Arkiv Bowling

Succé för maratontävling i Svedala

(5 juni) När årets maratontävling i Svedala bowlinghall avslutas på söndag den 7 juni kan arrangörerna sammanfatta det i ett ord. ”Succé”!

Tävlingen spelas över 16 serier (med handicap och re-entry), frukt och isvatten ingår i startavgiften liksom en hamburgare efteråt, och innebär upp mot fem timmars oavbrutet spel. Men det var inget som fick bowlarna att stanna hemma, det har nämligen varit fulltecknat i samtliga starter i 6-banorshallen och när spelpasset söndag den 7 juni sätter punkt har det gjorts 108 starter.

Det har bjudits på mycket bra resultat där Emil Wohlin från BK Borgen snittat 229 poäng i ren slagning. Men leder klart inför de två sista omgångarna gör Mathias Perzon, Öresunds BS med 3795 poäng (3619+176) före Emil Wohlin, BK Borgen 3664 (3664+0) och Johan Danielsson, Kulladals BS 3578 (3530+48) medan Emma Halttunen, Spader Dam leder extratävlingen för bästa resultat på de fyra sista serierna med 977 poäng.

Resultaten är för övrigt hämtade från Svedala bowlinghalls hemsida.

Nu kommer bowlinghallen att gå till skrot

(4 juni) I en stort uppslagen artikel kunde Skånska Dagbladet (bilden) på torsdagen meddela sina läsare att Lucky Bowl i Höör nu är på väg att försvinna som bowlinghall. Något som www.skanesporten.se var först att rapportera om den 31 maj.

Någon seriös köpare till själva bowlinghallen med tio banor, maskiner o.d., som är till salu via nätsajten Blocket, har inte nuvarande arrendatorerna fått, därför kommer allt att monteras ner och mycket talar för att det hamnar på skroten respektive ”tippen”. Planerna är nu att bygga om bowlingdelen till en dansbana och konsertsal, ett arbete som redan inletts och som ska stå klart någon gång i höst.

Lucky Bowl till salu – men bara banor och maskiner


Kurt Ilyas är en av nuvarande entreprenörer i Lucky Bowl som har
planer för framtiden. Men i de planerna ingår inte bowling. Banor och maskiner
m.m. är till salu på annonssajten Blocket. (Foto: Håkan Andersson)


(31 maj) Efter 20 år kommer Lucky Bowl i Höör att läggas ner som bowlinghall.

Själva bowlingdelen är sedan förra veckan ute till försäljning på annonssajten Blocket och för en kostnad av 99.000 kronor ingår 10 banor med maskiner, oljemaskin, klotreturer, ansatser, datorer, TV-skärmar, reservdelar, käglor m.m. Enligt annonsen gäller priset vid ”snabb affär” och där enda kravet är att köparen själv plockar ner anläggningen.

Lucky Bowl uppfördes 2001 i en lokal vid gamla Malmbetong på södra industriområdet, entreprenören Nisse Eklund hade då gjort affär och köpt både banor, maskiner o.d. från Sydkorea, allt begagnat och det skeppades till Sverige. Hösten 2001 kunde klubbarna flytta in i 10-banorshallen och lämnade då hallen med fyra banor i källarplanet på idrottshallen som man spelat i sedan 1966.

- Vi fick i Lucky Bowl en alldeles fantastisk anläggning att spela bowling i, mysig och trivsam på alla sätt. Och bowlingen gick på högvarv, intresset var enormt, kommenterar Håkan Andersson i Höörs PBK.

Men problem skulle komma, underhållet av maskinerna blev med åren eftersatt, det var ideligen driftsstopp och i slutet av 2015 gav först Team Frosta upp och därefter även Höörs PBK, klubbarna som var ryggraden i hallens verksamhet. Båda flyttade verksamheten till Hörbyhallen med seriematcher, tävlingsspel och träning och det innebar att Lucky Bowl gick miste om betydande hyresintäkter. Därefter har Lucky Bowl haft ett flertal olika entreprenörer som alla har haft planer på att renovera och få hallen i bästa skick för att locka tillbaka klubbarna. Men ingen ville eller kunde satsa de pengar som krävdes, bowlinghallen blev en del av ”Luckys lada” och därmed mest avsedd för så kallad ”partybowling” fredagar och lördagar.

Vad kommer då i stället för tio bowlingbanor?

Det har spekulerats mycket kring de planer som nuvarande entreprenörerna har, bland annat att bygga om bowlingdelen till ett enda stort dansgolv med en stor scen i en lokal som också skulle ge plats för konserter och större tillställningar.

