vi måste ta reda på. Nu kommer fredagens matcher med serielagen i Alliansen att spelas enligt schemat, de matcher som inte blev av i dag lägger vi in i nästa vecka. Och vad gäller helgens seriespel i övrigt räknar vi med att det ska gå programenligt, säger Peter Andersson till www.skanesporten.

Världens bästa juniorer till Helsingborg

(29 mars) Inte sedan 1967 har det arrangerats VM i bowling i Sverige. Då var det nybyggda Östercentrum i Malmö med 40 banor som tog emot bowlare från hela världen. Det handlade om landets till antalet banor största bowlinghall, ett Östercentrum som därefter ”döptes” om till VM-hallen och som i dag är Big Bowl med inriktning på s.k. partybowling, utan vare sig seriebowling eller tävlingar.

Men efter 55 år, den 20-29 juni 2022 är det åter VM-dags och då i Olympiahallen i Helsingborg dit världens bästa på juniorsidan kommer för spel om medaljer, ära och berömmelse. Det är ett VM för U21-spelare som skulle spelats i 20-banorshallen redan 2020 men som fick flyttas fram i två år på grund av pandemin.

Svenska Bowlingförbundet räknar med deltagare på pojk- och flicksidan från 28-30 nationer där varje nation får ställa upp med fyra spelare i respektive kategori.

I förra veckan tog förbundskaptenen Mattias Melin ut det svenska laget, åtta ungdomar som redan skaffat sig internationell rutin via bl.a. junior-EM och Nordiska mästerskap och det är alla spelare från den svenska elitserien. I det svenska flicklaget finns för övrigt Emma Halttunen och Nora Johansson från Spader Dam som därmed får spela VM på sina hemmabanor.

Så här ser det svenska laget ut till U 21-VM i Helsingborg:

Flickor: Ottillia Gunnarsson (BK 59), Emma Halttunen (Spader Dam), Nora Johansson (Spader Dam), Hanna Engberg (Team X-Calibur), pojkar: Oliver Dahlgren (Team Pergamon), Carl Eklund (IKW Köping), Robin Illhammar (Team Clan) samt William Berggren (Team Clan).

Höganäs-1 bäst när ”elitlagen” vilade

(26 mars) När ”elitlagen” vilade passade pensionärsbowlarna i Höganäs-1 på att göra säsongens bästa lagresultat i Alliansen Ringens division 2-serie med 5889 poäng, en poäng bättre än den notering Svalöv-1 noterade i höstens lokalderby mot klubbens andralag.

Genom en övertygande seger mot Bjäre-1 är Höganäs-1 nu sexa i serien, fyra poäng efter Tyringe-2 på tredjeplatsen men hela 10 poäng efter Svalöv-1 som är  tvåa och på uppflyttningsplats. Och även om Höganäs-1 nu hittat en formtopp lär laget få svårt att blanda sig i någon toppstrid den här säsongen.

Höganäs-1 har för övrigt varit ett stabilt division 1-lag under många år, dock utan att placera sig bland de tre-fyra främsta. Efter säsongen 2018-2019 åkte laget ur högsta divisionen med sikte på en snar comeback. Men den lär dröja i varje fall en säsong till, trots säsongsrekordet.

Från seriespelet vecka 12 noteras att Ängelholm-3 spelade match nummer 17 och tog seger nummer 17, detta efter fint spel av Mats Olsson via 851 poäng. Mycket positivt således, det negativa under veckan var att Höörs PBK tog beslutet att lägga ner verksamheten. Spelarbrist är främsta orsaken, det betyder att Alliansen mister två 8-mannalag och Bowling-Sydväst ett 4-manna. Och det kan i förlängningen innebära att mer än 2 lag flyttas upp i Alliansens serier.

Här lite noteringar från vecka 12:

Veckans bästa – division 1: spellediga, division 2: Höganäs-1 (5889), Svalöv-1 (5651), Tyringe-2 (5623), division 3: spellediga, division 4: spellediga, division 5: Helsingborg-4 (4795), Klippan-4 (4742), Klippan-5 (4735), division 6: spellediga.

Veckans storseger: Bjäre 3 – Klippan 5 (division 5) 4139-4735 (+596).

Veckans knappaste: Höganäs 5 – Perstorp 3 (division 5) 4466-4436 (+30).

