Arkiv augusti, 2021

Nu är seriespelet säsongen 2021-2022 i gång


Höörs PBK-1 inledde säsongen i Hörbyhallen på tisdagen, då var Kaj
Svensson en av de som premiärspelade. (Foto: Håkan Andersson)

 

(31 augusti) Efter två avbrutna säsonger då inga serier blev färdigspelade är äntligen seriespelet inom Alliansen Ringen i gång igen, säsongen 2021-2022 är inledd och under den första veckan kommer 35 av de totalt 768 matcherna att spelas i de 15 bowlinghallarna, fördelade på sex divisioner och med totalt 70 lag engagerade.

Och redan på premiärveckans andra dag under tisdagen redovisades det allra första resultatet, nämligen från matchen i division-4 mellan Åstorp-4 och Örkelljunga-4 som slutade med klar seger för Åstorpslaget via poängen 4469-3973.

Efter ett beslut vid Alliansens årsmöte tidigare i augusti blir det enbart seriespel på respektive hemmahall under höstsäsongen, resultaten redovisas efter varje match till serieansvarig Peter Andersson i Ängelholm som lägger ut siffrorna på Alliansens hemsida och dessa kommer att finnas tillgängliga från fredag-lördag när samtliga matcher är spelade. Varefter www.skanesporten därefter i vanlig ordning kommer att göra en del nerslag i de olika divisionerna med kommentarer, resultat m.m.

Seriestart för pensionärsserierna i Bowling-Sydväst blir det kommande vecka medan Göingeserien drar i gång onsdag 15 september.

Byter från Helsingborg till Landskrona

(29 augusti) Seniorbowlarna i Landskrona kan veckan innan seriepremiären i Alliansens pensionärsbowling presentera ett ”nyförvärv” som kommer att bli en klar förstärkning.

Till klubben ansluter nämligen 64-årige Reidulf Nilsen (bilden) som de senaste fem säsongerna spelat för Helsingborgs PBK och som på klubbnivå representerar IS Göta. Reidulf Nilsen blev riksmästare inom SPF med 1194 poäng på sex serier när tävlingarna avgjordes i Helsingborg 2016, den 23 mars 2018 noterade han en 300-serie när Helsingborgs PBK mötte Åstorp i division 1-serien i Olympiahallen, säsongen 2019-2020 var han totalt fyra på Alliansens topplista med 918 poäng och tillsammans med Lennart ”Gusten” Olsson har han tillhört de tongivande spelarna i Helsingborgslaget.

Reidulf Nilsen är för övrigt bosatt i Landskrona vilket också Seniorbowlarna låter meddela på sin hemsida.

Förbud eller ej en fråga enbart för klubben

(27 augusti) Det råder delade meningar hur den pågående pandemin Covid-19 ska hanteras inom klubbarna i den svenska bowlingsporten, från de nationella serierna ned till lokala pensionärsserier. I de nationella serierna, med Svenska Bowlingförbundet som huvudman, finns inga restriktioner avseende generella krav på vaccinering eller att bära munskydd vid vare sig seriematcher eller träning. Det är upp till varje förening/klubb att besluta om.

Alliansen Ringen är enda administrativa förening i Skåne för pensionärsbowlare som tagit beslut på att enbart spela hemmamatcher, till att börja med under höstsäsongen och i ett förebyggande syfte. Göingeserien och Bowling-Sydväst ska spela både hemma och borta, samtliga tre föreningar dock utan generella krav på vaccinering eller munskydd.

Men det finns ett flertal föreningar/klubbar som beslutat om restriktioner och förbud och som kräver vaccineringsbevis, både vad gäller träning och seriespel, merparten vidtar dock inga åtgärder. Här några av klubbarnas beslut med information hämtad via protokoll o.d. från respektive hemsida:

BOWLING-SYDVÄST
Frågan lyftes vid ett möte med klubbarna den 10 augusti men det beslöts att inte införa något vaccineringstvång.

ESLÖVS PBK
Styrelsen diskuterade hur klubben ställer sig till de som inte är vaccinerade. Bestämdes att de medlemmar som inte är vaccinerade mot covid-19 måste ha munskydd under träning och match.

BK 80-HÄSSLEHOLM
Kommer inte att utesluta någon från seriespel på grund av bristande vaccinering.

