Gert Österlindh, rutinerad spelare i BK80 i Hässleholm, har gått
till ”halvtidsvila” som
serieledare i två serier. (Foto: Håkan Andersson)


(25 december) Serieseger i Alliansen Ringen? Serieseger i Göingeserien?

Faktum är att Hässleholm-1 (BK 80) med samma lag kan spela hem två av de skånska pensionärsligornas högsta serie den här säsongen och därmed skriva lite ”bowlinghistoria”. För när det är ”halvtid” i båda är det med Hässleholm-1 på förstaplatsen, ett lag som sökte en utmaning genom att gå med i Alliansen Ringen i höstas och som där fortsatt rida på framgångarna med bra resultat och matchvinster.

En summering av höstens seriespel med Alliansen visar att Hässleholm-1 varit bäst på det mesta. Bästa lagresultat på hemmabanorna, bästa borta. Och även om lagets inledning inte var den som många förväntade sig, med tre förluster på de fem första matcherna, blev det sju raka segrar som avslutning på höstsäsongen. Den segerraden började för övrigt efter hemmaförlusten mot Tyringe-1 som blev en rejäl ”väckarklocka” för Hässleholmslaget.

Hässleholm-1 således i topp, men det är en knapp och bräcklig ledning. Eslöv-1, alltid med där framme men ett lag som tycks ha svårt att vinna serien, är tvåa på samma poäng, Åstorp-1 skuggar en poäng bakom tätduon. I botten måste det hända ett smått ”mirakel” för att Svalöv-1 ska hänga kvar. Två gånger på senare år har laget åkt ur högsta serien för att direkt komma tillbaka. Egentligen tre gånger eftersom laget efter säsongen 2012-2013 fick stanna kvar sedan Örkelljunga-1 tackat nej till att gå upp från ”tvåan”. Men utan seger i höst och med blott 2 inspelade poäng måste det till något alldeles extra efter nyår.

Här lite siffror från höstens seriespel i Alliansens division 1-serie:

Bästa hemmaresultat: Hässleholm 5967 (Helsingborg), Helsingborg 5955 (Höör), Höör 5955 (Hässleholm).
Bästa bortaresultat: Hässleholm 6233 (Höör), Hässleholm 5940 (Svalöv), Eslöv 5922 (Ängelholm-1).
Höstens mest oväntade resultat: Hässleholm-Tyringe (9-10), Bjuv-Örkelljunga (7-13), Eslöv-Helsingborg (9-11).
Höstens positiva överraskning: Den att Helsingborg hänger på täten, är bara 2 poäng bakom Hässleholm-1.
Höstens besvikelse: Bjuv-1, seriemästare 2017-2018, bara en seger sedan mitten av oktober, nu första lag över nedflyttningsstrecket.
Bästa individuella resultat: Lennart Olsson, Helsingborg (922), Reidulf Nilsen, Helsingborg (918), Tomas Karlsson, Perstorp (910).

Fotnot: BK 80 fyller för övrigt 40 år under 2020, kan på jubileumsfesten fira två seriesegrar i högsta serien med samma lag, i Alliansen Ringen och Göingeserien, om lagens nuvarande tabellplaceringar står sig även under vårsäsongen.


Svalöv-1 kommer att få en mycket tuff vårsäsong, klart sist som laget
är. Här en bild från mötet
i hemmahallen mot Höör som gästerna
vann med 15-5. (Foto: Håkan Andersson)