BK 74-spelare i ledning i Perstorp

(25 mars) Det är ”hemmaledning” i årets upplaga av BK 74-slaget i Perstorps bowlinghall och det är Per-Ove Jönsson (bilden) från arrangörsklubben som tagit täten. I veckan noterade han 1298 poäng (1250+48) på de sex serierna och toppar resultatlistan inför de sista starterna före Göran Ekstrand, Eslöv 1216 (1174+42) och Mats Ahlgren, Ängelholm 1214 (1214+0).

I damklassen är det oförändrat, där leder Siv Hörnstedt från Eslöv med 1189 poäng (1039+150) följd av Ester Andersson, Klippan 1139 (1019+120).

Så här långt har BK 74-slaget samlat 92 startande fördelat på 74 herrar och 18 damer. Den kompletta resultatlistan finns på BK 74:s hemsida: http://www.bk74.se/bk74-slaget.htm

SM-finaler i bowling sänds direkt i TV

(23 mars) Det blir direktsänd bowling i SVT1 och SvT-Play fredagen den 25 mars då SM för 3-mannalag avgörs i Piteå. Då handlar det om SM-veckan som också innehåller sporter som armbrytning, cykelcross och styrkelyft, i allt 16 olika vinteridrotter och som inleddes på onsdagen med längdåkning.

Till finalspelet i bowling har åtta lag på herr- respektive damsidan kvalificerat sig via de regionala DM-tävlingarna i höstas. Två skånska lag finns på banorna i Piteås 8-banoshall, nämligen Götas herrar och Spader Dams damer, båda från Helsingborg. De ställs mot bl.a. Kaskad, Team Clan och Alingsås respektive Team X-Calibur och Högland.

Spelet om SM-medaljerna inleds på torsdagen med s.k. ”Round Robin”, alla lag möter varandra över 2 serier och totalt sju matcher i herr- respektive damklass och till fredagens TV-sända stegfinaler går de tre bästa lagen. Den sändningen kommer i SVT1 och SVT-Play och inleds kl 13.25 med herrarnas stegfinal, därefter följer damernas final, båda över 2 serier. Missar du direktsändningen kommer programmet att ligga kvar på SVT-Play.

Fotnot: Götas lag består av Robin Persson, Rasmus Edvall och Karl Wahlgren och i Spader Dam spelar Anna Andersson, Emma Halttunen, Katrin Jansson och Josefin Linderoth.

Höörs PBK lägger ner verksamheten


Hans Svensson blev den siste i raden av ordföranden i Höörs PBK. Han kunde
konstatera
att det inte fanns intresse hos styrelsen och majoriteten av
medlemmarna att driva klubben vidare. (Foto: Håkan Andersson)

 

(21 mars) Höörs PBK lägger ner verksamheten! Efter drygt 50 år är det färdigspelat för klubbens pensionärsbowlare, den 30 juni 2022 sätter man punkt. Vid ett extra årsmöte i Hörbyhallen på måndagen kunde ordföranden Hans Svensson klubba beslutet med klar majoritet.

- Ett mycket tråkigt beslut, en stor besvikelse. Men inte speciellt oväntat. Det har varit en turbulent och strulig säsong, medlemsantalet har minskat, två av klubbens bästa spelare lämnade efter höstsäsongen, lagledningen har haft svårt att få ihop lag till seriematcherna och dessutom har enbart hemmaspel för våra lag i Alliansen, på grund av pandemin, haft en förödande negativ effekt. Det var inget som engagerade eller motiverade spelarna, kommenterar Håkan Andersson i Höörs PBK och tillägger:

- Nu visade det sig att det helt enkelt inte var tillräckligt många spelare som ville fortsätta, det skulle inte räcka till mer än ett 4-mannalag och det hade knappast gått att få ihop någon ny styrelse…

Höörs PBK kommer nu att spela färdigt säsongen 2021-2022 med sina serielag i Alliansen Ringen och Bowling-Sydväst, det ska arrangeras klubbmästerskap i nästa månad och den 9 april har man inbjudit Hörby PBK och Eslövs PBK till ”Triangelkampen” och spel med 10-mannalag. Inför nästa säsong kommer, som det ser ut i dag, 7-8 spelare att fortsätta spela i Hörby PBK som den här säsongen har två 8-mannalag anslutna till ”Göingeserien”.

Höörs PBK bildades för övrigt i den gamla 4-banorshallen i Idrottshallen en bit in på 1970-talet då Birger Bergqvist var hallföreståndare.

Seger för alla topplagen i Alliansens seriespel


Tre toppar i sina respektive lag i veckan var fr.v. Rolf Gullberg,
Åstorp (881),
Lars Carlsson, Höör (859) och Göran Ekstrand, Eslöv (927).


