Spader Dam och Team Pergamon är regerande mästare efter finalspelet 2019 i Nyköping
när det gäller
bowlingens ”blå band”, den prestigefyllda SM-titeln i form av lagmästerskapet.

 

Kvalspelet har börjat
Den gångna helgen inleddes kvalspelet i de nationella serierna och ett av de bästa individuella resultaten i landet kom i Eslöv i en kvalmatch till division-2. Där noterade Peter Gadd från Götas farmarlag 1006 poäng på fyra, men det var Bowino från Svedala som vann och gick till andra kvalrundan den 14-15 maj.

Damerna är tillbaka
Nu ska rikets tredje stad återigen få ett damlag i det nationella seriespelet. Det fanns en tid när Bowlita, SBC, Kometen och Triumf från Malmö hörde till landets absolut elit men på senare år har rena damklubbar lagts ner, blott en del av spelarna har gått vidare i mixade klubbar. Men nu ska Staffanstorps BK (bilden) flytta till Baltiska Hallen i Malmö, med sitt herrlag och med ett damlag som håller till i division-1.

Toppmatch i Ängelholm
På lördag 14 maj inleds kvalet till elitserien för herrar, fyra skånska lag är med. Toppmatch i Ängelholm blir det mellan Kulladal och 59:an från Hässleholm, Höganäs BC ska möta AIK i Jönköping och Full House från Ängelholm kvalar i Markaryd mot Forsheda BK.

Mats Olsson säsongens etta
Säsongens sista ”topplista” har presenterats på Alliansen Ringens hemsida och bästa resultat under april-maj hade Mats Olsson i Ängelholm-3 med 984 poäng. Som dessutom innebar hela säsongens bästa notering i seriespelet.

Succé i Holland för BK Mix
Två unga talanger från BK Mix i Eslöv har varit i Leiden i Holland och spelat premiären av ”Junior Dutch Open”. Och det blev en stor framgång för Moa Brandin (16 år) och Elissa Mehmet (14 år) som kom etta respektive tvåa i klassen för flickor upp till 16 år.

Flera finaler under maj
Det händer mycket under maj månad, bl.a. ska det spelas finaler i ”Alliansmästerskapet” den 11 maj i Helsingborg, finalspel i ”Skånemästerskapet” blir det i Ängelholm den 28-29 maj och SM för 8-mannalag avgörs i Nyköping den 20-22 maj (kan komma att visas direkt på YOU TUBE)

Åter efter två inställda år
När det gäller lag-SM ställdes detta in både 2020 och 2021 på grund av pandemin. Försvarande mästare från 2019 då mästerskapet liksom i år avgjordes i Nyköping, är Team Pergamon bland herrarna medan Spader Dam från Helsingborg är regerande mästarlag bland damerna.

Sundsvallspensionärer till Eslöv
Årets förbundsmästerskap för pensionärsbowlarna i SPF kommer att avgöras i Eslöv den 13-15 september och det blir fjärde gången det spelas i Skåne. Tidigare har mästerskapet, som spelades första gången 2005 i Örebro, avgjorts i Höör, Osby och Helsingborg.
- Fyra månader innan det börjar har vi redan 90-talet anmälda, det ser bra ut. Det kommer spelare från bl.a. Sundvall, Huddinge, Nässjö, Vallentuna och Strängnäs. Men vi undrar var skåningarna håller hus, säger Jonny Johansson och Göran Christensson (bilden) i tävlingsledningen för SPF Vänkretsen.