Arkiv april, 2020

Malmöbowlarna fick aldrig någon nationalarena


Baltiska hallen i Malmö är med sina 22 banor Skånes största för seriespel och tävlingar.
(Foto: Håkan Andersson)

 

(29 april) Det blev aldrig någon nationalarena i bowling som tänkt var i Malmö för åtta år sedan. Allt var i början av 2012 i stort klart för ett bygge om 50 banor på Bulltofta-området i staden, 70 miljoner fanns avsatta i fritidsnämndens budget.

Det skulle bli en bowlinghall där man kunde arrangera både VM, EM och andra stora internationella tävlingar och med plats för 700-800 personer på läktarna.

Men en bowlinghall som skulle bli en av de största i Europa blev det således inte, trots att behovet av en ny och större hall i staden var mycket stort. I slutet av 2012 kom beslut från Malmöpolitikerna där man helt och hållet skrinlade planerna. Inte för att det skulle bli dyrt, det fanns ju täckning i budgeten. Orsaken var att Konkurrensverket dömt ut satsningen efter protester från de befintliga hallarna Kronprinsen, Big Bowl, Entré och Lets Go. Som i sin kritik ansåg att flera av hallarna, om inte samtliga, skulle tvingas lägga ner om det blev en nationalarena. Dessutom oroade sig bowlingklubbarna för att det skulle bli så höga spelavgifter att många inte skulle ha råd att spela, Baltiska hallen skulle ju inte behövas längre. Och kommunen vek sig…

I stället valde Malmö stad att satsa på en renovering av Baltiska hallen och dess 22 banor, de nästan 50-åriga maskinerna byttes ut 2013, kommunen förnyade hyreskontraktet med fastighetsägarna Pingstkyrkan som nu ägde delar av idrottshallarna.

Men så försvann Arlövshallen och Lets Go i Limhamn, Kronprinshallen förstördes i en översvämning i augusti 2014, kvar var Big Bowl och Entré, två hallar enbart för s.k. ”partybowling”, där förekommer inget serie- och tävlingsspel. Det har medfört att trycket på Baltiska hallen blivit mycket stort, men det lär enligt säkra källor finnas planer på ännu en bowlinghall i Malmö med 16-18 banor. Men det är mycket osäkra planer eftersom kommunen enbart ska svara för bygget och därefter hyra ut till en entreprenör. Men det som talar för en ny hall är det hyreskontrakt kommunen har i dag och som måste förhandlas och förnyas med jämna mellanrum.

Att en så stor stad som Malmö måste klara sig med en enda bowlinghall för seriespel/tävlingar är anmärkningsvärt. Tätt mellan hallarna är det däremot i Stockholm med ungefär 200 banor fördelat på 15 hallar där Bowlorama erbjuder 29 banor och därmed flest i landet medan Göteborg har fyra hallar med totalt ett 60-tal banor. Sveriges minsta bowlinghall är för övrigt Lynäshallen i Bergvik vid Söderhamn med 2 banor som drivs av en lokal förening. Och två banor fanns det också i Ljungbyheds idrottshall fram till en bit in på 1970-talet då hallen slog igen, bara några år efter det att invigningstävlingen över sex serier spelats där.

Nu är Ljungbyhed en ”vit fläck” på den skånska karta där det saknas en bowlinghall, tillsammans med bl.a. kommunerna Vellinge, Skurup, Sjöbo, Burlöv och Lomma och snart kan även Höör räknas dit eftersom det finns planer på att ”Lucky Bowl” ska byggas om, maskinerna går till skrot och banorna ska bli till ett enda stort dansgolv…

Fotnot: Det finns i dag 252 bowlinghallar i landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder, med totalt 2489 banor.

”Från bra bowlingbanor till rena oljehysterin”

(24 april) Det var inte länge sedan det pratades om två sorters bowlingbanor, de som var lättspelade och gav bra utdelning och de som var lite svåra att tampas med. Det var på den tiden när spelarna kom till en seriematch eller tävling med ett enda klot som de använde både till förstaslag och för att spärra med. Tvåklotsväskorna var lika sällsynta som ett snöväder i Sahara.

