Arkiv juli, 2020

Finalspelet i ”Alliansmästerskapet” är inställt

(30 juli) Det blir inget finalspel i säsongens och därmed den fjärde upplagan av ”Alliansmästerskapet”. Omständigheterna gör att tävlingsledaren Bengt Jönsson i Bjuv beslutat att ställa in, den poängställning som gällde innan sista kvalet och planerad final i våras gäller nu som slutresultat.

- Finalspel har inte gått att genomföra, med anledning av detta gäller poängställningen efter sista kvalspelet i Bjuv, skriver Bengt Jönsson i ett mejl till klubbarna i Alliansen Ringen.

Fem av de sex kvaltävlingarna med 3-mannalagen kunde genomföras, från starten i Landskrona till den sista i Bjuv. Och efter det femte kvalet ledde Grufvan från Bjuv och de blir därmed mästare säsongen 2019-2020. Det är för övrigt andra gången laget tar en inteckning i vandringspriset, första gången var 2018 och då liksom nu med kvartetten Bengt Karlsson, Henry Kärrström, Bo Månsson och Karl-Erik Nilsson. Två inteckningar har även Ängelholm-1 som spelade hem finalen premiäråret 2017 och 2019 och som den här säsongen slutade som sexa.

Nu hoppas Bengt Jönsson på en fortsättning kommande säsong:

- Avsikten är en ”light” version för att uppfylla de krav och förväntningar som finns på oss som tillhör riskgruppen. I likhet med Alliansens seriespel kommer kvalet att ske i hemmahall. Och information om detta kommer.

Vandringspris och diplom kommer för övrigt att delas ut vid Alliansens årsmöte den 11 augusti enligt följande prislista.

Alliansmästerskapet 2019-2020: 1. Grufvan, Bjuv 79 poäng, 2. 4 gubbar, Örkelljunga 77 poäng (Mats Johansson-Stig Eriksson-Tommy Karlsson-Krister Ohlsson), 3. ”Vi tar vad vi får”, Helsingborg 73 poäng (Bengt Ströberg-Mats Andersson-Love Sjöström-Kjell Åke Nåbäck), 4. Ängelholm-3 71 poäng samt 5. BEA, Åstorp 65 poäng.

Bilden: Det blev en femteplats för damlaget BEA från Åstorp, bilden från finalen 2019 med Bodil Larsson, Eva Nilsson och Anita Nilsson. I laget deltog även Gun-Britt Nilsson. (Foto: Håkan Andersson)

Alltid spel på en onsdag med Göingeserien

(28 juli) Onsdagen den 9 september är det preliminärt seriepremiär för pensionärsbowlarna i  Göingeserien och klubbarna kommer att fortsatt ha onsdag som matchdag.

Seriematcherna i de tre divisionerna för totalt 31 lag, har nu fått både speldag och matchtid där onsdagar blir den dag då alla matcher ska avgöras. Nu talar det mesta för att det liksom inom Alliansen Ringen blir spel i respektive hemmahall med resultat och siffror som därefter rapporteras in till BITS. Utformningen av seriespelet 2020-2021 kommer det att tas beslut om vid föreningens årsmöte den 25 augusti.

När senaste säsongen 2019-2020 avbröts i mitten av mars på grund av Corona-pandemin var BK 80, Hässleholm i ledning med sina lag i både division-1 och division-2 medan Olofström-3 toppade tredje divisionen före Tollarp-2. Några upp- eller nedflyttningar för inför 2020-2021 har inte gjorts, serierna kommer att innehålla samma lag som tidigare där BK 80 och PBK Kristianstad dominerar med vardera fyra 8-mannalag.

I division-1 (10 lag) deltar BK 80-1, PBK Hörby-1,  PBK Kristianstad-1, Markaryd-1, Olofström-1, BK Spärren-1 (Bromölla), Olofström-2, Osby BS-11, Knislinge-1, Cefyra-1 (Åhus). Division-2 (10 lag) innehåller Tollarp-1, Kristianstad-2, BK 80-2, BK 80-3, PBK Hörby-2, Cefyra-2, Markaryd-2, Osby BS-2, Markaryd-3, Kristianstad-3 medan division-3 (11 lag) rymmer lagen Olofström-3, Tollarp-2, BK 80-4, Knislinge-3, Cefyra-3, Tollarp-3, Knislinge-2,Osby BS-3, Spärren-2, Kristianstad-4 samt PBK Hörby-3.

Bilden till höger: Bela Huszar och Bengt Dexe i PBK Hörby ser fram emot en ny säsong i pensionärsbowlingen. (Foto: Håkan Andersson)

Hemmabanor säkrar pensionärsbowlarnas seriespel?