HÖÖRS PBK
Frågan fanns inte på dagordningen vid senaste styrelseprotokollet den 18 augusti 2021, inga åtgärder.

PBK KRISTIANSTAD
Styrelsen antog (9 augusti) policyn att: ”För att få deltaga i föreningens aktiviteter och träningar skall man ha fått två doser av vaccinet mot Covid-19.”

HÖRBY PBK
Har enligt uppgift  tagit beslut på att medlemmarna ska vara fullvaccinerade för att vara med i seriespel och träningar.

Fick slå ner 11 käglor för att få en spärr

(26 augusti) YOU TUBE tar verkligen bowlingsporten på allvar. Där hamnar allt från proffsbowlingens stegfinaler till mästerskap i form av VM och internationella tävlingar till lite mer udda turneringar, otroliga rekordförsök och annorlunda resultat. För intet undgår kameran…

På YOU TUBE i datorn har i dagarna publicerats ett inslag från Abu Dhadi i Förenade Arabemiraten där VM avgjordes 2014. Det är således sju år sedan men inslaget känns lika aktuellt i augusti 2021. Det är från lagtävlingen med 5-mannalag när USA spelar på samma banor som Litauen.

Och frågan är: Var det strike? Eller inte?

Bill O´Niell, proffs i det amerikanska lag gör en strike på bana 10. Tror han! Men kolla inslaget hur en av käglorna (sjuan) slår runt ett varv i luften och ställer sig sedan på ”åttans” plats. Pang! Ingen tvekan!

- Men alla käglorna var ju nerslagna, visst var det strike, menade många.

Men icke! En tävlingsledare tillkallades som förklarade att Bill O´Niell fick slå ett slag till och spärra. Och det gjorde han.

- Jag slog ju ner elva käglor, konstaterade han.

Här är länken https://youtu.be/6pkPGPs7bpk till den minst sagt annorlunda ””spärren”. Eller uteblivna ”striken” om ni så vill. En händelse som blev mycket omdiskuterad på YOU TUBE, det vittnar inte minst 1225 kommentarer om…

Klagshamnspar spelade hem mixen i Eslöv

(25 augusti) Det blev paret Göran Åkesson-Peter Persson från pensionärsbowlarna i Klagshamn i Malmö som tog hem ”Sensommarmixen” i Eslövs med PBK som arrangörer och de gjorde det med 1654 poäng på de åtta serierna, därtill utan handicap. Och segern blev överlägsen med drygt hundra poäng tillgodo på Bjuvsduon Bo Månsson-Karl Erik Nilsson, allt enligt Eslövsklubbens hemsida.

Segrarna fick 2.000 kronor att dela på och dessutom vars ett sprillans nytt klot av bowlinghallen som tillhörde sponsorerna sedan de även haft tävlingens högsta enkelserie med 265 poäng. Bästa ”mix-par”  blev för övrigt hemmaspelarna Siv och Kjell Hörnstedt med 1460 poäng som gav en tredjeplats.

Efter tre dagars spel såg resultatlistan ut som följer för de sex främsta paren:

1. Göran Åkesson-Peter Persson, Klagshamnspensionärerna 1654 (1654+0), 2. Bo Månsson-Karl Erik Nilsson, BK Käglan (Bjuv) 1560 (1560+0), 3. Siv Hörnstedt-Kjell Hörnstedt, Eslövs PBK 1460 (1332+128), 4. Anders Lund-Bengt Bubach, Ängelholms PB 1420 (1420+0), 5. Göran Christensson-Jonny Johansson, Eslövs PBK 1401 (1401+0), 6. Bo Hansson-Karl Uno Johansson, BK 74 (Perstorp) 1394 (1290+104).

Svensson föll dubbelt i Helsingfors

(22 augusti) Två svenska spelare var framme i semifinal i den 51:a upplagan av ”Ballmaster” i 32-banorshallen Tali i Helsingfors som efter en dryg veckas kvalspel avgjordes på söndagen. Men ingen av dem som nådde ända fram då både Jesper Svensson (Team Pergamon) och William Svensson (BK Kaskad) förlorade sina respektive semifinaler.

