Arkiv Bowling

Tre nya medlemmar i Alliansen Ringens styrelse

(14 juni) Tre nya styrelsemedlemmar valdes in i Alliansen Ringen i samband med torsdagen årsmöte i Klippan, som alltid väl representerat där bara Landskrona saknades av de anslutna föreningarna.

Tackade för sig i styrelsen gjorde Bertil Aneslätt, Ängelholm (kassör), Berthram Andersson, Perstorp (vice ordförande) och Eva Nilsson, Åstorp (ledamot) och de ersattes av Kjell-Åke Nåbäck, Helsingborg, Leif Blomqvist, Ängelholm och Torbjörn Jönsson, Klippan. Omval blev det för Leif Bergström, Eslöv som ordförande och Bertil Nilsson, Klippan som ledamot, kvar i styrelsen är Göran Strandqvist, Perstorp och Håkan Andersson, Höör.

Vid det konstituerande styrelsemötet som följde utsågs till vice ordförande-Torbjörn Jönsson, sekreterare-Göran Strandqvist, kassör-Kjell Åke Nåbäck, tävlingsansvarig-Håkan Andersson samt med Leif Blomqvist och Bertil Nilsson som  ledamöter.

Som väntat blev frågan om vem som ska betala seriematcherna den som föranledde både synpunkter och diskussion. Ängelholm hade motionerat om att bibehålla nuvarande system där varje lag betalade för sig, både hemma och borta, medan Helsingborg och Landskrona ville ha ändring till att hemmalaget betalade. Nu visade det sig vid den omröstning som avgjorde frågan att en klar majoritet ville ha kvar det som gällt tidigare, således att varje lag betalar för sig, både hemma och borta. Det blir således ingen ändring, motionerna från Helsingborg och Landskrona avslogs. Avslag blev det även på den motion BK Käglan i Bjuv lämnat in med förslag att inga seriematcher skulle spelas under de veckor skolorna hade lov, detta på grund av ett redan pressat matchprogram.

Årsmötet rundades av med avtackning av de avgående styrelsemedlemmarna samt med prisutdelning från den gångna säsongens seriespel och tävlingar. Tyringe PBK fick ta emot ett inramat diplomet för var och en av sina tre serievinster då klubben spelade hem division 2, division 3 och division 6 och där övriga serievinnare blev division 1: Bjuv 1, division 4: Eslöv 3 samt division 5: Ängelholm 6. Premierade blev också ettorna på ”Säsongstoppen”, i division 1: Henry Kärrström, Bjuv 1 (986), division 2: Thomas Lindman, Tyringe 1 (893), division 3: Olaf Nielsen, Perstorp 2 (834), division 4: Birgitta Möller, Höganäs 4 (795), division 5: Lars Larsson, Båstad Bowlare (831) samt division 6: Leif Ardby, Perstorp 5 (710).

Två alldeles speciella diplom gick till Henry Kärrström, Bjuv-1 som satte nytt Allianserekord på 4 serier med 986 poäng och till Reidulf Nilsen, Helsingborg för hans 300-serie i samband med seriematchen i Olympiahallen mot Åstorp-1. Sista priset och därtill en inteckning i Bengt Jönssons vandringspris gick till Bjuv-1 som segrade i finalspelet av ”Alliansmästerskapet” via kvartetten Henry Kärrström, Bo Månsson, Karl-Erik Nilsson och Bengt Karlsson.

Spelprogrammet presenterat för säsongen 2018-2019

(9 juni) Måndagen den 27 augusti är det seriepremiär med Alliansen Ringen för säsongen 2018-2019. Då spelas de första av totalt 792 matcher som ska avgöras i de sex divisionerna fram till slutet av april nästa år.

Lottningen är klar, så också tidsättningen av samtliga matcher och hela programmet går nu ut till klubbarna för granskning och där hemmalagen har möjlighet att justera och ändra på satta matchtider fram till den 1 juli. Och det är enbart hemmalaget som har den möjligheten.

Premiärdagen den 27 augusti spelas sju matcher i fem av de sex divisionerna, första paret ut är Höganäs-1 mot Landskrona-1 i division 1-serien och under dagen blir det spel även i Bjuv, Åstorp och Helsingborg. Och sedan rullar det på fram till fredagen den 26 april då tre matcher i Ängelholmshallen sätter punkt för säsongen.

Peter Andersson i Ängelholm har liksom tidigare säsonger svarat för lottning och satt matchtider och de finns under länken https://www.sbhf.se/ligaservice/index.php/division/index?parentId=1625

Notera att det handlar om ett preliminärt spelprogram, ett definitivt kommer att fastställas efter det att klubbarna gått igenom sina matcher och eventuella ändringar är gjorda.

