Baltiska hallen i Malmö är med sina 22 banor Skånes största för seriespel och tävlingar.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(29 april) Det blev aldrig någon nationalarena i bowling som tänkt var i Malmö för åtta år sedan. Allt var i början av 2012 i stort klart för ett bygge om 50 banor på Bulltofta-området i staden, 70 miljoner fanns avsatta i fritidsnämndens budget.

Det skulle bli en bowlinghall där man kunde arrangera både VM, EM och andra stora internationella tävlingar och med plats för 700-800 personer på läktarna.

Men en bowlinghall som skulle bli en av de största i Europa blev det således inte, trots att behovet av en ny och större hall i staden var mycket stort. I slutet av 2012 kom beslut från Malmöpolitikerna där man helt och hållet skrinlade planerna. Inte för att det skulle bli dyrt, det fanns ju täckning i budgeten. Orsaken var att Konkurrensverket dömt ut satsningen efter protester från de befintliga hallarna Kronprinsen, Big Bowl, Entré och Lets Go. Som i sin kritik ansåg att flera av hallarna, om inte samtliga, skulle tvingas lägga ner om det blev en nationalarena. Dessutom oroade sig bowlingklubbarna för att det skulle bli så höga spelavgifter att många inte skulle ha råd att spela, Baltiska hallen skulle ju inte behövas längre. Och kommunen vek sig…

I stället valde Malmö stad att satsa på en renovering av Baltiska hallen och dess 22 banor, de nästan 50-åriga maskinerna byttes ut 2013, kommunen förnyade hyreskontraktet med fastighetsägarna Pingstkyrkan som nu ägde delar av idrottshallarna.

Men så försvann Arlövshallen och Lets Go i Limhamn, Kronprinshallen förstördes i en översvämning i augusti 2014, kvar var Big Bowl och Entré, två hallar enbart för s.k. ”partybowling”, där förekommer inget serie- och tävlingsspel. Det har medfört att trycket på Baltiska hallen blivit mycket stort, men det lär enligt säkra källor finnas planer på ännu en bowlinghall i Malmö med 16-18 banor. Men det är mycket osäkra planer eftersom kommunen enbart ska svara för bygget och därefter hyra ut till en entreprenör. Men det som talar för en ny hall är det hyreskontrakt kommunen har i dag och som måste förhandlas och förnyas med jämna mellanrum.

Att en så stor stad som Malmö måste klara sig med en enda bowlinghall för seriespel/tävlingar är anmärkningsvärt. Tätt mellan hallarna är det däremot i Stockholm med ungefär 200 banor fördelat på 15 hallar där Bowlorama erbjuder 29 banor och därmed flest i landet medan Göteborg har fyra hallar med totalt ett 60-tal banor. Sveriges minsta bowlinghall är för övrigt Lynäshallen i Bergvik vid Söderhamn med 2 banor som drivs av en lokal förening. Och två banor fanns det också i Ljungbyheds idrottshall fram till en bit in på 1970-talet då hallen slog igen, bara några år efter det att invigningstävlingen över sex serier spelats där.

Nu är Ljungbyhed en ”vit fläck” på den skånska karta där det saknas en bowlinghall, tillsammans med bl.a. kommunerna Vellinge, Skurup, Sjöbo, Burlöv och Lomma och snart kan även Höör räknas dit eftersom det finns planer på att ”Lucky Bowl” ska byggas om, maskinerna går till skrot och banorna ska bli till ett enda stort dansgolv…

Fotnot: Det finns i dag 252 bowlinghallar i landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder, med totalt 2489 banor.