Arkiv februari, 2019

Höör-2 ny etta efter seger mot Ängelholm-4

(26 februari) Höörs PBK-2 har tagit över ledningen i division 3-serien, detta efter en ganska så klar seger mot Ängelholm-4 i Hörbyhallen. Och med två poäng på pluskontot passerade Höör-2 både Eslöv-3 och Helsingborg-2 men har också en match mer spelad.

Matchen på tisdagen var avgjord efter tre serier då Höör-2 ledde med 11-3 efter serierna 4-1 (1271-1178), 4-1 (1324-1160) och 3-2 (1281-1253) varefter hemmalaget rundade av med 4-1 (1261-1184) till slutsiffrorna 15-5 (5137-4775).

Anna-Lena Ohlsson var etta i hemmalaget med 696 poäng följd av Åke Persson 685 och Krister Lindberg 682 men matchens bäste spelare hade gästerna Ängelholm-4 i Benny Pedersen med 722 poäng.

Alliansen – division 3
Höörs PBK (lag 2) – Ängelholms PB (lag 4) 15-5 (5137-4775), ind i Höör: Anna-Lena Ohlsson 696, Åke Persson 685, Krister Lindberg 682, Stellan Linder 633, Ethel Andersson 630, Bengt Lindvall 630, Ingvar Håkansson 612, Weine Andersson 569, i Ängelholm: Benny Pedersen 722, Kerstin Jakobsson 649, Christer Dahlberg 637, Lasse Loman 596, Lasse Lindgren 548, Robert Lagerquist 515, Ingrid Ohrberg 453/3 serier, Egon Sterngård 404/3 serier samt Stefan Persson 251/2 serier.

Fotnot: Eslöv-3 återtog serieledningen i division-3 efter seger på onsdagen borta mot Bjuv-4 med 16-4. Helsingborg-2 spelar sin match i omgången på fredag borta mot Ängelholm-10.

Här bjöds det på högklassig ”familjebowling”

(23 februari) Här kan man verkligen tala om ”bowlingfamiljer”. Och mycket duktiga sådana…

Eller vad sägs om det faktum att fem spelare i familjen Andersson från Ängelholm på lördagen ”snittade” lite mer än 216 poäng fördelat på totalt fem seriematcher i tre olika divisioner och tre i familjen Wegner från Hässleholm och Perstorp hade ett snitt av 224 poäng på två matcher av elitseriekaraktär.

Så här gick det till…

När BK Full House farmarlag tog emot Friggs dito från Perstorp i division 2-västra spelade Ängelholmshallens boss Peter Andersson i hemmalaget och  briljerade med 932 poäng (218-222-235-257), hustrun Eva Andersson var också med och noterade 826 poäng. Samtidigt spelade dottern Sandra Andersson för Spader Dam i damernas elitserie i Olympiahallen mot Örgryte och noterade där 854 poäng varefter sönerna Andreas Andersson och Kim Andersson avslutade en mycket givande ”familjelördag” med resultaten 870 respektive 852 poäng när A-laget i BK Full House hemma mötte IFK Borås i Sydallsvenskan.

Och räknar man snitt på alla fem i familjen Andersson handlar det om 216,7 poäng på sammanlagt 20 serier.

Notera dessutom att Michael Wegner, hallföreståndare i Hässleholm, fanns med i BK 59:an hemma mot BK Bågen från Hagfors i elitserien och spelade ihop 930 poäng. Samma siffror, således 930 poäng, hade dottern Jenny Wegner i Spader Dam mot Örgryte där ”lillasyster” Cajsa Wegner noterade 839 poäng. Och detta gav ett snitt på drygt 224 poäng för familjen Wegner på tre matcher och 12 serier.

Hur det gick i de fyra matcherna? Det blev självfallet ”familjevinst” i samtliga…

Rekorddeltagande vid ”Vintertävlingen” i Klippan

(18 februari) Det kom inte mindre än 177 pensionärsbowlare till start vid ”Vintertävlingen” som nu avslutats i Klippans bowlinghall. Och det innebar nytt deltagarrekord i form av 129 herrar och 48 damer. Och det blev en tävling med många bra resultat.

