Arkiv april, 2021

Söderslättshallen söker ”engagerad” hallchef

(30 april) Sökes: Engagerad hyresgäst som vill bedriva bowlingverksamhet i Söderslättshallens 8-banors bowlinghall (bilden).

Så formulerar Trelleborgs Kommun en ”annons” på bland annat Hallägarföreningens hemsida om att bowlinghallen nu söker ny föreståndare, detta efter det att nuvarande arrendatorn sagt upp sitt avtal från den 30 april 2021.

Senast den 23 maj vill Kultur- och fritidsförvaltningen i Trelleborg ha in intresseanmälan, med information om hur den nye arrendatorn tänkt bedriva verksamheten samt hyresnivå.

I den kommunala ”platsannonsen” påtalas att hyresgästen äger rätt att tillhandahålla bowlingmaterial till försäljning, dock får hyresgästen inte bedriva kioskverksamhet, undantaget försäljning av kaffe och att det i lokalerna råder alkoholförbud. Annat som bl.a. noteras är att hyresgästen ska vara arbetsgivare för hallens personal, ha arbetsmiljöansvaret, bekosta underhåll och renovering av banor och maskiner, underhålla och nyanskaffa käglor, ansvara för städning i hallen m.m. samt att ha ”en verksamhet som gagnar och stödjer en utveckling av kommunens olika bowlingföreningar”.

Trelleborgs Kommun tänker sig en hyrestid på tre år och med 12 månaders uppsägning, dock med möjlighet att säga upp avtalet om det sker väsentligt ändrade förutsättningar för någon av parterna som inte kunnat förutses. Och det var detta som föranledde att senaste arrendatorn valde att bryta avtalet på grund av Corona-pandemin, något som kommunen också godkände.

Den 1 augusti 2021 är det tänkt att ”nye” hyresgästen/arrendatorn ska ta över Söderslättshallen.

Här är ”Alliansmästarna” säsongen 2020-2021


Årets etta i ”Alliansmästerskapet” fr.v. Bengt Bubach, Lars Pettersson, Roy
Larsson
och Anders Lund tar emot vandringspriset av tävlingsledaren
Bengt Jönsson från Bjuv.
(Foto: Karl-Erik Måbrink).


(27 april)
Ängelholm och Bjuv har varit de klubbar som klart dominerat ”Alliansmästerskapet” under de fem säsonger lagtävlingen spelats, en tävling som den gångna säsongen samlade nya rekordsiffran 33 lag.

På måndagen belönades de fem främsta lagen i mästerskapet 2020-2021 vid en prisutdelning i Ängelholm och då fick Ängelholm-3 ta emot vandringspriset av tävlingsledaren Bengt Jönsson som bästa lag i de tre kval som kunde genomföras, då genom kvartetten Bengt Bubach, Roy Larsson, Anders Lund och Lars Pettersson. Ett lag som hållit samman under de senaste fyra åren, nu tog man första mästartiteln efter att tidigare som bäst varit tvåa bakom Bjuv säsongen 2017-2018. Dock var det andra triumfen för Anders Lund som var med i segrande Ängelholm-1 premiärsäsongen 2016-2017.

Segrare genom åren har varit 2016-2017: Ängelholm-1 (Björn Ohrberg, Karl-Erik Måbrink, Janko Krigård, Anders Lund), 2017-2018: Bjuv-3 (Henry Kärrström, Karl-Erik Nilsson, Bengt Karlsson, Bo Månsson), 2018-2019: Ängelholm-1 (Björn Ohrberg, Karl-Erik Måbrink, Janko Krigård, Hans Roth), 2019-2020 (inget finalspel): Grufvan, Bjuv (Henry Kärrström, Karl-Erik Nilsson, Bengt Karlsson, Bo Månsson) samt 2020-2021 (inget finalspel): Ängelholm-3 (Bengt Bubach, Roy Larsson, Anders Lund, Lars Pettersson).

Ett år när 747 seriematcher aldrig blev spelade


Den här bilden har vi saknat i drygt ett år, ett kort trevligt tal efter en seriematch.
Som
här i Turbanhallen när Hässleholm-1 mötte Eslöv-1 (Foto: Håkan Andersson)

 

(23 april) Drygt ett år har gått sedan pandemin slog till, ett år som för bowlingsportens del inneburit stora ekonomiska påfrestningar för både hallar och klubbar. Flera hallar har tvingats slå igen, konkurserna har varit många i bowlingriket Sverige. Orsakat av inställt seriespel och inställda tävlingar.

