Arkiv september, 2021

Nu måste Alliansens styrelse ge klart besked

(29 september) Nu räcker det! Nu är det dags att lätta på de restriktioner som binder de 70 lagen i Alliansen Ringens pensionärsserier vid enbart hemmamatcher, nu bör styrelsen i Alliansen ta ett beslut att omgående gå tillbaka till hemma- och bortamatcher. Det finns ingen anledning att vänta med ett sådant beslut och eventuellt införa det först efter nyår och till vårsäsongen.

Nu bör ordförande Leif Bergström omgående kalla samman sin styrelse. Klubbarna ska inte behöva spela ytterligare sju-åtta seriematcher till i höst på sina respektive hemmabanor, att serierna nu handlar om poäng och placering räcker inte, det höjer inte motivationen hos spelarna i klubbarna. Serieordningen är redan lottad, det är enbart speldag och matchtid som ska tillfogas vilket lär kunna ske inom en vecka.

Onsdagen den 29 september 2021 kommer för all framtid att sammanknippas med Corona-pandemin, det var dagen då Sverige släppte alla restriktioner, alla förbud togs bort. Det blev fritt fram för obegränsad publik både inom- och utomhus, på idrottsarenor, teatersalonger, restauranger, muséer m.m. Nu kommer 45.000 personer att se AIK i derbyt mot Djurgården på Friends Arena på söndag, när MFF möter Mjällby på lördag är det utsålt och 22.000 på plats, publiken har väntat och längtat, alla krav på att hålla avstånd är slopade.

Den svenska nationella bowlingserien med tusentalet lag, från elit till reservlag, spelar hemma och borta, så gör även Skånes två övriga pensionärsorganisationer. Det har man gjort sedan seriestarten för några veckor sedan.

Så, Leif Bergström i Eslöv, det är hög tid att ta kontakt med din styrelse, per telefon eller mejl, och se till så att seriespelet inom Alliansen Ringen återgår till hemma- och bortamatcher. Inte efter nyår, utan omgående. Det är tre månaders spel kvar med 7-8 matcher för varje lag. Klubbarna väntar på besked, stelbent byråkrati får inte vara något hinder för en förening som administrerar bowling för pensionärer. Det ska inte behövas något extra årsmöte, det här ska styrelsen kunna hantera.

Som skrivet, nu räcker det med förbud, restriktioner och hemmamatcher! Det finns ingen anledning att vänta, nu vill vi ha det ”som vanligt” igen…

Håkan Andersson – Höör

Fotnot: Har du synpunkter på ovan skrivna? Vad tycker Du? Mejla gärna, med namn eller signatur, till hakan@skanesporten.se

Åstorp-1 fortsätter att rada upp toppresultat

(26 september) 5986, 6017 och 5968 poäng. Det är de resultat som Åstorp-1 svarat för under de tre inledande omgångarna i Alliansen Ringens division 1-serie, imponerande siffror som inget annat lag ens varit i närheten av.

I den senaste serieomgången (vecka 38) kunde Åstorpspenionärerna ganska lätt avfärda Tyringe-1 via 5968-5711 efter mycket bra spel av Bertil Ericsson 841, Rolf Gullberg 840 och Stanislav Sebek 812 poäng. Och att ”kägelfallet” just nu är tämligen stort i Åstorpshallen visar det faktum att BK Ohm i helgens nationella seriespel noterade 6647 med förstalaget och 6194 med farmarlaget och att BK Spiken i division-3 slog till med 6310 poäng. Så det är inte utan att många nu ser fram emot ”hemmamatcherna” när division 1-seriens topplag Åstorp-1, Hässleholm-1 och Ängelholm-1 ska mötas inbördes, samtliga obesegrade så här långt under höstens spel.  Nya toppsiffror är att se fram emot.

Mycket stabila på hemmabanorna i Turbanhallen är fortsatt Hässleholm-1 som inte hade några större problem med Eslöv-1 och på tal om Hässleholm så väntar en mycket intressant match nästa omgång i högsta serien då seriens tvåa och trea ska mötas, Hässleholm-1 och Ängelholm-1. Allt medan serieledande Åstorp-1 ska ta sig an Landskrona-1.

Här är lite siffror från seriespelet vecka 38 där lagen i division 3 och division 6 stod över.

