Arkiv januari, 2021

Landslagschans för alla seniorer över 50 år

(29 januari) Intresserad att spela i det svenska seniorlandslaget i bowling i nästa VM?

I så fall har Du chansen att bli en i laget som får resa, uppehälle, spel med mera betalt av förbundet, därtill helpension på resan. Det finns dock några krav, Du måste vara aktiv i bowlingsporten och född 1971 eller tidigare, således i minst 50-årsåldern. Någon åldersgräns uppåt finns däremot inte.

Senior-VM är en relativt ny företeelse och den fjärde upplagan är planerad att spelas i november 2021 där tidigare spelplatser varit två gånger i Las Vegas och en gång i München. Och det kan bli Las Vegas igen…

Men vilket lag ska Sverige skicka till årets VM? Vilka fyra spelare på herrsidan och fyra dito på damsidan får dra på sig den blågula landslagsdressen?

Bowlingförbundet har liksom tidigare år gått ut med denna minst sagt märkliga intresseförfrågan, alla +50-spelare i bowlingriket Sverige ges möjlighet att vara med, oavsett som Du spelar för en klubb i Kiruna eller Trelleborg, förbundskapten Christel Carlsson lovar att läsa alla inkomna mejl och dito CV och kommer att ta kontakt med alla som anmält sitt intresse.

Fortfarande intresserad?

I så fall är det bara att skicka ett mejl med CV innehållande ”meritförteckning” över kunskaper, färdigheter och erfarenheter. Och skicka det till sbf@swebowl.se. Men det är bråttom, senast den 31 januari 2021 vill förbundet ha in intresseanmälningarna.

För övrigt är senior-VM ett mästerskap där Sverige under de tre som spelats haft stora framgångar. Men så har man också skickat toppspelare som senast Tomas Leandersson (Team Pergamon) och vald till världens bästa amatör, Raymond Jansson (BK Jösse) en gång världsmästare i 5- och 2-mannalag, Anders Wåhlstedt (Nobel) och Susanne Olsson (Hammarby).  Och när det begav sig 2019 i Las Vegas var Tomas Leandersson etta och Susanne Olsson tvåa i Master, Sverige tog andraplatsen i nationstävlingen efter USA.

Det har så här långt varit elitspelare med landslagsmeriter som tagit plats i laget. Det kan ju bli annorlunda i år även om förbundskapten Christel Carlsson garanterat har bra koll på vilka seniorer som kan bli aktuella, spelare med stort kunnande och rutin.

Men just Du har chansen i år. Och vem vet, det kan ju faktiskt räcka med att skicka iväg ett mejl…

 

VM 1967 i Malmö en succé utan medaljer


Medaljtrion i herravdelningen vid VM 1967 i Malmö, fr.v.
trean Wayne
Pincalla (USA), segraren David Pond (England)
och tvåan
Jya Yamanaka (Japan). (Foto: Bowlaren 1967)

 

(26 januari) Förväntningarna var stora, förutsättningarna de allra bästa.

Sverige skulle åter arrangera VM i bowling, året är 1967, platsen nya Östercentrum i Malmö som med 44 banor då var Europas största bowlinghall. Och det var ett VM där nu även damerna officiellt fick vara med, ett VM som skulle bli inledningen på en ny epok inom svensk och internationell bowling.

Allt var upplagt för tio dagars bowlingfest den 1- 10 juli i den blott två år gamla flotta hallen på Östra Förstadsgatan. Som kunde välkomna spelare från 21 nationer på herrsidan, 17 olika länder ställde upp i damernas tävling. Det var rekord!

Men den svenska insatsen kom att sågas av många experter, besvikelsen var stor, det hela var snudd på ett fiasko vad gäller resultaten.

Det var inte bara kritik mot att det var för många ”stockholmare” i herrlaget och inte en enda skåning, från en riklig medaljskörd och stora framgångar i tidigare VM blev det nu inte en enda plats på prispallen. Så här skrev Gregor Aminoff, ansvarig utgivare för tidningen BOWLAREN i en ledare:

”Med nuvarande konkurrens måste det till krafttag för att nå toppen. Det måste vara spelare som förutom skicklighet, nervkontroll, koncentration och segervilja har den rätta känslan för laggemenskapen. Vi har många bra spelare men gnistan och lagandan saknas”.

