Arkiv juni, 2020

12 strajkar och 300 poäng på 87 sekunder

(29 juni) Rekord är till för att slås! Så resonerade 23-årige Ben Ketola från Cortland i staten New York när han bestämde sig för att försöka slå rekordet i att på snabbaste tid göra en 300-serie i bowling, ett lite udda rekord som proffsspelaren Tom Dougherty innehade.

I tredje försöket den aktuella dagen i 10-banorshallen lyckades han, med ett klot på varje bana satte han kryss efter kryss, när den tolfte strajken var ett faktum stannade klockan på 86,9 sekunder, således knappt halvannan minut och mer än 20 sekunder bättre än gällande notering. Ben Ketola spelade med dubbelfattning, alla strajkarna satt perfekt och han kunde därmed skriva in sig i den amerikanska bowlingsportens rekordlista och i Guinness rekordbok. Nu var det ingen ”nybörjare” som slog rekordet, Ben Ketola visade sig nämligen vara en alldeles utmärkt bowlare med 225 poäng i seriesnitt i amerikanska ligan.

Allt filmades förstås och kan beskådas på länken https://www.youtube.com/watch?v=AQnphc6qeNs

Kanske något att börja träna på inför kommande säsong, eller…

Mycket har förändrats i den skånska bowlingen


En bild från tiden det begav sig i bowlinghallen i Norrevångshallen i Eslöv.
Det är
BK Grabbers som laddar upp inför en seriematch. (Foto: Håkan Andersson)

 

(26 juni) Minns ni den gamla 4-banorshallen på söder i Helsingborg, den enda i Skåne med snörmaskiner? Och kanske har Du spelat en seriematch i Båstads första bowlinghall, inklämd på andra våningen ovanför ICA-hallen vid torget.

Mångt och mycket har förändrats på senare år inom bowlingsporten, inte bara när det gäller klot, banor och utrustning. Det gäller i hög grad också hallarna. En del har lagts ner och raderats från den skånska kartan, andra har moderniserats och byggts ut, några helt nya hallar har byggts.

Här gör vi en liten utflykt till en del av de skånska hallarna, främst avseende de senaste 10-15 åren.

BÅSTAD
4-banorshallen i centrum ersattes 2005 av X-Bowl  med 10 banor vid infartsvägen mot centrum, Tommy Andersson, som spelade bowling för Sjövikens BS i Höör i slutet av 60-talet, och sonen Johan stod för bygget.
ESLÖV
I juni 2010 brann Norrevångshallen ner efter en anlagd eldsvåda, bowlinghallen totalförstördes. 2013  stod nya Karlsro-Bowling med 10 banor klar. Under byggtiden spelade Eslövsbowlarna i Lucky Bowl och i Hörbyhallen.
HELSINGBORG
”Sundets pärla” hade ett tag tre bowlinghallar, Idrottens Hus (8 banor) Kullahallen (12 banor) och Söderhallen (4 banor), i dag finns mäktiga Olympiahallen med 20 banor, en av landets fem största sett till antalet banor. Kullahallen arrangerade för övrigt SM-tävlingar (herrar) 1972.
YSTAD
Första hallen hade 4-banor och låg vid simbadet, en 8-banorshall kom sedan i källaren på Österportshallen. I dag är de nerlagda, nu spelas det sedan 2016 bowling på 12 banor i O´Learys.
PERSTORP
Hade 4 banor i hallen vid torget mitt i centrum, den byggdes ut och 2014 kunde man spela bowling i en 8-banorshall.
HÖRBY
I början av 1970-talet lyckades man klämma in fyra banor i en källarlokal vid Ringsjövägen, där spelades det fram till februari 2009 då nuvarande 10-banorshallen vid Lågedammsbadet invigdes.
HÖÖR
Bowlingsporten kom till Höör 1966, i oktober invigdes 4-banorshallen som blev den 100:e i landet. Lades ned 2001 då Lucky Bowl öppnade, i januari 2016 flyttade klubbarna träning och seriespel till Hörbyhallen.
ÄNGELHOLM
Första hallen i staden låg i en källarlokal på Östergatan och hade sex banor, den ersattes av nuvarande Sockerbrukshallen med sina 10 banor.
LANDSKRONA
Stadens första hall låg på Rådmansgatan i centrum och hade 12 banor, därtill också ett antal banor för kägelspel. Hallen gick i konkurs 2009 och då flyttade klubbarna verksamheten till nya ”curlinghallen” och dess 8 banor.
LÖDDEKÖPINGE
Efter det att 4-banorshallen i Korsbackahallen i Kävlinge lagts ner fick Löddeköpinge en 8-banorshall i Tolvåkershallen. Den ersattes 2017 av en ny 8-banorshall i Center Syd.
MALMÖ
Rikets tredje stad har bara en bowlinghall för serie- och tävlingsspel, nämligen Baltiska Hallen med 22 banor, detta sedan Kronprinshallen förstördes vid en översvämning i augusti 2014 och den har aldrig ersatts.
KNISLINGE
Fick en ny hall 2018 som ersatte den gamla i simhallen. Men det är fortfarande bara 4 banor.
TOMELILLA
Det började med en 4-banorshall centralt vid sporthallen, den ersattes av Suxxses-hallen med 12 banor, belägen vid det s.k. Svampakorset. För något år sedan var konkursen ett faktum, anläggningen är idag nerplockad och såld.