Veckans bästa
Division 1: Åstorp-1 (5968), Hässsleholm-1 (5806), Tyringe-1 (5711), division 2: Ängelholm-3 (5351), Ängelholm-7 (5331), Eslöv-3 (5317), division 3: (spellediga), division 4: Örkelljunga-2 (4965), Ängelholm-9 (4807), Bjuv-4 (4734), division 5: Klippan-6 (4679), Klippan-4 (4632), Klippan-5 (4606), division 6: spellediga

Veckans storseger: Eslöv 3-Svalöv 2 (5517-4664) + 653 poäng, veckans knappaste: Bjuv 2-Landskrona 2 (5214-5216) + 2 poäng.

Bildtext: Bertil Ericsson toppade Åstorp-1 med 841 poäng när laget tog tredje raka segern i division 1-serien och noterade 5968 poäng. (Foto: Håkan Andersson)

Två seriematcher med olika förutsättningar


Två seriematcher, två olika spelsätt! På tisdagen var det dubbelt hemmaspel för Höörs
PBK, lag-1
matchades mot Klippan-1 i Alliansen, Höör-3 mötte Gripen från  Malmö i
Bowling-Sydväst. På bilden
Bengt Pettersson och Arne Jönsson i Höör-1 och Gripen-spelarna
fr.v. Inger Hansson, Gertie Åkerman
, Leif Åkerman och Herty Wallin. (Foto: Håkan Andersson)

 

(21 september) Det spelades två seriematcher med helt olika förutsättningar samtidigt i Hörby bowlinghall på tisdagen, båda med Höörs PBK som hemmalag.

På åtta banor handlade det nämligen om spel i två skilda pensionärsorganisationer, Alliansen Ringen och Bowling-Sydväst, med 8-mannalag respektive 4-mannalag. Och det skiljde en hel del i spelsättet eftersom det inom Alliansen enbart handlar om spel under hösten i hemmahallen och matcher med rullande räkning medan lagen anslutna till Bowling-Sydväst i Malmö spelar sina seriematcher både hemma och borta och med 20 totalpoäng att spela om likt nationella serien och tidigare även i pensionärsserien.

Det innebar att åtta spelare från Höörs PBK-1 spelade på banorna1-4 i ett möte mot Klippan-1, noterade där säsongsbästa med 5534 efter 748 poäng av Anna-Lena Ohlsson, samtidigt på banorna 5-8 kunde tredjelaget i Höörs PBK välkomna Gripen från Malmö till höstens andra serieomgång i 4-mannaserien. Den matchen vann för övrigt Höör-3 med 13-7 (2408-2270) och tog andra raka segern. Matchens bäste spelare hade Gripen i Herty Wallin med 638 poäng.

Det blev således seriespel med tre lag om fyra serier vardera men med två helt skilda spelsätt.

Fotnot: Höörs PBK är enda klubb inom Alliansen Ringen som också deltar med lag i Bowling-Sydväst och detta via ett 4-mannalag i division-6.

Den bästa bowlingen spelas i Åstorp

(19 september) Den bästa bowlingen spelas hos Per Nilsson i Åstorps 8-banorshall (bilden), i varje fall när det handlar om Alliansen Ringens pensionärsserier så här långt under höstsäsongen. I de två första omgångarna av division 1-serien har P87 i Åstorp-1 noterat resultaten 5986 och 6017 poäng, siffror som inget annat lag varit i närheten av och det har, förutom segrar mot Höör-1 och Perstorp-1, gett ett lagsnitt på 186 (744) poäng.

Åstorp-1 är i topp på högsta serien före likaledes obesegrade Hässleholm-1 och Ängelholm-1 och efter ett veckolångt första uppehåll är det nu dags för spel igen, dock inte för lagen i division 3 och 6 som får en extra träningsvecka.

Den tredje omgången i division-1 omfattar följande sex matcher under vecka 38: Eslöv 1-Hässleholm 1, Tyringe 1-Åstorp 1, Höör 1-Klippan 1, Helsingborg 1-Landskrona 1, Perstorp 1-Bjuv 1 samt Ängelholm 1-Örkelljunga 1.