Mer än fem timmars spel vid ”maraton” i Hässleholm

(7 juni) Det gjordes prick 100 starter vid den maratontävling BK Hammaren och Sösdala BK arrangerat i Turbanhallen i Hässleholm och där det handlade om 16 serier med handicap, en mycket tuff uppgift med tanke på det varma väder som rått under praktiskt taget hela tävlingsperioden.

Det blev tävlingspass kring drygt fem timmar för deltagarna innan alla serierna var avklarade, utan några längre pauser men där dock mat efteråt ingick i startavgiften. Totalsegern och 5.000 kronor gick till Stefan Johansson, Emmaboda BK som med 39 poäng extra i varje serier landade på 3721 poäng  (3097+624) före Matti Nilsson, BK Kronan (Knislinge) 3629 poäng (3053+576) och med landslagstjejen Jenny Wegner från BK 59:an som trea med 3590 poäng (3366+224). Högsta resultat på den 39-fot långa profilen netto hade Mats Lunderqvist från Kulladals BS som snittade 214 poäng på de 16 serierna (3429+214) och det gav en sjätteplats med totalt 3557 poäng.

Maratontävlingen gav dessutom möjlighet för en re-entry, således att spela tävlingen mer än en gång. Men av 93 startande var det blott sju som tog chansen att förbättra sitt resultat…

Bilden: Jenny Wegner från BK 59:an blev trea i  årets upplaga av ”Maratontävlingen” i Turbanhallen

Dubbelt upp för Kulladal i finalen av ”Skånetouren”

(7 juni) Det blev Christer Rapp från Kulladals BS i Malmö som tog hem segern och 10.000 kronor när finalen av ”Skånetouren” avgjordes i Ängelholm, närmast före klubbkamraten Jörgen Roos och Petro Härfstrand, Bulltofta.

Finalen har föregåtts av kvalspel under säsongen i Helsingborg, Hässleholm, Perstorp, Trelleborg (Söderslättshallen) och Ängelholm. Nu får segrande Christer Rapp en plats i 100K-finalen som avgörs den 1 september i Kvänum och där möts segrarna från sex olika tourtävlingar i Sverige, från Stockholm, Göteborg, Småland o.s.v., då tillsammans med ettorna i poängbarometern som från ”Skånetouren” blev Karl Wahlgren, Göta.

I den stora tourfinalen i Kvänum tar vinnaren hem hela prispotten på 100.000 kronor, övriga blir helt utan.

Nykomlingar i ”ettan” börjar säsongen på bortabanor

(5 juni) När Tyringe-1 och Örkelljunga-1 nästa säsong gör ”comeback” i Alliansens division 1-serie kommer båda att inleda på bortabanor och därtill mot den gångna säsongens två topplag.

Lottningen visar nämligen att Örkelljunga-1 åker till Bjuv för att ta sig an seriesegrarna Bjuv-1 medan Tyringe-1 har bortamatch mot förra säsongens tabelltvåa Eslöv-1 och detta när seriespelet drar in gång i slutet av augusti. Lottningen och därmed spelordningen i de sex divisionerna är gjord av Peter Andersson i Ängelholm, tidsättning pågår och ett preliminärt spelprogram kommer att presenteras vid Alliansen Ringens årsmöte med 14 juni i Klippan.

Så här ser premiäromgången i division-1 ut: Bjuv 1-Örkelljunga 1, Eslöv 1-Tyringe 1, Höganäs 1-Landskrona 1, Helsingborg 1-Perstorp 1, Höör 1-Svalöv 1 samt Åstorp 1-Ängelholm 1.

Hemma eller borta – vem ska betala för seriematcherna?

(29 maj) Vem ska betala seriematcherna? Ska hemmalaget stå för hela kostnaden? Eller ska var och en som tidigare betala för sig ?

Den frågorna kommer med all säkerhet att bli föremål för diskussion och debatt när Alliansen Ringen håller årsmöte i Klippans bowlinghall torsdagen den 14 juni. Och  detta med anledning av att det inkommit flera motioner som berör just spelavgiften. Helsingborgs PBK och Seniorbowlarna i Landskrona vill att hemmalaget betalar medan Ängelholms PB vill ha en ändring i stadgarna till att alla lag ska svara för sina egna kostnader gällande spelavgifter i Alliansens seriespel och tävlingar.

Den gångna säsongen har avgifterna för en seriematch varit 704 kronor som högst och 600 kronor som lägsta avgift.

- Konsekvensen av att hemmalaget ska betala bortalagets spelavgift blir att de lag som har Ängelholm som hemmahall, med den högsta spelavgiften på 704 kronor, får en ökad kostnad medan hallar med lägsta spelavgiften på 600 kronor får en minskad kostnad. Det är något som vi i Ängelholms Pensionärers Bowlingklubb inte kan acceptera, skriver ordföranden Anne-Marie Thäng i motionen.

