Arkiv december, 2021

James och Joline blev ”Årets bowlare 2021″


James Blomgren och Joline Persson-Planefors har utsetts till ”Årets bowlare 2021″.
Foto från VM via Dubai-TV i november 2021.

 

(29 december) För snart femtio år sedan instiftade Svenska Bowlingförbundet en årlig utmärkelse kallad ”Årets bowlare”, ett pris som skulle gå till den eller de spelare som svarat för årets prestation i seriespel, tävlingar och mästerskap. När det delades ut första gången 1973 gick det till Gerda Öhman, AIK och Henry Sundström, BK Viking i Stockholm.

Nu har 2021-års spelare utsetts och det blev två väntade namn. Joline Persson-Planefors, 31 år i Team X-Calibur, får priset bland damerna och 34-årige James Blomgren, Team Alingsås var lika klar etta bland herrarna. Och för båda handlar det om suveräna insatser vid VM i Dubai i november. Där tog Joline guld i mixedklassen och silver i 2-mannalag, James blev individuell mästare i singel och tog brons i 2-manna, 3-manna och mixed. För övrigt en prestation som gjorde att han nominerades till ”Jerringpriset” 2021.

Den spelare som genom åren 1973-2021 fått utmärkelsen flest gånger är Mats Karlsson, Göteborg (Sveriges första USA-proffs) som varit etta inte mindre än åtta gånger och bland damerna har Åsa Larsson, Göteborg fått priset fem gånger. Under många år delades bara ett pris ut, sedan 2016 utses en etta både bland herrarna och damerna.

Här är de senaste årens pristagare:
2015: Jesper Svensson, Team Pergamon, 2016: Jesper Svensson, Team Pergamon – Jenny Wegner, BK 59, 2017: Jesper Svensson, Team Pergamon – Jenny Wegner, BK 59, 2018: Mattias Wetterberg, Team Pergamon – Nina Flack, Team XCalibur, 2019: William Svensson, BK Kaskad – Jenny Wegner, BK 59/Josefin Hermansson, Team XCalibur, 2020: ingen utdelning, 2021: James Blomgren, Team Alingsås – Joline Persson-Planefors, Team XCalibur.

Här är alla siffror från enkäten bland klubbarna

(27 december) Det var en klar majoritet för fortsatt hemmaspel under vårsäsongen med Alliansen Ringen, det kan konstateras när siffrorna från enkäten nu redovisas för vart och ett av de 70 lagen i de sex divisionerna. Ett faktum som innebar ett lätt beslut för styrelsen eftersom 46 av lagen ville fortsätta med hemmamatcher.

Intresset bland klubbarna var stort, alla har svarat för vart och ett av sina lag. I ett flertal klubbar var det 100 procent av spelarna som förordade hemmaspel, bl.a. Ängelholm, Landskrona, Svalöv, Tyringe, Örkelljunga och Helsingborg. Bara två föreningar sade JA till hemma-borta med samtliga sina lag och det var Bjuv och Klippan medan svaren skiljer sig åt för Höörs två lag. Laget i högsta serien ville spela både hemma och borta medan andralaget i division-2 tyckte att hemmaspel räckte. Delade meningar var det också i Eslövs fyra lag där två ville spela hemma/borta, två lag röstade för bara hemmamatcher. Störst majoritet var det för övrigt i division-4 där tio av tolv lag föredrog hemmaspel, i division-1 blev rösterna 6 för och 6 emot och i lägsta serien röstade sex av tio klubbar på fortsatt hemmaspel.

- Styrelsen har nu fått svar från alla klubbar, och allt pekar bara på ett håll. Samtliga divisioner utom division 1 har redan en majoritet för att bara spela hemma. I division 1 blev det 6-6. Hässleholm, Bjuv och Klippan har dock meddelat att de vill ha samma spelsätt i samtliga divisioner. Tar man in det, så är det bara hemmaspel som kan bli aktuellt. Styrelsen har därför beslutat att allt spel även under våren skall ske i hemmahall, skriver Alliansens sekreterare Göran Strandqvist i mejlet.