Samtliga matcher kommande vecka (38) finns på länken:  http://www.alliansringen.se/seriespel.htm

Fotnot: Att det presteras höga siffror i Åstorpshallen visar det faktum att BK Ohm vid hemmapremiären i division 1-södra Götaland på söndagen vann mot BK Bråhög från Staffanstorp med 15-5 via resultaten 6738 mot 6334 poäng.

Familjära band i årets världsmästerskap

(16 september) När det spelas upp till 2021-års VM i bowling för damer den 6-14 november i Dubai är Sandra Andersson från Ängelholm och Spader Dam en av de fyra svenska tjejerna i laget. En vecka efter sista slaget är det dags för veteranernas VM i samma hall och då gör Sandras mamma 56-åriga Eva Andersson (Full House, Ängelholm) debut. Och frågan är om det inte är första gången i svensk bowling att både mor och dotter ikläder sig landslagsdressen i ett världsmästerskap.

Mer familjära band är det också mellan seniorlaget och veteranherrarna i form av att Markus Jansson spelar med seniorerna och pappa Raymond Jansson från Arvika är uttagen i veteranlandslaget liksom att systrarna Wegner från Perstorp ingår i damlaget.

Till VM åker ytterligare två skånska debutanter och båda i veteranernas mästerskap som spelas den 18-26 november. Martin Paulsson från Kulladals BS, världsmästare i 2-mannalag 2010 i München tillsammans med Mattias Årup, fyllde 50 i april i år och kvalade därmed in åldersmässigt bland veteranerna. Och landslagsdebut i den klassen gör också 51-åriga Eva Jönsson som representerar BK Bulltofta i Malmö.

Här är VM-trupperna till 2021-års mästerskap i 40-banorshallen i Dubai.

Herrar-seniorer (6-14 november): Pontus Andersson (Team Clan), James Blomgren (Team Alingsås), Markus Jansson (BK Jösse), Martin Larsen (Team Pergamon), Jesper Svensson (Team Pergamon), William Svensson (BK Kaskad).

Damer (6-14 november): Sandra Andersson (Spader Dam), Joline Persson-Planefors (Team X-Calibur), Jenny Wegner (Spader Dam), Cajsa Wegner (Spader Dam).

Veteran-VM (18-26 november) – herrar: Martin Paulsson (Kulladals BS), Stefan Yngström (Team Enköping), Raymond Jansson (BK Jösse), Peter Ljung (Team Pergamon), damer: Susanne Olsson (Hammarby IF), Christina Dahlgren (Örgryte IS), Eva Andersson (BK Full House) samt Eva Jönsson (BK Bulltofta).

Det var en mycket efterlängtad seriepremiär


Äntligen seriespel igen! Och det var gott om publik i Hörby bowlinghall som följde division 2-matchen
mellan BS Olymp och gästande BK Cimbria från Simrishamn. (Foto: Håkan Andersson)

 

(12 september) Äntligen tillbaka! Och som vi har väntat och längtat!

Förväntningarna fanns där, från Kiruna i norr till Ystad i söder när det nationella seriespelet drog i gång i helgen efter två mer eller mindre nedstängda säsonger där Corona-pandemin styrt och ställt. Men nu är det svenska ligaspelet tillbaka, lördag-söndag handlade det om seriepremiär för allt från elitserielag till farmarlag, reservlag och lokala serier.

Och seriespelet drog i gång med idel toppresultat bland både elitspelare och bredd. Och kanske vi fick direkt i prologen en försmak av en kommande SM-final, inte minst med tanke på att Sveriges två bästa klubbar på damsidan mötts tidigare i flera dylika. Nu inleddes elitserien med att Spader Dam tog emot Team X-Calibur i Olympiahallen i Helsingborg. Och den talrika publiken bjöds på en mycket välspelad match där Team X-Calibur tog hem säsongens första möte via 13-7 och siffrorna 6407-6284 och där VM-uttagna Joline Persson-Planefors och Jenny Wegner imponerade med 969 respektive 906 poäng liksom teamets Victoria Johansson med 946.

På tal om en bra premiär så stämmer Christopher Narberg i BK 59:an säkert in på detta. 12 kryss i rad i första serien i Turbanhallen innebar en 300-serie i matchen mot BK Virveln (Göteborg) i Sydallsvenskan.