Från träbanor till laminat gick utvecklingen i snabb takt på 1980-talet liksom utvecklingen för bowlingkloten. Men det dröjde ändå till en bit in på 2000-talet innan vi fick lära oss ett nytt ord, nämligen ”oljeprofil”. Ett ord som i dag styr bowlingen världen över. Korta profiler, medium, långa, hög ratio, låg ratio, mängden olja per milliliter, alla profiler fick ett eget namn. I dag har oljemaskinen med alla dess finesser blivit det allra viktigaste i en bowlinghall. Och från att då nöjt sig med ett enda klot i väskan och aldrig någonsin ifrågasatt vilket underlag det spelades på, kommer nu elitspelare till en seriematch med 8-9 klot, alla med speciella egenskaper. Några svänger tidigt, andra inte alls, det är bara att välja beroende på profil och underlag.

SWEBOWL har på sin speciella BITS-sida lagt ut en artikel med rubriken ”Från bra banor till oljehysteri”, intressant, informerande och läsvärd. Den kan Du öppna i t.ex. Google Chrome och läsa på följande länk: https://bits.swebowl.se/fr%C3%A5n-bra-banor-till-oljehysteri

Flera bowlinghallar riskerar att gå i konkurs

(23 april) Inga SM-tävlingar, inga internationella mästerskap. Allt är inställt!

Den pågående corona-pandemin har slagit hårt mot många idrotter, bland dem bowlingsporten. Som drabbats av avbrutet seriespel, inställda tävlingar och SM-kval, vilket inneburit stora ekonomiska avbräck  för hallarna genom kraftigt minskade intäkter. Flera hallar har redan slagit igen, vissa har valt att stänga helt eller delvis, anställda har permitterats och konkurs är nära förestående för en del.

Men samtidigt planerar både Bowlingförbund och klubbarna för en återgång till det normala, förhoppningsvis redan i höst.

Svenska Bowlingförbundet avbröt seriespelet, från elitserien och ned i seriesystemet, efter första omgången i mars, då meddelade man att det inte blir vare sig upp- eller nedflyttningar, även kvalspelet ställdes in, man börjar om med samma lag på samma divisionsnivå till hösten. Och något liknande har aldrig tidigare hänt inom den svenska seriebowlingen.

- Vi planerar för omstart i mitten av september, det är vad som gäller i dag. Sedan måste vi självfallet följa utvecklingen kring corona-pandemin, heter det från Bowlingförbundet.

På en mer lokal nivå pågår också planeringen för säsongen 2020-2021. Det kan bli seriestart i september, det kan också dröja till oktober eller november…

Alliansen Ringen, med 74 pensionärslag i seriespel den gångna säsongen, brukar vara först ut med seriepremiär redan sista veckan i augusti, nu rapporteras att planering pågår. Bowling-Sydväst med lag från bl.a. Malmö, Lund, Trelleborg o.d. hade 2-3 omgångar kvar att spela i de sju divisionerna och där har föreningens serieledning beslutat att den tabellplacering som gällde när spelet avbröts ska avse slutplacering och att det blir upp- och nedflyttning därefter. Inom Göingeserien håller man på att ta in anmälningar från klubbarna och där ifrån meddelas att det blir samma serieindelning som förra säsongen.

Internationellt är flera stora arrangemang inställda, bland dem Euro Challenge (München) i förra månaden liksom EM för damer som skulle spelats i danska Aalborg i juni och det är flyttat till januari 2021. Det blir heller inget U-21 i Peru (Lima) som flyttas fram till nästa år och vidare är junior-EM i holländska Tilburg senarelagt till oktober.

