Arkiv december, 2020

Ett händelserikt år med Alliansen Ringen


Hässleholm-1 ledde högsta serien två gånger under 2020. När säsongen
2019-2020 avbröts i mars
och och när höstsäsongen 2020-2021 tog slut i oktober.

 

(1 januari) Det är dags att vända blad, ännu ett år har passerat, nu kan vi lägga 2020 till handlingarna. Nu ser vi fram emot 2021 och ett positivt och givande år för alla och envar.

Vid den här tiden på året är det vanligt att blicka tillbaka på det år som passerat. Och det ska även www.skanesporten göra, vi gör en djupdykning i det som timat på och utanför bowlingbanorna, vi minns alla fantastiska resultat av duktiga pensionärsbowlare, vi noterar nya rekord, detta under ett år där inget var sig likt på grund av Corona-pandemin, där antalet inställda seriematcher var fler än de som spelades. Och där ordet ”inställt” var mycket användbart. Det blev nämligen inget SM, inget kvalspel, inga seriesegrare utsågs, inga medaljer eller diplom delades ut, det blev inga tävlingar, inga klubbmästerskap. För bowlinghallarna blev det ytterst kännbart och en ekonomisk katastrof, flera hallar i landet gick i konkurs.

Här kommer en del värt att minnas, från januari till december 2020:

Januari
Årets första seriematch gick i Hörbyhallen där Landskrona-1 tog tolfte raka efter seger 16-4 mot Höör-2 * Peter Andersson gjorde pensionärsdebut i Ängelholm-1 med 877 mot Svalöv-1 * Hässleholm-1 och Eslöv-1 spelade oavgjort 10-10 i toppmötet i Turbanhallen.

Februari
Kom årets första över 900 då Karl-Erik Måbrink i Ängelholm-1 noterade 914 poäng mot Perstorp * Hässleholm-1 fick ingen revansch i kommunderbyt mot Tyringe efter höstens hemmaförlust, det blev 10-10 i 4-banorshallen * Nyblivne ”pensionären” Lars-Åke Söderlund gjorde debut i Tyringe med 953 poäng.

Mars
956 av Lennart ”Gusten” Olsson och 6336 av Perstorp-1 i Hörbyhallen var strålande siffror denna månad då allt spel avblåstes den 15 mars på grund av pandemin * Matchen i division 5 mellan Ängelholm-8 och Landskrona-5 kom att bli säsongens allra sista seriematch i Alliansen * De 180 matcher som återstod ställdes in liksom klubbmästerskap, årsmöten och ”Mästarmöte”.

April
Inställt även för finalspelet i ”Alliansmästerskapet”, flyttades till hösten * BS Olymp genomförde sin årliga mixtävling ”Påskbooster” i Hörbyhallen där publik  inte var tillåten.

Maj
Efter drygt 20 år var det slutspelat i Lucky Bowl, maskiner och banor var till salu på Blocket, nya arrendatorer satsade på en konferens- och danshall * Sex lag fick godkännande från styrelsen i Alliansen att byta plats kommande säsong * Vårmixen i Ängelholm spelades färdigt, hemmaduon Kalle Måbrink-Mats Olsson vann partävlingen medan Ulla Persson-Göran Ekstrand från Eslöv tog hem mixen * Olymps damlag i Hörby drar sig ur nationella serien.

Juni
Påbörjades nedmonteringen av Lucky Bowl, det mesta gick till skrot, ingen seriös köpare fanns, det fanns inget intresse från ägarnas sida att fortsätta driva en bowlinghall * Planerna på finalspel i ”Alliansmästerskapet” skrinlades, Grufvan från Bjuv förklarades som vinnare 2019-2020, de vann även 2018.

Juli-Augusti
Kom första ”säkerhetsprotokollet” från Folkhälsomyndigheten med råd och rekommendationer för hur bowlingens seriespel ska kunna genomföras utan ökad smittorisk * Alliansen Ringen höll försenat årsmöte i Klippan och omvalde Leif Bergström från Eslöv som ordförande * Årsmötesdeltagarna sa JA till seriespel med enbart hemmamatcher * Nytt laminat på plats i Åstorpshallen.

September
Säsongens seriespel inleddes med matcher i bl. Höganäs, Bjuv och Hörby * 21 lag var emot enbart hemmaspel och hoppade av serierna med Bowling Sydväst i Malmö.

Oktober
Nya råd och rekommendationer och skärpta krav från Folkhälsomyndigheten som innebar inställt seriespel * Lennart ”Gusten” Olsson i Helsingborg-1 noterade 935 mot Höör-1, hans andra över 900 i höst * Kevin Lindblad (Höganäs BC) briljerade i kvalet till ”Skånemästerskapet” på sina tidigare hemmabanor i Hörby med 1588 poäng på sex serier och en 300-serie, ett snitt på 264 poäng.

November
Alliansens styrelse beslöt ställa in resten av året, så gjorde även Göingeserien och Bowling-Sydväst liksom nationella serierna * Eslövs bowlinghall stängde året ut.