Så mycket har hänt i de skånska bowlinghallarna och där bowling kan spelas i merparten av kommunerna i landskapet. 25 av de 33 skånska kommunerna har nämligen en bowlinghall och totalt handlar det om nästan 250 banor. Men det finns fortfarande en del ”vita” fläckar på kartan. Lomma var således redan på 1960-talet ”lovade” en bowlinghall, den finns i dag inte ens på ritbordet och det gäller även för den som länge planerats i Vellinge, det har pratats om hallar i Sjöbo och Skurup och att Malmö skulle få en andra och ny tävlingshall. Men det har stannat vid planer…

Och nu har dessutom Höör sällat sig till de kommuner som står utan bowlinghall…


Hörbys gamla 4-banorshall, där spelades det fram till nuvarande hallen
ersatte 2009.
(Foto: Håkan Andersson)

Nationella serien avvaktar med seriestart

(20 juni) Nu har Svenska Bowlingförbundet presenterat ett preliminärt spelprogram för de nationella serierna säsongen 2020-2021 och enligt det som kallas plan-A handlar det om seriestart andra helgen i september.

- Allt beror på hur Corona-pandemin utvecklas, vi har både en plan B och plan C om det skulle behövas. I augusti vet vi om vi kan starta som planerat, säger serieansvarige Peter Lagerroos på Swebowls hemsida BITS.

Enligt hemsidan jobbar fem personer just nu med schemaläggning av drygt 6000 seriematcher med lag från Ystad i söder till Kiruna i norr. Jämfört med förra säsongen har 34 lag avanmält sig, 19 nya har tillkommit. Och bland de lag som hoppat av nationella seriespelet märks främst farmarlag och damlag.

Seriepremiären 2020-2021 är planerad till helgen 12-13 september och det innebär i stort samma starttid som det normalt brukar vara. När seriespelet avbröts i mars bestämdes också att inga lag skulle flyttas upp eller ned, inga seriesegrare skulle utses, inför stundande säsong tar förbundet enbart hänsyn till nya eller avhoppande lag. I övrigt lämnas samtliga serier oförändrade.

När det gäller Alliansen Ringen finns också där ett preliminärt spelprogram, men något besked från styrelsen har inte kommit avseende ny dag för det uppskjutna årsmötet eller när man kan tänka sig dra i gång seriespelet.

Ingen stortävling i år i Olympiahallen

(16 juni) Det blir ingen fjärde upplaga av internationella stortävlingen ”Storm Lucky Larsen Master” som fanns inplanerad i Olympiahallen i Helsingborg den 27 augusti-5 september 2020. En tävling som samlar allt från USA-proffs till Europas och Asiens toppspelare, internationell och svensk elit och bredd. Arrangörerna har meddelat att man ställer in på grund  av Corona-pandemin och har siktet inställt på att återkomma 2021.

Den svenska tävlingen i Europa-touren är bara en av många som ställts in i år, dit hör också tävlingar i bl.a. Zürich, Paris, München, på Malta och i danska Aalborg. Dessutom har ett flertal tävlingar flyttats fram och fått nya tävlingsdagar i oktober-november.

Det är den svenske elitspelaren Martin Larsen (Team Pergamon) som tillsammans med Storm Company står bakom Europatour-tävlingen i Sverige. Premiärupplagan spelades i Baltiska Hallen i Malmö 2017 med Jason Belmondo, Australien som vinnare, 2018 vann USA-proffset Kyle Troup i samma hall och när tävlingen 2019 flyttade till Olympiahallen i Helsingborg tog 26-årige dansken Carsten Hansen hand om segerchecken på 150.000 svenska kronor efter 289-247 mot Chris Via, USA i stegfinalen.

Det var en gång en bowlinghall med tio banor…


Nedmonteringen av Lucky Bowl har börjat, i dag finns inte mycket som påminner om
att här har
det spelats bowling sedan 2001. (Foto: Håkan Andersson)

 

(13 juni) Det var en gång en bowlinghall med 10 banor, med reception, bar och restaurang och med en mindre scen, högtidligen ”invigd” via öppet-hus en oktoberdag 2001.

En gammal industrilokal på Malmbetong på söder i Höör byggdes om, den fick det pigga och ganska slående namnet ”Lucky Bowl” och blev ny hemmahall för bowlingspelarna i Höör, den ersatte den gamla 4-banorshallen från 1966, då inrymd i kommunala idrottshallens källarplan. Där plockades maskiner och banor ner och såldes vidare, in flyttade ett gäng som sysslade med en form av japansk kampsport. Och lär visst göra så än i dag…

Men snart är också Lucky Bowl borta som bowlinghall, ett minne blott. Nedmonteringen har börjat! Försöket att sälja en del blev inte lyckat, nu hamnar det mesta i en enda stor container uppställd utanför entrén i lokalerna vid Bruksgatan, nu ska lokalen byggas om till en stor dansbana och konsertsal. Och som förhoppningsvis ska bli mer lönsamt.