840 seriematcher har fått speldag och matchtid


Leif Johansson och Johan Wikstedt i Bjäre-1 inleder säsongen hemma i
X-Bowl i Båstad mot Höör-2 i division-2 den 1 september, detta enligt
det
preliminära spelprogrammet. (Foto: Håkan Andersson)

 

(27 maj) Nu har kommande säsongs samtliga 840 seriematcher i Alliansen Ringen fått både speldag och matchtid. Men det handlar fortfarande om ett högst preliminärt spelprogram för de sex divisionerna som kan komma att ändras eller justeras beroende på utvecklingen av corona-pandemin. Men enligt det program som nu presenterats ska säsongen 2020-2021 starta i månadsskiftet augusti-september, således i stort vid samma tidpunkt som de senaste säsongerna.

Första paret ut blir division 5-matchen Bjuv 6-Svalöv 4 i division 5-serien som är inplanerad måndagen den 31 augusti kl 12.40 och de som sätter punkt för hela säsongen blir division 6-lagen Båstad Bowlare-Perstorp 5 och Klippan 7-Perstorp 6 som båda har fått matchtid torsdag den 29 april 2021 kl 14.00, två matcher som således blir de sista som spelas 2020-2021.

Ett definitivt besked om matchstart kommer styrelsen för Alliansen Ringen att ta under den närmaste månaden, då kommer också besked om när det kommer att hållas årsmöte. Därför ska det nu uppdaterade spelprogrammet på länken  https://www.sbhf.se/ligaservice/index.php/division/index?parentId=2057 tills vidare anses som preliminärt.

Olymp i Hörby tvingas dra sig ur damserien


Något spel i en ren damserie blir det inte för Titti Olofsson och hennes
lagkamrater
i BS Olymp. Vid klubbens årsmöte beslöts att damerna i stället
får spela i mixade lag.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(26 maj) Efter 25 år med ett renodlat damlag i seriespel i bowling tvingas BS Olymp i Hörby nu lägga ner den delen av verksamheten.

Vid årsmötet nyligen konstaterades nämligen, att klubben inte har tillräckligt med spelare för ett lag med enbart damer nästa säsong. Nu kommer klubben i stället att ställa upp med så kallade mixade 8-mannalag, från A-laget i division-2 ner till farmarlag och två reservlag, detta från kommande säsong 2020-2021.

- Damerna har möjlighet att spela i samtliga dessa lag, något rent damlag som föreslogs i ett av reservlagen blir det inte, heter det i årsmötesprotokollet.

BS Olymp bildades 1994 via en sammanslagning med Hörby BS och under alla år har BS Olymp bl.a. representerats av ett renodlat damlag. Det har gett ett flertal kval till allsvenskan, den senaste säsongen slutade klubben på en sjundeplats i division 1-södra som vid avslutet i mitten av mars leddes av Spader Dams farmarlag. Men nu har klubben inte tillräckligt med spelare för att fortsätta i damlagsserien.

Hörbyklubben är för övrigt en av Skånes till antalet spelarlicenser största bowlingföreningar, för två säsonger sedan var BS Olymp dessutom Sveriges tredje största, då med drygt 70 licensierade spelare.

Fotnot: Förutom A-lag, farmarlag och två reservlag har BS Olymp också anmält ett lag i ungdomsserien, samtliga 8-mannalag.

Landskrona-1 börjar borta mot Eslöv-1

(22 maj) Landskronas förstalag, som fick en ”friplats” i Alliansen Ringens division 1-serie efter byte med Ängelholm-3, kommer att inleda säsongen 2020-2021 med bortamatch mot Eslöv-1 i Karlsro-Bowling. Det visar den lottning som Peter Andersson i Ängelholm nu lagt ut på SBHF:s hemsida, matcher som ännu inte är satta med vare sig speldag eller tid.

Den preliminära lottningen ger också besked om att Hässleholm-1, som ledde division-1 när seriespelet avbröts i mitten av mars, står över första omgången och möter Helsingborg-1 hemma i Turbanhallen i andra omgången, medan seriespelets enda ”nykomling” nästa säsong i form av Tyringe-4 inleder borta mot Klippan-6.

Här är premiäromgångens matcher:

Division 1: Eslöv 1-Landskrona 1, Tyringe 1-Åstorp 1, Höör 1-Klippan 1, Helsingborg 1-Svalöv 1, Ängelholm 1-Örkelljunga 1, Perstorp 1-Bjuv 1, Hässleholm 1 står över och möter Helsingborg-1 hemma i andra omgången.
Division 2: Bjäre 1-Höör 2, Tyringe 2-Ängelholm 7, Eslöv 3-Svalöv 2, Bjuv 2-Landskrona 2, Höganäs 1-Åstorp 2, Ängelholm 3-Höganäs 2.
Division 3: Bjuv 3-Ängelholm 4, Ängelholm 5-Bjäre 2, Ängelholm 10-Perstorp 2, Helsingborg 2-Åstorp 3, Eslöv 2-Klippan 3, Klippan 2-Svalöv 3.
Division 4: Landskrona 3-Bjuv 5, Bjuv 4-Ängelholm 9, Helsingborg 3-Klippan 4, Örkelljunga 2-Höganäs 4, Tyringe 3-Ängelholm 6, Höganäs 3-Örkelljunga 3.
Division 5: Klippan 5-Helsingborg 4, Åstorp 4-Örkelljunga 4, Perstorp 3-Landskrona 5, Bjuv 6-Svalöv 4, Höganäs 5-Landskrona 4, Bjäre 3-Ängelholm 8.
Division 6: Klippan 7-Landskrona 6, Höganäs 6-Svalöv 5, Klippan 6-Tyringe 4, Båstad Bowlare-Klippan 8, Örkelljunga 5-Perstorp 6, Perstorp 4-Perstorp 5, Bjäre-4 står över och möter Klippan-6 hemma i andra omgången.