Av de 1658 seriematcher som skulle avgjorts de två senaste säsongerna enbart inom Alliansen Ringen och i de sex divisionerna, spelades bara 911 matcher. Säsongen 2019-2020 avslutades i mitten av mars 2020 med 157 matcher kvar att spela av 840, säsongen 2020-2021 spelades bara 228 av 818 matcher under sju omgångar och då enbart på respektive hemmahall innan serien avbröts i slutet av oktober.

Inte mindre än 747 seriematcher blev utan resultat de två senaste säsongerna, de spelades aldrig. Och räknat med en matchavgift motsvarande 675 kronor/lag gör det ett inkomstbortfall för de 14 hallarna inom Alliansen på totalt närmare en miljon kronor enbart avseende pensionärernas seriespel, allt annat kring matcherna oräknat. Till detta kommer inställt seriespel även i nationella serien, för A-lag, farmarlag, reservlag och ungdomslag.

-Vi kan bara hoppas att det snart sker lättnader i alla restriktioner kring Corona-pandemin så vi kan återgå till ett ”normalt” liv. Det här sliter enormt, både ekonomiskt och socialt, ingen mår bra av det, säger en skånsk hallägare.

Under senaste året har många kommunala hallar i landet stängt ner verksamheten helt eller delvis, i Skåne har det handlat om Baltiskan och Lund, privata entreprenörer har i en del fall fått anstånd och hjälp med hyran av kommun och fastighetsägare, hallarna har skurit ner på öppettider och även tvingats permittera personal.

Nu ser Svenska Bowlingförbundet emellertid en möjlighet att återuppta seriespelet i nationella serien i september 2021, allra senast i mitten av oktober. Allt beroende på hur pandemin utvecklas.

Mycket talar för att styrelsen i Alliansen Ringen kommer att satsa på seriestart för säsongen 2021-2022 i början av september. Nu tar man in anmälningar från klubbarna och den anmälan ska vara gjord senast den 30 juni varefter man kallar till årsmöte i juli månad.

Kris för bowlingsporten i Trelleborg

(19 april) I juli förra året slog 8-banorshallen på Vallmansgatan i centrala Trelleborg igen, den som populärt kallades ”La Visite-hallen”. Innehavaren ansåg att det inte längre gick att driva hallen och få lönsamhet på grund av Corona-pandemin.

Nu är det kris för stadens andra 8-banorshall, Söderslättshallen (bilden). Där har enligt uppgift nuvarande arrendatorn sagt upp avtalet med Trelleborgs kommun och lämnar hallen den 30 april. Därefter är det högst osäkert om bowlingspelarna i staden har någon hall att spela i när verksamheten ska återupptas. Ingen ny arrendator har anmält intresse.

I klubbarna är ovissheten självfallet stor, detta enligt en artikel i TA (Trelleborgs Allehanda).

- Klart att man är orolig, säger Emil Wohlin, spelare och ordförande i BK Borgen, till i tidningen.

Söderslättshallen stänger den siste april, frågan är när och om den öppnar igen. För att räta ut alla frågetecken har därför Trelleborgs kommun kallat klubbarna till ett informationsmöte i den här veckan.

Klart för nystart i nationella bowlingserierna


De två senaste säsongerna blev aldrig färdigspelade, nu ser klubbar
och spelare fram mot seriespel
2021-2022. Den 11 september är det dags igen…

 

(18 april) Lördagen den 11 september är det seriepremiär i de nationella bowlingserierna för säsongen 2021-2022. Det är i varje fall vad seriekommittén och dess ordförande Peter Lagerroos i Svenska Bowlingförbundet hoppas på. I dagarna har inbjudan gått ut till klubbarna runt om i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

De två senaste säsongerna fick aldrig något avslut på grund av Corona-pandemin, det korades inga seriesegrare, det blev inget kvalspel, inga upp- eller nedflyttningar och inga SM-tävlingar.

Nu är det helgen 11-12 september 2021 som gäller, då ska den första serieomgången spelas.

-Den 1 augusti vet vi om det blir så, då fastställer vi serien, då vet vi om pandemin tillåter spel, säger Peter Lagerroos på Swebowls hemsida.