(18 mars)
En serieomgång med i stort väntade resultat, lagen på den bättre halvan visade med eftertryck varför de är med i tabelltoppen. Även om det inte blev de smått imponerande lagresultat under vecka 11 (14-18 mars) som tidigare. Men två division 1-lag över 6000 poäng duger gott…

Det blir fortsatt en fight mellan Hässleholm-1 och Åstorp-1 kring seriesegern i Alliansens division-1, lagen möts för övrigt om två veckor. Kanske är det så att Hässsleholm-1 står på tur för att vinna serien, laget har varit i ledning de två senaste säsongerna när seriespelet avbrutits på grund av pandemin. Och mot dem ett Åstorp-1 som är Alliansens mesta vinnarlag i högsta serien. Första veckan i april är det dags…

Hässleholm-1 (Graham Burgess 812) hade inga problem att besegra Perstorp-1 i den senaste omgången, Åstorp-1 (Rolf Gullberg 881, Leif Johansson 830, David Eriksson 821) var klar vinnare mot Klippan-1 och seger om än en knapp sådan  blev det för tabelltrean Ängelholm-1 (Mats Olsson 888, Peter Andersson 820) mot fyran Eslöv-1 (Göran Ekstrand 927). Vidare tog Höör-1 (Lars Carlsson 859) ett stort kliv mot nytt kontrakt (om klubben lever vidare) efter två poäng mot ett Helsingborg-1 ( Ove Lindberg 762) som den här gången kom till spel utan Lennart ”Gusten” Olsson.

Längst ner i högsta serien spelades dessutom en verklig ”streckmatch”. Nu fick Bjuv-1 (Karl-Erik Nilsson 883, Bo Månsson 823) riktigt bra ordning på sitt spel och lämnade över sistaplatsen till Landskrona-1 (Reidulf Nilsen 832, Benny Jonasson 809) efter seger via 5700-5668. Och från veckans 23 spelade matcher ska nämnas att det blev seger för samtliga lag i ledarposition, således för Hässleholm-1, Helsingborg-2, Tyringe-3 och Tyringe-4.

Här lite mer siffror från vecka 11:

Veckans bästa lag – division 1: Hässleholm-1 (6059), division 2: spellediga, division 3: Helsingborg-2 (5376), division 4: Tyringe-3 (5063), division 5: spellediga, division 6: Tyringe-4 (4724).

Veckans storseger: Tyringe 4-Landskrona 6 (division 6) 4724-3964 (+760 poäng).

Veckans knappaste: Höganäs 2-Ängelholm 10 (division 3) 5094-5115 (+21 poäng), Perstorp 4-Örkelljunga 5 (division 6) 4069-4090 (+21 poäng).

Hässleholm i topp även i ”Göingeserien”

(16 mars) Det är inte bara i Alliansen Ringens seriespel som pensionärsbowlarna från Hässleholm imponerar med resultat på rekordnivåer. Så gör även klubbens förstalag i Göingeserien . På onsdagen noterades nämligen 13:e raka för säsongen och fortsatt serieledning i division-1 när laget på hemmabanorna i Turbanhallen besegrade PBK Kristianstad på med hela 19-1 via siffrorna 6323-5395.

Matchens lirare var Hans Lindstedt (bilden) i Hässleholm-1 med 910 poäng (213-269-226-202) i protokollet följd av Mats Håkansson 835 där Sverker Svensson den här gången fick agera ”grindstängare” på 719 poäng.

Hässleholm (BK 80) har för övrigt fyra 8-mannalag med i ”Göingeserien” och har i Hässleholm-2 ett lag som också ligger i topp, andralaget leder nämligen division-2 efter 14 segrar och en oavgjord på 15 spelade matcher.

Bjuv-1 på väg att åka ur högsta serien

Det går tungt för Bjuv-1 i säsongens division 1-serie, laget är på nedflyttningsplats när
sex omgångar
återstår. Kanske är det den prekära tabellplaceringen herrar Henry
Kärrström och Loa Andersson diskuterar.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(14 mars) För fyra år sedan (2017-2018) vann Bjuv-1 ”elitserien” i Alliansen Ringen efter imponerande 20 segrar på 22 matcher, säsongen därefter slutade laget tvåa bakom Perstorp-1 i en mycket tät slutstrid där Perstorp vann på bättre kvot (målskillnad). Men sedan kom pandemin och rev upp stora sår för alla som sysslade med idrott, i Bjuv kände man direkt av ett vikande intresse på grund av att det blev enbart hemmaspel.

