(11 maj) Det var dramatik på hög nivå när kvalspelet fortsatt på lördagen och då med semifinaler till herrarnas elitserie där det finns fyra lediga platser inför kommande säsong. Och tre av de platserna kan mycket väl bli skånska.

BK Bulltofta från Malmö fortsätter att imponera och överraska, slog nu ut IKW/Köping som spelade i elitserien den gångna säsongen, med 3-1 i matchpoäng och ska på söndagen möta Ludvika BK (som slog ut Höganäs BC) i en helt avgörande match, detta i Kungsbacka. Och notera att inget av lagen har tidigare spelat i högsta serien.

På väg att förnya sitt elitseriekontrakt kan BK 59:an från Hässleholm vara som inte hade några problem att besegra BK Flash, Härnösand och det gjorde man i två raka matchvinster. Det innebär ett avgörande i NBC-hallen i Stockholm på söndagen och då mot BK Joker från Göteborg, som utklassade BK Örnen från Norrköping.

Tredje skånska lag som kan nå elitseriestatus är BK Full House från Ängelholm som i Strike&Co i Göteborg mötte AIK från Stockholm. Seger i första matchen för Full House med 12-8, AIK tog andra med 12-7 och efter 5-5 i de två avgörande serierna gick matchen till s.k. ”shot-out”. Då räknades bara strike, Full House hade efter fem rutor kryssat fyra gånger mot två för AIK, matchen var avgjord. Och det innebär avgörande mot BK Glam (Örebro), elitserielag för två säsonger sedan. I den återstående avgörande kvalmatchen möts för övrigt Stureby BK, Stockholm och Bodens BS.

IS Göta (Helsingborg, som är i SM-slutspel, och Kulladals BS (Malmö) klarade båda nytt kontrakt den gångna säsongen, det kan bli ytterligare tre skånska lag i det som kallas ”världens bästa bowlingliga”, den svenska elitserien.

Bildtext: Kristoffer Persson och 59:an kan vara på väg att förnya kontraktet i elitserien.