Ännu en bowlinghall i Höör försvinner, den här gången med skillnaden att spelarna och klubbarna inte har någon ”ny” att flytta in i, de har sedan tre-fyra år tillbaka övergett Lucky Bowl för att fortsätta verksamheten i grannkommunen Hörby och ortens 10-banorshall.

Och egentligen ”försvann” Lucky Bowl även som namn betraktat för flera år sedan eftersom namnet är registrerat på ett norskt företag som bedriver verksamhet bl.a. i en bowlinghall på Sveavägen i Stockholm. Lucky Bowl i Höör fick därmed inte använda namnet varför det ändrades till Luckys Lada.

Men det är en helt annan historia…


Nu hamnar mycket av Lucky Bowl som bowlinghall i en stor container…

Så här ser tidernas bästa 8-mannalag ut

(10 juni) Vilka spelare anser Du ska ingå i ”Tidernas bästa 8-mannalag” på herr- och damsidan?

Den grannlaga uppgiften gav Swebowl till ett antal bowlingjournalister, experter inom sporten, nuvarande och tidigare förbundskaptener samt rutinerade spelare. De skulle, utan rangordning, nominera de åtta spelare i respektive herr- och damlag som de ansåg varit bäst genom tiderna i Sverige. Inget lätt uppdrag med tanke på alla de framgångar hemma och internationellt som svenska bowlingspelare haft genom åren.

Och hur jämför man prestationer på 1950- och 1960-talen med dåvarande material för klot och banor med den utveckling sporten fått i dag, från träbanor och bakelitklot till laminat och det enorma utbud av olika klot som finns i dag?

Svensk bowling har genom åren haft två individuella världsmästare, Gösta Algeskog (1923-2003) från Göteborg vann i Helsingfors 1954, Lena Sulkanen, i dag aktiv i BK Eva i Stockholm, tog som 23 åring titeln 1983 i Caracas, Venezuela. Frågan var hur dessa prestationer ställer sig i relation till dagens framgångar i allt från VM-guld 2019 för Jenny Wegner-Josefin Hermansson till segrar på den amerikanska proffstouren för Jesper Svensson. Och var hamnar svensk bowlings första proffs Mats Karlsson på listan? Kommer han med i ”laget”?

”Tidernas bästa 8-mannalag” är intressant läsning, inte minst för att det är en blandning av före detta aktiva spelare och elitbowlare, spelare som i dag har en framträdande roll i både klubblag och landslag. ”Tidernas lag” finns på Swebowls hemsida via länkarna:

Snittade 229 vid maratontävling i Svedala

(8 juni) Det blev en klar seger för Mathias Perzon från ÖresundsBS i Malmö när årets maratontävling avslutades i Svedalas 6-banorshall. Över de 16 serierna noterade han 3795 poäng med 11 poäng i handicap/serie och hade med den noteringen en klar marginal till tvåan Emil Wohlin från BK Borgen i Trelleborg på 3664 poäng. Det gjordes 108 starter i tävlingen och det gav för övrigt mycket höga resultat där Emil Wohlin med 0 i handicap var snittbäst med 229 poäng per serie.

Segraren belönades med 5.000 kronor och en tusenlapp fick Emma Halttunen från Spader Dam som var bäst över de avslutade fyra serierna med 977 poäng.

Här är de resultat som arrangörerna presenterat på sin hemsida:
Svedala Maraton 2020: 1. Mathias Perzon, Öresunds BS 3795 (hcp 11), 2. Emil Wohlin, Borgen 3664 (0), 3. Lars Berghman, Kulladal 3663 (5), 4. Martin Allers, Kulladal 3619 (23), 5. Roger Hoffström, Pilgården 3618 (25), 6. Johan Danielsson, Kulladal 3578 (3), 7. Mikael Jönsson, Bowino 3578 (20), 8. Melvin Strandh, Allön 3573 (29).
Sista 4 serierna: Emma Halttunen, Spader Dam 977 poäng,
2-mannalag: Kulladal 7241 poäng (Lars Berghman-Martin Allers).

Nu kommer bowlinghallen att gå till skrot

(4 juni) I en stort uppslagen artikel kunde Skånska Dagbladet (bilden) på torsdagen meddela sina läsare att Lucky Bowl i Höör nu är på väg att försvinna som bowlinghall. Något som www.skanesporten.se var först att rapportera om den 31 maj.

Någon seriös köpare till själva bowlinghallen med tio banor, maskiner o.d., som är till salu via nätsajten Blocket, har inte nuvarande arrendatorerna fått, därför kommer allt att monteras ner och mycket talar för att det hamnar på skroten respektive ”tippen”. Planerna är nu att bygga om bowlingdelen till en dansbana och konsertsal, ett arbete som redan inletts och som ska stå klart någon gång i höst.