Arkiv juli, 2021

Alliansen vill fortsätta med enbart hemmamatcher

(31 juli) När i stort hela Sverige undan för undan öppnar upp efter pandemin genom att lätta på restriktioner, släppa in mer folk både på krogar, teatrar och idrottsevenemang och göra utlandsresor fullt möjliga, när mycket börjar återgå till det normala, då går Alliansen Ringens styrelse mot strömmen.

Säsongen 2019-2020 blev aldrig färdigspelad, den som inleddes i september 2020 avbröts efter en dryg månad. Och då handlade det om enbart spel i hemmahallen, smittorisken ansågs för stor för seriespel vid bortamatcher eftersom spelarna skulle ta sig till hallen med 4-5 personer i varje bil.

När det gäller stundande säsong 2021-2022 för bowlingklubbarna, så är det redan klart att de nationella serierna med lag från Kiruna i norr till Ystad i söder, från elitserien ner till reservlag, spelar både hemma och borta med start i mitten av september, så gör även pensionärsserierna Göingeserien och Bowling-Sydväst. Tävlingsförbudet har Svenska Bowlingförbundet hävt sedan flera månader tillbaka, den 22 augusti ska Ängelholm arrangera finalspelet i ”Seniortouren”, de två avslutande tävlingarna ingående i ”Skånemästerskapet” i Hässleholm och Perstorp ska avgöras i augusti och den 16 augusti inleds en stortävling i Markaryd med 25.000 kronor i förstapris.

Nu vill Alliansen Ringen ha fortsatt seriespel, men enbart i hemmahallen likt senaste säsongen, i första hand under hösten.

I ett styrelseprotokoll från den 14 juli 2021 med Alliansen Ringen skriver man bl.a. (citat): ”Enligt indikationer från klubbarna är man inte beredda att sätta sig i bilar och åka till bortamatcher, åtminstone inte under hösten”.

- Det är självfallet av yttersta vikt att vi pensionärsbowlare, även om vi är vaccinerade, tänker på smittorisken, den finns kvar och viktigt är att vi följer de råd och rekommendationer som ges av myndigheterna. Men att ta detta med 4-5 personer i bilen som skäl för att inte spela bortamatcher och tala om ”indikationer från klubbarna” känns mycket märkligt. Om så vore, kan man ju åka i flera bilar, det skulle innebära minskad trängsel. Tror nog att klubbarna kan kosta på sig detta i de bortamatcher man har, de matcherna är nämligen en oerhört viktig del av seriespelet, kommenterar Håkan Andersson i Höör för www.skanesporten och tillägger:

- Skulle det bli ännu en säsong med bara hemmamatcher är jag orolig för pensionärsbowlingens och hallarnas framtid. Fem klubbar har redan hoppat av, det innebär 50-60 spelare. Många kommer att sluta om vi ska fortsätta med att enbart spela på hemmabanorna, dessutom går många hallar redan på knäna ekonomiskt genom kraftigt minskade intäkter, de behöver bortalagen. Kan bowlingen i stort öppna upp över hela landet måste även Alliansen Ringen kunna göra det.

70 lag kommer till spel i Alliansen Ringen

(31 juli) Det blir 70 lag som kommer till spel säsongen 2021-2022 med Alliansen Ringen och det innebär en minskning jämfört med förra säsongen med fyra lag, en säsong som för övrigt tog slut redan i oktober månad.

Fem lag har hoppat av medan ett nytt lag anmälts för spel.

Från division-5 har Bjuv-6 och Ängelholm-8 utgått liksom Bjäre-4, Höganäs-6 och Svalöv-5 i division 6. Nytt lag i lägsta serien blir Eslöv-4 som lämnar Malmöserien för spel i Alliansen.

Inför årsmötet har styrelsen i Alliansen i samråd med serieansvarige Peter Andersson i Ängelholm lagt fram ett förslag till serieindelning för kommande säsong. Ett förslag går ut på att de 70 lagen fördelas på 12 lag i divisionerna 1-5 medan 10 lag ska ingå i division-6. Ett nytt förslag är att man ändrar om till sju divisioner med 10 lag i varje.

Serieindelningen finns med som en punkt på dagordningen vid Alliansen Ringens årsmöte som hålls torsdagen den 5 augusti kl 15.00 i Klippans bowlinghall. Dit får klubbarna skicka vardera en representant och dessa kommer att besluta om vilken serieindelning man vill ha och då ska även tas beslut när seriespelet 2021-2022 ska dra i gång.