Det preliminära spelprogrammet för säsongen 2020-2021 finns på länken: https://www.sbhf.se/ligaservice/index.php/division/index?parentId=2057

Så här blir serieindelningen i Alliansen nästa säsong

(22 maj) När det spelas upp till en ny säsong för pensionärsklubbarna i Alliansen Ringen är det med oförändrat 74 lag fördelat på sex divisioner och där fortsatt Ängelholms PB är den förening som bidrar med flest lag, nämligen nio.

Indelningen är gjord, nu ska serieprogrammet lottas varefter ett preliminärt spelschema skickas ut till berörda föreningar. Och så här spelar de 74 lagen sammanlagt 840 matcher i de sex divisionerna:

Division 1: Hässleholm-1, Helsingborg-1, Eslöv-1, Ängelholm-1, Höör-1, Perstorp-1, Tyringe-1, Åstorp-1, Bjuv-1, Klippan-1, Örkelljunga-1, Landskrona-1 (nytt lag-byte med Ängelholm-3), Svalöv-1 (13 lag=156 matcher)
Division 2: Ängelholm-3 (nytt lag-byte), Bjäre-1, Höganäs-1, Bjuv-2, Eslöv-3, Höör-2, Tyringe-2, Ängelholm-7, Svalöv-2, Landskrona-2, Åstorp-2, Höganäs-2 (12 lag=132 matcher)
Division 3: Klippan 2, Svalöv-3 (nytt lag-byte med Helsingborg-3), Helsingborg-2, Bjuv-3, Ängelholm-5, Eslöv-2, Ängelholm-10, Perstorp-2, Klippan-3, Bjäre-2, Ängelholm-4, Åstorp-3 (12 lag=132 matcher)
Division 4: Örkelljunga-2, Helsingborg-3 (nytt lag-byte), Tyringe-3, Landskrona-3, Höganäs-3, Bjuv-4, Ängelholm-9, Örkelljunga-3, Bjuv-5, Ängelholm-6, Höganäs-4, Klippan-4 (12 lag=132 matcher)
Division 5: Helsingborg-4 (nytt lag-byte med Bjäre-4), Klippan-5, Perstorp-3, Bjuv-6, Höganäs-5, Bjäre-3, Åstorp-4, Örkelljunga-4, Ängelholm-8, Landskrona-4, Svalöv-4, Landskrona-5 (12 lag=132 matcher).
Division 6: Klippan-6, Tyringe-4 (nytt lag), Bjäre-4 (nytt lag-byte), Båstad Bowlare, Perstorp-4, Klippan-7, Örkelljunga-5, Höganäs-6, Svalöv-5, Perstorp-6, Landskrona-6, Perstorp-5 samt Klippan-8 (13 lag=156 matcher).

Säsongen 2020-2021 kommer det att spelas seriematcher i 15 hallar och där de 74 lagen fördelar sig på 16 föreningar. Ängelholm har anmält 9 lag därefter Klippan 8, Bjuv 6, Höganäs 6, Landskrona 6, Perstorp 6, Svalöv 5, Örkelljunga 5, Båstad 5 (Bjäre 4-Båstad Bowlare 1), Helsingborg 4, Tyringe 4, Åstorp 4, Eslöv 3, Höör 2 samt Hässleholm 1.

Enligt uppgift planerar Alliansen Ringen för seriestart i september, allt beroende på vilka rekommendationer Folkhälsomyndigheten kommer med.

Sex lag tillåts byta plats i Alliansens seriespel


Det blir division 1-spel i ”curlinghallen” i Landskrona nästa säsong, detta
sedan ett platsbyte mellan Ängelholm-3 och Landskrona-1 godkänts av
Alliansens styrelse. (Foto: Håkan Andersson)

 

(19 maj) Sex lag byter plats med varandra i Alliansen Ringens seriespel nästa säsong, det står klart när serieindelningen för 2020-2021 presenterades för klubbarna.

