Arkiv januari, 2022

Vårens mixtävling är tillbaka i Ängelholm

(31 januari) Ett säkert vårtecken! Det brukar det av tradition vara när tävlingsaffischerna för vårens tävlingar för de bowlande pensionärerna dyker upp på hallarnas anslagstavlor. Och nu har en första inbjudan kommit och det är Ängelholms PB som aviserar sin sedvanliga vår- och parmix.

Under 2021 ställdes alla tävlingar in på grund av pandemin, senast det arrangerades tävlingar var under 2020. Då spelades ”Vårvintertävlingen” i Klippan med Mats Olsson från Ängelholm som segrare, Bengt Lindgren, Klippan och Eva Håkansson, Osby segrade i BK 80-slaget i Hässleholm, i Ängelholm vann hemmaspelarna Kalle Måbrink-Mats Olsson parmixen medan Eslöv tog hem mixedklassen genom Ulla Persson-Göran Ekstrand. Allt medan Åstorpsfajten i Åstorp och BK 74-slaget i Perstorp ställdes in.

De traditionella skånska pensionärstävlingarna drar alltid många startande, nu är Ängelholm först ut. Däremot är det inte klart om BK 80 ska arrangera i Hässleholm eller om det blir någon tävling under vårsäsongen i Klippan, Perstorp eller Åstorp. Om så, håll koll på anslagstavlan i din bowlinghall där tävlingsaffischerna sätts upp.

Vår-och parmixen i Ängelholm spelas med handicap över 8 serier måndag till fredag under tiden 1 mars-29 april, det är fritt fram att göra flera starter, dock inte med samma partner. För segrarna i respektive klass väntar ett förstapris på 1.000 kronor.

Väntat oväder stänger Baltiska Bowlinghallen

(29 januari) Det väntade ovädret med stormvindar över Skåne under helgen har stängt flera bowlinghallar, bland dem Baltiska Hallen (bilden) i Malmö. Där spelades bara två tidiga lördagsomgångar klockan 09.00 och 10.20 och totalt fyra matcher varefter allt fortsatt spel lördag-söndag ställdes in, detta på beslut av stadens fritidsförvaltning och beslutet berör samtliga kommunala idrottsanläggningar i staden.

Fritidsförvaltningen har på kommunens Facebook-sida redogjort för beslutet, det handlar totalt om 11 seriematcher som kommer att få nya matchtider av Skåneförbundet. Bowlinghallen räknar med att öppna igen programenligt på måndag.

Förstaplats för Hässleholm-1 i två olika serier

(27 januari) Nu har Hässleholm-1 tagit hand om förstaplatsen i Alliansen Ringens division 1-serie, detta på samma poäng som Åstorp-1 men på bättre snitt och totalpoäng efter tolv spelade matcher. Hässleholmslaget har för övrigt totalt 70734 mot 70553 i totalresultat, en skillnad på 181 poäng och som ger ett snitt av 5895 respektive 5879 poäng per spelad match så här långt i seriespelet.

I årets första serierunda vann Hässleholm-1 säkert över Landskrona-1 (6051-5785) och där Sonny Einarsson följde upp 896, som gav en delad förstaplats på topplistan för december, med 863 poäng följd av Lennart Löfving 815 och Mats Håkansson 793 poäng och när det gäller Hässleholms förstalag (BK80) så leder man nu två olika serier. Laget toppar inte bara Alliansens högsta serie utan även division-1 i Göingeserien. Lägg därtill att BK80 även leder division-2 i Riksserien där man möter bl.a. Nyköping, Lycksele, Djurgården m.fl. i s.k. ”telefonmatcher”.