Hela redovisningen från enkäten finns på länken: varen-2022 (gult fält innebär att laget röstat för enbart hemmaspel, grönt fält är för spel både hemma och borta).

Fortsatt bara hemmaspel med Alliansen

(27 december) Det blir fortsatt seriespel enbart på hemmabanor för de 70 lag som ingår i Alliansen Ringen. För sex veckor sedan tog dess styrelse beslut på att återgå till hemma- och bortaspel från och med vårsäsongen, men efter den information som kom från Regering och Folkhälsomyndighet strax innan julhelgen skickade Alliansen i stället ut en enkät och ville veta hur klubbarna/spelarna tänkte sig seriespelet efter nyår.

På måndagen kom besked! I ett mejl meddelar Alliansens styrelse, baserat på de inkomna svaren i enkäten, att det inte kommer att bli någon återgång, det blir fortsatt enbart hemmamatcher för de 70 lagen i de sex divisionerna hela vårsäsongen, januari till april. Enligt uppgift visade undersökningen att i division-1 var det jämnt fördelat mellan grupperingarna, sex klubbar vill spela både hemma och borta, sex lag vill fortsätta med enbart hemmamatcher. I övriga serier tyder det på att majoriteten av klubbarna föredrog en fortsättning med hemmaspel.

-Vi kommer självfallet att försöka redovisa siffrorna från varje hall, varje förening och varje klubb i respektive division, säger Håkan Andersson på www.skanesporten.

Nu kommer spelprogrammet för samtliga sex divisioner att ändras från tidigare fastställd dag och matchtid till att, i likhet med höstsäsongen, få en hel vecka som speltid i varje serieomgång. Det ska nämnas att det inte blir några förändringar i seriespelet för vare sig nationella serierna i Sverige eller för skånska pensionärsorganisationerna Göingeserien och Bowling-Sydväst. Där blir det fortsatt seriespel både hemma och borta, beslutet att alla matcher ska spelas på respektive hemmabanor berör endast lagen i Alliansen Ringen.

Tack för i år – väl mött igen 2022

(23 december) År 2021 lider mot sitt slut, det har varit ännu ett år där en pandemi styrt mycket av våra liv och verksamhet. Vi har under ännu ett år saknat den gemenskap som kontakten med andra spelare och klubbar ger, inom Alliansen Ringen har det enbart handlat om hemmamatcher, utan den nerv och det engagemang som en match i bowling normalt rymmer, inte minst i pensionärsserierna. Vi har inte haft möjlighet att spela några tävlingar mer än på klubbnivå.

2021 blev på nytt ett annorlunda år, nu ser vi alla fram emot 2022 med den förhoppning att vi ser slutet på pandemin, att vi inom Alliansen Ringen åter kan mötas hemma och borta. På den här hemsidan kommer det fortsättningsvis att förmedlas nyheter om allt från pensionärsbowling till nyheter från den ”stora” bowlingvärlden, från mästerskap till lokala tävlingar. TACK för i år, väl mött igen 2022.

HÅKAN ANDERSSON – HÖÖR
hakan@skanesporten.se

Inga förändringar i det svenska seriespelet

(23 december) Det blir inga förändringar från nyår när det gäller de nationella bowlingserierna i Sverige. Under hela höstsäsongen har det handlat om hemma- och bortamatcher i samtliga serier, från elit till reservlag, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Och så kommer det att fortsätta. Från den 23 december infördes nya restriktioner gällande Covid-19 för att minska smittspridningen i samhället, några av åtgärderna berör idrotten och nedan finns information om hur svensk bowling påverkas av de restriktioner som kommit. Så här skriver Swebowl på sin hemsida:

Seriespelet
Enligt restriktionerna kan aktiviteter som träningar och seriematcher fortgå, något som innebär att planerat seriespel efter jul- och nyårshelgerna inte påverkas av dagens beslut. Serien kan därmed fortsätta som planerats.
Tävlingar
Endagarstävlingar och tävlingar där man kvalar och har ett finalspel i slutet av kvalperioden och där man inte behöver övernatta, kan genomföras.