I damklassen spelade Birgit Nordström från Höganäsveteranerna hem förstapriset på 1.000 kronor med resultatet 1239 (1119+120) över de sex serierna och hade närmast Britt-Marie Hofvander från BK 80 efter sig med 1222 poäng. Samma förstapris var det i herrklassen där Conny Gustavsson (bilden) från Åstorp svarade för ett mycket bra spel med 1304 i ren slagning och med 30 i handicap gav det 1334 poäng och totalseger före Lars-Erik Blomberg, Höganäs 1310 och Lennart Löfving, BK 80 med 1302 poäng. Den kompletta resultatlistan finns på länken: http://www.alliansringen.se/tavlingar.htm

Nu blir det närmast fortsatt tävling i Hässleholm (Turbanhallen) via BK 80-slaget och därefter ”Åstorpsfajten” i Åstorp (inleds 28 februari) och det bjuds också på traditionella ”Vårmixen” i Ängelholm under mars-april. Dessutom är ”Alliansmästerskapet” inne på nästsista varvet med kvalspel i Åstorp.

Ny adress till Alliansen Ringens hemsida

(16 februari) Alliansen Ringens hemsida har fått en ny adress!

Alliansens styrelse hade en del namnförslag att ta ställning till vid sitt senaste sammanträde, var överens om att registrera en domän med namnet www.alliansringen.se och hemsidan kommer liksom tidigare att administreras via sekreteraren Göran Strandqvist.

Någon ändring innehållsmässigt blir det inte, Alliansen Ringens hemsida kommer liksom tidigare att innehålla allt från seriespel till information om klubbar och bowlinghallar, oljeprofiler, tävlingsresultat, topplistor, Alliansmästerskap m.m. Under en övergångsperiod kommer även den tidigare webbadressen att fungera men därefter är det den nya www.alliansringen.se som gäller. Så lägg in den redan nu i Din dator under ”Favoriter”.

En serieomgång med många oväntade resultat


Match mellan Ängelholm-7 och Bjäre-1 i division 2 den 25 januari i år. Där Bjäre
siktar på att bli
ett av de två lag som tar steget upp i högsta serien. (Foto: Håkan Andersson)

 

(15 februari) Vem hade räknat med att Örkelljunga skulle sätta topplaget Åstorp-1 på plats? Eller att Ängelholm-3 efter 13 förlustfria matcher i rad i ”tvåan” skulle förlora hemma mot ett bottenlag? Och knappast ingick en seger för Helsingborg-1 i planerna borta mot regerande mästarna Bjuv-1 i division 1-serien?

Det var med andra ord en serieomgång med många överraskande resultat, främst då i de två högsta serierna i Alliansen Ringen. ”Högoddsarna” var många…

Örkelljunga-1 må vara ett ganska hyggligt bowlinggäng hemma i sin svårspelade 4-banorshall. Men att det skulle räcka till seger med 12-8 mot mesta mästarlaget Åstorp-1 hade inte många räknat med. Men nu var dessutom 5457 poäng i lagresultat säsongens nästbästa hemma. Och att Örkelljunga var lite på gång visade laget i förra hemmamatchen mot Eslöv där de senare hade stora problem att få en poäng via 10-10 med sig hem.

Överraskande i högsta divisionen var definitivt också att Helsingborg-1 vann borta mot Bjuv-1 och med Lennart ”Gusten” Olsson (904) tillbaka i laget grejade man segern med 11-9 sedan Kjell-Åke Nåbäck satt den dubbel som krävdes i absolut sista rutan. Helsingborgarna fick därmed lite andrum i bottenstriden medan Bjuv med all säkerhet kopplades bort från absoluta toppstriden. Sex poäng bakom serieledaren lär man knappast plocka in. Där för övrigt Perstorp-1 går som tåget och utklassade Svalöv på bortabanor, har nu två poäng och bättre kvot ner till tvåan Åstorp-1.