Men det finns också en plan B.

-Kan vi inte komma i gång den 11-12 september är planen att de tre första omgångarna senareläggs och då börjar vi i stället den 16-17 oktober, påpekar Peter Lagerroos.

Nu kommer alla lag att kunna ställa upp kostnadsfritt och det gäller också lag som nyanmäler sig. Inför nästa säsong presenterar också förbundet en rad ändringar när det gäller seriespelet. Här är några av de viktigaste:

* Damer i klubbar med samarbetsavtal kommer åter att tillåtas spela för två föreningar (herrlag/damlag) i samma serieomgång.

* Tre spelare tillåts dubblera i klubbens farmarlag i samma serieomgång.

* 2021-2022 blir en övergångssäsong eftersom förbundet inför raka 12-lagsserier 2022-2023, detta enligt tidigare årsmötesbeslut.

* SM-slutspel för de fyra främsta lagen i herrarnas och damernas elitserie är inbokat den 20-22 maj 2022 i Nyköping.

* Sista dag för övergångar blir den 20 maj, kommer övergång in senare får spelaren stå över första serieomgången.

Pengar från staten till pensionärsbowlarna

(15 april) Nu har Riksidrottsförbundet fördelat drygt 24 miljoner kronor som ett verksamhetsstöd för idrott till föreningar inom landet som har medlemmar +65 år och äldre. Och det handlar om alla idrottsgrenar, från boule, golf, fotboll, gymnastik till cheerleading, parasport m.fl. och bland de idrotter som fått bidrag hamnar också bowlingklubbar med +65-medlemmar och framför allt då pensionärsklubbarna.

Totalt 1 521 idrottsföreningar inkom med fullständiga ansökningar och bedömdes uppfylla villkoren för stödet. Dessa föreningar beviljades först grundstöd på 3.000 kronor. Resterande summa fördelades sedan till samma föreningar, baserat på föreningens antal aktiva medlemmar i målgruppen, hur frekvent föreningen bedrivit verksamhet för målgruppen samt antal olika aktiviteter som föreningen erbjuder.

Syftet med stödet är att ge föreningen förutsättningar att bedriva och utveckla idrottsverksamhet där äldre deltar, stödet är en engångsföreteelse och hanterades i en enda ansökningsomgång mellan 1 oktober 2020 och 31 januari 2021. Några krav hur bidraget och pengarna används är det inte, inte mer än att de ska satsas på aktiviteter för att stimulera fortsatt verksamhet.

68 bowlingklubbar i landet sökte och fick bidrag på totalt drygt 1 miljon kronor och bland dem finns, enligt en redovisning, fyra pensionärsklubbar inom Alliansen Ringen, nämligen BK 80, Hässleholm (21.500 kronor), BK 74, Perstorp (18.000 kronor), Tre Käglor, Tyringe (16.000 kronor) samt Eslövs PBK (16.000 kronor). Andra skånska klubbar med +65-are i medlemsförteckningen som fick bidrag är bl.a. B27 (Malmö), BK Bowino (Svedala), BK Playax (Malmö) och BK Full House (Ängelholm)

Vias första titel kom i prestigefyllda US-Open


Chris Via tog sin första titel på den amerikanska proffstouren när
han vann
prestigefyllda US-Open. (Foto: PBA)

 

(15 april) Det blev 29-årige amerikanen Chris Via som spelade hem segern i ”US-Open”, en av de mest prestigefyllda tävlingarna på proffstouren. Han var etta inför stegfinalen och vann i avgörandet mot Jakob Butturff med minsta möjliga marginal, 214 poäng mot 213.

Tävlingen omfattade kvalspel över totalt 32 serier med åtta serier på fyra olika profiler. Något som ställde till stora problem för många, inte minst för de svenska deltagarna där Jesper Svensson blev bäst på plats 21 medan Kim Bolleby tog 32:a platsen.  Den stora överraskningen i US-Open 2021 var 18-årige Anthony Neuer som med sin lite kantiga och udda stil sensationellt tog sig till ”stegen” som trea och där han i sin match mot Jakob Buttorff briljerade med att spärra 7-10 och det lär för övrigt ha varit 30 år sedan någon spelare gjorde detta i en TV-sänd final. Men matchen mot Butturff förlorade han, trots spärren…

Chris Via var för övrigt i Sverige och spelade ”Lucky Larsen Master” i Olympiahallen i Helsingborg i september 2019 och gick till final där han fick se sig besegrad av dansken Carsten Hansen med 289-247.