När det gäller de skånska pensionärsserierna Göingeserien och Bowling-Sydväst finns för närvarande inga planer på att förändra seriespelet, där har man liksom den nationella serien spelat både hemma- och bortamatcher under hösten. Vad avser Alliansen Ringen ska styrelsen komma med ett besked, baserat på den enkät som skickades ut till klubbarna för några veckor sedan och som väntas ligga till grund för ett beslut om även den föreningen och de 70 lagen ska spela hemma och borta under vårsäsongen eller om man ska fortsätta med enbart hemmamatcher.

Rekordung kvalvinnare i Skånemästerskapet

(21 december) Det blev en rekordung segrare när säsongens kvaltävling till ”Skånemästerskapet” avgjordes i Hässleholm den 11-19 december.

När 130 spelare kvalat färdigt i Turbanhallen stod 14-åriga Elissa Mehmet från ungdomsklubben BK Mix i Eslöv som vinnare och tog hem förstapriset på 1500 kronor och värdefulla poäng i ”Barometern” om en plats i finalen i maj 2022. Hon lär dessutom vara den yngsta spelare som någonsin vunnit ett kval i detta anrika skånska mästerskap. Elissa, som spelar med dubbelfattning, var i oktober totaltvåa när kvalet avgjordes på hennes hemmabanor i Eslöv, nu noterade hon 1531 poäng på de sex serierna (1249+282) och hade i ren slagning serierna 169-235-191-214-209-231 till 1249 poäng. Elissa kvalade också i veckan på Baltiskan, noterade där 1346 (1064+282) utanför prisplaceringarna och vid skånska U23-kvalet i Klippan blev det seger via 1492 poäng (1210+292).

Elissa Mehmet ingår för övrigt i Svenska Bowlingförbundets ungdomssatsning ”Team Sweden Youth Academy” och tillsammans med klubbkamraterna Moa Brandin och Elin Bergqvist också i elitgruppen inom Skånes Bowlingförbund.

Skånemästerskapet 2021-2022 har nu avgjorts i nio av 18 kvalhallar, fortsättning följer närmast i Tollarp och Markaryd den 26 december-9 januari. Här är de tre bästa från Hässleholm, Perstorp och Baltiska Hallen.

Hässleholm: 1. Elissa Mehmet, BK Mix 1531 (1249+282), 2. Christer Skartoft, BS Olymp 1500 (1338+162), 3. André Ekberg, BK 59:an 1499 (1445+54).

Perstorp: 1. Michael Wennberg, Full House 1520 (1304+216), 2. Jonathan Johansson, Höganäs BC 1492 (1324+168), 3. Albin Gullstrand, BK Thule 1479 (1395+84).

Baltiska Hallen: 1. Tobias Edlund, BK Bulltofta 1552 (1444+108), 2. Johan Danielsson, Kulladals BS 1463 (1409+54), 3. Liam Söderkvist, BK Lödde 1463 (1307+156).

Bilden: En stilstudie på 14-åriga Elissa Mehmet, fotograferad på hemmabanorna i Eslöv. (Foto: Sevim Mehmet)

Åstorp och Hässleholm i en jämn toppstrid

(18 december) Tio segrar och en förlust! Det är facit för de båda topplagen i Alliansen Ringens division 1-serie efter höstens hemmamatcher. Och det är helt jämnt inte bara i poäng utan också i snitt efter vardera 352 serier vilket understryks av att det bara skiljer 57 poäng i totalresultat lagen emellan.

Låter det invecklat? Då ska eventuella frågetecken rätas ut här nedan i en summering av hösten i högsta serien.

Åstorp-1 leder på samma poäng som Hässleholm-1, båda med 20 poäng och 184 i snitt. Men Åstorp tar förstaplatsen på bättre slagpoäng totalt i de 11 matcherna, 64 740 mot 64 683, således 57 poäng mer. Tre gånger har Åstorpslaget varit över 6000 poäng på Bredd 40-profilen, Hässleholmarna har två matcher över 6000 och höstens toppnotering med 6200 poäng. Båda redovisar en förlust, Åstorp-1 mot Eslöv-1 medan Hässleholm-1 förlorade mot Åstorp-1.