Lite i väntans tider? För det är många pensionärsbowlare som undrar om
och hur det
blir med seriespelet kommande säsong. Bilden från matchen i
Hörbyhallen i februari
2020 mellan Höör-2 och Bjäre-1. (Foto: Håkan Andersson)

 

(23 juli) Om det blir något spel i de skånska pensionärsserierna i bowling kommande säsong med anledning av Corona-pandemin så kommer det att ske med stora förändringar. Det som talar för ett seriespel säsongen 2020-2021 är att allt flyttas till matcher i hemmahallarna. Det som kommer att avgöra är det faktum att alla föreningarna ser transporterna till och från matcherna som det stora problemet.

Så här skriver seriekommittén i Bowling-Sydväst på föreningens hemsida:

- Vi ser det som vårt största problem, detta att sitta fyra-fem personer i bilarna till bortamatcherna. Och att köra med nio bilar till bortamatcherna är inte heller någon logisk lösning. En möjlighet att kunna genomföra våra matcher trots alla restriktioner är att spela i våra hemmahallar. Men då krävs att alla klubbar tillsammans med sina bowlinghallar kommer överens om detta.

Alliansen Ringen kommer vid sitt årsmöte i Klippan den 11 augusti att lägga fram ett förslag med enbart hemmamatcher, Bowling-Sydväst väntar besked från klubbarna och ska komma med ett beslut den 1 augusti och ett förslag till ett inplanerat möte med klubbarna medan Göingeserien på sin hemsida förklarar att ”om det blir spel i september är ovisst”.

När det gäller fortsatt seriespel diskuteras också under vilka former det ska ske.

- Blir det enbart hemmamatcher är det svårt att använda sig av samma resultatrapportering som tidigare, vi får lösa detta på annat sätt, det går säkert att hitta en användbar lösning. Man kan vi inte komma överens mellan klubbar och bowlinghallar är kanske alternativet att säsongens seriespel måste ställas in och det vill vi så klart inte. Då är risken att bowlingintresset somnar in, det blir svårt att starta upp igen. Och dessutom vore det en katastrof för våra bowlinghallar, skriver Bowling-Sydväst vidare på sin hemsida.

När det gäller Alliansen Ringen och seriespelet är förslaget att matcherna ska spelas med s.k. ”rullande räkning” och avgöras under fastställd vecka, resultat ska inrapporteras till serieansvarig varefter tabeller kommer att publiceras på hemsidan efter avslutad omgång.

För pensionärsföreningarna Alliansen Ringen, Bowling-Sydväst och Göingeserien i Skåne är seriestart planerad till början och mitten av september, sammanlagt kommer då 165 lag att delta i de tre organisationerna vilket innebär att man engagerar cirka 1600 pensionärsbowlare i varje serieomgång och det kommer säsongen 2020-2021 att spelas nästan 1900 matcher.

Årsmötet med Alliansen Ringen är inbokat

(16 juli) Nu är årsmötet för 2020 med Alliansen Ringen inbokat och det kommer att hållas i Klippans bowlinghall tisdagen den 11 augusti.

Då kommer en av de viktigaste punkterna på dagordningen att bli upplägget av seriespelet för säsongen 2020-2021. Ett förslag från styrelsen kommer att presenteras där den viktigaste förändringen blir att allt seriespel kommer att ske i respektive lags hemmahall på valfri dag varefter inrapporterade resultat och serietabeller kommer att läggas ut på Alliansens hemsida. De kommer dock inte att ha betydelse för upp- eller nedflyttningar säsongen därefter. Nu ska årsmötet ta beslut om vilka förutsättningar och regler som ska gälla där seriestarten är planerad till första veckan i september.

Årsmötet skulle hållits i juni månad med ställdes in på grund av corona-pandemin och för att minska smittspridningen kommer bara en representant från varje klubb att få närvara i Klippan.

Spelprogrammet 2020-2021 för totalt 840 matcher i sex divisioner finns för övrigt redan nu på Alliansens hemsida avseende höstsäsongen där datum och klockslag för respektive seriematch ersatts med veckonummer. Här är länken: http://www.alliansringen.se/seriespel.htm

Japan i världstopp med en hall på 162 banor


Detta är världens största bowlinghall, sett till antalet banor. I tre plan ryms inte
mindre än 162 banor i Grand Bowl i japanska Nagoya. (Foto: You Tube)


(13 juli) När det handlar om tävlingsspel är Bowl-o-rama i Stockholm, som tidigare hette Mälarhallen vid Årsta Partihallar, den till banor räknat största bowlinghallen i Sverige, 29 till antalet. Men betydligt större är dock Big Bowl i Malmö med summa 40 banor, därtill störst i Europa, anläggningen som arrangerade VM 1967, men som i dag enbart är en ”partyhall” där inget seriespel eller tävlingar förekommer.

