Bara ett lag på banorna! Som här när Höörs PBK-1 spelade en av
sina
seriematcher i Hörbyhallen i höstas. Då räckte det som synes
med fyra
banor. (Foto: Håkan Andersson).

 

(11 januari) Bara ett lag på banan! Så har det varit för pensionärsbowlarna i Alliansen Ringen sedan de ”fysiska” bowlingmatcherna med hemma- och bortalag ströks ur spelprogrammet inför seriestarten säsongen 2020-2021, det blev fortsatt spel enbart i hemmahallen.

Fredagen den 13 mars 2020 spelades den seriematch som kom att bli den sista innan pandemin och Covid-19 satte stopp för fortsatt spel på grund av smittoriskerna. Den dagen möttes Ängelholm-8 och Landskrona-5 i division 5-serien, en match som slutade med seger för Ängelholmslaget med 13-6 (4853-4780). Därefter avbröts allt fortsatt spel inom Alliansen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, då hade 660 av totalt 840 matcher med hemma- och bortaspel avgjorts säsongen 2019-2020, 180 återstod, matcher som dock aldrig kom att spelas. Serierna avslutades, inga sluttabeller gjordes upp.

I slutet av augusti 2020 inleddes en ny säsong efter vissa justeringar i de sex divisionerna. Och nu gällde fortsatt spel på hemmabanor, varje lags resultat rapporterades in. Som på de gamla ”telefonmatchernas” tid och nuvarande riksserien för pensionärer. Men efter sex-sju matcher avbröts hela säsongen sista veckan i oktober 2020, den kom aldrig att återupptas eftersom pandemin fortfarande dikterade villkoren i samhället. Säsongen 2020-2021 spelades 226 av av planerade drygt 740 seriematcher, tre lag förblev obesegrade i form av Ängelholm-9 (division-4), Klippan-5 (division 5) samt Bjäre-4 (division-6).

Under säsongen 2020-2021 spelades enbart hemmamatcher även i Göingeserien och Bowling-Sydväst, de senare noterade att inte mindre än 21 lag drog sig ur inför seriestarten i september 2020 eftersom de inte accepterade enbart hemmamatcher.

Men inför säsongen 2021-2022 var de ”fysiska” seriematcherna åter ett faktum i både Göingeserien och Bowling-Sydväst liksom i det nationella svenska seriespelet medan Alliansen Ringen och medlemsklubbarna stod upp för att fortsätta med hemmamatcher. Under höstsäsongen 2021 spelade de 70 lagen i Alliansens sex divisioner summa 384 matcher, nu återstår 366 med start under vecka 3-4 i januari månad 2022.

Det innebär att när vårsäsongen nu står på tur att dra i gång med Alliansen har det spelats 610 seriematcher räknat i hemmamatcher sedan augusti 2020. Det betyder också att när säsongen 2021-2022 är färdigspelad kommer det att handla om totalt 976 seriematcher som avgjorts helt utan ”fysiskt” motstånd.

För fortfarande gäller för pensionärsbowlarna i Alliansen Ringen att det bara ska vara ”ett lag” på banan. Knappast inspirerande, engagemanget saknas. Men nödvändigt. De ”fysiska” seriematcherna får vänta, trots att det snart är två år sedan den senaste spelades…