I den sista höstomgången hade Ängelholm-1 chans att spetsa till läget i toppstriden men förlorade mot just Åstorp-1 med 6029-6014. Mycket bra spel av Kalle Måbrink 873 och Mats Ahlgren 854 i Ängelholm-1 och av Rolf Gullberg 867 och Göran Olsson 837 i Åstorp. Samtidigt som Hässleholm-1 ganska enkelt slog Örkelljunga-1 efter 832 poäng av Thorild Sandberg. Det innebar för övrigt att Ängelholm åkte ner till fjärdeplatsen, passerad av Eslöv-1. Och frågan är om någon av dessa lag kan hota toppduon. Det får vårsäsongen ge svar på. Den 10 januari 2022 är seriespelet planerat att åter dra i gång…

Det är imponerande lagresultat som redovisats för höstsäsongen, därtill kommer sju individuella noteringar över 900 poäng med Lars-Åke Söderlund, hallföreståndaren i Tyringe som vet hur han ska ”smörja” sina fyra banor, i topp med 975. Här lite siffror från hemmamatcherna i division 1:

Bästa lagresultat: Hässleholm-1 (6200), Ängelholm-1 (6131), Hässleholm-1 (6129), Åstorp-1 (6118), Åstorp-1 (6029), Åstorp-1 (6017), Ängelholm-1 (6014).

Lägsta lagresultat: Bjuv-1 (5117).

Bästa resultat utan att vinna: Hässleholm-1 (5931) mot Åstorp-1 (6118).

Lägsta resultat som vann: Örkelljunga-1 (5297) mot Perstorp-1 (5224).

Enda oavgjorda matchen: Höör-1 – Helsingborg-1 (5639-5639).

Bilden: Leif Johansson och Bertil Ericsson i Åstorp-1, säkert mycket nöjda med de resultat laget presterat under höstens seriematcher. (Foto: Håkan Andersson-arkiv)

Två lag utan förlust under höstsäsongen


Svalöv-1, här representerat av Christer Gustavsson, Lennart Carlsson och Claes
Skogh från en tidigare seriematch, har siktet inställt på att ta tillbaka en plats i
högsta serien. (Foto: Håkan Andersson-arkiv)

 

(18 december) Två lag av 70 tog sig igenom höstens seriematcher med Alliansen Ringen utan att förlora en enda poäng, nämligen Ängelholm-3 (division-2) och Tyringe-4 (division-6). Samtidigt var det blott enda lag som inte lyckades ta en enda poäng och det var Bjäre-2 i division 3.

Inför sista höstomgången handlade det om åtta raka segrar för både Tyringe-4 och Båstad Bowlare i division 6-serien, nu möttes de i en ”höstfinal” som Tyringelaget vann med klara siffror 4723-4333. Ytterligare två lag hade chansen till en ”nolla” i förlustraden, men sista veckan sprack sviten för både Tyringe-3 (division 4) och Klippan-5 (division 5) som förlorade mot Ängelholm-9 (4959-4922) respektive Helsingborg-4 (4693-4631).

Men samtliga topplag i dessa divisioner har efter en bra hemmahöst definitivt skaffat sig ett perfekt utgångsläge inför vårsäsongens fortsättning, via resultat som kommer att bilda underlag för eventuella uppflyttningar.

Höstens bästa lagresultat av lagen mellan division 2 och 6 ståtar Svalöv-1 med som i lokalderbyt mot Svalöv-2 noterade 5888 poäng, siffror som platsar väl i högsta serien. Nu har laget fyra poäng fram till ledande Ängelholm-3 och är lika med Bjäre-1 i kampen om en plats i högsta serien nästa säsong.

Här är höstens bästa lagresultat:

Division 2: Svalöv-1 (5888), Ängelholm-3 (5726), Ängelholm-3 (5687), division 3: Ängelholm-4 (5393), Klippan-2 (5282), Klippan-2 (5279), division 4: Tyringe-3 (5075), Ängelholm-6 (5047), Örkelljunga-2 (5039), division 5: Klippan-4 (4868), Klippan-4 (4804), Klippan-4 (4781) samt division 6: Tyringe-4 (4750), Tyringe-4 (4723), Tyinge-4 (4524).

