Arkiv augusti, 2019

Svensk elit på plats för dam-VM i Las Vegas

(22 augusti) När damernas VM-turnering i bowling drar i gång på lördag med singelspelets sex serier är det med ett svenskt landslag bestående av två debutanter och sex spelare från två klubbar, nämligen de senaste tio årens suveräner Spader Dam (Helsingborg) och Team X-Calibur (Partille).

VM för damer spelas i år i 60-banorshallen i South Point Hotell i Las Vegas i USA, 179 spelare från 34 nationer finns anmälda. Och det spelas singel och lag för 2, 3 och 5-mannalag, allt över sex serier och totalt 24 serier varefter de 24 bästa går till Master-slutspel.

I det svenska laget ingår Anna Andersson (22 år), Sandra Andersson (27 år), Jenny Wegner (25 år) och Cajsa Wegner (21 år) samtliga Spader Dam samt Josefin Persson-Planefors (28 år) och Josefin Hermansson (29 år) från Team X-Calibur och av de sex är Anna Andersson och Josefin Hermansson (bilden) landslagsdebutanter. Och de ställs mot bland annat proffsspelare från USA och elit från bland annat Tyskland, Korea, Japan, Colombia, Kanada, Singapore, Mexico och Malaysia, kort sagt hela världseliten.

VM-turneringen pågår 22-30 augusti, spelet börjar på lördag 24 augusti och varje dag därefter klockan 9.00 (svensk tid blir kl 17.00) och sänds live i datorn via en streamad kanal via länken: https://2019wwc.worldbowling.org/ och gå vidare och klicka på WATCH LIVE

Dags för fjärde upplagan av ”Alliansmästerskapet”


Två gånger etta i  finalspelet av ”Alliansmästerskapet” har Karl-Erik Måbrink
och hans lagkamrater i
Ängelholm-1 blivit. Nu är det dags för den fjärde
upplagan av tävlingen. (Foto: Håkan Andersson)

 

(16 augusti) Den fjärde upplagan av ”Alliansmästerskapet” är på gång och säsongens tävling inleds i en ”ny” hall då Landskrona ersätter Olympiahallen i Helsingborg och tar hand om den första av totalt sex kvaltävlingar.

Mästerskapet spelas liksom tidigare med 3-mannalag (4 spelare får ingå i laget), med Bakers spelsätt och laghandicap och över 9 kvalserier. En tävling som är öppen för spelare/klubbar inom Alliansen Ringen.

Premiärsäsongen 2016-2017 vann Ängelholm-1 finalspelet med kvartetten Janko Krigård, Björn Ohrberg, Karl-Erik Måbrink och Anders Lund, 2017-2018 var det Bjuv-3 som tog hem segern med Henry Kärrström, Bengt Karlsson, Bo Månsson och Karl-Erik Nilsson och förra säsongen stod Ängelholm-1 åter som segrare med herrar Krigård, Ohrberg och Måbrink samt Hans Roth som ersatte Anders Lund.

Nu har tävlingsgeneralen Bengt Jönsson i Bjuv skickat ut information till klubbarna, den 16 september öppnar Landskrona för kvalspel och det pågår fram till den 13 oktober, därefter blir det i tur och ordning spel i Ängelholm, Åstorp, Klippan, Bjuv och Båstad innan det är dags för finalspel för de tio bästa lagen efter avslutat kval i Ängelholm tisdagen den 5 maj 2020.

Tio år och nästan 1000 artiklar på hemsidan

(13 augusti) 10 år och nästan 1000 artiklar! Det har det blivit för webbsidan www.skanesporten.se sedan starten i augusti 2009.

Nu stundar lite av ett ”jubileum” för en hemsida som i dag enbart handlar om bowling, från pensionärernas seriespel och tävlingar inom Alliansen Ringen till svenska framgångar i europeiska stortävlingar, EM och VM och proffstävlingar i USA.

- När jag gick i pension efter drygt 40 år som skrivande journalist, de sista 20 åren med enbart sport, var tanken att fortsätta skriva på nätet, då via en blogg med sport och med skånska förtecken, fotboll, handboll, hockey, ja det mesta. Därav namnet ”Skånesporten” som registrerades. Men så blev det inte, bowlingen låg mig närmare och var intressantare eftersom jag spelat och spelar sedan mer än 50 år tillbaka. Så det blev en hemsida med enbart bowling och domännamnet behöll jag, berättar Håkan Andersson.

Under de tio åren från starten i augusti 2009 till juli 2019 har nästan 1000 artiklar lagts ut på nätet och www.skanesporten.se, därtill cirka 600 bilder. Det började lite blygsamt med 47 artiklar första säsongen 2009-2010 med ”Ny säsong med pensionärsbowlarna i Höör” som premiärinslag, den senaste säsongen handlade det om 149 artiklar på hemsidan och drygt 105.000 besökare, allt enligt den officiella statistiken över ”unika besökare”. Varje dygn har hemsidan runt 400 besökare, rekordmånaden är noterad till april 2019 med 11 992 besökare och med 612 besök som högsta dagsnotering.

