Bowlinghallen i Vita Huset som den ser ut i dag. En ganska mysig anläggning…
(Foto: You Tube)


(13 juli) Där har stora presidenter och ledare rullat klot liksom inbjudna gäster från världens alla hörn.

Det handlar om den bowlinghall där många säkert vill skryta med att ha spelat, men en hall där inte vem som helst har denna möjlighet. Det handlar som bowlinghallen som i dag är inrymd i en källarlokal i norra portalen av Vita Huset i den amerikanska huvudstaden Washington DC. En anläggning med två banor uppfördes första gången 1949 av president Harry S Truman, som sades inte vara speciellt bowlingintresserad men som tyckte det var lagom och trevlig avkoppling över en grogg när han hade gäster.

1969 flyttades bowlinghallen till en ny lokal, de två banorna blev till en och har därefter fått modern utrustning, automatiska kägelmaskiner, laminatbanor m.m. På väggarna hänger porträtt av ex-presidenter, Nixon lär ha varit en hängiven bowlare, senior och junior Bush ses på flera bilder liksom Barak Obama (bilden). Där emot finns inga foton eller uppgifter på att nuvarande presidenten Donald Trump skulle gilla sporten.

Nu är bowlinghallen i Vita Huset inte öppen för allmänheten, specialtillstånd lär krävas, besökare får under de guidade visningarna nöja sig med att titta in. Undras förresten vilken oljeprofil man använder sig av…