Men bästa lag i premiärrundan, med matcher som sträckte sig över två veckor, blev Ängelholm-1 som slog Bjuv-1 (Bo Bengtsson 771) med 6177-5509. Här var det hallchefen Peter Andersson som visade vägen med 878 följd av Mats Ahlgren 845 och Karl-Erik Måbrink 842 poäng. Ängelholm-1 är fyra poäng bakom tätduon Hässleholm och Åstorp, men framstår ändå som det lag som kan hota om seriesegern, kanske även Eslöv-1 (Thomas Persson 806) som dock något överraskande förlorade mot Klippan-1.

Och en annan  hallföreståndare som imponerade var Lars-Åke Söderlund i Tyringe-1. Han noterade 941 i en seriematch i september, 975 i oktober och slog nu till med 928 poäng för Tyringe-1 och i laget bidrog Stefan Jonasson med 834 när Perstorp-1 (Tomas Karlsson 796) besegrades med 6044-5527.

Så noteras tolfte raka segern för Ängelholm-3 som ångar vidare mot en tämligen säker serieseger i division-2 och därmed en plats i högsta serien nästa säsong. Nu blev det säsongsbästa 5865 poäng i matchen mot Åstorp-2, detta efter 829 av Anders Lund och 789 av Mats Olsson. Och här lär det bli en match mellan Svalöv-1 och Bjäre-1 om den andra uppflyttningsplatsen.

Omgången bästa lag: Ängelholm-1 (6177 poäng).

Omgångens bästa spelare: Lars-Åke Söderlund, Tyringe-1 (928).

Omgångens storseger: Åstorp 2-Ängelholm 3 (4724-5865) + 1141 poäng (division 2)

Omgångens knappaste: Eslöv 4-Båstad Bowlare (4449-4448) + 1 poäng (division-6)

Fotnot: Hässleholm-1 har för övrigt redan spelat sin hemmamatch för vecka 5 (mot Helsingborg). Lagsiffran ska inte avslöjas men väl att säsongens nytillskott Graham Burgess noterade 965 poäng efter en serie på 298 poäng.

Bilden ovan till höger: Mats Håkansson (närmast kameran) i Hässleholm-1 tillhör avdelningen ”rutinerade spelare”. Nu leder BK-80 högsta serien både hos Alliansen Ringen och Göingeserien, därtill även division-2 i riksserien. Bilden från en seriematch i Turbanhallen mellan Hässleholm-1 och Eslöv-1. (Foto: Håkan Andersson)

Bowling Sydväst gör omstart i seriespelet

(22 januari) Det blir bara en månads uppehåll i seriespelet för pensionärsklubbarna i Bowling-Sydväst. Efter att ha pausat under januari 2022 på grund av en ökad smittspridning av pandemin, har nu seriekommittén beslutat att återgå till ordinarie spelprogram från den 1 februari.

-Vi har nu tillgång till alla bowlinghallarna igen om än med vissa restriktioner, vi är naturligtvis försiktiga och följer de covid-instruktioner som gäller, skriver seriekommittén i Bowling Sydväst i ett mejl till klubbarna.

Summa 40 matcher i de sex divisionerna ställdes in under januari, de som inte spelades har nu fått ny matchtid och placerats in mellan den 16 februari och 25 mars. Övriga matcher ska spelas enligt tidigare program och målsättningen är att seriespelet säsongen 2021-2022 ska vara avslutat inom utsatt tid.

- Vi får hoppas att vi kan fullfölja vårens spel utan ytterligare avbrott, skriver seriekommittén.

Åstorp-1 vårsäsongens första vinnarlag

(19 januari) Nu är seriespel åter i gång med Alliansen Ringen och under de närmaste två veckorna ska 35 av vårsäsongens 375 matcher spelas, samtliga på respektive lags hemmabanor. Först att redovisa ett matchresultat var Åstorp-1 och Höör-1 i division 1-serien som hade sin match avklarad redan på tisdagen och kunde rapportera in ett resultat. Och det blev en enkel seger för serieledande Åstorp-1.

