(20 juli) Är det dags att införa ett nytt rätt att räkna i bowlingen?

I våras presenterade det internationella bowlingförbundet något som kallas ”Current frame scoring”, ett system framtaget för att ge bowlingsporten en chans att visa upp sig vid OS i Tokyo nästa år och då via ett nytt enklare sätt att räkna eftersom många upplever dagens räknesätt som krångligt och svårt. Det nya förslaget går ut på att varje strike premieras med 30 poäng, inga ”dubblar” eller ”tripplar” räknas, en spärr ger 10 poäng inklusive det antal käglor som slås ned, varje ruta räknas direkt färdig. Räknesättet ger helt klart högre poäng i serierna, för att nå en 300-serie behövs nu bara tio strajkar i rad mot tidigare 12.


Samma serie men två olika sätt att räkna! Överst det räknesätt som
förekommer i dag i svensk seriebowling, underst det nya sättet att
räkna. Och det skiljer som synes 31 poäng…


Redan nu spelas det tävlingar runt om i världen med nya räknesättet, främst i Asien-touren, i Japan och Malaysia. Systemet testades dessutom under junior-VM i våras i Paris och kommer att användas vid några kommande större evenemang, allt för att premiera strajkspelet och göra hela räknesättet enklare för publiken i hallen och vid TV-sändningar. För övrigt har ett flertal tävlingsarrangörer i Sverige också testat det nya räknesättet och reaktionerna från spelarna lär ha varit överlag positiva, inte minst beroende på att resultatnivån blir betydligt högre.

Men några planer på att införa det permanent i svensk seriebowling finns inte enligt Svenska Bowlingförbundet.

- Sättet vi spelar på och räknar i dag är något som tillämpats sedan bowlingen introducerades för mer än hundra år sedan. Så det ska nog mycket till att ändra på detta. Men visst, i lokala serier och klubbtävlingar kan det knappast vara något som hindrar att man testar denna nymodighet.

Kanske är det dags för en förändring i Alliansen Ringens seriespel? Eller varför inte i Malmöserien ”Bowling Sydväst”…