En av de upp mot tusen seriematcher som spelades land och rike runt under premiärhelgen var den i Hörby mellan BS Olymp och gästande BK Cimbria från Simrishamn i division-2. Klar hemmadominans till 18-2 (6164-5173) efter 921 poäng av Anders Carlsson i hemmalaget. Det är bilder från den matchen som får illustrera säsongens första omgång i de svenska nationella serierna.


Olymp med Mattias Johnasson och Peter Andersson hade full kontroll på hemmapremiären.
Till höger lagledare Mats Jönsson
med matchens två bästa spelare Kevin Carlsson (843) och
Anders Carlsson (921). (Foto: Håkan Andersson)

Klubbarna måste själva begära extra årsmöte

(11 september) Det blir inget extra årsmöte med Alliansen Ringen, i varje fall inget som föreningens styrelse tar initiativ till. I ett mejl, som gick ut till till klubbledarna den 9 september, framhåller nämligen Göran Strandqvist, sekreterare i Alliansen Ringen, följande:

” Styrelsen för Alliansen Ringen har blivit kontaktad av ett fåtal personer, som hänvisar till Folkhälsomyndighetens beslut att häva restriktionerna, och därmed vill ändra årsmötets beslut om att endast spela i hemmahall i höst. Beslutet hade ingenting med restriktionerna att göra, utan var en följd av många av våra bowlare inte vill sätta sig tillsammans i bilar till bortamatcherna. Detta är inget beslut som styrelsen kan ändra på, eftersom det är ett årsmötesbeslut. Om beslutet skall ändras, måste det inkomma en begäran om ett extra möte enligt §20 i stadgarna. En sådan begäran måste vara undertecknad av styrelsen för resp. klubb.”

I årsmötesprotokollet från den 5 augusti 2021 står inget om vad beslutet med enbart hemmaspel grundar sig på. Skälet till det beslut som Göran Strandqvist framhåller, nämns inte med ett ord i protokollet.

-Det är ganska märkligt att protokollet från årsmötet godkänts av både ordföranden och två justeringsmän. Det är ju inte korrekt eftersom det beslutsunderlag som Strandqvist pekar på och som enbart hemmaspel bygger på, saknas helt och hållet, kommenterar Håkan Andersson i Höör.

Styrelsen i Alliansen Ringen kommer således inte att agera för att ändra spelformen under höstsäsongen.

-Nu är det upp till de 16 föreningarna att ta ställning till hur man vill ha det. Om inte, då kommer det först och främst att bli fortsatt enbart hemmaspel i ytterligare tre månader. Och frågan är vad Alliansens styrelse kommer till för något beslut i när hösten är avklarad och vi har halva serien kvar i form av en vårsäsong.

Alliansen Ringen kallar till extra årsmöte

(10 september) Alliansen Ringen kommer enligt säker källa att kalla de 16 anslutna pensionärsföreningarna till ett extra årsmöte, detta med anledning av de slopade restriktionerna kring Corona-pandemin som Folkhälsomyndigheten och Regeringen kungjorde i veckan. Och vid detta extra årsmöte ska det tas beslut om Alliansen ska ompröva beslutet från årsmötet från den 5 augusti då deltagarna beslöt att enbart spela hemmamatcher i serierna under höstsäsongen. Nu handlar det om att även spela bortamatcher under fortsättningen av säsongen 2021-2022.

Efter de positiva besked som kommit från myndigheterna har röster höjts för att man från oktober även ska spela bortamatcher inom Alliansen, i likhet med nationella serien och övriga två skånska pensionärsföreningar, och enligt uppgift har styrelsen agerat föredömligt snabbt och en skrivelse lär vara på väg ut till klubbarna med information om ett extra årsmöte. Det blir därför de närvarande klubbrepresentanterna som får ge den sittande styrelsen i uppdrag att ändra förutsättningarna, alternativt att man fortsätter med hemmaspel året ut.

- Det finns således alla möjligheter att återgå till bortamatcher från första veckan i oktober. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen i ärendet här på hemsidan www.skanesporten.se,  kommenterar Håkan Andersson i Höör.