Med siffrorna 5813-5441 befäster Åstorpslaget sin placering i serietoppen, detta efter bra spel av Bertil Ericsson 832, KG Rundberg 772 och Stanislav Sebek 770 poäng medan Höör-1 hade sina främsta spelare i Håkan Andersson 834 och Bengt Pettersson 760. För Åstorp var det elfte segern på tolv matcher efter en höstsäsong där enda förlusten kom mot Eslöv-1.

Höör däremot, kommer allt närmare en nedflyttningsplats.

- Det började bra i höstas med tre segrar på de fyra första matcherna. Därefter har vi förlorat sju av de åtta senaste matcherna, senaste poängen var den oavgjorda mot Helsingborg-1 i oktober. Nu har dessutom två av våra bästa tyvärr hoppat av och spelar inte längre, så vi kommer att få det riktigt  tufft under vårsäsongen med att greja nytt kontrakt, kommenterar Håkan Andersson i Höör.

Två lag var obesegrade under höstsäsongen, nämligen Ängelholm-3 (division 2) och Tyringe-4 (division 6). Nu inleder de vårsäsongen i ledarposition i sina respektive serier och toppar gör även Klippan-2 (division 3), Tyringe-3 (division 4) och Klippan-4 ( division 5).

Nicola Pangolini vann årets ”Ballmaster”

(16 januari) Det blev italiensk seger i den 52:a upplagan av ”Ballmaster” i Helsingfors, den mest prestigefyllda tävlingen i Europatouren. Efter nära tio timmars spel under söndagen stod 27-årige Nicola Pongolini som segrare efter att ha besegrat svenske landslagsspelaren Pontus Andersson (Team Clan) i en final som inte bjöd på det fyrverkeri av strajkar som visats upp tidigare under finaldagen. 189 mot 168 poäng gav den allra första segern till Italien i tävlingens historia och 9.000 euro till Nicola Pongolini.

I semifnalerna vann för övrigt Pongolini över Tomas Käyhkö, Finland 219-204 och Pontus Andersson besegrade Sanna Oksanen, Finland med 205-189. Framme i söndagens avgörande var även Carl Eklund (IKW Köping) och Pontus Falkhäll (Team Pergamon) men båda föll bort innan semifinalerna. I övrigt dominerades slutspelet av Finland som hade 12 spelare bland de 16 bästa, tre kom från Sverige, en från Italien och en från Danmark (Mathias Grönne-Ankardahl).

Efter finalen avgjordes också 300-matchen där de tre spelare, samtliga från Finland, som svarat för en 300-serie under tävlingens gång, möttes över en serie. Vinnare av 3.000 euro blev där Tomas Käyhkö.

Vill du se finalspelet så finns det på följande länk: http://www.bowling.fi/en/bbo-livestream

Hemma vinner mest hos Alliansen Ringen

(14 januari) Efter 375 spelade matcher under höstsäsongen står det klart att det är ”hemmalaget” som vinner mest i Alliansen Ringens seriespel. Om än knappt! Kanske inte så märkligt eftersom alla lagen spelar hemma…

189 av matcherna slutade nämligen med seger för det lag som stod noterat som hemmalag, 184 matcher vanns av ”bortalaget” medan två av de 375 matcherna slutade oavgjort. Det var matcherna Helsingborg 1-Höör 1 (5639-5639) i division -1 samt division 6-matchen mellan Örkelljunga-5-Perstorp-6 som gav siffrorna 4136-4136.

Noterbart för eventuella ”statistiknördar” är, att bara en division hade fler ”bortavinster” än hemma, och det var i lägsta serien där 24 av 45 matcher vanns av bortalaget medan det i division-4 var omvända siffror där 36 av 66 matcher slutade med seger för det lag som antecknats som hemmalag.

Nu står Alliansen och de 70 lagen redo att dra i gång vårsäsongen, nu med ett spelprogram som inleds med en repris på höstens första omgång och som fram till slutet av april som kommer att omfatta 375 matcher. Och fortsatt med enbart hemmaspel och som kommer att ligga till grund för upp- och nedflyttningar inför nästa säsong. Så här ser 2022-års första serieomgång ut och den spelas vecka 3-4 och där det lag som vann höstens möte är markerat.

