Känner ni igen grabbarna? Det är BK Hägern från Hässleholm
som 1981
vann ”Skånecupen”. Stående fr.v: Mats Håkansson, Mats
Larsson, Jörgen
Svensson och längst fram Stefan Persson, Lars-Göran
Malmborg och
Mikael Wegner (nuvarande hallchef i Hässleholm).
Foto: Tidningen Bowlaren
.

 

(13 juli) Det har blivit dags att åter bläddra i det gamla tidningsarkivet, nu med samlade intryck för 40 år sedan, från 1981. Ett år som gav stora svenska internationella framgångar, ett år där svensk bowling tog steget in i den absoluta världseliten.

Och det började redan i januari när Gerda Öhman från AIK vann damklassen i internationella ”Ballmaster” men några månader senare skulle en 22-årig tjej från Malmö skapa de stora rubrikerna på sportsidorna. Då stod Yvonne Berndt överst på prispallen när EM avgjordes i tyska Frankfurt, detta efter att ha besegrat danskan Jette Hansen i stegfinalen. En seger som även gav utslag kring ”Jerringpriset” eftersom svenska folket röstade genom att klippa ut en speciell kupong i tidningarna och skicka in. Yvonne Berndt var dessutom med i toppen när ”World games” avgjordes i USA och hon utsågs till ”Årets bowlare” i Sverige tillsammans med Mats Karlsson från BK Virveln i Göteborg på herrsidan.

Annars var det frågan om införandet av en elitserie som dominerade debatten i tidningen Bowlaren, både bland elitspelare och i småklubbarna. Frågan var om svensk bowling behövde en elitserie. Och än en gång blev det nej i förbundsstyrelsen, de höga kostnaderna avskräckte, det ”hjälpte” inte att storklubbarna i Malmö, Stockholm och Göteborg eldade på vid årsmötet. Men det skulle som bekant bli ett annat beslut lite senare.

För övrigt fick bowlingsporten på nytt ett NEJ att bli uppvisningssport vid olympiska spelen, nu gällde det 1984 i Los Angeles, de platserna gick i stället till baseball och tennis.

Här är lite av det som timade för 40 år sedan och då på lite mer skånsk nivå, året är 1981:

BK Hägern från Hässleholm vann ”Skånecupen” för 5-mannalag och därmed 5.000 kronor till klubbkassan.

Martin Wiklund från BK Glid i Lund satte skånskt rekord på tre serier med 788 poäng (279-220-279), noterat vid SkD-cupen i Staffanstorp.

Barbro Lindberg, Bowlita och Ralph Holst, Triumf tog hem Sydsvenskans ligatrofé som bästa spelare i skånska seriespelet 1980-1981 med snitten 194,8 respektive 208,12.

Falcon Ladies i Ängelholm blev säsongens mest vinnande lag i Skåne med 18 segrar på 18 matcher i division 4-serien.

Berith Andersson och Mona Frick tog över 4-banorshallen i källarlokalen vid Ringsjövägen i Hörby efter Kurt Linder och som kvinnliga hallföreståndare blev de först i Sverige.

44-årige Gert Larsson i Trelleborg, som vann SDS-cupen 1978, anställdes av Vuxenskolan som handledare i Söderslättshallen i social träning i bowling för handikappade.

Tre skånska klubbar toppade landets högsta damserie (division 1) genom Triumf, Spader Dam och Bowlita. Slutspelet vann Spader Dam och blev svenska mästare den säsongen.

Peter Björklund från BK Hornet i Landskrona vann SDS-cupen på Baltiskan som samlade 1258 startande, han besegrade Dennis Olsson, IFK Malmö i finalen.

Och i övrigt hände det att:

Planer fanns på att inrätta landets första bowlinggymnasie och då i Karlstad.

Det var kris för bowlingen på Gotland då öns enda hall Kopparvikshallen hotades av nedläggning.

Arne Svein Ström från Norge utsågs att ”Världens bästa amatörbowlare 1981”, han vann bl.a. Ballmaster och EM-guld.

Väntetiden på att träna och spela i någon av de tre hallarna i Östberlin sades vara upp till sex månader, då till en kostnad motsvarande 75 svenska kronor per serie.

Drygt 8000 lag var anmälda till årets amerikanska mästerskap för damer och 5-mannalag som skulle hållas i St Louis. Det gör mer än 40 000 spelare. I och för sig ingen omöjlig siffra eftersom det redovisades att 72 miljoner i USA, under 12 år oräknade, spelade bowling mer eller mindre regelbundet i någon av landets 9000 hallar.

Fotnot: Alla uppgifter är hämtade från DVD-samlingen ”Bowlaren – ett tidningsäventyr 1922-2008”.


”Tonårscupen” var ett årligt populärt inslag på VM-hallen i Malmö,
1981 vanns
turneringen av Håkan Svensson, BK Tipp (Höör) och
Eva Lindqvist, BK Söder
(Kristianstad).

Bilden ovan till höger: Yvonne Berndt är still going, nu spelar hon bowling för ABeCe i Malmö. (Foto: Håkan Andersson)