Helsingborgs PBK anser att förslaget om att hemmaklubben betalar gör det lättare att lägga en budget, Landskronapensionärerna pekar på att bortalaget då inte behöver bekymra sig över att ha kontanter eftersom en del hallar inte tar emot detta.

Styrelsen i Alliansen Ringen har gått igenom de tre motionerna, man har sagt nej till Ängelholms PB om en stadgeändring medan man skickar motionerna från Helsingborg och Landskrona vidare för beslut vid årsmötet. Då med ett tillägg, att om årsmötet antar förslaget om att hemmalaget betalar, ska det inte börja gälla förrän säsongen 2019-2020.

- Detta ger klubbarna ett år att förhandla med sina hallar, skriver man i beslutet.

72 lag i Alliansen Ringens seriespel 2018-2019

Sista veckan i augusti är det dags igen, då inleds en ny bowlingsäsong
med Alliansen Ringen. Bilden från vårmötet 2018 mellan Höör-1 och Höganäs-1.
(Foto: Håkan Andersson)


(20 maj) Alliansen Ringen fortsätter att vara en av Sydsveriges största sett till antalet deltagande lag med bowlande pensionärer.

Kommande säsong 2018-2019 kommer 72 lag till spel fördelade på 12 i var och en av de sex divisionerna. Och det innebär att upp mot 700 pensionärer är engagerade i någon seriematch i varje omgång. Två lag har, jämfört med den nu avslutade säsongen, hoppat av och ett har tillkommit. Ljungbyhed (division 4) tackar för sig liksom Landskrona-7 (division 6) medan Perstorp-6 blir ett nytt inslag i division 6.

För att få sex till antalet lag (12) jämna serier har Alliansens styrelse tagit beslut på att tre lag från division-4 flyttas upp en serie samtidigt som tre lag från division-5 flyttas upp till ”fyran”. Dessutom flyttas bara ett lag ner från division 5 till division 6.

Ett preliminärt spelprogram kommer att presenteras vid Alliansens årsmöte i Klippan den 14 juni och så här ser serieindelningen ut för 2018-2019:

Division-1: Bjuv-1, Eslöv-1, Åstorp-1, Höör-1, Helsingborg-1, Höganäs-1, Landskrona-1, Perstorp-1, Svalöv-1, Ängelholm-1, Tyringe-1 (från div-2), Örkelljunga-1 (från div-2).
Division-2: Klippan-1 (från div-1), Ängelholm-3 (från div-1), Bjuv-2, Landskrona-2, Bjäre-1, Eslöv-2, Klippan-2, Åstorp-2, Svalöv-2, Ängelholm-7, Tyringe-2 (från div-3), Höganäs-2 (från div-3).
Division-3: Helsingborg-2 (från div-2), Bjuv-3 (från div-2), Ängelholm-4, Höör-2, Klippan-3, Ängelholm-10, Perstorp-2, Bjuv-4, Örkelljunga-2, Eslöv-3 (från div-4), Bjäre-2 (från div-4), Ängelholm-5 (från div-4).
Division-4: Svalöv-3 (från div-3), Höganäs-3 (från div-3), Åstorp-3, Helsingborg-3, Landskrona-4, Bjuv-5, Klippan-4, Landskrona-3, Ängelholm-9, Ängelholm-6 (från div-5), Örkelljunga-3 (från div-5), Örkelljunga-4 (från div-5).
Division-5: Klippan-5 (från div-4), Höganäs-4 (från div-4), Åstorp-4, Svalöv-4, Perstorp-3, Båstad Bowlare, Ängelholm-8, Bjuv-6, Landskrona-5, Klippan-6, Tyringe-3 (från div-6), Bjäre-3 (från div-6).
Division-6: Örkelljunga-5 (från div-5), Klippan-7, Helsingborg-4, Perstorp-4, Höganäs-5, Bjäre-4, Svalöv-5, Landskrona-6, Bjuv-7, Klippan-8, Perstorp-5 samt Perstorp-6 (nytt lag).

SM-slutspel för 8-mannalag direkt i datorn

Baltiska Bowlinghallen i Malmö blir skådeplats för årets lag-SM, tre dagars spel med idel
elitspelare och allt direktsänds. (Foto: Håkan Andersson)

 

(10 maj) Sveriges bästa bowlinglag på herr- och damsidan kommer att koras i Baltiska Hallen i Malmö i helgen 10-12 maj. Då handlar det nämligen om slutspel i lag-SM för 8-mannalag, tre dagars spel med idel elitspelare på banorna. Det är de fyra bästa lagen i säsongens elitserier som gör upp om titlarna. Och allt kan ses i datorn via live-sändningar, fredag, lördag och söndag.