2019-2020 slutade Bjuv-1 på niondeplats, 2020-2021 gav en tiondeplats. Och nu är laget på väg att åka ur högsta serien, är i dag tolfte och sista lag med bara tre vinster på 16 matcher. För Kärrström & Co återstår sex matcher att ordna nytt kontrakt.

I seriematchen vecka 10 noterade Bjuv-1 för övrigt säsongens nästbästa resultat med 5636 poäng (Bo Månsson 855, Henry Kärrström 846) men det räckte inte långt när man mötte tabelltvåan Åstorp-1 som noterade 6065 (David Eriksson 837, Rolf Gullberg 835). En bra match efter sina knappa resurser gjorde även Höör-1, som förmodligen lägger ner verksamheten efter den här säsongen, men 5584 poäng räcker förstås inte när man möter Hässleholm-1 (Graham Burgess 884, Thorild Sandberg 846) som slår klubb- och Alliansrekord med fantastiska 6416 poäng. Är månne 6500 nästa mål?

Lennart ”Gusten” Olsson i Helsingborg-1 var åter på allra bästa spelhumör när Ängelholm-1 stod för motståndet, 933 (179-227-258-269) blev det i protokollet, matchen vann dock Ängelholm-1 efter 901 av Peter Andersson. Och så fortsätter Tyringe-1 att övertyga i hemmahallen, nu med 6262 poäng mot Klippan, detta i en match där vi tyvärr saknar de bästa individuella resultaten.

Veckans bästa lag
Division 1: Hässleholm-1 (6416), division 2: Ängelholm-3 (5779), division 3: Helsingborg-2 (5293), division 4: Tyringe-3 (5292), division 5: Klippan-4 (4839), division 6: spellediga.

Veckans storseger: Hässleholm 1-Höör 1 (6416-5584) + 832 poäng.

Veckans knappaste: Eslöv 2-Höganäs 2 (4928-4917) +11 poäng, Örkelljunga 1-Perstorp 1 (5429-5441) + 12 poäng.

Fotnot: Om det blir upp- och nedflyttning (två lag kan flyttas ner) i säsongens seriespel beslutas på Alliansens årsmöte i juni 2022, baserat på styrelsens förslag.

Upp eller ned eller inte alls nästa säsong?

(13 mars) Upp eller ned? Ett lag eller två lag? Inga lag som går vare sig upp eller ned? Det handlar om seriespelet i Alliansen Ringen och hur detta ska formas kommande säsong.

Kommande vecka ska Alliansens styrelse sammanträda, en av punkterna på dagordningen kommer förmodligen bli vilket förslag man ska lägga till årsmötet kring frågan om upp- och nedflyttning från de sex divisionerna säsongen 2021-2022.

Senast serierna färdigspelades i Alliansen med hemma- och bortamatcher var säsongen 2018-2019, då tog Perstorp-1 klubbens första serievinst i högsta divisionen. Därefter har  pandemin dikterat villkoren för allt seriespel, säsongen därefter ledde Hässleholm-1 högsta serien när den avbröts i början av mars månad 2020 och 2020-2021 spelades bara 6-7 omgångar innan seriespelet upphörde i oktober 2020, även då med Hässleholm-1 som topplag i division-1.

När det i samband med årsmötet 2020 stod klart att seriespelet därefter skulle ske med enbart hemmamatcher förklarade flera klubbledare att ”det måste gälla något, att man måste ha något att spela för i form av upp- och nedflyttning”.

Det tog Alliansens styrelse fasta på, man förklarade att alla matchresultat skulle sparas som ett underlag för ett förslag.

Två lag ner, två lag upp har varit en regel i alla år inom Alliansen Ringen. Nu har styrelsen att bedöma hur man ska värdera att det innevarande säsong enbart handlar om seriematcher i hemmahallen, något som klart gynnat vissa lag och kanske missgynnat andra, rättvisefrågan har diskuterats. Och ska Alliansen premiera seriesegrarna den här säsongen som brukligt är via diplom och inteckning i vandringspokalerna?

Nu återstår en dryg månad av seriespelet 2021-2022, det blir årsmötet i juni som kommer att ta det slutliga beslutet baserat på det förslag styrelsen lägger fram. Och med tanke på att alla restriktioner kring pandemin släppts sedan månader tillbaka är hemma- och bortaspel nästa säsong att vänta.