Intressant är toppstriden i division-2, kring vilka två lag som kommer att bjudas in till spel i högsta serien nästa säsong. Det kan bli Ängelholm-3 och Klippan-1 som båda åkte ut ”ettan” förra säsongen. Men det kan också bli Bjäre-1. Men, men…

Efter omgång 16 är det Bjäre-1 i täten före Ängelholm-3 och Klippan-1, det skiljer blott en enda poäng mellan de trion och där Ängelholm-7 är fyra men lär knappast kunna blanda sig i den absoluta toppstriden. Detta sedan Klippan-1 hemma besegrat Bjäre-1 (14-6) samt att Ängelholm-3 mycket oväntat förlorat hemma mot Landskorna-2 (7-13). Överraskande eftersom Ängelholmslaget inte förlorat sedan andra omgången i höstas borta mot Klippan-1 och att det inför fredagsmatchen skiljde 20 poäng mellan lagen. Segern för Landskrona-2 innebar för övrigt att laget tog sig över nedflyttningsstrecket. Allt medan spelarna i Ängelholm-3 får ”ladda” om inför nästa match, den mot serieledande Bjäre-1 i Båstad.

Nu tar seriespelet ”sportlovsledigt” en vecka, är därefter tillbaka igen med massor av nya intressanta matcher och med garanterat många nya överraskande resultat.

BK 80 från Hässleholm nytt lag i Alliansen

(14 februari) Ett av Skånes bästa pensionärslag i bowling kommer att ansluta sig till Alliansen Ringens seriespel kommande säsong 2019-2020.

BK 80 från Hässleholm och Turbanhallen, ser det som en stor utmaning efter alla år i Göingeserien att få spela i en ny serieform och möta nya lag i nya hallar. Klubbens styrelse i BK 80 har lyssnat på spelarna i förstalaget och deras önskemål om att få ”byta” serie och när Alliansens styrelse höll sammanträde på onsdagen i Klippan fanns en förfrågan från Hässleholmsklubben. Och beslutet blev enhälligt att välkomna dem som ny medlem.

- BK 80 har länge varit ett lag med höga kvalitéer, de har vunnit Göingeseriens högsta division ett otal gånger, leder serien den här säsongen och har bl.a. noterat 6279 poäng hemma. Så det ska onekligen bli intressant och spännande att se laget möta idel nya bekantskaper, det kommer att vara inspirerande både för BK 80 och för alla lag som ska möta dem, säger Håkan Andersson, tävlingsansvarig i Alliansen Ringen.

BK 80 har idag fyra lag i seriespel i Göingeserien, två av dem i högsta av de tre divisionerna. Men det är bara klubbens förstalag som ansluter sig till Alliansen, resterande tre lag spelar kvar.

- Vi kommer att placera in BK 80 i högsta serien, således i division 1, något annat var det inte tal om. Och det betyder att vi nästa säsong utökar den serien med ett lag, från 12 till 13 vilket innebär att ett lag får stå över varje omgång och att det blir 24 matcher totalt under säsongen. Och först säsongen därefter gör vi en justering när det gäller upp- och nedflyttning i de sex divisionerna, påpekar Håkan Andersson.

Alliansen Ringen har i många år haft ett gott renommé bland pensionärsbowlarna, i dag administrerar man sex divisioner med 8-mannalag, det gör att runt 800 seriematcher spelas under en säsong med mer än 700 pensionärer på banorna i de 72 lagen. Och det finns enligt uppgift intresse från fler klubbar i andra organisationer  att komma med i gemenskapen.

Eslöv-1 utklassningsvann derbyt mot Höör-1


Nöjda och belåtna efter derbysegern mot Höör-1 var Jan-Erik Bergqvist och
Lars-Göran
Persson i Eslöv-1. (Foto: Håkan Andersson)

 

(13 februari) 5-0 efter första serien, 9-0 efter andra, 12-2 efter tredje…

Det blev aldrig någon match och inte speciellt spännande i det mellanskånska division 1-derbyt mellan Eslöv-1 och Höör-1 på onsdagen. Därtill var hemmalaget alltför överlägset i en inte speciellt välspelad match där den talrika publiken i Karlsro-Bowling inte bjöds på något storspel, detta på ett underlag som inget av lagen var nöjda med.