Stegfinalen från US-Open 2021, som avgjordes den 11 april, med Anthony Neuers spärr på käglorna 7-10 finns på YOU TUBE och här via länken: https://youtu.be/KxvdXgdaKEE

Bowlingklubbarna slipper betala serieavgift

(5 april) Bowlingklubbarna i det nationella svenska seriesystemet behöver inte betala serieavgiften på 3.500 kronor för kommande säsong 2021-2022, den kommer att efterskänkas. Det har styrelsen i Svenska Bowlingförbundet beslutat med bakgrund till att den gångna säsongen fick avbrytas redan i oktober 2020 på grund av Corona-pandemin. Ett beslut som för övrigt innebär minskade intäkter i miljonklassen för förbundet.

Det skånska förbundet följer efter och kommer inte att ta ut någon anmälningsavgift för 2021-2022 avseende reservlagsserierna, para-serierna och Göingeserien (pensionärsserien).

Så här skriver Swebowl på sin hemsida om beslutet:

- Serieavgiften för säsongen 2021-2022 efterskänks i sin helhet och de lag som anmäler sig till kommande säsong gör det därmed kostnadsfritt. Styrelsen vill på detta sätt möjliggöra att fler lag anmäler sig.

Man noterar också att de inbetalda serieavgifterna för 2020-2021 inte kommer att återbetalas och att licensavgift i vanlig ordning ska betalas av respektive förening, dock kommer ingen avgift för paralicens att tas ut.

När det gäller Alliansen Ringen och pensionärsbowlingen har 74 lag betalt in 500 kronor var och totalt 37.000 kronor i serieavgift för 2020-2021, något beslut från styrelsen kring nästa säsong är inte känt. Inte mer än att anmälningstiden för seriespel kommande säsong lär förlängas och att årsmötet kommer att flyttas från juni till juli månad.

Ängelholm-3 vann säsongens ”Alliansmästerskap”


Ängelholm-3 vann den femte upplagan av ”Alliansmästerskapet” med laget
fr,v. Anders
Lund, Bengt Bubach, Roy Larsson och Lars Pettersson.
(Foto: Karl-Erik Måbrink)

 

(3 april) Det blev Ängelholm-3 som tog  hem säsongens och den totalt femte upplagan av ”Alliansmästerskapet”, tävlingen för 3-mannalag och där man spelar enligt Bakers spelsätt. På grund av Corona-pandemin blev det bara tre deltävlingar, spel enbart i hemmahallen och inget finalspel.

Inte mindre än 33 lag ställde upp och spelade första kvalrundan, i den andra spelade 27 och i den tredje och avslutande deltog 18 lag från Alliansen Ringen. Ängelholm-3 var det jämnaste laget och vann totalt, trots att laget inte toppade någon av de tre kvaltävlingar. I laget ingick Bengt Bubach, Roy Larsson, Anders Lund och Lars Pettersson som med en enda poäng höll undan till totalseger före Karat-1 från Bjuv. De tre kvaltävlingarna vanns för övrigt av Gubbdagis (Ängelholm), Knegarna (Örkelljunga) respektive Karat-1 (Bjuv).

Nu lägger tävlingsledaren Bengt Jönsson i BK Käglan i Bjuv säsongens tävling till handlingarna, hoppas att nästa säsong 2021-2022 kunna bjuda in till ett mästerskap där det ska kvalspelas likt tidigare i sex-sju hallar och där det avslutas med ett finalspel. Allt beror på hur pandemin utvecklas och vilka restriktioner och rekommendationer man har att rätta sig efter från myndigheterna.

Alliansmästerskapet 2020-2021
1. Ängelholm-3 (Bengt Bubach, Roy Larsson, Anders Lund, Lars Pettersson) 135 poäng, 2. Karat-1, Bjuv (Anita Johnsson, Lisbeth Johnsson, Ulla Olsson) 134 poäng samt 3. Eslöv-3 (Glenn Nilsson, Ingrid Nilsson, Kjell Nilsson, Bo Ungesson) 129 poäng.