Åstorp och Hässleholm imponerar i serieupptakten

(10 september) Efter 5986 poäng i seriepremiären följde Åstorp-1 upp med imponerande 6017 mot Perstorp-1 i den andra omgången av Alliansen Ringens division 1-serie. Och ett lag som övertygar med säkert och effektivt bowlingspel är också Hässleholm-1 som noterade 5983 i Turbanhallen då Helsingborg-1 svarade för motståndet.

Några individuella siffror från Åstorp har inte redovisats men i Hässleholm-1 toppade Hans Lindstedt på 870 poäng, ett av omgångens bästa resultat. Bättre än så var dock Kalle Måbrink i Ängelholm-1 när laget på fredagen noterade 5739 i segermatchen mot Klippan-1. 880 blev det i protokollet efter ett spel som bl.a. innehöll en serie på 288 poäng.

Fyra lag är ”nollade” i förlustkolumnen efter två spelade omgångar och alla är presumtiva topplag i högsta serien. Förutom Åstorp-1 även Hässleholm-1, Ängelholm-1 och Eslöv-1. Flera lag har emellertid haft det trögt i serieupptakten, Landskrona-1 är ett av dem, Bjuv-1 som bara klarade av 5117 poäng i senaste matchen ett annat. För övrigt är Ängelholm-1 det lag som svarat för de jämnaste resultaten via 5741 och 5739 poäng i höstens hittills spelade matcher.

Nästa vecka 37 vilar division 1-lagen.


Bilderna: Kalle Måbrink
(Ängelholm-1) och Hans Lindstedt (Hässleholm-1) bjöd på toppsiffror i den andra serieomgången.

Nu bör Alliansen Ringen tillåta även bortamatcher


På onsdagen inleddes seriespelet med Bowling-Sydväst, med hemma-
och bortamatcher. Höör-3 var med i premiären via match mot TSM-2
på Baltiska Hallen i Malmö. (Foto: Ethel Andersson)

 

(8 september) Nu bör Alliansen Ringen tillåta även bortamatcher i seriespelet. Det torde vara innebörden av det beslut Folkhälsomyndigheten och Regeringen presenterade under tisdagen där man i det närmaste öppnar upp hela Sverige. Efter den 29 september blir det obegränsad publik på idrottsarenorna, teatersalongerna kan åter fyllas, det finns inte längre något ”tak” för allmänna och offentliga tillställningar, alla regleringar försvinner. Det tas ytterligare ett stort steg mot en normal vardag.

- Restriktionerna kan inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, säger Johan Carlsson, generaldirektör i Folkhälsomyndigheten.

Med detta sagt bör ordförande Leif Bergström och hans styrelse inom Alliansen Ringen omgående ompröva det beslut som fattades av ett oenigt årsmöte i augusti att enbart tillåta seriematcher på hemmabanor, till att börja med under höstsäsongen. Ett skäl skulle då vara att vissa pensionärer inte ville åka fyra-fem i en bil till bortamatcherna.

När de nationella serierna drar i gång helgen 11-12 september är det med hemma- och bortaspel i hela landet, så sker även för pensionärerna i Göingeserien och Bowling-Sydväst, där finns det inga generella restriktioner. Om så bestäms dessa av varje enskild klubb/förening.

- Nu måste Alliansen följa efter, det finns ingen som helst anledning att vänta tills efter nyår med en återgång till även bortaspel. Just nu är motivationen lika med ”noll” hos de flesta bowlarna, det är ytterst få som gillar det här med enbart hemmamatcher, säger Håkan Andersson i Höör och tillägger:

- Vi ska spela de seriematcher som återstår i september månad, men från vecka 40 (4 oktober) bör det vara klart med även bortaspel och ett reviderat spelprogram. Matcherna i de sex divisionerna är ju redan lottade, vad som återstår är speldag och klockslag.

Några reaktioner eller besked från Alliansen Ringen har ännu inte kommit på deras hemsida.

- Nej, det hade jag inte väntat mig, tror inte de kommer att agera. Men är det så att Alliansen håller fast vid att spela hela höstsäsongen med enbart hemmamatcher måste man klart och tydligt motivera detta. Många pensionärer som är både vaccinerade och noga med avståndet skulle bli oerhört besvikna om Alliansen ämnar fortsätta föra något av en egen kamp mot pandemin och dess smittorisker. Jag tycker att de besked som Regeringen kom med talar ett klarspråk, påpekar Håkan Andersson.