Största hallen i världen? Flest banor?

Inte i bowlingsportens hemland USA som man är benägen att tro där det är vanligt med hallar på 60-70 banor. Dessa står sig tämligen slätt jämfört med anläggningar i Japan. Där finns världens största i form av Nagoya Grand Bowl som rymmer 162 banor fördelat på tre våningsplan med 54 på varje. Där fanns tidigare en anläggning med 260 banor i två byggnader som revs när nuvarande Grand Bowl byggdes för tio år sedan.

När det gäller en anläggning i ett plan, och därtill utan pelare mellan banorna, är bowlinghallen i japanska staden Inazawa (bilden till höger) den ojämförligt största i världen med 116 banor, det är drygt 225 meter från bana 1 till bana 116, hallen lär ha 20 oljemaskiner och ett 100-tal anställda och sägs ha öppet i stort dygnet runt.

- Ring gärna och förhandsboka en bana, annars kan väntetiden bli lång, skriver man på hallens hemsida.

Bowling en ”källarsport” i presidentens residens


Bowlinghallen i Vita Huset som den ser ut i dag. En ganska mysig anläggning…
(Foto: You Tube)


(13 juli) Där har stora presidenter och ledare rullat klot liksom inbjudna gäster från världens alla hörn.

Det handlar om den bowlinghall där många säkert vill skryta med att ha spelat, men en hall där inte vem som helst har denna möjlighet. Det handlar som bowlinghallen som i dag är inrymd i en källarlokal i norra portalen av Vita Huset i den amerikanska huvudstaden Washington DC. En anläggning med två banor uppfördes första gången 1949 av president Harry S Truman, som sades inte vara speciellt bowlingintresserad men som tyckte det var lagom och trevlig avkoppling över en grogg när han hade gäster.

1969 flyttades bowlinghallen till en ny lokal, de två banorna blev till en och har därefter fått modern utrustning, automatiska kägelmaskiner, laminatbanor m.m. På väggarna hänger porträtt av ex-presidenter, Nixon lär ha varit en hängiven bowlare, senior och junior Bush ses på flera bilder liksom Barak Obama (bilden). Där emot finns inga foton eller uppgifter på att nuvarande presidenten Donald Trump skulle gilla sporten.

Nu är bowlinghallen i Vita Huset inte öppen för allmänheten, specialtillstånd lär krävas, besökare får under de guidade visningarna nöja sig med att titta in. Undras förresten vilken oljeprofil man använder sig av…

Alliansens årsmöte avgör seriespelets framtid

(9 juli) Det blir årsmötet i augusti månad som får avgöra hur kommande seriesäsong 2020-2021 inom Alliansen Ringen ska utformas. Eller om det över huvud taget ska bli något seriespel. Nu har klubbarna fått uppdraget att omgående komma in med förslag hur de kan tänka sig en fortsättning och i vilken form detta kan vara.

Det många redan i dag, med anledning av Corona-pandemin, är tveksam till, är spel i bortamatcher och som kräver transporter med fyra-fem pensionärer i bilen och därmed ingen ”social distansering”.

- Vi är ju alla mer eller mindre i den så kallade ”riskgruppen”, men samtidigt vill vi spela bowling och spela matcher, vi vill räkna resultat, vi vill se en serietabell. Och vi vill hålla smittorisken på behörigt avstånd, säger Håkan Andersson i Höörs PBK och tillägger:

- Det är viktigt att Alliansen hittar ett sätt för oss pensionärsbowlare att i någon form fortsätta med seriespelet och inte bara ha en timmes träning i veckan. Om inte skulle det innebära att många slutade och det skulle dessutom vara en ekonomisk katastrof för bowlinghallarna utan seriespel.

Håkan Andersson, som under sex år var tävlingsansvarig i Alliansen Ringen, har ett förslag till hur seriespelet kan fortsätta:

- Samtliga matcher spelas i respektive hemmahall, valfri starttid måndag till fredag, helst på lagets vanliga matchtid, inte på lagets ordinarie träningstider. Spel med s.k. ”rullande räkning”, t.ex. 5333-5110, inga banpoäng. Resultat från respektive lag rapporteras in via mejl senast fredag eftermiddag till serieansvarig som sammanställer och gör en tabell vilken läggs ut på Alliansens hemsida lördag-söndag. Varje lag spelar med 8-mannalag och reserv, på 4 banor med två spelare på varje. Fortsätter samtliga 74 lag kan den lottning som gjorts mycket väl användas genom att man ändrar från omgång till veckonummer.

