Medaljtrion vid VM-tävlingarna 1958 i Helsingborg, fr.v: Gösta
Algeskog (tvåa),
Kaarlo Asukas (segrare) och Bernt Hellström ( trea).
(Foto från tidningen Bowlaren)

 

(12 januari) Det är dags att åter bläddra i de gamla arkiven. Närmare bestämt från år 1958…

Då fick Svenska Bowlingförbundet det hedersamma och ansvarsfulla uppdraget att arrangera VM-tävlingarna, mycket beroende på svenska framgångar fyra år tidigare när Gösta Algeskog från Göteborg blev individuell världsmästare i Helsingfors. Och med tanke på att Helsingborg nyligen invigt en ny 8-banorshall vid Idrottens Hus som komplement till 4-banorshallen vid simhallen, så var valet enkelt. VM skulle gå i Helsingborg den 28-31 maj 1958 och i den hall där Walter Persson var föreståndare, sedermera riksinstruktör och proffsförklarad.

VM i bowling var en tämligen ny företeelse, arrangörerna siktade på att få med tio nationer vilket skulle innebära rekorddeltagande.

Det blev till slut tio nationer som ställde upp. Sverige och Finland med kompletta lag, där fanns Östtyskland och Västtyskland, Frankrike, Schweiz och Spanien men också långväga gäster från Mexico och Venezuela, USA kom med två spelare. Och det var första gången nationer utanför Europa ställde upp men fortsatt ett världsmästerskap enbart för herrar, damerna var inte inbjudna utan fick spela en egen intern tävling i den gamla 4-banorshallen.

Efter ett tre dagar långt träningsläger med 22 spelare togs det svenska laget ut, tre skåningar fick plats i form av Carl-Gustav Carjö (Malmö BS) Gunnar Johansson (Hobby) och Arne Reinodt (N6). Och det gav guld i 2-mannalag genom Carjö och Ewert Lindberg (Stockholm) och guld i 8-mannalag.

Men den individuella titeln efter tre lagtävlingar och åtta avslutade serier för de 32 bästa, gick till Finland genom Kaarlo Asukas före regerande mästaren Gösta Algeskog och med unge Bernt Hellström från Borlänge som trea. Den senare kom för övrigt att spela för Elbogen i Malmö en bit in på 1970-talet.

I referaten i tidningen Bowlaren beskrivs VM i Helsingborg 1958 som en stor succé, både vad gäller spel och resultat och inte minst publikt. Det kostade 3 kronor i entré, enligt tidningen var publiken mycket imponerad av de spelare ”som hade en båge i slaget eller en skarp krok före träffen”.

Tidningen Bowlaren noterar också från VM-dagarna, att många av de utländska spelarna spelade med 3-hålsklot och i skor med gummiklack medan de svenska spelarna företrädesvis använde 2-hålsklot och varierande fotbeklädnad.

Året var som sagt 1958, de åtta banorna har i dag blivit till 20 i form av Olympiahallen (bilden). Nio år efter Helsingborg var det åter VM-dags i Sverige, då i nybyggda Östercentrum i Malmö som med 44 banor inte bara var landets största bowlinghall utan även nummer ett i Europa. Men det är en annan historia och den ska vi återkomma till…