Och som om det inte var nog fick Östercentrums nyslipade banor också kritik. De ansågs nämligen för glatta och för snabba. Tyckte i varje fall de svenska spelarna…

Men succé blev det, inte minst organisatoriskt. Och publiken kom, trängdes och trivdes. Nu fick de inte bara se Sveriges bästa bowlingspelare i aktion utan också storspelare från bl.a. USA, Mexico, Finland, Kanada, Italien, Frankrike, Japan m.fl., totalt 244 spelare.

Finland blev bästa nation bland damerna, England bland herrarna när de individuella titlarna gick till Helene Westson, USA och engelsmannen David Pond som snittade totalt 191 respektive 209 på 24 spelade serier.

Svenskarna då?

Nej, det fungerade inte, trots rutin i form av tidigare världsmästaren Gösta Algeskog och ung entusiasm via då 21-årige stjärnskottet Ulf Lönngren, laget var inte ens nära i lagtävlingarna, finalspelet gav som bäst en sjundeplats genom Börje Åsberg från Göteborg. I damernas mästerskap var Lena Lindén från Kalmar bästa svenska med en tiondeplats. Och det blev inga medaljer i någon av lagtävlingarna, varken på herr- eller damsidan.

Och i tidningen BOWLAREN hette det:

-Så länge inte banorna i Sverige och Finland är snabba och glatta lär vi oss aldrig att spela bowling på rätt sätt och kan följaktligen inte konkurrera med världseliten.

Men VM-arrangemanget i Malmö fick massor av beröm av både spelare och ledare. Som kunde ta hissen från hotellet i samma byggnad direkt ner till bowlinghallen, där arrangörerna inrett ett speciellt bankkontor med tanke på all utländsk valuta som gästerna kom med och där det talades tio språk i informationsdisken.

Östercentrum fick för övrigt nytt namn efter tävlingarna, det blev självfallet VM-HALLEN och hette så fram till dess att hallen och verksamheten ändrade karaktär och gjordes om till en ”partyhall” för fredagsmys och firmafester under namnet Big Bowl. Året var då 1996, tävlingar och seriespel var därmed ett minne blott. Men det är en annan historia…

Kommunalt stöd för Ängelholm och Eslöv


B
owlinghallen i Ängelholm får välkommen ekonomisk hjälp av fastighetsägarna
Ängelholms kommun
som beslutat att i stort halvera hyran under sex månader.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(22 januari) Den pågående Corona-pandemin har slagit hårt ekonomiskt inte minst mot landets bowlinghallar. Några hallar har tvingats i konkurs, andra permitterar personal och drar ner på öppethållande, några stängde helt.

Efter det att Covid-19 stoppade allt seriespel och alla tävlingar i hallarna i mitten av mars 2020 har verksamheten i stort stått stilla, bortsett från några serieomgångar i september-oktober. Träningsintensiteten i klubbarna gick ner till nära noll.

Hyror och räkningar ska betalas, trots minskade intäkter.

Peter Andersson, hallföreståndare i Ängelholms bowlinghall, är en som fått känna på kärvare tider. Men som nu fått stöd från Ängelholms kommun, ägare till fastigheten där Sockerbrukshallen är inrymd.

I höstas fick Peter Andersson nej på en förfrågan om reducering av månadshyran. I december skickade han in en ny förfrågan. Och fick nu ett JA, då med anledning av skärpta restriktioner.

I en artikel i HD (Helsingborgs Dagblad) säger Peter Andersson:

- Vi har tappat 73 procent av vår verksamhet i jämförelse med omsättningen i fjol (2019). Men á andra sidan har staten gett oss möjlighet att korttidspermittera. Så stat och kommun har hjälpt till jättemycket nu.