Försenad höstpremiär i Hörby bowlinghall

(30 juli) Det blir en något försenad höstpremiär i Hörby bowlinghall. Planerat var att inleda en ny säsong tisdagen den 3 augusti men nu meddelar Stefan Hansson på hallens hemsida att scoring-systemet havererat och att man därför måste skjuta på öppningen.

- Ett nytt system ska installeras och det beräknas vara klart, om allt går enligt planerna, den 12 augusti. Besked kommer på vår hemsida när vi vet definitivt, säger hallchefen Stefan Hansson.

Förseningen innebär att klubbarna i Hörbyhallen kan inleda sin abonnerade träning först i vecka 33 räknat från måndagen den 16 augusti.

Hittade 160 bowlingklot i trädgården

(24 juli) Först hittade han ett gammalt bowlingklot, sedan ett till och så ett till och ett till och…

När 33-årige David Olson i staden Norton Shores i Michigan, USA grävt färdigt för att ersätta den gamla trappan på baksidan av huset, så kunde han räkna in inte mindre än 160 bowlingklot (bilden). Alla av märket Brunswick, alla oanvända och utan hål.

- Jag undrade förstås hur de hamnat i min trädgård, jag pratade med grannar som berättade att det i närliggande staden Muskegon legat en fabrik som tillverkade bowlingklot för Brunswick. Och där fick jobbarna plocka med sig de klot som inte godkändes vid besiktningen och som hade lite skavanker. Och de användes tydligen ofta som fyllnadsmaterial i trädgårdarna, berättar David Olson för lokaltidningen Detroit Free Press.

David Olson tog kontakt med Brunswick, serienumren på kloten kunde berätta att de tillverkats i början av 1950-talet, några år innan fabriken i Norton Shores lades ner och produktionen flyttades till en annan stad.

- Jag är inte färdig med trappan ännu så det skulle inte förvåna om det finns fler klot nergrävda. Inte bara i min trädgård utan i många andra. Det var ju både billigt och effektivt att fylla ut med.

Händelsen i David Olsons trädgård fick också nyhetsprogrammen i TV att göra ett inslag och det blev dessutom ett par artiklar i lokalpressen. Och frågan är förstås vad han tänker göra med alla de gamla kloten, vart och ett vägande 6-7 kilo, mer än ett ton totalt således.

- En del har jag redan skänkt bort, folk får gärna komma och hämta. Svärfar ville ha några till ett bygge, själv ska jag använda en del för dekoration i trädgården. Och så har stadens hembygdsmuseum fått några. Som sagt, det skulle inte förvåna om det finns ännu fler gamla bowlingklot nergrävda i min trädgård. Men det tänker jag inte ta reda på, säger David Olson till lokaltidningen.

”Sensommarmix” i Eslöv för pensionärer

(22 juli) Den kommande säsongens första tävling i Skåne för pensionärer kommer att spelas i Eslöv, detta enligt klubbens hemsida. Det är Eslövs PBK som bjuder in till ”Sensommarmix” den 23-24-25 augusti i Eslövs bowlinghall, en tävling över 8 serier med handicap efter snitt noterat under vårsäsongen 2020.

På hemsidans tävlingsinbjudan skriver kassören Ann-Christin Ungesson att tävlingen kan spelas med herre/dam, dam/dam och herre/herre. Förstapriset till högsta resultat är  2.000 kronor och dessutom får det par som noterar högsta serie vars sitt klot skänkt av hallen.

Här är länken till Eslövs PBK:s hemsida: https://www.laget.se/PBK85/News/6690072/Inbjudan-PBK85-Sensommarmix

Skånsk ”smålänning” tar över Söderslättshallen

(15 juli) Bowlingen i Trelleborg är räddad och den 1 augusti börjar kloten åter rulla på de åtta banorna i Söderslättshallen. På sin hemsida meddelar Trelleborgs Kommun att man efter service och genomgång av banor och maskiner slutit avtal med Lars Jönsson i Ljungby som via företaget LJ-Bowling AB drivit 6-banorshallen Sunnerbohallen i nio år.

Tidigare har La Visite-hallen i centrala Trelleborg lagt ner verksamheten, i våras sa arrendatorn Maria Nilsson i Söderslättshallen upp kontraktet och slutade. Därefter har kommunen i flera omgångar annonserat efter någon som kunde ta över. Och tiden gick, bowlarna blev oroliga eftersom även Söderslättshallens bowlinghall föregicks av nedläggningsrykten.

