Seriespelet säsongen 2019-2020 närmar sig, då ska 74 lag avverka 816
matcher. B
ilden är från vårsäsongens match i division-1 mellan Tyringe 1
och Höör 1. (Foto: Håkan Andersson)

 

(5 augusti) Om knappa tre veckor är det dags igen, en ny säsong väntar med Alliansen Ringen. Då ska 74 lag spela sammanlagt 840 seriematcher, från sista veckan i augusti 2019 till dito sista i april 2020, en säsong och ett seriespel som pensionärsbowlarna alltid ser fram emot.

Det är nu man ska följa upp förra säsongens succé med en ny stark insats, vara med i toppstriden. Eller försöka undvika det nedre ”strecket”. Och frågan är vad som hänt under sommarmånaderna och serieuppehållet? Har det ”värvats” runt om i klubbarna? Några intressanta övergångar att redovisa?

Den säsong som väntar innebär rekord i antalet lag, ingen annan pensionärsserie i södra Sverige kan visa upp den bredd som Alliansen Ringen har. När första matchen och omgången spelas måndagen den 26 augusti är det med tre nya lag, BK 80 kommer från Hässleholm och går direkt in i högsta serien. Och många undrar om laget är ”fågel eller fisk”?  Vilka spelare kommer man med eftersom BK 80 också spelar i Göingeseriens högsta division? Och i ”sexan” har Höganäs och Klippan utökat med ytterligare ett lag vardera till sex respektive åtta.

En tillbakablick på de senaste säsongerna gör att seriespelet 2019-2020 kan sluta så här vad avser toppstriden i respektive serie:

Division 1: Svårtippat, högsta serien rymmer många bra lag! Liksom tidigare lär trion Åstorp, Bjuv och Eslöv vara med i toppen och kommer BK 80 med bästa laget i matcherna är det en stark utmanare liksom förra säsongens seriesegrare Perstorp-1. Serien inleds för övrigt med en toppmatch direkt, Bjuv mot BK 80. I botten lär det handla främst om Örkelljunga-1 och Ängelholm-3.

Division 2: Åker man ur högsta serien är det klart att man får ett favoritskap på sig att snabbt kunna ta sig tillbaka. Och det gäller i högsta grad Höganäs-1 och Landskrona-1 som bör vara seriens bästa lag. Eller vad säger man i Bjäre-1, mycket nära en division 1-plats som trea i våras.

Division 3: Även här blir det lag från högre serie som gör upp om förstaplatsen, nämligen Klippan-2 och Eslöv-2. Helsingborg-2 var trea i våras på bra snitt och kommer att vara med där framme liksom Perstorp-2.

Division 4: Bjuv-4 åkte ur ”trean” i våras och bör kunna ta en av de två uppflyttningsplatserna, då tillsammans med Höganäs-3 eller Landskrona 3. Och så har vi Örkelljunga-2, alltid svårslagna i sin 4-banorshall.

Division 5: Svårtippat även här! Som alltid i de lägre serierna är det upplagt för överraskningar. Klubbarna i den här serien kan för övrigt träna en vecka mer än övriga eftersom första omgången spelas en vecka in i september. Vinner serien gör Perstorp-3 med ett snitt på 143 som trea förra säsongen, det är inget annat lag i närheten av. Örkelljunga-4? Varför inte…

Division 6: Liksom division-1 en 13-lagsserie och ser man på snitt och resultat som bör Båstad Bowlare ligga bra till för att åter hamna i ”femman” som man åkte ur i våras.