För bowlinghallen i Ängelholm innebär hyresreduktionen att hallen betalar drygt 20.000 kronor mindre i månaden under sex månader, från 1 oktober 2020 till 31 mars 2021, en nedsättning med totalt 120.000 kronor, en halvering av hyreskostnaderna.

Självfallet ett beslut som gläder både Peter Andersson, personalen och alla bowlingspelare i hallen.

-Vi har varit hyresgäster i 35 år nu och jag ser hyresreduktionen som ett tecken på att kommunen kämpar för att Ängelholms bowlinghall ska överleva. En sådan här grej som kommunen gör nu är fantastisk för vår del.

En välkommen ekonomisk hjälp kan också hallföreståndaren Serdar Mehmet i Eslövs bowlinghall (bilden) räkna in, detta enligt Skånska Dagbladet. Där har ansvarig i Eslövs kommun beslutat att ingen hyra ska tas ut för december 2020 då hallen tvingades stänga på grund av skärpta restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Inställt även för de skånska distriktserierna

(20 januari) Nu står det klart att även det seriespel som administreras av Skånes Bowlingförbund kommer att ställas in helt för vårsäsongen. Det handlar om serierna på distriktsnivå som reservlagsserier, paraserierna och Göingeserien för pensionärer.

På onsdagen kom besked från Skåneförbundet efter ett styrelsemöte och efter det har man via mejl till föreningarna lämnat följande kommentar:

”Skånes Bowlingförbunds styrelse har beslutat att ställa in resterande seriespel för de distriktsserier som arrangeras av förbundet. Detta berör Sydskånska reservlagsserierna, Paraserierna och Göinge Pensionärsserier.
Styrelsen tog beslutet med hänvisning till det oklara pandemiläget som råder. Styrelsen anser inte att det är hållbart att skjuta upp beslut om eventuellt seriespel under våren månad för månad och tog detta beslut under tisdagens styrelsemöte.
Vid ett eventuellt nationellt seriespel under våren, kommer alla helger upptas av seriespel och vi gör även denna åtgärd för att föreningar med få spelare ska kunna koncentrera sig på att få ihop full uppställning till det nationella seriespelet.”

Vad gäller eventuellt fortsatt seriespel för pensionärerna i Bowling-Sydväst (Malmö-Lund-Svedala m.fl) så har föreningens seriekommitté ännu inte tagit något beslut och för de nationella serierna gäller att Swebowl kommer med ett ställningstagande under den närmaste veckan.

Här är Alliansen Ringens mejl till klubbarna

(18 januari) I ett mejl till klubbledarna för pensionärslagen inom Alliansen Ringen förklarar styrelsen nu närmare bakgrunden till det beslut man fattade på måndagen med att helt ställa in seriespelet för resterande del av säsongen 2020-2021.

Skrivelsen är undertecknad av sekreteraren Göran Strandqvist i Perstorp och lyder i sin helhet som följer:

Hej alla bowlingvänner

God fortsättning på det nya året, även om det är jobbigt i dessa Covid-19-tider.

Styrelsen lovade i december att återkomma med hur det blir med spel efter vecka 4. Med den fortsatta omfattningen av pandemin, och med tanke på de restriktioner som gäller tills vidare, så ser styrelsen ingen möjlighet att vårterminens matcher kommer att kunna spelas. Styrelsen har därför beslutat att alla resterande matcher under spelåret 2020-2021 ställs in. Styrelsen är medveten om de ekonomiska bekymmer detta kommer att skapa för hallarna, men vi anser att hallarna tillsammans med klubbarna får ett bättre läge att diskutera hur situationen skall hanteras under dessa månader, än om man bara ställer in en månad i taget.

Styrelsen återkommer i april-maj med besked om årsmöte, men innan dess bör klubbarna komma fram till hur många lag som man vill ställa upp med under säsongen2021-2022. Divisionsindelningen kommer sedan att beslutas på årsmötet enligt beslut från årsmötet i augusti.

Nu väntar vi bara på att bli vaccinerade och kunna börja leva ett någorlunda normalt liv igen.