Alla artiklar som publicerats genom åren på www.skanesporten.se finns för övrigt att läsa i arkivet.

Dubbla mästerskap för bowlande SPF-are

(9 augusti) En årligt återkommande tävling är mästerskapen för pensionärsbowlare anslutna till SPF. Nu stundar först det skånska mästerskapet (DM) som avgörs i Eslöv och därefter arrangeras riksmästerskapet för första gången på Gotland och då i 18-banorshallen Uncle Joes i Visby.

SPF-föreningarna Aktiv och Vänkretsen står åter som arrangörer när DM avgörs i Eslövshallen och då ska Eva Jönsson från Höör och Göran Christensson, Eslöv (bilden) försvara titlarna från 2018 och 2016 då mästerskapet avgjordes i Eslöv. Måndagen den 16 september är det dags och det handlar om 6 serier efter åldersklasser. Här är länken med information om det skånska mästerskapet: https://bit.ly/2M7HJl1

2005 hölls de första riksmästerskapen för SPF-are och då i Örebro, nu är det SPF Höstglöd som står för värdskapet den 9-10 oktober i Visby. 150 pensionärsbowlare, från Sundsvall i norr till Eslöv i söder, finns i dag i anmälningslistorna och det spelas även här 6 serier i åldersklasser. All information kring tävlingarna på Gotland finns på länken: https://bit.ly/2OX7O8G

Tre veckor kvar till premiären – och så här går det


Seriespelet säsongen 2019-2020 närmar sig, då ska 74 lag avverka 816
matcher. B
ilden är från vårsäsongens match i division-1 mellan Tyringe 1
och Höör 1. (Foto: Håkan Andersson)

 

(5 augusti) Om knappa tre veckor är det dags igen, en ny säsong väntar med Alliansen Ringen. Då ska 74 lag spela sammanlagt 840 seriematcher, från sista veckan i augusti 2019 till dito sista i april 2020, en säsong och ett seriespel som pensionärsbowlarna alltid ser fram emot.

Det är nu man ska följa upp förra säsongens succé med en ny stark insats, vara med i toppstriden. Eller försöka undvika det nedre ”strecket”. Och frågan är vad som hänt under sommarmånaderna och serieuppehållet? Har det ”värvats” runt om i klubbarna? Några intressanta övergångar att redovisa?

Den säsong som väntar innebär rekord i antalet lag, ingen annan pensionärsserie i södra Sverige kan visa upp den bredd som Alliansen Ringen har. När första matchen och omgången spelas måndagen den 26 augusti är det med tre nya lag, BK 80 kommer från Hässleholm och går direkt in i högsta serien. Och många undrar om laget är ”fågel eller fisk”?  Vilka spelare kommer man med eftersom BK 80 också spelar i Göingeseriens högsta division? Och i ”sexan” har Höganäs och Klippan utökat med ytterligare ett lag vardera till sex respektive åtta.

En tillbakablick på de senaste säsongerna gör att seriespelet 2019-2020 kan sluta så här vad avser toppstriden i respektive serie:

Division 1: Svårtippat, högsta serien rymmer många bra lag! Liksom tidigare lär trion Åstorp, Bjuv och Eslöv vara med i toppen och kommer BK 80 med bästa laget i matcherna är det en stark utmanare liksom förra säsongens seriesegrare Perstorp-1. Serien inleds för övrigt med en toppmatch direkt, Bjuv mot BK 80. I botten lär det handla främst om Örkelljunga-1 och Ängelholm-3.

Division 2: Åker man ur högsta serien är det klart att man får ett favoritskap på sig att snabbt kunna ta sig tillbaka. Och det gäller i högsta grad Höganäs-1 och Landskrona-1 som bör vara seriens bästa lag. Eller vad säger man i Bjäre-1, mycket nära en division 1-plats som trea i våras.

Division 3: Även här blir det lag från högre serie som gör upp om förstaplatsen, nämligen Klippan-2 och Eslöv-2. Helsingborg-2 var trea i våras på bra snitt och kommer att vara med där framme liksom Perstorp-2.

Division 4: Bjuv-4 åkte ur ”trean” i våras och bör kunna ta en av de två uppflyttningsplatserna, då tillsammans med Höganäs-3 eller Landskrona 3. Och så har vi Örkelljunga-2, alltid svårslagna i sin 4-banorshall.

Division 5: Svårtippat även här! Som alltid i de lägre serierna är det upplagt för överraskningar. Klubbarna i den här serien kan för övrigt träna en vecka mer än övriga eftersom första omgången spelas en vecka in i september. Vinner serien gör Perstorp-3 med ett snitt på 143 som trea förra säsongen, det är inget annat lag i närheten av. Örkelljunga-4? Varför inte…

Division 6: Liksom division-1 en 13-lagsserie och ser man på snitt och resultat som bör Båstad Bowlare ligga bra till för att åter hamna i ”femman” som man åkte ur i våras.