December
Glädje i Örkelljungas 4-banorshall, kommunen ska bekosta en ny oljemaskin * Alliansen beslutar om fortsatt stopp i seriespelet nu även hela januari * Hallarna i Hörby, Bjuv och Åstorp stänger.


Nedmonteringen av Lucky Bowl i Höör började i juni, det mesta gick till skrot,
resten
hamnade på soptippen. Ingen ville köpa eller ta över…

Bilderna ovan till höger:
Lennart Olsson, Helsingborg-pensionärsbowlare i toppklass.
Örkelljunga fick en tidig julklapp i form av en ny efterlängtad oljemaskin.

www.skanesporten.se

önskar alla läsare av hemsidan ett mycket GOTT NYTT 2021. Under år 2020 har nyheter från den globala ”bowlingvärlden” publicerats här på hemsidan liksom resultat, topplistor och kommentarer m.m. från den del av sporten som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen pensionärsbowlingen med Alliansen Ringen.

Väl mött igen efter nyårshelgen till vårsäsongen 2021 och till ett år där vi hoppas att på nytt kunna spela seriematcher, både hemma och borta. Detta har vi saknat stora delar av 2020, vi har saknat nerven och spelet om viktiga poäng i hemmamatcherna, vi har saknat kontakten med lagkamrater och med vänner i motståndarlagen.

2020 blev ett annorlunda år av kända skäl, nu ser vi fram mot ett givande och mycket positivt 2021.

TACK för i år!

Redan julafton i Örkelljunga bowlinghall

(20 december) Jultomten kom tidigt i år till Örkelljunga, närmare bestämt till bowlinghallen. Där har det nämligen redan varit lite av julafton…

Där har en ny modern oljemaskin stått överst på önskelistan i många år, nu kan HD (Helsingborgs Dagblad) meddela att en dylik finns med i Örkelljunga kommuns investeringsprogram 2021 för upp mot en halv miljon kronor. Hemmaspelarna i pensionärsklubben jublar med alla de fem lag som seriespelar med Alliansen Ringen, alla gästande lag ser nästa år fram emot ett besök. För så speciellt lättspelat har det inte varit i 4-banorshallen för vare sig hemma- eller bortalag, beroende på en dåligt fungerande banbehandling. Något man räknar med ska förändras genom en ny oljemaskin.

- Den bästa julklapp vi kunde tänka oss. Nu ska det bli riktigt kul med bowling igen, är den allmänna meningen i Örkelljunga PBK.

Den här glada och positiva nyheten var för övrigt LOA Andersson i BK Käglan i Bjuv först att berätta om på klubbens hemsida. Tack för tipset, LOA!

Jason Belmonte bäst för sjätte gången

(19 december) För sjätte gången har 37-årige Jason Belmonte från Australien valts till ”Årets spelare” på den amerikanska proffstouren PBA.

Första gången han fick ta emot Chris Schenkels Trophy var 2013 och därefter på nytt 2014, 2015, 2017 och 2019. Och så nu för resultaten under 2020, ett år där dock proffstourens spelprogram ändrades på grund av Coronapandemin. Men två vinster på touren var tillräckligt för att juryn skulle utse Jason Belmonte, spelaren med den mjuka och mycket effektiva tvåhandsfattningen, som etta närmast före Bill O´Niell och Kristopher Prather. Bland de åtta som nominerades i år fanns också 25-årige Jesper Svensson från Vimmerby, men hans resultat under 2020 räckte inte för att utmana de bästa.

Chris Schenkel Trophy är en av de mest prestigefyllda utmärkelserna i PBA, den delades ut första gången 1963 och då till Billy Hardwich. Bland de som genom åren fått priset märks Walter Ray Williams Jr (7 gånger), Earl Anthony (6 gånger), Mark Roth (4 gånger) och finske Mika Kouvoniemi som belönades 2004 och 2011.

Inget seriespel förrän tidigast i februari

(15 december) Det blir ingen omstart för Alliansen Ringens seriespel direkt efter nyår. På tisdagen låter föreningen via sin hemsida www.alliansringen.se meddela att man ställer in allt seriespel även under januari månad 2021 och återkommer med beslut om februari, allt efter gällande råd och rekommendationer från FHM, Folkhälsomyndigheten.

Styrelsen i Alliansen har genom mejl och telefonkontakter på tisdagen diskuterat dagsläget, nu ger man också en förklaring till varför man skjuter på den planerade omstarten.

Så här skriver Alliansens sekreterare Göran Strandqvist i det mejl som gått ut till samtliga anslutna föreningar:

- Tyvärr fortsätter Covid-19 att sprida sig, och det verkar inte avta. Folkhälsomyndigheten och Regeringen har beslutat att de lokala föreskrifterna skall bli nationella och dessutom i vissa fall skärpas. All tävlingsverksamhet, utom elit och för barn födda 2005 och senare, är i princip förbjuden. Seriespelet i januari stoppas (vecka 1-4) och om vi kommer att kunna spela i februari beslutas senast den 20/1, och blir då precis som tidigare i höst med endast spel i hemmahallen.