För styrelsen i Alliansen Ringen
Göran Strandqvist

Inställt hela våren för Alliansen Ringen

(18 januari) På måndagen tog Alliansen Ringen det definitiva beslutet att ställa in seriespelet även under vårsäsongen 2021.

- Ett väntat beslut! Och rätt beslut! Med tanke på det läge som råder kring Covid-19 så fanns det inga alternativ. Nu kan vi pensionärsbowlare bara se tiden an, hålla oss till alla regler och hoppas på att seriespelet kan komma tillbaka i höst och att bowlinghallarna klarar sig ekonomiskt igenom det här. Alla hallar har det tufft, vad vi nu behöver är att ha något positivt att se fram emot i dessa bistra tider, kommenterar Håkan Andersson i Höör som redan i förra veckan på den här hemsidan kunde berätta om de planer Alliansens ledning hade.

Nu skriver Alliansen Ringen följande på sin hemsida www.alliansringen.se:

”Styrelsen beslutat att ställa in allt seriespel under våren 2021. Den stora spridningen av Covid-19 i Skåne och de restriktioner som löper tills vidare sätter stopp för möjligheten att återuppta seriespelet.”

Vad gäller seriespelet för pensionärsklubbarna anslutna till Bowling-Sydväst och Göingeserien är inga beslut fattade av respektive föreningsstyrelse och kring de nationella serierna kommer tävlingskommittén inom Swebowl att ta beslut innan månadsskiftet.

Inget mer seriespel för Alliansen Ringen

(14 januari) Det är färdigspelat för Alliansen Ringen när det gäller seriespel den här säsongen för pensionärerna. Det blir ingen fortsättning utan hela säsongen 2020-2021 kommer redan nu att läggas till handlingarna.

Det lär enligt uppgift bli beslutet när styrelsen i Alliansen Ringen nu ska ta ställning till den fortsatta verksamheten och det blir ett beslut som kommer att offentliggöras i nästa vecka. Seriespelet avbröts på grund av Corona-pandemin i oktober månad 2020 och med bakgrund till Folkhälsomyndighetens fortsatta råd och rekommendationer och att smittorisken fortfarande är mycket stor, ser Alliansens styrelse knappast någon möjlighet att på ett säkert sätt kunna återuppta och genomföra seriespelet under resterande del av vårsäsongen, räknat från januari till april.

Under höstsäsongen fram till mitten av oktober i fjol avgjordes sex-sju omgångar i de sex divisionerna varefter seriespelet avbröts, man hann med drygt 200 av planerade 840 matcher som alla spelades på respektive hemmabanor. Men därefter har allt varit inställt.

För bowlinghallarna har pandemin inneburit stora ekonomiska påfrestningar. Inställd klubbträning, inga seriematcher och inga tävlingar har medfört att några hallar i landet gått i konkurs, andra har stängt ner helt under en längre tid, många har minskat öppethållandet och tvingats permittera personal.

Ett beslut från Alliansen Ringen att avsluta säsongen berör 73 lag i pensionärsserierna i 14 bowlinghallar, något beslut om eventuellt fortsatt spel för Bowling-Sydväst (Malmö-Lund) eller Göingeserien är inte känt. När det gäller de nationella serierna, med lag från Kiruna i norr till Ystad i söder, och som haft uppehåll sedan sista veckan i oktober blir det omstart tidigast den 6-7 mars varefter serierna är planerade att spelas färdiga i höst. Detta under förutsättning att det aktuella pandemiläget tillåter.

Men för pensionärsbowlarna och seriespelet inom Alliansen Ringen är säsongen med all säkerhet över, den tog slut redan i oktober förra året. Nu hoppas man på 2021-2022…

Året då VM-tävlingarna kom till Helsingborg


Medaljtrion vid VM-tävlingarna 1958 i Helsingborg, fr.v: Gösta
Algeskog (tvåa),
Kaarlo Asukas (segrare) och Bernt Hellström ( trea).
(Foto från tidningen Bowlaren)

 

(12 januari) Det är dags att åter bläddra i de gamla arkiven. Närmare bestämt från år 1958…

Då fick Svenska Bowlingförbundet det hedersamma och ansvarsfulla uppdraget att arrangera VM-tävlingarna, mycket beroende på svenska framgångar fyra år tidigare när Gösta Algeskog från Göteborg blev individuell världsmästare i Helsingfors. Och med tanke på att Helsingborg nyligen invigt en ny 8-banorshall vid Idrottens Hus som komplement till 4-banorshallen vid simhallen, så var valet enkelt. VM skulle gå i Helsingborg den 28-31 maj 1958 och i den hall där Walter Persson var föreståndare, sedermera riksinstruktör och proffsförklarad.