Division 1: Åstorp 1-Höör 1, Landskrona 1-Hässleholm 1, Klippan 1-Eslöv 1, Tyringe 1-Perstorp 1, Örkelljunga 1-Helsingborg 1, Bjuv 1-Ängelholm 1, division 2: Tyringe 2-Eslöv 3, Höör 2-Svalöv 1, Åstorp 2-Ängelholm 3, Svalöv 2-Höganäs 1, Landskrona 2-Bjäre 1, Ängelholm 7-Bjuv 2, division 3: Klippan 3-Bjuv 3, Bjäre 2-Helsingborg 2, Åstorp 3-Höganäs 2, Perstorp 2-Ängelholm 5, Ängelholm 10-Eslöv 2, Ängelholm 4-Klippan 2, division 4: Ängelholm 9-Landskrona 3, Höganäs 4-Svalöv 3, Örkelljunga 3-Tyringe 3, Bjuv 5-Örkelljunga 2, Ängelholm 6-Helsingborg 3, Bjuv 4-Höganäs 3, division 5: Klippan 6-Klippan 4, Landskrona 5-Perstorp 3, Landskrona 4-Bjäre 3, Svalöv 4-Höganäs 5, Örkelljunga 4-Åstorp 4, Helsingborg 4-Klippan 5 samt division 6: Landskrona 6-Perstorp 6, Tyringe 4-Perstorp 4, Klippan 8-Klippan 7, Eslöv 4-Båstad Bowlare, Perstorp 5-Örkelljunga 5.

Bara ett lag på banan för Alliansen Ringen


Bara ett lag på banorna! Som här när Höörs PBK-1 spelade en av
sina
seriematcher i Hörbyhallen i höstas. Då räckte det som synes
med fyra
banor. (Foto: Håkan Andersson).

 

(11 januari) Bara ett lag på banan! Så har det varit för pensionärsbowlarna i Alliansen Ringen sedan de ”fysiska” bowlingmatcherna med hemma- och bortalag ströks ur spelprogrammet inför seriestarten säsongen 2020-2021, det blev fortsatt spel enbart i hemmahallen.

Fredagen den 13 mars 2020 spelades den seriematch som kom att bli den sista innan pandemin och Covid-19 satte stopp för fortsatt spel på grund av smittoriskerna. Den dagen möttes Ängelholm-8 och Landskrona-5 i division 5-serien, en match som slutade med seger för Ängelholmslaget med 13-6 (4853-4780). Därefter avbröts allt fortsatt spel inom Alliansen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, då hade 660 av totalt 840 matcher med hemma- och bortaspel avgjorts säsongen 2019-2020, 180 återstod, matcher som dock aldrig kom att spelas. Serierna avslutades, inga sluttabeller gjordes upp.

I slutet av augusti 2020 inleddes en ny säsong efter vissa justeringar i de sex divisionerna. Och nu gällde fortsatt spel på hemmabanor, varje lags resultat rapporterades in. Som på de gamla ”telefonmatchernas” tid och nuvarande riksserien för pensionärer. Men efter sex-sju matcher avbröts hela säsongen sista veckan i oktober 2020, den kom aldrig att återupptas eftersom pandemin fortfarande dikterade villkoren i samhället. Säsongen 2020-2021 spelades 226 av av planerade drygt 740 seriematcher, tre lag förblev obesegrade i form av Ängelholm-9 (division-4), Klippan-5 (division 5) samt Bjäre-4 (division-6).

Under säsongen 2020-2021 spelades enbart hemmamatcher även i Göingeserien och Bowling-Sydväst, de senare noterade att inte mindre än 21 lag drog sig ur inför seriestarten i september 2020 eftersom de inte accepterade enbart hemmamatcher.