Och några svenska mästare kommer inte att koras 2020, vilket betyder att Joline Persson-Planefors (Team X-Calibur) och Marcus Lenefjäll (Kaskad) inte får möjlighet att försvara titlarna de spelade hem på Baltiskan i Malmö förra året. Elitens mästerskap skulle annars avgjorts i Falkenberg under SM-veckan.

Här är de bästa lagen säsongen 2019-2020


Hässleholm-1 mot Eslöv-1, en av säsongens absoluta toppmatcher i division
1.
Matchen i Turbanhallen slutade för övrigt 10-10. (Foto: Håkan Andersson)

 

(9 april) När seriespelet inom Alliansen Ringen av kända orsaker bröts i mitten av mars var det efter en säsong som kantades av mycket bra resultat, både individuellt och i lag. Nu utsågs inga seriesegrare eller ”vinnare” på topplistorna eftersom ingen serie blev färdigspelad, det återstod cirka 140 matcher av totalt drygt 800 att spela i de sex divisionerna.

Men under knappa åtta månaders seriespel visade pensionärsbowlarna upp fantastiska resultat eller vad sägs om 6336 poäng som säsongsbästa i lag, en notering som förra säsongens serievinnare Perstorp-1 svarade för borta mot Höör i division-1, en serie där ”nykomlingen” BK 80 från Hässleholm visade sig bli just det positiva tillskott man räknat med. Och inte bara det, det spelas framför allt mycket bra bowling i den klubben som inte bara toppade Alliansens division 1-serie utan också spelade hem ”ettan” i Göingeserien.

När det gäller lagresultat visade Landskrona-1 sig vara klassen bättre än konkurrenterna i divison-2, var bäst både hemma och borta, Helsingborg-4 var lika suveränt i lägsta serien medan Höganäs-3 var bästa hemmalag i division 4-serien. Individuellt har det varit gott om resultat över 900 poäng, i topp kom två spelare som båda gjorde debut efter nyår, nämligen Peter Andersson, Ängelholm-1 (973) och Lars-Erik Söderlund, Tyringe-1 (953). Den listan redovisas i en artikel nedan.

Här nedan lite siffror kring de tre bästa lagresultaten i respektive division från säsongen 2019-2020.

Division 1
Hemma:
1. Ängelholm-1 (6269 mot Åstorp), 2. Helsingborg-1 (6268 mot Bjuv), 3. Hässleholm-1 (6105 mot Ängelholm-1), borta: 1. Perstorp-1 (6336 mot Höör-1), 2. Hässleholm-1 (6233 mot Höör-1), 3. Ängelholm-1 (6092 mot Klippan).
Division 2
Hemma:
1. Landskrona-1 (5897 mot Svalöv-2), 2. Landskrona-1 (5777 mot Bjuv-2), 3. Landskrona -1 (5767 mot Bjäre-1), borta: 1. Landskrona-1 (5666 mot Höganäs-1), 2. Landskrona-1 (5640 mot Höör-2), 3. Landskrona-1 (5566 mot Ängelholm-7).
Division 3
Hemma:
1. Bjuv-3 (5421 mot Helsingborg-3), 2. Ängelholm-10 (5291 mot Helsingborg-3), 3. Ängelholm-10 (5283 mot Bjuv-3), borta: 1. Helsingborg-2 (5348 mot Helsingborg-3), 2. Helsingborg-2 (5327 mot Ängelholm-10) 3. Ängelholm-10 (5265 mot Ängelholm-5).
Division 4
Hemma:
1. Höganäs-3 (5365 mot Landskrona-3), 2. Höganäs-3 (5309 mot Bjuv-4), 3. Tyringe-3 (5294 mot Svalöv-3), borta: 1. Bjuv-4 (5310 mot Ängelholm-6), 2. Tyringe-3 (5104 mot Bjuv-5), 3. Höganäs-3 (5095 mot Höganäs-4).
Division 5
Hemma:
1. Perstorp-3 (4929 mot Ängelholm-8), 2. Ängelholm-8 (4853 mot Landskrona-5), 3. Klippan-5 (4760 mot Åstorp-4), borta: 1. Bjuv-6 (4862 mot Landskrona-5), 2. Klippan-5 (4833 mot Bjäre-4), 3. Klippan-5 (4831 mot Bjuv-6).
Division 6
Hemma:
1. Helsingborg-4 (4659 mot Perstorp-5), 2. Bjuv-7 (4590 mot Perstorp-4), 3. Helsingborg-4 (4579 mot Perstorp-4), borta: 1. Helsingborg-4 (4632 mot Svalöv-5), 2. Helsingborg-4 (4606 mot Klippan-6) samt 3. Helsingborg-4 (4576 mot Klippan-8).

