(5 juni) Två semifinaler, två finaler, två segrar! Sverige har fått en drömstart i pågående EM-bowlingen i Helsingfors när de första guldmedaljerna delades ut på söndagen. Först vinst i avgörandet för 2-mannalag, därefter seger även i singelspelets final.

Jesper Svensson-James Blomgren är en oerhört stark vänsterhandsduo, det visade de i 2-manna efter vinst i semi mot Frankrike och därefter i finalen mot finska hemmaparet Kimmo Lehtonen-Juho Rissanen med 513-382 över en serie där Jesper imponerade med 289 efter tio raka strajkar och James bidrog med 224 poäng.

Spel om medaljerna var det också efter singelspelets sex serier, där toppade Markus Jansson kvalet med 1486 poäng på de sex serier, slog i semifinalen ut Tomas Käykhö från Finland med 232-197 och gav sedan inte Jaroslav Lorenc från Tjeckien den minsta chans i finalen. Tio raka kryss gav Markus 289 poäng mot 192 för Lorenz.

EM-tävlingarna fortsätter fram till fredag 10 juni i Talihallen och måndag-tisdag står 3-mannalag på programmet. Onsdag inleds 5-mannalag (6 serier) som följs av Master-slutspel för de 24 bästa individuellt. Allt om tävlingarna, som streamas live, står att läsa på www.emc2022.fi

På bilden James Blomgren från Team Alingsås, världsmästare individuellt i Dubai i höstas, nu också etta i Europa i 2-mannalag.