Men inför säsongen 2021-2022 var de ”fysiska” seriematcherna åter ett faktum i både Göingeserien och Bowling-Sydväst liksom i det nationella svenska seriespelet medan Alliansen Ringen och medlemsklubbarna stod upp för att fortsätta med hemmamatcher. Under höstsäsongen 2021 spelade de 70 lagen i Alliansens sex divisioner summa 384 matcher, nu återstår 366 med start under vecka 3-4 i januari månad 2022.

Det innebär att när vårsäsongen nu står på tur att dra i gång med Alliansen har det spelats 610 seriematcher räknat i hemmamatcher sedan augusti 2020. Det betyder också att när säsongen 2021-2022 är färdigspelad kommer det att handla om totalt 976 seriematcher som avgjorts helt utan ”fysiskt” motstånd.

För fortfarande gäller för pensionärsbowlarna i Alliansen Ringen att det bara ska vara ”ett lag” på banan. Knappast inspirerande, engagemanget saknas. Men nödvändigt. De ”fysiska” seriematcherna får vänta, trots att det snart är två år sedan den senaste spelades…

Bowling-Sydväst tar paus under hela januari

(6 januari) Bowling-Sydväst ställer in samtliga seriematcher för pensionärslagen under januari månad! Det meddelade seriekommittén sent på torsdagen via ett mejl till berörda klubbar i Malmö, Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Höör.

Så här skriver seriekommittén i mejlet:

”Efter att vi väntat på nya rekommendationer från Svenska bowlingförbundet, som inte kom, tar vi nu beslutet att pausa seriespelet under januari månad. Det är just nu den värsta smittspridningen under hela pandemin, detta bidrar att vi dag inte har full tillgång till spel i alla hallar.”

Men samtidigt framhåller seriekommittén:

”De klubbar/lag som trots detta vill spela under januari får göra detta. Lagledaren för bortalaget tar då kontakt med hemmalagets lagledare för att komma överens om och hur matchen ska spelas. Alternativen är att spela som vanligt eller spela på varderas hemmabana. Kommer man inte överens om detta, spelas matchen på ett senare datum.”

Det är idag helt olika bestämmelser och beslut om hur fortsatt seriespel under vårsäsongen ska bedrivas, beroende på vilken förening som administrerar serierna för pensionärsbowlarna i Skåne. Alliansen Ringen har beslutat om fortsatt enbart hemmaspel i seriematcherna, Göingeserien ser inget hinder för fortsatt hemma- och bortaspel och nu kommer Bowling-Sydväst med beslut om en månads speluppehåll. Samtidigt meddelar seriekommittén för Bowling-Sydväst att lag ändå tillåts spela en seriematch under vissa villkor.

Fortsatt hemma-bortaspel för Göingeserien

(6 januari) Det blir fortsatt hemma- och bortaspel för pensionärsbowlarna i Göingeserien, ett beslut föreningens styrelse tog i veckan och som grundar sig på de rekommendationer Svenska Bowlingförbundet skickade ut innan julhelgen. Då hette det bl.a. ”att träningar och seriematcher kan fortgå efter jul- och nyårshelgerna”, trots nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Göingeserien är en av tre föreningar i Skåne med pensionärsbowling på programmet och den här säsongen deltar 29 lag fördelade på tre divisioner, från Hässleholm, Kristianstad, Hörby, Tollarp, Knislinge, Markaryd, Kristianstad, Åhus, Olofström, Bromölla och Osby och där seriestarten för vårsäsongen är inbokad onsdagen den 19 januari.

När det gäller Bowling-Sydväst, med totalt 49 lag från klubbar i Malmö, Lund, Svedala, Staffanstorp, Kävlinge, Trelleborg och Höör, finns det för närvarande inga planer på att ändra. Även där kommer verksamheten att fortsätta med hemma- och bortamatcher.