- Vi är glada att vi lyckats knyta till oss en engagerad hyresgäst med lång erfarenhet av att driva en bowlinghall och med tydliga ambitioner att utveckla hallen och verksamheten, säger kanslichef Martin Hansson på kultur- och fritidsförvaltningen på Trelleborgs kommuns hemsida.

Jakten på en ny arrendator har pågått sedan i våras, under tiden har kultur- och fritidsförvaltningen haft en nära dialog med de åtta föreningar som bedriver sin verksamhet i hallen, från division 1-klubben BK Borgen till pensionärsklubbar och handikappföreningar.

Nye arrendatorn Lars Jönsson, som ursprungligen är från Bjuv, säger så här på Trelleborgs kommuns hemsida:

- Det här ska bli jätteroligt, jag ser fram emot att öppna i augusti och välkomnar alla bowlingintresserade.

Och nöjd är även ordföranden Thomas Nilsson i kultur- och fritidsnämnden:

- Vi välkomnar LJ-Bowling AB som ny hyresgäst och är glada att kunna öppna upp hallen inom kort. I Trelleborg finns otroligt duktiga parabowlare och föreningar på elitnivå och det är viktigt att kunna erbjuda dem en hemvist för sin verksamhet.

1981 – ett år med internationella framgångar


Känner ni igen grabbarna? Det är BK Hägern från Hässleholm
som 1981
vann ”Skånecupen”. Stående fr.v: Mats Håkansson, Mats
Larsson, Jörgen
Svensson och längst fram Stefan Persson, Lars-Göran
Malmborg och
Mikael Wegner (nuvarande hallchef i Hässleholm).
Foto: Tidningen Bowlaren
.

 

(13 juli) Det har blivit dags att åter bläddra i det gamla tidningsarkivet, nu med samlade intryck för 40 år sedan, från 1981. Ett år som gav stora svenska internationella framgångar, ett år där svensk bowling tog steget in i den absoluta världseliten.

Och det började redan i januari när Gerda Öhman från AIK vann damklassen i internationella ”Ballmaster” men några månader senare skulle en 22-årig tjej från Malmö skapa de stora rubrikerna på sportsidorna. Då stod Yvonne Berndt överst på prispallen när EM avgjordes i tyska Frankfurt, detta efter att ha besegrat danskan Jette Hansen i stegfinalen. En seger som även gav utslag kring ”Jerringpriset” eftersom svenska folket röstade genom att klippa ut en speciell kupong i tidningarna och skicka in. Yvonne Berndt var dessutom med i toppen när ”World games” avgjordes i USA och hon utsågs till ”Årets bowlare” i Sverige tillsammans med Mats Karlsson från BK Virveln i Göteborg på herrsidan.

Annars var det frågan om införandet av en elitserie som dominerade debatten i tidningen Bowlaren, både bland elitspelare och i småklubbarna. Frågan var om svensk bowling behövde en elitserie. Och än en gång blev det nej i förbundsstyrelsen, de höga kostnaderna avskräckte, det ”hjälpte” inte att storklubbarna i Malmö, Stockholm och Göteborg eldade på vid årsmötet. Men det skulle som bekant bli ett annat beslut lite senare.

För övrigt fick bowlingsporten på nytt ett NEJ att bli uppvisningssport vid olympiska spelen, nu gällde det 1984 i Los Angeles, de platserna gick i stället till baseball och tennis.

Här är lite av det som timade för 40 år sedan och då på lite mer skånsk nivå, året är 1981:

BK Hägern från Hässleholm vann ”Skånecupen” för 5-mannalag och därmed 5.000 kronor till klubbkassan.

Martin Wiklund från BK Glid i Lund satte skånskt rekord på tre serier med 788 poäng (279-220-279), noterat vid SkD-cupen i Staffanstorp.

Barbro Lindberg, Bowlita och Ralph Holst, Triumf tog hem Sydsvenskans ligatrofé som bästa spelare i skånska seriespelet 1980-1981 med snitten 194,8 respektive 208,12.

Falcon Ladies i Ängelholm blev säsongens mest vinnande lag i Skåne med 18 segrar på 18 matcher i division 4-serien.

Berith Andersson och Mona Frick tog över 4-banorshallen i källarlokalen vid Ringsjövägen i Hörby efter Kurt Linder och som kvinnliga hallföreståndare blev de först i Sverige.

44-årige Gert Larsson i Trelleborg, som vann SDS-cupen 1978, anställdes av Vuxenskolan som handledare i Söderslättshallen i social träning i bowling för handikappade.