När det gäller det nationella seriespelet på klubbnivå, kommer detta enligt Swebowls tävlingskommitté förmodligen att starta på nytt helgen 16-17 januari, ett definitivt beslut ska tas den 18 december. Men för pensionärsserierna gäller andra bestämmelser och egna beslut eftersom det föreligger en förhöjd smittorisk för Covid-19 bland dessa spelare. Alliansen Ringen har tagit ett beslut men det är oklart hur det blir med eventuell omstart i januari för seriespel med Göingeserien och Bowling-Sydväst (Malmö-serien), dessa två pensionärsföreningar kommer att avvakta Swebowls ställningstagande.

Dags för Alliansens styrelse att ge klart besked

(14 december) Med bara drygt två veckor kvar av år 2020 har ännu inget besked kommit från styrelsen i Alliansen Ringen om och när det kan bli tal om återstart i seriespelet efter det stopp som enligt föreningens hemsida gäller fram till den 31 december.

Det finns inte heller någon ny och aktuell information på Alliansens hemsida med besked och beslut från Folkhälsomyndigheten, den senaste med allmänna råd kring smittspridningen av Covid-19 daterar sig till slutet av oktober månad och Alliansens har inte uppdaterat sin hemsida sedan den 16 november. Det enda besked som lämnas på hemsidan är att om det blir seriespel kommer det även efter årsskiftet att handla enbart om matcher i respektive hemmahall.

Det är således hög tid för Alliansens styrelse att ge besked till både hallarna och pensionärsbowlarna hur man tänker sig inledningen av vårsäsongen och snarast redovisa detta på hemsidan.

Ännu inget besked från Alliansen Ringen

(4 december) Inom den närmaste veckan räknar styrelsen i Alliansen Ringen med att kunna ge besked om det blir omstart för seriespelet under de två första veckorna av januari 2021. Nuvarande uppehåll trädde i kraft i mitten av oktober och gäller till den 31 december 2020 och med bakgrund till rådande läge avseende Corona-pandemin.

I förra veckan beslöt seriekommittén inom Svenska Bowlingförbundet att återuppta seriespelet i de nationella serierna från lördagen den 16 januari 2021 och det spelprogrammet har under vårsäsongen utökats med de fem omgångar som ställdes in under hösten.

Vad gäller seriespel för pensionärsbowlarna inom Alliansen Ringen är det helt upp till föreningens styrelse att ta beslut och man har tidigare påpekat vikten av att följa de rekommendationer som fattas av Regering, regionstyrelse och Folkhälsomyndighet.

Under höstsäsongen, fram till det att seriespelet ställdes in, klarade de 73 klubbarna inom Alliansen Ringen av att spela totalt 228 matcher, 192 matcher har därefter strukits från spelprogrammet avseende uppehållet i oktober-december av de totalt 840 som den här säsongen omfattar i de sex divisionerna. Kommer seriespelet i gång vecka 1-2 innebär det att 420 matcher återstår och dessa kommer, enligt redan taget beslut i Alliansen, att fortsätta spelas på respektive hemmahall.

Bilden: Kommer seriespelet att återupptas i början av januari? 192 matcher har redan ställts
in den här
säsongen. Bilden från en  tidigare match mellan Höör-1 och Höganäs-1.
(Foto: Håkan Andersson)

Jesper Svensson kan bli ”Årets spelare” i USA


Åtta framstående bowlare på den amerikanska proffstouren som nominerats
som Ӂrets
spelare” är fr.v: Kris Prather, Jason Belmonte, Bill O`Neill, EJ Tacket,
Anthony Simonsen, Sean Rash, Jesper
Svensson och Kyle Troup. (Foto: PBA)

 

(1 december) 25-årige Jesper Svensson från småländska Vimmerby kan bli ”Årets spelare” på den amerikanska proffstouren i bowling. Han är nämligen en av åtta spelare som PBA nominerat efter resultat och prestationer under 2020.

För fem år sedan gjorde Jesper, som när han är hemma spelar för svenska mästarna Team Pergamon, debut på proffstouren, det blev succé direkt för den unge hårtslående svensken med sin dubbelfattade vänster och det året 2005 utsågs han till ”Årets nykomling”. Han blev då den yngste spelaren i PBA-historien att ta hem en proffstävling och utnämningen innebar dessutom en mycket hedervärd titel som han i dag delar med många storheter inom sporten.

2020 vann Jesper Svensson ytterligare två tävlingar, är nu uppe i totalt tio segrar på touren.

De övriga spelare som nominerats som ”Årets spelare” är Jason Belmonte (Australien) samt amerikanarna Bill O´Neill, Kris Prather, Sean Rash, Antony Simonsen, EJ Tacket och Kyle Troup. Den som får utmärkelsen och därmed ”Chris Schenkel Trophy” kommer en panel bestående av bl.a. bowlingjournalister att utse under december månad. Förra året gick utmärkelsen till Jason Belmonte, för övrigt hans femte titel sedan han anslöt till proffstouren 2008. Han har i dag 24 segrar på touren och har spelat in drygt 2 miljoner dollar enbart i prispengar.

Fotnot: Chris Schenkel (1923-2005) var en amerikansk sportjournalist med ett brett register som bl.a. bevakade och kommenterade PBA-bowling för TV under åren 1960-1997.