Två ”debutanter” i topp på seriespelet 2019-2020


Lars-Olof Johannesson, svensk mästare i 8-mannalag med BK
Elbogen i Malmö på meritlistan, nu spelar han pensionärsbowling
i Höganäs. (Foto: Håkan Andersson)

 

(9 april) Båda hade efter nyår ”rätt ålder” för att vara med bland pensionärsbowlarna i Alliansen Ringens seriespel och de visade direkt vilka duktiga spelare de är och svarade för resultat som kom att bli den avbrutna säsongens verkliga toppnoteringar.

Peter Andersson, hallföreståndare i Ängelholm och aktiv på klubbnivå för FH Engelholm, debuterade för Ängelholm-1 och svarade med 973 poäng för säsongens absoluta toppresultat, en notering som kom i lagets bortamatch mot Klippan-1. Och samtidigt gjorde Lars-Erik Söderlund i BK Hovet, sin första match för pensionärslaget Tyringe-1 och det gav 953 poäng hemma i 4-banorshallen mot Hässleholm-1.

Det är rader av toppresultat som redovisats och där 900-siffror på nytt presterades av bl.a. Lennart ”Gusten” Olsson (Helsingborg), Karl-Erik Måbrink (Ängelholm) och Reidulf Nilsen (Helsingborg), tre spelare som ofta finns med på listan över omgångens bästa spelare.

Lite av en comeback har Lars-Olof Johannesson gjort i Höganäs-1, han har spelat för BK Elbogen i Malmö som vunnit lag-SM fem gånger, första gången 1982 och därefter fyra år på 90-talet. Nu visade han hög klass genom att notera 894 poäng, säsongens främsta siffra i division 2-serien.

Nedanstående lista över de tre bästa spelarna i respektive division baserar sig på resultat fram till den 29 februari, inga siffror från seriematcher under mars månad finns således redovisade.

Division 1
1. Peter Andersson, Ängelholm-1 (973 poäng borta mot Klippan-1), 2. Lars-Erik Söderlund, Tyringe-1 (953 hemma mot Hässleholm-1), 3. Bo Nilsson, Höör-1 (931 borta mot Hässleholm-1).
Division 2
1. Lars-Olof Johannesson, Höganäs-1 (894 hemma mot Landskrona-1), 2. Lennart Karlsson, Svalöv-2 (851 borta mot Höör-2), 3. Thomas Pyk, Ängelholm-7 (823 hemma mot Höganäs-1).
Division 3
1. Lars Eriksson, Helsingborg-2 (811 borta mot Ängelholm-10), 2. Glenn Nilsson, Eslöv -2 (781 hemma mot Helsingborg-2), 3. Eve Nyström, Bjuv-3 (777 borta mot Åstorp-3).
Division 4
1. Ingegerd Andersson, Bjuv-4 (753 borta mot Ängelholm-6), 2. Britt Ödahl, Bjuv-5 (748 hemma mot Bjuv-4), 3. Lars Linde, Höganäs-4 (739 hemma mot Landskrona-3).
Division 5
1. Roland Magnusson, Klippan-5 (710 borta mot Bjäre-4), 2. Gert Andersson, Svalöv-4 (709 borta mot Åstorp-4), 3. Frank Ravn, Höganäs-5 (705 hemma mot Perstorp-3).
Division 6
1. Lennart Larsson, Perstorp-4 (680 borta mot Bjuv-7), 2. Lars-Erik Iderup, Klippan-6 (668 borta mot Höganäs-6), 3. Kenneth Lindblom, Bjuv-7 (667 hemma mot Perstorp-4).