- Att båda lagen spelar en seriematch samtidigt går inte eftersom lagen har olika matchdagar och därför kan vi inte räkna banpoäng som sker i dag, det skulle innebära en alltför svår och krånglig redovisning av resultaten. Nu får de fem dagar på sig att genomföra en match. Och att det inte ska spelas seriematch på lagens ordinarie träningstid förklaras av att det då inte ger hallen den intäkt som en ”vanlig” seriematch skulle göra.

Nu finns det föreningar med åtta och nio lag i seriespel?

- Det stämmer och det innebär att alla inte kan spela på sin vanliga matchtid. Men du använder bara fyra banor för en match och alla har fem dagar på sig i varje serieomgång.

Blir det någon ”topplista”?

- Den kan man självfallet fortsätta med, precis som tidigare år och genom att någon i respektive klubb via mejl rapporterar in individuella resultat efter varje månads seriespel.

Det som kan störa detta med enbart ”hemmamatcher” är matchkostnaden.

- Varje hall sätter ju sitt eget pris på en seriematch, den låg förra säsongen på mellan 600 och 736 kronor. Ett 8-mannalag som spelar för 600 kronor får en kostnad på 13.200 kronor för hela säsongens 22 matcher medan en klubb i den andra hallen får betala 16.192 kronor för samma antal matcher. En väsentlig skillnad som säkert kommer att diskuteras om man väljer denna spelform med enbart hemmaspel.

Nu förväntar sig styrelsen i Alliansen Ringen att det kommer in många genomtänkta förslag från klubbarna hur de vill att säsongen 2020-2021 ska hanteras. För det är klubbarna som har avgörandet vid kommande årsmöte, det som skulle hållits i juni månad men som av kända orsaker blev senarelagt.

- Alla vi pensionärsbowlare är ju besjälade av att göra det bästa av den situation vi hamnat i, tror inte någon ställer upp på alternativet att helt enkelt lägga ner verksamheten och sluta spela. Vi behöver bowlingen, den är oerhört viktig för trivseln och vårt välbefinnande, bowlinghallarna behöver oss för att inte tvingas till konkurs och slå igen. Men samtidigt måste vi vara noga med att rätta oss efter de restriktioner och regler som gäller, säger Håkan Andersson.

Fotnot: Till årsmötet har Alliansen Ringen gjort den begränsningen att bara en representant från varje klubb/förening, mot tidigare två, tillåts närvara.

Nu gäller klara riktlinjer inför bowlingstarten i höst


Frågan är när och om det blir något seriespel kommande säsong i Alliansens
pensionärsbowling, som här i Olympiahallen i Helsingborg
. Den närmaste
månadens utveckling kommer att ge besked. (Foto: Håkan Andersson)


(7 juli) Med två månader kvar till planerad seriestart i bowling för säsongen 2020-2021 kommer Svenska Bowlingförbundet ut med riktlinjer och rekommendationer hur seriematcher och tävlingar ska kunna genomföras på ett bra och säkert sätt för alla. Och det är riktlinjer som inte bara gäller den nationella serien utan som också direkt kan omsättas till pensionärsbowlarnas kommande seriespel i något som kan jämställas med ett ”säkerhetsprotokoll”.

De nationella serierna planerar seriestart helgen 12-13 september, från elitserien och ner i seriesystemet, Alliansen Ringen har en preliminär seriestart för 74 lag fördelade på sex divisioner den 1 september, då för den första av totalt 840 matcher som är inplanerade säsongen 2020-2021 och samma gäller för Bowling Sydväst med Malmö- och Lund-områdena och deras 70 lag medan Göingeserien beräknas köra i gång i mitten av september för 31 lag i tre divisioner. Något definitivt besked och beslut om och när det blir seriepremiär har inte kommit från någon av de administrerande föreningarna som helt klart vill avvakta utvecklingen och besked från bl.a. Folkhälsomyndigheten angående Corona-pandemin.

Men som bowling och seriespel betraktat är rekommendationerna från Svenska Bowlingförbundet självfallet användbara även för pensionärsserierna. I nämnda riktlinjer gäller vilka uppgifter det handlar om för bowlinghallen, föreningen och den enskilde spelaren i samband med en seriematch.

Förbundets riktlinjer inför kommande bowlingsäsong, som vänder sig till bowlinghallar, administratörer och bowlare på klubbnivå och i pensionärsserien, är på totalt sex sidor och finns på nätet och följande länk: http://img.webber.se/2/psv/doc/e7065/36247978.pdf