På herrsidan är Team Pergamon från Partille regerande mästare, en klubb som dominerat svensk bowling i många år. Klubben vann sitt första lag-SM i  Västerås 2003 och sedan dess är det bara fyra klubbar som på 14 år lyckats spräcka deras segerrad, nämligen Sundbyberg (2010), Full House (2011), Stureby (2012) och Team Clan (2016). I årets finalspel har Team Pergamon, i egenskap av seriesegrare, valt att möta BK Jösse från Arvika i semifinalen medan IS Göta, Helsingborg ska ta sig an Team Clan från Nässjö. Och det avgörs i bäst av tre matcher.

På damsidan har Spader Dam från Helsingborg dominerat i många år, allt sedan laget vann sin första SM-titel 1977 har klubben totalt 14 uppsättningar ”guld”, har vunnit de senaste två åren och båda gångerna över Team X-Calibur från Partille. I semifinalen ställs Spader Dam mot BK Eva, Stockholm medan Team X-Calibur ska möta BK Högland från Nässjö.

Det stundar tre dagars bowling av absolut högsta klass i Baltiska Hallen, har du inte möjlighet att vara där så sänds allt live via fyra kameror på följande länk:
http://www.swebowl.se/tavlingar/svenskamasterskap/8-MannaSM-slutspel2018/

Elitseriebowling i Hässleholm nästa säsong

Efter 59:ans kvaltriumfer i helgen bjuds det på elitseriebowling nästa säsong i Hässleholm.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(6 maj) BK 59:an i Hässleholm är att gratulera! Nästa säsong spelas det nämligen elitseriebowling i Turbanhallen i Hässleholm.

I helgen avslutades kvalspelet där fyra platser i herrarnas elitserie stod på spel, 59:an inledde på lördagen i RC-Bowlarena i Jönköping med att besegra Sundbybergs IK efter 10-10 och 13-2 (Anton Borg 816 på tre serier) och det blev även seger i en helt avgörande match på söndagen mot BK Full House från Ängelholm, detta efter två skiljserier sedan lagen vunnit vars en match. 59:an vann första med 13-7, Full House andra matchen med 14-6 varefter 59:an vann med 8-2 i avgörandets två serier. De båda lagen möttes för övrigt  också i elitseriekvalet i fjol, då med Full House som segrare.

För BK 59:an innebär det debut i landets högsta serie, den som kallas ”världens bästa liga” medan Full House efter åtta säsonger får lämna för spel i allsvenskan, Full House som för övrigt vann lag-SM 2011.

Comeback i elitserien gör Kulladals BS från Malmö som stängde Norrlandsfönstret genom att besegra Bodens BS och återkommer gör också IKW/Köping medan BK Bågen från Hagfors gör debut liksom 59:an.

BK 59:an har i många år visat att laget tillhör eliten, men till nästa säsong räknar dock lagledningen med att behöva bredda truppen eftersom laget inte får använda sig av Jenny Wegner, Cajsa Wegner samt Filippa Persson då inga damer tillåts spela i herrarnas elitserie. Ingen ur trion var för övrigt med i helgens kvalspel.

Rutin, bra spel och hemmabanor avgjorde finalen

(3 maj) Det blev en rutinerad hemmakvartett från Bjuv-3 som tog hem säsongens finalspel i ”Alliansmästerskapet” och man gjorde det efter ett rakt igenom starkt spel över de 9 finalserierna.

Finalen med de åtta bästa lagen efter säsongens sex kvaltävlingar avgjordes på torsdagen i Bjuv och där var ”låghandikapparna” (10/serie) med Henry Kärrström, Bo Månsson, Karl-Erik Nilsson och Bengt Karlsson i ledning från första till sista serien, snittade nära 203 poäng i ren slagning och hade inte behövt sitt handikapp på totalt 90 poäng för att vinna. Segersiffrorna blev 1914 poäng i denna final med Bakers spelsätt och det var klar marginal ner till Ängelholm-3 och Gott&Blandat, båda med 1800 poäng. Däremot hade regerande mästarna från Ängelholm-1 svårt att få till det, blev sexa av de åtta finallagen med 1668 poäng.

Alliansmästerskapet 2017-2018: 1. Bjuv-3 (Henry Kärrström, Bo Månsson, Karl-Erik Nilsson, Bengt Karlsson) 1914 poäng (1824+90), 2. Ängelholm-3 (Bengt Bubach, Roy Larsson, Anders Lundh, Lars Pettersson) 1800 poäng (1638+162), 3.  Gott&Blandat, Ängelholm (Anita Svensson, Gun Larsson, Kenneth Johansson och Rolf Andersson) 1800 poäng ( 1449+351).