- Vi ska inte gnälla över att det var svårspelat, det var det även för hemmaspelarna. Men vi var helt enkelt dåliga, 5122 var ett riktigt bottennapp från vår sida, kommenterar Håkan Andersson i Höör-1.

Vilket innebar att Eslöv inte behövde ta i speciellt mycket för att ro hem den här matchen och därmed haka på trion i täten. Nu inledde man med 5-0 (1440-1241) mot ett Höör som såg ut som ett gäng nybörjare, 4-0 (1377-1281) i andra följdes av 3-2 (1355-1328) och där lyckades Höör ta sina första banpoäng. Och efter 4-1 (1328-1272) i sista skrivs Eslövs segersiffror till 16-3 (5500-5122). Och med så stora siffror har inget av lagen vunnit ett derby tidigare…

Matchen bjöd således inte på några högre resultat, Jonny Johansson i hemmalaget var klar etta med 767 poäng före Lars-Göran Persson 722 medan ingen i Höör klarade 700-gränsen.

Alliansen – division 1
Eslövs PBK (lag 1) – Höörs PBK (lag 1) 16-3 (5500-5122), ind i Höör: Kaj Svensson 687, Arne Jönsson 682, Bengt Pettersson 644, Lars Lundgren 642, Gert Lindholm 639, Thomas Arnesson 630, Rolf Törnqvist 554, Håkan Andersson 473/3 serier, Gert Nilsson 171/1 serie, i Eslöv: Jonny Johansson 767, Lars-Göran Persson 722, Jan-Erik Bergqvist 699, Karl-Johan Holmqvist 670,  Göran Ekstrand 669, Thomas Persson 667, Leif Andersson 659 och Kurt Lindkvist 647.

Bjuv-3 och Höör-2 delade på poängen

(13 februari) Halvvägs in i matchen har Höör-2 skaffat sig en ganska klar ledning via 7-3 i onsdagens bortamatch mot Bjuv-3 i division 3-serien. Men i de två resterande serierna blir det ombytta roller, Bjuv vinner sista delen med 7-3 och matchen slutar således oavgjord 10-10 (5175-5141).

När samtidigt Eslöv-3 vann hemma mot Perstorp-2 med 14-6 blev det ledarskifte, nu toppar Eslöv-3 på samma poäng som tvåan Helsingborg-2 och med Höör-2 som trea, en poäng efter.

Höör började bäst i Bjuv med ledning 3-2 (1320-1280), fortsatte med 5-1 (1331-1292) varefter hemmalaget reducerar efter 4-1 (1333-1313) och i sista serien gör gästande Höör sin sämsta runda men räddar ändå två banor efter 2-3 (1177-1270) och klarar en poäng. Kjell Kvist etta i hemmalaget med 697 och Åke Persson var bäst i Höör med 691 poäng. Flest banpoäng i hemmalaget tog för övrigt Anita Johansson-Kenneth Lindkvist som vann tre av sina serier medan Anna-Lena Ohlsson-Eva Jönsson blev de som främst grejade poängen till Höör genom att vinna samtliga sina fyra serier.

Alliansen – division 3
BK Käglan, Bjuv (lag 3) – Höörs PBK (lag 2) 10-10 (5175-5141), ind i Höör: Åke Persson 691, Anna-Lena Ohlsson 674, Ingvar Håkansson 659, Krister Lindberg 656, Stellan Linder 656, Eva Jönsson 633, Ethel Andersson 589, Bengt Lindvall 583, i Bjuv: Kjell Kvist 697, Bo Carlsson 658, Anita Johansson 654, Inger Hedlund 641, Kenneth Lindkvist 639, Olga Andersson 636, Åke Jeppsson 630 och Inger Axelsson 620.

Eslöv-1 blir favorit i mellanskånska derbyt

(10 februari) 15 gånger har Eslöv och Höör mötts de senaste åtta säsongerna i det mellanskånska division 1-derbyt. Nu är det dags igen, nu i Eslöv (bilden) och med hemmalaget som favorit till segern.