VM i bowling var en tämligen ny företeelse, arrangörerna siktade på att få med tio nationer vilket skulle innebära rekorddeltagande.

Det blev till slut tio nationer som ställde upp. Sverige och Finland med kompletta lag, där fanns Östtyskland och Västtyskland, Frankrike, Schweiz och Spanien men också långväga gäster från Mexico och Venezuela, USA kom med två spelare. Och det var första gången nationer utanför Europa ställde upp men fortsatt ett världsmästerskap enbart för herrar, damerna var inte inbjudna utan fick spela en egen intern tävling i den gamla 4-banorshallen.

Efter ett tre dagar långt träningsläger med 22 spelare togs det svenska laget ut, tre skåningar fick plats i form av Carl-Gustav Carjö (Malmö BS) Gunnar Johansson (Hobby) och Arne Reinodt (N6). Och det gav guld i 2-mannalag genom Carjö och Ewert Lindberg (Stockholm) och guld i 8-mannalag.

Men den individuella titeln efter tre lagtävlingar och åtta avslutade serier för de 32 bästa, gick till Finland genom Kaarlo Asukas före regerande mästaren Gösta Algeskog och med unge Bernt Hellström från Borlänge som trea. Den senare kom för övrigt att spela för Elbogen i Malmö en bit in på 1970-talet.

I referaten i tidningen Bowlaren beskrivs VM i Helsingborg 1958 som en stor succé, både vad gäller spel och resultat och inte minst publikt. Det kostade 3 kronor i entré, enligt tidningen var publiken mycket imponerad av de spelare ”som hade en båge i slaget eller en skarp krok före träffen”.

Tidningen Bowlaren noterar också från VM-dagarna, att många av de utländska spelarna spelade med 3-hålsklot och i skor med gummiklack medan de svenska spelarna företrädesvis använde 2-hålsklot och varierande fotbeklädnad.

Året var som sagt 1958, de åtta banorna har i dag blivit till 20 i form av Olympiahallen (bilden). Nio år efter Helsingborg var det åter VM-dags i Sverige, då i nybyggda Östercentrum i Malmö som med 44 banor inte bara var landets största bowlinghall utan även nummer ett i Europa. Men det är en annan historia och den ska vi återkomma till…

Inställt även för ”Ballmaster” i Helsingfors

(4 januari) För första gången sedan den internationella tävlingen premiärspelades 1971 har arrangörerna av ”Ballmaster” i Helsingfors tvingats ställa in, detta med anledning av Corona-pandemin. Den 51:e upplagan var inbokad i Talihallen den 1-10 januari 2021, men nu meddelar arrangörerna på tävlingens hemsida att man kommer att flytta tävlingen till någon gång i maj-juni månad 2021.

- Allt beror naturligtvis på hur saker och ting utvecklas den närmaste tiden. Visserligen har läget stabiliserats men det är fortsatta restriktioner som gäller för sammankomster och idrottsarrangemang, skriver arrangören på hemsidan ballmaster.fi

Tävlingen, där det handlar om kvalspel över 6 serier, hör till de mest penningstinna (8000 EURO i förstapris) och prestigefyllda på Europa-touren, den samlar elit och landslagsspelare från Europa och Asien och dessutom proffsspelare från USA och Kanada.

Tidigare har tre svenska decembertävlingar med internationellt inslag ställts in, nämligen AIK-tournament (Stockholm), Leandersson Tournament (Mora) och Svans-Tak Master (Markaryd). Den senare har för övrigt fått nya speldagar och ska preliminärt arrangeras i mars-april.