Tårar av lycka och glädje! Sandra Andersson och Joline Persson-Planefors efter guldet i mixedklassen -
S
amboparet Joline Persson-Planefors och Jesper Svensson i en ”guldkyss” – En glad, lycklig och
solbränd Patrik Backe, förbundskapten.


(16 november) Världsmästerskapen i bowling i Dubai är över, ett mästerskap som i mångt och mycket blev en svensk uppvisning. Två guld och sammanlagt sju medaljplaceringar, ingen av de nio spelarna i de svenska herr- och damteamen reste från emiratet utan medalj, Sverige blev överlägset bästa nation.

Det började direkt den 6 november när Jesper Svensson visade sin klass med 1345 poäng och nytt ”världsrekord” på fem serier, ett snitt på 269, James Blomgren vann singelklassen. Och sedan fortsatte det med spel om medaljer i de olika lagtävlingarna fram till sista speldagen då två svenska lag var i semifinal i nya mixedklasen.

Och då blev det guld till kvartetten Sandra Andersson, Joline Persson-Planefors, Jesper Svensson och William Svensson.

Många var de ”små” bowlingnationerna som fick en framträdande roll under kvalspelet i 36-banorshallen i Dubai, bl.a. Litauen som vann finalen i herrarnas 2-manna över Sverige (Jesper Svensson-Pontus Andersson) och Guatemalas alltid leende tjejer som spelade final i 4-mannalag. Oväntat var däremot att heltidsproffsen från USA inte fick mer än en uppsättning guldmedaljer med sitt på papperet mycket namnkunniga lag och det var damerna som fixade detta.

Men att det alltid spelats bra bowling i Sydkorea det visste vi, det underströks än en gång med dubbla guld i 4-mannalag.

Negativt? Självfallet arrangörernas misslyckade PR-satsning att anlägga två banor utomhus invid ett mässområde och där avgöra alla medaljmatcher, vägg i vägg med tämligen högljudda spelare på en fotbollsplan i strålkastarljus. Det var fuktigt, klibbigt och varmt för spelarna, vädret påverkade både banor och ansatser, det var ständigt spring på läktaren och kring banorna. Och det blev inte den publika succé man räknat med, trots många svenska supporters och blågula flaggor på läktaren.

Nu tar seniorerna +50, bl.a. med skåningarna Eva Andersson, Full House samt Eva Jönsson och Martin Paulsson från BK Bulltofta respektive Kulladals BS, över och spelar VM 18-26 november i samma hall på samma banor. Och nästa VM ska förhoppningsvis spelas inomhus. Hela vägen fram till ett avgörande…


Svenska supporters på läktaren – Singelmästaren James Blomgren – Den omskrivna utomhusarenan
på mässområdet, de två b
owlingbanorna ses nederst till höger på bilden.

Fotnot: Bilderna är avfotograferade (Håkan Andersson) från streamade sändningar med strikecolud.com