(24 april) Det var inte länge sedan det pratades om två sorters bowlingbanor, de som var lättspelade och gav bra utdelning och de som var lite svåra att tampas med. Det var på den tiden när spelarna kom till en seriematch eller tävling med ett enda klot som de använde både till förstaslag och för att spärra med. Tvåklotsväskorna var lika sällsynta som ett snöväder i Sahara.

Från träbanor till laminat gick utvecklingen i snabb takt på 1980-talet liksom utvecklingen för bowlingkloten. Men det dröjde ändå till en bit in på 2000-talet innan vi fick lära oss ett nytt ord, nämligen ”oljeprofil”. Ett ord som i dag styr bowlingen världen över. Korta profiler, medium, långa, hög ratio, låg ratio, mängden olja per milliliter, alla profiler fick ett eget namn. I dag har oljemaskinen med alla dess finesser blivit det allra viktigaste i en bowlinghall. Och från att då nöjt sig med ett enda klot i väskan och aldrig någonsin ifrågasatt vilket underlag det spelades på, kommer nu elitspelare till en seriematch med 8-9 klot, alla med speciella egenskaper. Några svänger tidigt, andra inte alls, det är bara att välja beroende på profil och underlag.

SWEBOWL har på sin speciella BITS-sida lagt ut en artikel med rubriken ”Från bra banor till oljehysteri”, intressant, informerande och läsvärd. Den kan Du öppna i t.ex. Google Chrome och läsa på följande länk: https://bits.swebowl.se/fr%C3%A5n-bra-banor-till-oljehysteri