14-åriga Elissa Mehmet från BK Mix i Eslöv var tvåa i sin åldersklass vid
vårens YET-turnering i holländska Wommelgem, nu ska hon spela den första
svenska deltävlingen när den arrangeras på hemmabanorna i Eslöv.
(Foto: Håkan Andersson)

(26 juli) För första gången kommer en deltävling i YET (Youth Euro Trophy) att arrangeras i Sverige och det blir bowlinghallen i Eslöv som tar hand om värdskapet.

Den spelas den 15-28 augusti 2022 och är en turnering som ska motsvara seniorernas Europa-tour, öppen enbart unga spelare från 13 år. Det kommer att spelas individuellt, pojkar och flickor i åldersklasser samt i mixed och över 6 serier med en re-entry och där ett finalspel sätter punkt för tävlingen i Karlsro-Bowling i Eslöv söndagen den 28 augusti.

YET-turneringen introducerades redan 2009, den hade ett par jobbiga år innan det tog ordentlig fart. Holland, Belgien, Danmark och Tyskland var de länder som dominerade startlistorna och som arrangerade deltävlingarna. Men det skulle dröja till augusti 2022 innan en deltävling hittade vägen till Sverige och nu har således Svenska Bowlingförbundet förlagt denna till Eslöv. Där kommer hallföreståndarna Serdar och Sevim Mehmet att välkomna unga bowlingtalanger från bl.a. Danmark, Holland, Belgien, Frankrike, Irland och Sverige.

148 ungdomar från sex nationer är så här långt anmälda till ”Sweden Youth Open” och efter Eslöv fortsätter turneringen med spel i Dublin (Irland), Brygge (Belgien), Leiden (Holland) och Köge (Danmark) och den 14 maj 2023 avslutas säsongen med finalspel (platsen ej bestämd).

Fotnot: Här är länken till tävlingen i Eslöv: https://swedishyouthmasters.com/