Fotnot: Med ”rätt ålder” avses att spelaren under innevarande år fyller 60 år och då är man enligt Alliansen Ringens stadgar berättigad att delta i seriespelet.

Finalspel till hösten i ”Alliansmästerskapet”

(6 april) Det blir inget finalspel i ”Alliansmästerskapet” som bokats in i Ängelholms bowlinghall den 5 maj. Nu meddelar tävlingsansvarige Bengt Jönsson, BK Käglan i Bjuv, att finalen på grund av rådande omständigheter kring coronaviruset flyttats till hösten.

- Jag ska återkomma med information och besked i början av augusti, förhoppningsvis har tillvaron börjat normaliseras och det kan vara möjligt att bestämma datum för korandet av Alliansmästare 2019-2020, skriver Bengt Jönsson i ett mejl till klubbarna.

Det är för övrigt fjärde säsongen som detta mästerskap för 3-mannalag spelas, premiäråret 2017 gick segern till Grufvan i Bjuv, 2018 och 2019 (bilden) vann Ängelholm-1 och båda dessa lag finns med i finalfältet också den här säsongen. Grufvan (Henry Kärrström-Bengt Karlsson-Bo Månsson-Karl Erik Nilsson) toppade för övrigt poängbarometern efter två segrar på de fem kvaltävlingar som spelades. Kvalspel har det den här säsongen varit i Landskrona, Ängelholm, Åstorp, Klippan och Bjuv medan Båstadtävlingen ställdes in, flyttades till Åstorp men ströks på grund av coronapandemin.

Här finns slutresultat med poängbarometer för ”Alliansmästerskapet 2019-2020″ inför det planerade finalspelet: http://www.alliansringen.se/All%20Masterskap%202019_omg5.pdf

Ingen publik släpps in vid Hörbytävling

(2 april) Nu står det klart att BS Olymp i Hörby kommer att genomföra sin traditionella ”Påskbooster” i nästa vecka, den årliga mixtävlingen i Hörbyhallen som både sportsligt och inte minst ekonomiskt är en mycket betydelsefull tävling för klubben. Och det görs sedan arrangörerna tillsammans med hallpersonalen lagt fram ett s.k. åtgärdsprogram med anledning av Corona-pandemin och dess smittorisker.

Med bakgrund till vad bl.a. Folkhälsomyndigheten beslutat, att sammankomster med över 50 deltagare inte är tillåtna, kommer bara de tävlande tillsammans med funktionärer och hallpersonal att vara närvarande under ett tävlingspass. Någon publik, supporters eller anhöriga, släpps inte in i hallen.

Så här skriver BS Olymp på sin hemsida:

”När vi tagit emot de som ska spela och de som ska vara funktionärer kommer vi inte att släppa in några övriga. Även om det finns utrymme vill vi vara konsekventa och inte släppa in slumpmässigt upp till 40-50 personer. Det skulle slå väldigt olika för vilka ”övriga” som fick komma in eller inte”.

Och vidare på Olymps hemsida heter det:

”Den kritiska punkten är tiden mellan tävlingspassen, då räknar vi med att de som spelat får en rimlig stund att avsluta och lämna hallen innan spelare till passet efter kommer”.

Tävlingen spelas som mix/scotch double över 12 serier, den pågår mellan den 5-13 april och den 31 mars var 115 par anmälda i de olika klasserna. Många av spelpassen är för övrigt fulltecknade och det betyder 20 personer enbart räknat i antalet spelare på de 10 banorna vid varje tävlingsstart.