Tre skånska klubbar toppade landets högsta damserie (division 1) genom Triumf, Spader Dam och Bowlita. Slutspelet vann Spader Dam och blev svenska mästare den säsongen.

Peter Björklund från BK Hornet i Landskrona vann SDS-cupen på Baltiskan som samlade 1258 startande, han besegrade Dennis Olsson, IFK Malmö i finalen.

Och i övrigt hände det att:

Planer fanns på att inrätta landets första bowlinggymnasie och då i Karlstad.

Det var kris för bowlingen på Gotland då öns enda hall Kopparvikshallen hotades av nedläggning.

Arne Svein Ström från Norge utsågs att ”Världens bästa amatörbowlare 1981”, han vann bl.a. Ballmaster och EM-guld.

Väntetiden på att träna och spela i någon av de tre hallarna i Östberlin sades vara upp till sex månader, då till en kostnad motsvarande 75 svenska kronor per serie.

Drygt 8000 lag var anmälda till årets amerikanska mästerskap för damer och 5-mannalag som skulle hållas i St Louis. Det gör mer än 40 000 spelare. I och för sig ingen omöjlig siffra eftersom det redovisades att 72 miljoner i USA, under 12 år oräknade, spelade bowling mer eller mindre regelbundet i någon av landets 9000 hallar.

Fotnot: Alla uppgifter är hämtade från DVD-samlingen ”Bowlaren – ett tidningsäventyr 1922-2008”.


”Tonårscupen” var ett årligt populärt inslag på VM-hallen i Malmö,
1981 vanns
turneringen av Håkan Svensson, BK Tipp (Höör) och
Eva Lindqvist, BK Söder
(Kristianstad).

Bilden ovan till höger: Yvonne Berndt är still going, nu spelar hon bowling för ABeCe i Malmö. (Foto: Håkan Andersson)

Här blir det strike varenda gång…

(9 juli) Massor av strikar! Och strike varenda gång…

YOU TUBE är outtömlig källa när det gäller att hitta intressanta och sevärda inslag om favoritsporten. Som bowling till exempel. Där finns nu en snutt med gräddan av toppspelarna på den amerikanska proffstouren, en video som enbart visar hur det går till att slå en strike. Och där finns spelare som Jesper Svensson när han visar upp sitt effektiva dubbelfattade vänsterslag, där finns danske Thomas Larsen i sin härligt lugna lite lunkande stil liksom Osku Palerma från Finland, en av de första med dubbelfattning som nådde elitnivå och där finns världsettan Jason Belmonte från Australien. Kort sagt, en palett med otroligt duktiga spelare med effektiva slag, allt på drygt tre minuter.

Inslaget är gjort i samband med PBA-tävlingen ”Scorpions Championships” i Tampa, Florida och det spelas på en 42-fot lång profil. Vann tävlingen gjorde för övrigt amerikanen Tom Daugherty och en av hans många strajkar finns dessutom med i inslaget. Kolla in länken: https://youtu.be/l3QjLb5HVWE

Besked dröjer från Alliansen kring seriespelet

(3 juli) Nu har anmälningstiden för deltagande i seriespel med Alliansen Ringen säsongen 2021-2022 gått ut, den 30 juni var sista dagen. Men det finns ännu ingen uppgift på föreningens hemsida www.alliansringen.se om och när seriespelet beräknas starta eller hur detta ska utformas, ej heller uppgifter om antalet anmälda lag, om de 73 lagen i de sex divisionerna från förra säsongen blivit fler eller färre. Senast Alliansens hemsida uppdaterades var för övrigt den 16 april i år.

Något datum för det uppskjutna årsmötet har inte meddelats från Alliansens styrelse men det kommer enligt uppgift att hållas inom några veckor eftersom senaste årsmöte den 11 augusti 2020 bestämde, att serieindelning för säsongen 2021-2022 då ska tas upp för beslut. Först därefter kan matchprogrammet fastställas för en eventuell seriestart i slutet av augusti eller början av september månad.

Det nationella seriespelet med lag från Kiruna i norr till Ystad i söder, från elitserien ner till division-3 och farmarlagsserier, finns sedan flera veckor tillbaka publicerat på Swebowl och BITS, där blir det seriepremiär andra helgen i september och även seriespelet med pensionärerna i skånska Göingeserien har fått både speldagar och matchtider för stundande säsong, med hemma- respektive bortamatcher.