Hela tävlingen präglades av mycket höga resultat på den 42 fot långa profilen, bland annat slogs ett flertal 300-serier där Rasmus Edvall från IS Göta i Helsingborg svarade för den första och för den belönades han med 3000 euro. Han var för övrigt också etta i kvalspelet med 1483 poäng, ett kval som handlade om sex serier där det krävdes 1350 poäng för att ta sig vidare bland de 40 spelare som gick till första finalrundan. Rasmus Edvall gjorde dessutom en andra 300-serie under finalpasset. Bättre än så var Markus Jansson från BK Jösse i Arvika som svarade för inte mindre än tre 300-serier under tävlingens gång, från kval till finalpass.

I semifinalerna vann Samu Valaranta, Finland över Jesper Svensson med 210-207 varefter Lukas Jellinek från Tjeckien besegrade William Svensson 192-185. Finalen vann därefter Valaranta över Jellinek med 215-204. Noterbart är att tre av de fyra semifinalisterna var vänsterhänta och tre spelade med s.k. dubbelfattning.

Alla siffror och resultat finns på www.ballmaster.fi och här länken https://areena.yle.fi/1-50706786 till finalspelet som direktsändes i finländska TV-YLE.

BK 80 i favoritroll – Ängelholm första utmanare


Tre rutinerade spelare i BK 80 är Thorild Sandberg, Lennart Löfving och Sverker
Svenson och
de spelar i ett lag som får bära favoritskapet i Alliansens
division 1-serie. (Foto: Håkan Andersson)

 

(17 augusti) De två senaste säsongerna har BK 80 (Hässleholm-1) varit division 1-seriens bästa lag. Men utan att få stå som ”vinnare”. Ingen av säsongerna blev färdigspelad, inga pokaler, vandringspris eller diplom delades ut till segrande lag i någon av Alliansen Ringens sex divisioner, detta sedan både 2019-2020 och 2020-2021 avbrutits på grund av pandemin. Båda säsongerna med BK 80 på förstaplatsen.

Ett faktum som gör att i Alliansens historieböcker kommer Perstorp-1 att stå som senaste segraren av högsta serien. Säsongen 2018-2019 vann laget i sista omgången över Höör-1 på bortabanor med 11-9 och tog hem klubbens första serieseger i division-1, på samma poäng som Bjuv-1 och en före Åstorp-1.

BK 80 gjorde debut hos Alliansen säsongen 2019-2020, ledde då serien efter 20 av 24 matcher före Helsingborg-1 och Eslöv-1 och var på väg mot serieseger när spelet avbröts, 2020-2021 blev det sex matcher och serieledning innan pandemin satte stopp. Och båda dessa säsonger var för övrigt BK 80 i serieledning också i högsta serien i Göingeserien.

Nu är det bara veckor kvar innan seriespelet 2021-2022 drar i gång. Och med BK 80 från Hässleholm som självskriven favorit till att ta hem division 1-serien, inte bara hos Alliansen Ringen utan även i Göingeserien som laget också deltar i. Hässleholmarna kommer till spel med ett mycket rutinerat och inte minst hemmastarkt lag, i den gångna höstens matcher hade Löfving & Co noteringar på 6258, 6111 och 6089 poäng, förlorade dock mot Ängelholm-1 och de senare kommer att stå som första utmanare direkt i höstens hemmaspel där laget imponerade med 6247 poäng som topp förra säsongen. Och det innebär att förmodligen blir vårens eventuella bortamatcher helt avgörande.

Avgörande matcher blir det också i division 1-seriens nedre del. Säsongen 2021-2022 kommer de två sämsta lagen att flyttas ner, Örkelljunga-1 får svårt att hänga med när tåget går, frågan är vem som hakar på. Klippan, Höör, Tyringe? Svalöv-1 fick efter att antalet justerats till 12 lag lämna division 1-serien, laget kommer garanterat att tillhöra toppen av division-2 och lär vara tillbaka bland ”eliten” hösten 2022. Kanske tillsammans med Bjäre-1.