Internationell tävling ställs in en andra gång

(17 december) För andra året i rad är internationella AIK-tournament inställd och orsaken är pandemin och den ökade oron kring spridningen av Omikron. Nu har 253 anmälda spelare fått besked om att tävlingen, som nu skulle arrangeras för 41:a året i Bowlorama-hallen i Stockholm, inte blir av.

På Swebowls hemsida säger tävlingsledaren Ian Robinson i AIK:

- Restriktionerna som finns för dagen ger oss förvisso möjlighet att genomföra tävlingen, men signalerna från regering och Folkhälsomyndighet är att det eventuellt kommer striktare restriktioner. Detta och den information som kommer från övriga europeiska länder har varit basen för hur vi har tagit vårt beslut.

AIK-tournament har ett förstapris på 40.000 kronor och ingår som deltävling i Europa-touren 2021-2022, den skulle spelats 26 december-9 januari.

Tävling och spel är det däremot i Mora bowlinghall där den från förra året uppskjutna internationella ”Leandersson Christmas Tournament” avgörs under tiden 11 -19 december, då med krav på godkända tester och vaccineringsintyg. Även i den tävlingen handlar det om ett förstapris på 40.000 kronor, där har till dags dato 145 spelare anmälts för 328 starter.

Ingenting är klart med bortamatcher efter nyår

(14-15 december) För en knapp månad sedan gav styrelsen i Alliansen Ringen klartecken för att återgå till hemma och bortaspel från första serieomgången efter nyår. Men nu är det högst osäkert om det blir så och orsaken är pandemin med den ökande smittspridningen av Omikron. Nu blir det de anslutna föreningarna som får avgöra.

I dagarna har nämligen ett utskick gjorts av Alliansen Ringen via mejl till kontaktpersonen i samtliga berörda föreningar och där skriver sekreteraren Göran Strandqvist:

”Tyvärr verkar inte pandemin ge med sig. Smittspridningen ökar och myndigheterna har kommit med nya restriktioner. Vad som kommer att hända efter helgerna kan vi bara gissa, men vi vill vara lite förberedda på olika alternativ. Vi har från några klubbar fått önskemål om att de högre divisionerna spelar hemma/borta, medan de lägre divisionerna spelar bara hemma. För att få en uppfattning om hur våra klubbar och lag ser på det, vill vi ha svar från alla klubbar om hur ni önskar spela under vårsäsongen. Vi vill ha era svar före jul, och då med uppgift om lag, division  och om de önskar spela hemma/borta eller bara hemma för alla era lag i Alliansen Ringen. Det är viktigt att ni frågar era lagmedlemmar i resp. lag, så att alla får vara delaktiga.”

Beslutet i Alliansens styrelse från den 19 november2021 kan således komma att ändras med anledning av beslut och rekommendationer från Regering och Folkhälsomyndighet.

Det senaste utskicket från Alliansen Ringen och  Göran Strandqvist har inte oväntat mötts av kommenterar och synpunkter, för och emot men framför allt förslaget att det kan bli tal om hemma/borta i de högre divisionerna medan lägre divisioner enbart ska spela hemmamatcher. Det kan således bli två helt olika sätt att genomföra vårsäsongen, beroende på vilken nivå laget befinner sig på. Nu vill Alliansens styrelse uppenbart inte ta ett eget beslut redan idag, man vill grunda ett sådant på vad enkäten ger för svar.

Tänkt är att seriespelet och vårsäsongen ska starta vecka 2 och måndagen den 10 januari 2022. I god tid innan dess måste således Göran Strandqvist ge besked på hur de 16 anslutna föreningarna ser på detta med seriespel under vårsäsongen och vilket beslut Alliansens styrelse med det som underlag kommer fram till.

Har du synpunkter? Mejla dem i så fall till hakan@skanesporten.se