När corona-pandemin blev känd i mitten av mars i år avbröts allt fortsatt seriespel. Då återstod fyra-fem matcher för vart och ett av de 74 lagen, det var inte avgjort i vare sig topp eller botten. Men inga seriesegrare skulle utses, det skulle inte bli vare sig upp- eller nedflyttningar, säsongen 2020-2021 skulle därefter spelas med samma lag i samma serier.

Då förklarade sekreteraren Göran Strandqvist bland annat följande i ett mejl den 19 mars 2020:

”Vi avslutar seriespelet omedelbart och ser året som ett ofullständigt år, och låter lagen spela i samma division nästa år, där endast tas hänsyn till eventuella avhoppande och nya lag. Det är ingen rättvisa i att använda aktuellt resultat, eftersom det är olika antal spelade matcher och skillnad i vilka motståndarlag som återstår. Detta är väl ett klart och entydigt beslut, ingen återstart, inga priser, inget mästarmöte.”

Men så blir det inte, bara några veckor senare har styrelsen ändrat sig och godkänt att sex lag byter plats. Då med den till synes enkla förklaringen:

- Lagen var överens om att byta plats.

Ängelholm-3, som var nästsista lag i division-1 tyckte inte att laget kunde hävda sig i högsta serien och överlät sin plats till Landskrona-1 som ledde division-2, Svalöv-3 byter med Helsingborg-3 om en plats i division-4 och Helsingborg-4 tar plats i stället för Bjäre-4 som var poänglöst i division-5. Detta sedan klubbarna tagit kontakt med varandra, lagt fram sina respektive förslag och därefter kontaktat styrelseordföranden i Alliansen.

I samma situation var flera andra idrotter där serierna inte hann slutspelas innan pandemin slog till. Det handlade bl.a. om handbollen, ishockeyn och de nationella bowlingserierna, från elit och nedåt i seriesystemet.

- Det blir inget kvalspel, inga lag flyttas upp, inga lag åker ut. Vi börjar om med samma lag på samma serienivå nästa säsong. Mer rättvist än så kan det inte bli, förklarade man i Svenska Bowlingförbundet.

Så var tanken också från början för pensionärsserierna inom Alliansen Ringen. Men bara i några veckor. Nu blir det inte så…

”Inga licensierade spelare i Alliansen Ringen”

(18 maj) Inga licensierade spelare i Alliansen Ringens seriespel!

Det föreslår BK Möllan från Svalöv i en motion till Alliansens årsmöte som nu på grund av corona-pandemin flyttats från juni till augusti. Så här skriver föreningens ordförande Claes-Göran Skogh i motionen:

- Några lag i Alliansen Ringens serier använder i bland licensierade spelare som också spelar i nationella serien i Sverige. Vi anser att det är orättvist att använda sig av spelare som normalt är ordinarie eller reserver i elitserien.

Frågan har varit föremål för diskussion tidigare inom klubbarna, det har varit för och emot precis som med 60-årsregeln, men det har inte funnit något hinder i Alliansens ”regelbok” att dubblera, således spela i både pensionärserien och i nationella serierna för en annan förening. Detta utnyttjas främst i Alliansens division 1-serie där det finns lag som har både två och tre licensierade spelare med på en seriematch.

Men något förbud kan inte Alliansens styrelse tänka sig, den yrkar avslag på BK Möllans motion och föreslår årsmötet att göra detsamma.

- Styrelsen anser, att det inte går att godkänna denna motion eftersom det skulle betyda att antalet spelare inom Alliansen Ringen då skulle reduceras kraftigt vilket också skulle innebära att hela serieindelningen måste göras om, heter i beslutet.

Oförändrat 74 lag i Alliansens seriespel

(17 maj) Det blir oförändrat 74 lag som deltar i seriespelet kommande säsong 2020-2021 för Alliansen Ringen.

När anmälningstiden gick ut kunde sekreteraren Göran Strandqvist i Perstorp konstatera, att ett lag utgår och ett nytt tillkommer. Lämnar division 6-serien gör Bjuv-7 medan Tyringe har anmält ännu ett lag som placeras i lägsta serien och det blir för övrigt Tyringeklubbens fjärde lag i Alliansens seriespel.

Vid fördelningen av antalet lag i de sex divisionerna skulle det innebära att division-1 och division-6 kommer att omfatta 13 lag, övriga fyra divisioner 12 lag, således samma antal som den senaste säsongen. Och med 74 deltagande 8-mannalag för pensionärer är Alliansen Ringens verksamhet fortsatt den mest omfattande i södra Sverige med över 600 spelare engagerade i varje serieomgång som kommer att spela totalt 850 matcher säsongen 2020-2021.

Alliansens årsmöte, som brukar hållas traditionellt i juni månad, är framflyttat och något nytt datum är inte bestämt, så ej heller när det blir seriestart. Den har tidigare planerats att ske i slutet av augusti.