James Blomgren och Joline Persson-Planefors har utsetts till ”Årets bowlare 2021″.
Foto från VM via Dubai-TV i november 2021.

 

(29 december) För snart femtio år sedan instiftade Svenska Bowlingförbundet en årlig utmärkelse kallad ”Årets bowlare”, ett pris som skulle gå till den eller de spelare som svarat för årets prestation i seriespel, tävlingar och mästerskap. När det delades ut första gången 1973 gick det till Gerda Öhman, AIK och Henry Sundström, BK Viking i Stockholm.

Nu har 2021-års spelare utsetts och det blev två väntade namn. Joline Persson-Planefors, 31 år i Team X-Calibur, får priset bland damerna och 34-årige James Blomgren, Team Alingsås var lika klar etta bland herrarna. Och för båda handlar det om suveräna insatser vid VM i Dubai i november. Där tog Joline guld i mixedklassen och silver i 2-mannalag, James blev individuell mästare i singel och tog brons i 2-manna, 3-manna och mixed. För övrigt en prestation som gjorde att han nominerades till ”Jerringpriset” 2021.

Den spelare som genom åren 1973-2021 fått utmärkelsen flest gånger är Mats Karlsson, Göteborg (Sveriges första USA-proffs) som varit etta inte mindre än åtta gånger och bland damerna har Åsa Larsson, Göteborg fått priset fem gånger. Under många år delades bara ett pris ut, sedan 2016 utses en etta både bland herrarna och damerna.

Här är de senaste årens pristagare:
2015: Jesper Svensson, Team Pergamon, 2016: Jesper Svensson, Team Pergamon – Jenny Wegner, BK 59, 2017: Jesper Svensson, Team Pergamon – Jenny Wegner, BK 59, 2018: Mattias Wetterberg, Team Pergamon – Nina Flack, Team XCalibur, 2019: William Svensson, BK Kaskad – Jenny Wegner, BK 59/Josefin Hermansson, Team XCalibur, 2020: ingen utdelning, 2021: James Blomgren, Team Alingsås – Joline Persson-Planefors, Team XCalibur.