De där gjorde du bra! Landslagscoachen Patrick Backe ger
William Svensson
”high five” vid Master-slutspelet i EM. (Foto: ETBF)


(21 juni) Han var bara 11 fyllda när han gjorde debut för BK Domino från Västervik i Sydallsvenskan, som 12-åring slog han sin första officiella 300-serie och inte fyllda 15 år debuterade han i svenska juniorlandslaget. Och två gånger har William Svensson sedan dess stått överst på prispallen i junior-EM och tagit guld i Master-slutspelet.

Nu skrev han lite av bowlinghistoria genom att som 18-åring (han fyller 19 i slutet av november) spela hem EM-titeln i sin debut på seniornivå, detta efter en minst sagt imponerande insats i Dream Bowl i München. Och blev den yngsta spelaren någonsin att ta hem den individuella mästartiteln.

- Många klagade på svårspelade banor, jag tyckte de passade mig riktigt hyfsat, sa han till Swebowl efter finalsegern i Master mot tyske Frank Drevenstedt efter 230-160 i avgörande.

Ni såg kanske de streamde live-sändningarna från München där William Svensson kanske aldrig nådde de magiskt höga siffrorna, spelade snarare ett mycket jämnt spel i både singel och lagtävlingarna och på de 24 serierna snittade han 208,5 poäng. Och så kom 5-manna, detta ”bowlingens blå band” som alla nationer vill vinna. Sverige tog guld efter att ha utklassat värdnationen Tyskland i finalen.

- Det gjorde att man kunde gå in i Master-slutspelet med stärkt självförtroende.

Där slog William i tur och ordning ut Chris Sloan (Irland) och Jaroslav Lorenc (Tjeckien) för att ställas mot svenska toppspelaren Martin Larsen i semifinalen.

- Jo, nog kändes det lite exra. Martin har man ju sett upp till sedan jag själv började spela bowling, förklarade William efter vinst med 259-212 i avgörande.

Sedan vet ni hur det gick, hemmaspelaren Frank Drevenstedt klarade inte publiktrycket samtidigt som William med sin sköna tvåhandsfattning bombade in strajk efter strajk, vinner avgörande med 230-160.

Nu ska William unna sig lite ledigt hemma i Västervik, därefter blir det full satsning inför nästa säsong med BK Kaskad i elitserien som han nu spelar för. Och målsättningen är kristallklar, med en europamästare i laget tänker Norrköpingslaget gå till SM-slutspel.