Men det är Höör som leder i tabellen över inbördes möten sedan 2011, då med åtta segrar mot fem för Eslöv medan två derbyn slutat oavgjort 10-10. Senaste mötet i Hörbyhallen i höstas vann Höör med 13-7 och genomgående har det varit hemmalaget som triumferat. De tre senaste matcherna i Eslöv har för övrigt slutat med klar hemmaseger medan Höör inte förlorat hemma sedan hösten 2013 i Lucky Bowl.

Nu kommer vare sig Eslöv eller Höör att ha med tätstriden i division 1-serien att göra den här säsongen. Eslöv är fyra men sju poäng efter Åstorp, Höör intar sjundeplatsen men är bara en poäng efter Eslöv. Och rent formmässigt är det två lag som båda förlorade i senaste omgången som möts, Eslöv föll borta mot Åstorp medan Höör förlorade hemma mot Bjuv.

Onsdag den 13 februari med start 11.15 är det derbydags i Karlsro-Bowling.

Dramatik att räkna med i både topp och botten

(7 februari) Det är lite drygt två mil mellan orterna, när lagen möts i pensionärsbowlingen får matcherna ofta karaktären att handla om ett ”derby”. Och nära avstånd är det också i Alliansens högsta serie mellan Åstorp och Perstorp, så pass jämnt efter 15 spelade serieomgångar att Åstorp toppar endast på bättre kvot.

Åstorp är Alliansens mest vinnande lag när det gäller division 1-serien, har vunnit serien fyra gånger sedan 2011-2012, är det lag som tagit flest poäng under en säsong. 2011-2012 tog laget 41 poäng och vann ”ettan” med 13 poäng tillgodo på tvåan Landskrona-1. Den största segermarginalen hittills på den här nivån. Åstorps segrar har noterats till 2011-2012, 2013-2014, 2015-2016 samt 2016-2017.

Och den här säsongen lär det stå mellan Åstorp och Perstorp.

Perstorp har aldrig vunnit högsta serien, har som bäst en fjärdeplats 2012-2013 och 2016-2017, har liksom aldrig klarat av att etablera sig i den absoluta toppen. Inte förrän den här säsongen. Många är de som redan nu ser fram emot den 16 april, då tar Perstorp emot Åstorp i något som kan bli en ren seriefinal. Men det finns förstås många blindskär på vägen dit…

Många hade räknat med Eslöv-1 i toppstriden den här säsongen, inte minst med tanke på att laget efter en fjärdeplats 2014-2015 radat upp tre raka andraplatser bakom i tur och ordning Åstorp, Åstorp och Bjuv. Eslöv stod verkligen på tur att få en fullträff, men den lär vänta. Den här säsongen har laget inte visat den stabilitet som krävs för att utmana de bästa lagen, förlorade i senaste omgången klart borta mot Åstorp och är nu är sju poäng bakom tätduon. Och det är i mesta laget, det lär man knappast plocka in.

Kan då regerande mästarna från Bjuv blanda sig i tätstriden?

Fyra poäng bakom ledarduon låter lite mer överkomligt, men då krävs i stort att Bjuv vinner resten av matcherna, programmet som återstår ser överkomligt ut. Men klarar man Perstorp i Perstorp?

Intressant är också kampen kring nedre strecket, inget lag vill gärna lämna det här sällskapet. Med fyra lag inom en enda poäng efter 15:e omgången kommer det att bli tuffa matcher även där. Helsingborg tog klivet över strecket, gick förbi även Landskrona-1, efter imponerande 5890 poäng hemma mot Tyringe-1, omgångens nästbästa lagresultat, och överlät platsen närmast Höganäs-1 till Örkelljunga-1 som inte hade något att hämta i Perstorp.

Sju serieomgångar återstår innan vi summerar säsongen 2018-2019 för ”eliten”. Vem tar hem seriesegern? Vilka två lag får kliva av? På eftermiddagen den 25 april vet vi...

Bilden: Åstorps bowlinghall, här spelas den bästa bowlingen när det gäller Alliansen Ringens division 1-serie.