Nu kör vi i gång, 70 lag i sex divisioner är redo, de ska spela totalt 768 seriematcher säsongen 2021-2022. Nu med upp- och nedflyttning som ger serierna mer ”nerv” och bra förutsättningar. Och kanske blir det ett ”Mästarmöte” våren 2022, det vore också något att se fram emot…


Nio nöjda och glada spelare sedan de säsongen 2018-2019 spelat hem Perstorps
allra första serieseger i division 1-serien,
detta efter seger borta mot Höör i
sista spelomgången. (Foto: Håkan Andersson)

Både hemma och borta för Bowling-Sydväst

(15 augusti) Det kommer att bli både hemmaspel och bortamatcher säsongen 2021-2022 för pensionärsbowlarna i Bowling Skåne Sydväst, det bestämdes vid ett medlemsmöte i Löddeköpinge i veckan. Ett beslut som innebär att Alliansen Ringen blir enda pensionärsorganisation i södra Sverige som ska spela seriematcherna, inledningsvis under hösten, i respektive hemmahall. Tidigare har nämligen även Göingeserien bestämt sig för att spela hemma och borta kommande säsong.

I ett protokoll från Bowling Sydväst, som omfattar 23 klubbar från Malmö (Baltiska Hallen), Lund, Trelleborg, Staffanstorp, Svedala och Löddeköpinge framgår att mötet, där 19 av klubbarna deltog, var enigt om att följa Svenska Bowlingförbundets rekommendationer att spela seriematcherna som vanligt, således med både hemma- och bortamatcher och att man är beredd att ändra på förutsättningarna om det sker förändringar avseende pandemin. Beslut blev det också på att det inte ska införas någon form av vaccineringstvång för att deltaga i en seriematch.

Inför förra säsongen 2020-2021 hoppade för övrigt inte mindre än 21 lag av Bowling Sydväst eftersom dessa inte accepterade att enbart spela hemmamatcher, kommande säsong är de flesta tillbaka. Nu deltar 48 lag fördelat på fem divisioner med 8-mannalag och en division med 4-mannalag, seriestart för Bowling Sydväst blir det den 31 augusti och det är lagen i division 4-serien som inleder säsongen.

PBK Kristianstad kräver vaccinerade medlemmar

(13 augusti) ”För att deltaga i föreningens aktiviteter och tävlingar skall man ha fått två doser av vaccinet mot Covid-19, detta för allas bästa. Lycka till med bowlingspelet.”

Så skriver PBK Kristianstad på sin hemsida efter ett beslut i klubbens styrelse den 9 augusti inför den säsong som är på gång med både träning och seriematcher.

Kristianstadsklubben deltar kommande säsong med fyra 8-mannalag i Göingeserien i bowling, där kommer man att spela både hemma och borta med seriestart om en månad. Men vilka eventuella konsekvenser styrelsens beslut får när det gäller klubbens agerande i samband med dessa seriematcher framgår inte.

Beslutet som sådant har kommenterats på andra hemsidor, inte minst av pensionärsföreningar, ett beslut som mötts av både positiva och kritiska kommentarer. Här är några synpunkter som förmedlats i ”gästböckerna” på andra hemsidor:

 • Är de som inte vill eller kan vaccinera sig inte välkomna i klubben?
 • Fel att utesluta vissa, var och en har rätt att välja att vaccinera sig eller inte.
 • Bättre med vanligt folkvett och att hålla avstånd.
 • Äntligen ett bra och rakryggat beslut, den här pandemin är långt i från över.
 • Det internationella fönstret har öppnat

  (9 augusti) Nu har även det internationella bowlingfönstret öppnat på vid gavel, säsongens första tävling har spelats och det handlade om ”Malta Open” som i år hade lite av ett jubileum. Det var nämligen den 30:e upplagan som avgjordes den 4-8 augusti i Eden Superbowl i huvudstaden Valetta på Medelhavsön.

  Genom åren har det alltid varit många svenska deltagare och slutsegrare, i år var dock bara fyra anmälda och bland dessa var Stefan Yngström från Enköping, som varit med i seniorlandslaget, med fram till de sista 16 spelarna. Tävlingen innehöll en prissumma på totalt 30.000 euro, det handlade om 12 serier i två pass om vardera sex serier och det gav mycket höga resultat på den 41-fot långa oljeprofilen. Kvalet toppades av Mark Jacobs från Holland på imponerande 3079 poäng innehållande två 300-serier och det gav ett snitt på 256 poäng.

  Mark Jacobs gick för övrigt till final och ställdes där mot Steven Jeeves från England, den spelades över 2 serier och kan ses på länken: https://youtu.be/wJ3okOIqEtQ